Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

Ordin ANZ! Înregistrarea porcilor de reproducţie hibrizi în registrele zootehnice!

Publicat: 31 mai 2021 - 09:39
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agenția Națională pentru Zootehnie, ANZ, a publicat în dezbatere un nou proiect de Ordin care stabilește reguli, condiții pentru societățile și exploatațiile de amelioarere și înscrierea animalelor din ferme în registrele genealogice ale raselor. Ce reguli se aplică pentru exploatațiile de creștere a porcilor?

Înregistrarea porcilor de reproducţie hibrizi în registrele zootehnice

(1) Exploataţiile de ameliorare înregistrează în registrul lor zootehnic, la cererea crescătorilor lor, orice porci de reproducţie hibrizi din aceeaşi rasă, linie sau hibrid care îndeplinesc cerinţele:

(a) porcul de reproducţie hibrid este descendent din părinţi şi bunici înscrişi în registre genealogice sau înregistraţi în registre zootehnice;
(b)porcul de reproducţie hibrid este identificat după naştere în conformitate cu legislaţia Uniunii în domeniul sănătăţii animalelor privind identificarea şi înregistrarea animalelor din specia porcină şi cu normele stabilite în programul de ameliorare aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (3) şi, după caz, cu articolul 12 din Regulament și cu prevederile legislației naționale.;
(c)porcului de reproducţie hibrid i se stabileşte genealogia în conformitate cu normele stabilite în programul de ameliorare aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (3) şi, după caz, cu articolul 12 din Regulament și cu prevederile legislației naționale;
(d)porcul de reproducţie hibrid este însoţit, dacă este necesar, de un certificat zootehnic eliberat în conformitate cu articolul 30 din Regulament.

(2) Exploataţiile de ameliorare nu refuză înregistrarea în registrele lor zootehnice a porcilor de reproducţie hibrizi înregistraţi în conformitate cu alineatul (1) într-un registru zootehnic înfiinţat pentru aceeaşi rasă, linie sau hibrid de o exploataţie de ameliorare recunoscută în conformitate cu articolul 4 alineatul (3) din Regulament și cu prevederile legislației naționale în acelaşi stat membru sau în alt stat membru.

Acceptarea porcilor de reproducţie hibrizi şi a materialului germinativ provenit de la aceştia pentru reproducţie

(1) O exploataţie de ameliorare care desfăşoară un program de ameliorare aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (3) şi, după caz, cu articolul 12 din Regulament și cu prevederile legislației naționale, pe porci de reproducţie hibrizi pentru o rasă, linie sau încrucişare acceptă următoarele:

a) pentru montă naturală, orice porc de reproducţie hibrid de aceeaşi rasă, linie sau hibrid astfel cum este definit în programul de ameliorare respectiv;
b) pentru inseminare artificială, materialul seminal provenit de la porci de reproducţie hibrizi care au fost supuşi, dacă acest lucru este impus de programul de ameliorare aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (3) şi, după caz, cu articolul 12 din Regulament și cu prevederile legislației naționale, testării performanţelor şi evaluării genetice în conformitate cu articolul 25 din Regulament;
c) pentru transferul de embrioni, ovulele colectate şi utilizate pentru producerea in vitro de embrioni şi de embrioni obţinuţi in vivo concepuţi cu ajutorul materialului seminal menţionat la litera (b), cu condiţia ca ovulele şi embrionii în cauză să fie colectaţi de la porci de reproducţie hibrizi care au fost supuşi, dacă acest lucru este impus de programul de ameliorare aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (3) şi, după caz, cu articolul 12 din Regulament și cu prevederile legislației naționale, testării performanţelor sau evaluării genetice în conformitate cu articolul 25 din Regulament;
d) pentru testarea unor porci masculi de reproducţie hibrizi, materialul seminal colectat de la aceşti porci de reproducţie hibrizi care nu au fost supuşi unor teste de performanţă sau unei evaluări genetice cu condiţia ca materialul seminal respectiv să fie folosit exclusiv în scopul testării respectivilor porci de reproducţie hibrizi în limitele cantităţilor necesare pentru ca exploataţia de ameliorare respectivă să desfăşoare astfel de teste în conformitate cu articolul 25 din Regulament.

porci-01_b

(2) Porcii masculi de reproducţie hibrizi, înregistraţi într-un registru zootehnic înfiinţat de o exploataţie de ameliorare care desfăşoară un program de ameliorare aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (3) şi, după caz, cu articolul 12 din Regulament și cu prevederile legislației naționale şi materialul seminal provenit de la aceştia, sunt acceptaţi de o altă exploataţie de ameliorare care desfăşoară un program de ameliorare privind aceeaşi rasă, linie sau acelaşi hibrid în acelaşi stat membru sau în alt stat membru pentru testarea performanţelor şi, dacă este cazul, evaluarea genetică în aceleaşi condiţii şi restricţii cantitative ca cele aplicate propriilor porci de reproducţie hibrizi.

