Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a publicat pe site-ul oficial Ordinul pentru modificarea anexei nr. 1 la Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 35/2016 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale.
Potrivit acestui Ordin, bovinele de carne și de lapte din fermele comerciale, dar și din gospodăriile țărănești sunt testate pentru depistarea tuberculozei bovine.
"În exploatațiile calificate oficial indemne de tuberculoză bovină (în care nu a fost confirmată boala n.r.), cu atestat de indemnitate, pentru menţinerea statusului de exploataţie oficial indemnă de boală, testarea bovinelor se face prin metode de diagnostic stabilite în anexa III, secțiunea 2 a Regulamentului Delegat (UE) 2020/689 al Comisiei de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele privind supravegherea, programele de eradicare și statutul de indemn de boală pentru anumite boli listate și emergente.
Supraveghere activă
Tuberculinare intradermică prin TCS, o dată pe an, la toate bovinele în vârstă de peste 6 săptămâni.
Controalele prin tuberculinare intradermică se planifică astfel încât să se execute înaintea acţiunilor imunoprofilactice, nu mai târziu de primele 6 luni ale anului în curs.
Animalele pozitive la TCS se elimină din efectiv prin abatorizare pentru tăiere de control în scop de diagnostic în maximum 30 de zile de la notificarea oficială către proprietar sau către persoana responsabilă a rezultatelor testelor, iar exploataţiei i se suspendă statusul de oficial indemnă de TBC.
Animalele neconcludente la TCS se retestează în prezenţa şi responsabilitatea medicului veterinar oficial, iar exploataţiei i se suspendă statusul oficial indemnă la TBC, până la clarificarea statusului exploataţiei printr-un TCS efectuat la 42 de zile de la primul test de tuberculinare, conform procedurii de tuberculinare, respectiv protocolului de testare intradermică.
Animalele cu două rezultate neconcludente la TCS sunt considerate pozitive şi se elimină, obligatoriu, din exploataţie prin tăiere de control în scop de diagnostic în maximum 30 de zile de la notificarea oficială către proprietar sau către persoana responsabilă a rezultatelor testelor.
Se tuberculinează şi caprinele, care sunt crescute în exploataţiile de bovine, de la care se livrează lapte crud către procesare.
Nu sunt supuse testării prin tuberculinare intradermică:
a) animalele tratate anterior cu medicamente imunosupresoare, cum ar fi: glucocorticoizi;
b) animalele aflate în ultimele 2 luni de gestaţie şi cele aflate în primele 30 de zile după fătare;
c) animalele bolnave, aflate în tratament, sau cele aflate în convalescenţă.
Animalele care nu au fost testate în campania de tuberculinare, din motivele enumerate, se testează ulterior îndeplinirii cerinţelor de tuberculinare ulterioare.
În cazul unei suspiciuni bazate pe rezultatele pozitive sau neconcludente la testele menţionate sau pe baza leziunilor din abator, se suspendă statusul de exploataţie oficial indemnă de tuberculoză şi se aplică prevederile Regulamentului (CE) nr. 853/2004, cu modificările şi completările ulterioare, de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală.
Medicul veterinar oficial elaborează şi controlează aplicarea planului de măsuri până la clarificarea situaţiei.
Dacă prezenţa tuberculozei nu este confirmată, suspendarea statusului de exploataţie oficial indemnă de tuberculoză poate fi ridicată numai în urma unei testări prin TCS a tuturor animalelor în vârstă de peste 6 săptămâni, cu rezultate negative, nu mai devreme de 42 de zile de la ultima tuberculinare intradermică.
În cazul retragerii statusului de indemn de infecția cu MTBC a exploatațiilor cu bovine, acesta poate fi redobândit dacă sunt indeplinite cerințele prevederilor punctelor 2-4 din secțiunea 4, capitolul 1, partea II la anexa IV a Regulamentului Delegat (UE) 2020/689 al Comisiei de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele privind supravegherea, programele de eradicare și statutul de indemn de boală pentru anumite boli listate și emergente.
În cazuri excepționale, în focar, ANSVSA poate aproba utilizarea unor metode alternative, pentru a creşte gradul de confidenţă al diagnosticului în relaţie cu animalele suspecte, cum ar fi testul ELISA-γ-IFN; pentru stingerea focarului de tuberculoză, prin utilizarea testului ELISA-γ-IFN, este necesar ca acesta să fie efectuat ori de câte ori se impune, până la obţinerea consecutivă a două rezultate negative pentru animalele rămase în exploataţie, cu condiţia ca măsura să nu contravină altor prevederi din legislaţia sanitar-veterinară.
Notificarea tuberculozei se face în baza prevederilor Ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 79/2008 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind notificarea internă şi declararea oficială a unor boli transmisibile ale animalelor, cu modificările şi completările ulterioare.
Este interzisă mişcarea animalelor pozitive şi a celor suspecte, cu excepţia celor către abator.
După declararea bolii, medicul veterinar oficial în a cărui responsabilitate este exploataţia, împreună cu medicul veterinar de liberă practică împuternicit, efectuează ancheta epidemiologică şi întocmeşte programul de măsuri.
Bovinele cu rezultat pozitiv la TCS sau/şi ELIAs-γ-IFN se direcţionează către abator pentru tăiere în vederea efectuării expertizei de abator, precum şi a examenelor de laborator.
Aceste bovine se taie în partidă separată sub supraveghere sanitar-veterinară şi cu aplicarea măsurilor de decontaminare şi protecţie a mediului.
În exploataţiile în care nu s-a respectat testarea anuală, dar calificate anterior ca oficial indemne, se suspendă statusul de exploataţie oficial indemnă, exploataţiile redobândindu-şi statutul de oficial indemnă de tuberculoză numai după testarea printr-un singur TCS cu rezultat negativ a tuturor animalelor în vârstă de peste 6 săptămâni.
Toate bovinele în vârstă de peste 6 săptămâni din exploataţiile nou-înfiinţate, atunci când efectivul a fost alcătuit exclusiv din animale originare din exploataţii calificate oficial indemne de tuberculoză, efectuează primul test nu mai târziu de 30 de zile de la constituire, iar cel de-al doilea test nu va mai fi solicitat.
Testarea bovinelor pentru export sau comerţ intracomunitar, în vederea asigurării cerinţelor de certificare:
Bovinele destinate comerţului intracomunitar/exportului în ţări terţe sunt testate pentru tuberculoza bovină anterior mişcării, printr-un test de premişcare, în centrele de colectare sau în exploataţia de origine autorizată pentru comerţ intracomunitar sau export în ţări terţe, de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit care a încheiat contract de prestări servicii cu exploataţia respectivă, sub controlul şi responsabilitatea medicului veterinar oficial, în intervalul de 30 de zile, atunci când expedierea bovinelor se face din exploataţia de origine sau, în perioada şederii în centrul de colectare, atunci când expedierea se face din acesta," precizează Ordinul ANSVSA.
"În contextul epidemiologic actual al evoluţiei infecției cu complexul Mycobacterium tuberculosis (Mycobacterium bovis, M. caprae și M. tuberculosis) (MTBC) este necesară o supraveghere concepută astfel încât să îndeplinească obiectivele depistării precoce a focarelor de MTBC și să demonstreze respectarea criteriilor pentru acordarea, menținerea, suspendarea sau retragerea statutului de indemn de boală", este argumentat în Referatul de aprobare a Ordinului ANSVSA.