ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Ordin ANZ! Înregistrarea porcilor de reproducţie hibrizi în registrele zootehnice!

Publicat: 31 mai 2021 - 09:39
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agenția Națională pentru Zootehnie, ANZ, a publicat în dezbatere un nou proiect de Ordin care stabilește reguli, condiții pentru societățile și exploatațiile de amelioarere și înscrierea animalelor din ferme în registrele genealogice ale raselor. Ce reguli se aplică pentru exploatațiile de creștere a porcilor?

Înregistrarea porcilor de reproducţie hibrizi în registrele zootehnice

(1) Exploataţiile de ameliorare înregistrează în registrul lor zootehnic, la cererea crescătorilor lor, orice porci de reproducţie hibrizi din aceeaşi rasă, linie sau hibrid care îndeplinesc cerinţele:

(a) porcul de reproducţie hibrid este descendent din părinţi şi bunici înscrişi în registre genealogice sau înregistraţi în registre zootehnice;
(b)porcul de reproducţie hibrid este identificat după naştere în conformitate cu legislaţia Uniunii în domeniul sănătăţii animalelor privind identificarea şi înregistrarea animalelor din specia porcină şi cu normele stabilite în programul de ameliorare aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (3) şi, după caz, cu articolul 12 din Regulament și cu prevederile legislației naționale.;
(c)porcului de reproducţie hibrid i se stabileşte genealogia în conformitate cu normele stabilite în programul de ameliorare aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (3) şi, după caz, cu articolul 12 din Regulament și cu prevederile legislației naționale;
(d)porcul de reproducţie hibrid este însoţit, dacă este necesar, de un certificat zootehnic eliberat în conformitate cu articolul 30 din Regulament.

(2) Exploataţiile de ameliorare nu refuză înregistrarea în registrele lor zootehnice a porcilor de reproducţie hibrizi înregistraţi în conformitate cu alineatul (1) într-un registru zootehnic înfiinţat pentru aceeaşi rasă, linie sau hibrid de o exploataţie de ameliorare recunoscută în conformitate cu articolul 4 alineatul (3) din Regulament și cu prevederile legislației naționale în acelaşi stat membru sau în alt stat membru.

Acceptarea porcilor de reproducţie hibrizi şi a materialului germinativ provenit de la aceştia pentru reproducţie

(1) O exploataţie de ameliorare care desfăşoară un program de ameliorare aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (3) şi, după caz, cu articolul 12 din Regulament și cu prevederile legislației naționale, pe porci de reproducţie hibrizi pentru o rasă, linie sau încrucişare acceptă următoarele:

a) pentru montă naturală, orice porc de reproducţie hibrid de aceeaşi rasă, linie sau hibrid astfel cum este definit în programul de ameliorare respectiv;
b) pentru inseminare artificială, materialul seminal provenit de la porci de reproducţie hibrizi care au fost supuşi, dacă acest lucru este impus de programul de ameliorare aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (3) şi, după caz, cu articolul 12 din Regulament și cu prevederile legislației naționale, testării performanţelor şi evaluării genetice în conformitate cu articolul 25 din Regulament;
c) pentru transferul de embrioni, ovulele colectate şi utilizate pentru producerea in vitro de embrioni şi de embrioni obţinuţi in vivo concepuţi cu ajutorul materialului seminal menţionat la litera (b), cu condiţia ca ovulele şi embrionii în cauză să fie colectaţi de la porci de reproducţie hibrizi care au fost supuşi, dacă acest lucru este impus de programul de ameliorare aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (3) şi, după caz, cu articolul 12 din Regulament și cu prevederile legislației naționale, testării performanţelor sau evaluării genetice în conformitate cu articolul 25 din Regulament;
d) pentru testarea unor porci masculi de reproducţie hibrizi, materialul seminal colectat de la aceşti porci de reproducţie hibrizi care nu au fost supuşi unor teste de performanţă sau unei evaluări genetice cu condiţia ca materialul seminal respectiv să fie folosit exclusiv în scopul testării respectivilor porci de reproducţie hibrizi în limitele cantităţilor necesare pentru ca exploataţia de ameliorare respectivă să desfăşoare astfel de teste în conformitate cu articolul 25 din Regulament.

porci-01_b

(2) Porcii masculi de reproducţie hibrizi, înregistraţi într-un registru zootehnic înfiinţat de o exploataţie de ameliorare care desfăşoară un program de ameliorare aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (3) şi, după caz, cu articolul 12 din Regulament și cu prevederile legislației naționale şi materialul seminal provenit de la aceştia, sunt acceptaţi de o altă exploataţie de ameliorare care desfăşoară un program de ameliorare privind aceeaşi rasă, linie sau acelaşi hibrid în acelaşi stat membru sau în alt stat membru pentru testarea performanţelor şi, dacă este cazul, evaluarea genetică în aceleaşi condiţii şi restricţii cantitative ca cele aplicate propriilor porci de reproducţie hibrizi.

(3) În sensul alineatelor (1) şi (2), materialul germinativ provenit de la porcii de reproducţie hibrizi menţionaţi la alineatele respective se colectează, se produce, se prelucrează şi se depozitează la un centru de colectare sau de depozitare a materialului seminal, sau de către o echipă de colectare sau producere de embrioni aprobată pentru comerţul în cadrul Uniunii cu aceste produse în conformitate cu legislaţia Uniunii în domeniul sănătăţii animalelor.