(3) În sensul alineatelor (1) şi (2), materialul germinativ provenit de la porcii de reproducţie hibrizi menţionaţi la alineatele respective se colectează, se produce, se prelucrează şi se depozitează la un centru de colectare sau de depozitare a materialului seminal, sau de către o echipă de colectare sau producere de embrioni aprobată pentru comerţul în cadrul Uniunii cu aceste produse în conformitate cu legislaţia Uniunii în domeniul sănătăţii animalelor.

(4)Prin derogare de la alineatul (3), autoritatea competenta autorizeaza colectarea, producerea, prelucrarea şi depozitarea în scopul utilizării pe teritoriul Romaniei a materialului germinativ provenit de la porci de reproducţie hibrizi de către un centru de colectare sau de depozitare de un centru de depozitare de embrioni, o echipă de colectare sau producere de embrioni sau de către personal cu calificări specifice autorizat în conformitate cu legislaţia națională.

Proiect ANZ aici! Norme metodologice privind procedura pentru structura registrelor genealogice, înscrierea animalelor de reproducție în registre genealogice și zootehnice, trecerea la secțiunea principală a descendenților animalelor înregistrate în secțiuni suplimentare și acceptarea animalelor pentru reproducție.

Vizualizat: 1692 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

23 septembrie 2023 - 06:06

O turmă de oi a mâncat 300 de kilograme de canabis în Grecia. Oile au intrat într-o seră din cea mai mare plantație de canabis medical din Grecia, iar proprietarul fermei a povestit pentru publicația hellas.postsen.com care a fost efectul asupra lor. 

Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?

Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?

22 septembrie 2023 - 06:58

Întrebarea a fost adresată pe un grup de oierit Facebook ciobanilor adevărați de către Paul Miron. "Cer un sfat ciobanilor adevărați. Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?"

MADR: Ziua satului românesc!

MADR: Ziua satului românesc!

21 septembrie 2023 - 20:39

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită în perioada 22 -24 septembrie 2023, interval orar 9:00-19:00, la cea de-a treia ediție a „Târgului pâinii”, în cadrul căruia se va marca „Ziua Satului Românesc”. Evenimentul va avea loc în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Şos. Pavel D. Kiseleff nr. 30, București.

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

21 septembrie 2023 - 15:41

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru finanțarea acordată prin Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM, pe pagina oficială a Agenției, www.afir.ro, la secțiunea Comunicare/ Dezbatere publică.

Bani în plus pentru vaca de lapte!

Bani în plus pentru vaca de lapte!

21 septembrie 2023 - 15:15

"Îmbunătățim formele de sprijin pentru crescătorii de bovine prin acordarea subvenției la trei capete încărcătură pe hectar, pentru porumb siloz, ceea ce înseamnă că fermierii vor primi încă 260 de euro peste cei 200 de euro încasați," a anunțat ministrul agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea pe care a avut-o miercuri cu Asociaţia Crescătorilor de Taurine din România.

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

21 septembrie 2023 - 09:02

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a participat miercuri, 20 septembrie 2023, la ședința Asociației Crescătorilor de Taurine din România, la sediul IBNA Balotești.

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

21 septembrie 2023 - 08:38

Povestea unei văcuțe dintr-un sat din România a înduioșat membrii unui grup al crescătorilor de vaci Facebook. S-a pierdut pe 6 septembrie și-n zadar proprietarii de 80 de ani au fost ajutați să o caute cu o dronă, s-au rugat și au implorat, nici urmă de văcuță. Supărați și cu lacrimi în ochi au hotărât să cumpere o altă vacă. Ce s-a întâmplat atunci?

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

21 septembrie 2023 - 07:57

"În perioada 18 - 19 septembrie 2023, am reprezentat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la lucrările Consiliului de Agricultură și Pescuit, care s-a desfășurat la Bruxelles," informează secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, pe Facebook. 

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

20 septembrie 2023 - 18:48

Cornel Constantin Turcescu, directorul general al APIA, a participat la o întâlnire de lucru cu reprezentanții Băncii Transilvania, în contextul parteneriatelor solide pe care agenția le are cu mediul bancar pentru facilitarea accesului fermierilor la creditare în condiții avantajoase.

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

20 septembrie 2023 - 18:18

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunță că astăzi a făcut plățile pentru cei care beneficiază de renta agricolă viageră. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile reprezintă o alternativă modernă și eficientă pentru depozitarea cerealelor, dar și a nutrețurilor. Versatilitatea lor, împreună cu costurile scăzute asociate, le fac un instrument deosebit de util pentru toți cei care doresc să își depoziteze produsele, fără să investească în construcția unor silozuri clasice sau magazii. Cum funcționează, puteți vedea în materialul următor.

Ești interesat de depozitare cereale în saci tip siloz?

0739 682 107

info@grainbags.ro

http://grainbags.ro/utilaje/

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Adevăr...

Adevăr...
Deoarece Dumnezeu nu reuşeşte să urmărească chiar totul, a creat bătrânele şi băncile din curte. Detalii