(4)Prin derogare de la alineatul (3), autoritatea competenta autorizeaza colectarea, producerea, prelucrarea şi depozitarea în scopul utilizării pe teritoriul Romaniei a materialului germinativ provenit de la porci de reproducţie hibrizi de către un centru de colectare sau de depozitare de un centru de depozitare de embrioni, o echipă de colectare sau producere de embrioni sau de către personal cu calificări specifice autorizat în conformitate cu legislaţia națională.

Proiect ANZ aici! Norme metodologice privind procedura pentru structura registrelor genealogice, înscrierea animalelor de reproducție în registre genealogice și zootehnice, trecerea la secțiunea principală a descendenților animalelor înregistrate în secțiuni suplimentare și acceptarea animalelor pentru reproducție.

Vizualizat: 1567 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

MADR ASTĂZI: Ghid de bune practici agricole privind efectele schimbărilor climatice!

MADR ASTĂZI: Ghid de bune practici agricole privind efectele schimbărilor climatice!

10 august 2022 - 20:36

La inițiativa ministrului Petre Daea, o echipă formată din specialiști ai MADR și ai ASAS, coordonată de secretarul de stat Dragoș-Costin Telehuz, a elaborat un Ghid de bune practici agricole privind efectele generate de schimbările climatice, anunță astăzi Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Bani agricultură APROBAȚI ASTĂZI de Guvern!

Bani agricultură APROBAȚI ASTĂZI de Guvern!

10 august 2022 - 17:13

Guvernul a aprobat astăzi, 10 august 2022, Hotărârea privind stabilirea bugetului pentru implementarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2017-2023 pentru anul şcolar 2022-2023.

MADR ASTĂZI: Plățile pentru fermierii din Programul Tomata!

MADR ASTĂZI: Plățile pentru fermierii din Programul Tomata!

10 august 2022 - 16:50

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a primit de la alte 10 județe deconturi în vederea efectuării plăților pentru beneficiarii Programului Tomata. Față de săptămâna trecută, numărul cererilor transmise pentru decontare a crescut considerabil, astfel că, s-au primit cereri pentru 4.388 de beneficiari, în valoare de 66.256.920 milioane lei.

APIA ACUM: Start plata micrograntului APIA 5.000 euro/fermier!

APIA ACUM: Start plata micrograntului APIA 5.000 euro/fermier!

10 august 2022 - 16:29

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi, 10 august 2022, că a început plățile pentru beneficiarii micrograntului de 5.000 euro/fermier. 

Date oficiale MADR! Câte ferme mici de vaci au dispărut în decurs de 7 ani?!

Date oficiale MADR! Câte ferme mici de vaci au dispărut în decurs de 7 ani?!

10 august 2022 - 11:54

Din 2013 până-n 2020, au dispărut 213.752 de mici ferme de creștere a vacilor, cu efective între 1-10 capete bovine, susține o analiză a Ministerului Agriculturii, concepută pentru Planul Național Strategic 2023-2027.

Document MADR: Ajutor național tranzitoriu (ANT) ovine/caprine 27 euro/cap animal!

Document MADR: Ajutor național tranzitoriu (ANT) ovine/caprine 27 euro/cap animal!

10 august 2022 - 09:38

Ministerul Agriculturii estimează în setul de documente atașate Planului Național Strategic 2023-2027 cuantumul ajutorului național tranzitoriu, ANT, pentru crescătorii de ovine/caprine. Suma pe cap de animal, conform documentului obținut de Agroinfo, ar urma să fie începând din 2023, de anul viitor, 27 euro/cap de animal.

MADR ASTĂZI: Suprafața agricolă distrusă de secetă!

MADR ASTĂZI: Suprafața agricolă distrusă de secetă!

09 august 2022 - 20:21

Ministerul Agriculturii anunță în fiecare zi situația suprafețelor calamitate pentru care s-au întocmit procese-verbale de constatare a pagubelor.

Creşte preţul laptelui din cauza secetei prelungite!

Creşte preţul laptelui din cauza secetei prelungite!

09 august 2022 - 19:08

Crescătorii de vaci de lapte din Franţa anunţă o creştere iminentă a preţului la lapte din cauza secetei care a redus sursele de hrană pentru animale. Fermierii cred că vor urma creşteri în cascadă pentru toate produsele lactate.

Ministrul DAEA ASTĂZI: Programul de măsuri pentru fermieri, crescători animale!

Ministrul DAEA ASTĂZI: Programul de măsuri pentru fermieri, crescători animale!

09 august 2022 - 18:42

Ministrul Petre Daea a condus în data de 9 august 2022, la sediul MADR, ședința Comitetului interministerial pentru gestionarea efectelor produse de schimbările climatice în agricultură, în prezența tuturor membrilor care fac parte din această structură, anunță MADR, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Utilajele agricole mai scumpe!

Utilajele agricole mai scumpe!

09 august 2022 - 18:12

Utilajele agricole, mai scumpe din cauza creșterii prețului oțelului! Anunță astăzi europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte COMAGRI, Parlament European.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real

Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real

Agricultura de precizie indiferent de utilajul folosit: Noul kit Climate FieldView de la Bayer oferă toate datele privind calitatea și cantitatea producție încă din momentul recoltării! Un interviu cu Fabian Bădescu, Climate Field Product Specialist

Starea culturilor în Vest! De vorbă cu fermierul Varga Ștefan din Nădlac Krone Highland – chemarea muntelui Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare

Bancul zilei

La restaurant

La restaurant
Un restaurant foarte elegant. Detalii