ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Ordin ANSVSA: Testarea bovinelor din ferme și gospodării!

Publicat: 01 aprilie 2022 - 08:51
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a publicat pe site-ul oficial Ordinul pentru modificarea anexei nr. 1 la Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 35/2016 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale. 

Potrivit acestui Ordin, bovinele de carne și de lapte din fermele comerciale, dar și din gospodăriile țărănești sunt testate pentru depistarea tuberculozei bovine.

"În exploatațiile calificate oficial indemne de tuberculoză bovină (în care nu a fost confirmată boala n.r.), cu atestat de indemnitate, pentru menţinerea statusului de exploataţie oficial indemnă de boală, testarea bovinelor se face prin metode de diagnostic stabilite în anexa III, secțiunea 2 a Regulamentului Delegat (UE) 2020/689 al Comisiei de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele privind supravegherea, programele de eradicare și statutul de indemn de boală pentru anumite boli listate și emergente.

Supraveghere activă
Tuberculinare intradermică prin TCS, o dată pe an, la toate bovinele în vârstă de peste 6 săptămâni.
Controalele prin tuberculinare intradermică se planifică astfel încât să se execute înaintea acţiunilor imunoprofilactice, nu mai târziu de primele 6 luni ale anului în curs.
Animalele pozitive la TCS se elimină din efectiv prin abatorizare pentru tăiere de control în scop de diagnostic în maximum 30 de zile de la notificarea oficială către proprietar sau către persoana responsabilă a rezultatelor testelor, iar exploataţiei i se suspendă statusul de oficial indemnă de TBC.

Animalele neconcludente la TCS se retestează în prezenţa şi responsabilitatea medicului veterinar oficial, iar exploataţiei i se suspendă statusul oficial indemnă la TBC, până la clarificarea statusului exploataţiei printr-un TCS efectuat la 42 de zile de la primul test de tuberculinare, conform procedurii de tuberculinare, respectiv protocolului de testare intradermică.

Animalele cu două rezultate neconcludente la TCS sunt considerate pozitive şi se elimină, obligatoriu, din exploataţie prin tăiere de control în scop de diagnostic în maximum 30 de zile de la notificarea oficială către proprietar sau către persoana responsabilă a rezultatelor testelor.

Se tuberculinează şi caprinele, care sunt crescute în exploataţiile de bovine, de la care se livrează lapte crud către procesare.

Nu sunt supuse testării prin tuberculinare intradermică:

a) animalele tratate anterior cu medicamente imunosupresoare, cum ar fi: glucocorticoizi;
b) animalele aflate în ultimele 2 luni de gestaţie şi cele aflate în primele 30 de zile după fătare;
c) animalele bolnave, aflate în tratament, sau cele aflate în convalescenţă.

Animalele care nu au fost testate în campania de tuberculinare, din motivele enumerate, se testează ulterior îndeplinirii cerinţelor de tuberculinare ulterioare.

În cazul unei suspiciuni bazate pe rezultatele pozitive sau neconcludente la testele menţionate sau pe baza leziunilor din abator, se suspendă statusul de exploataţie oficial indemnă de tuberculoză şi se aplică prevederile Regulamentului (CE) nr. 853/2004, cu modificările şi completările ulterioare, de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală.

control-veterinar-ferme_b

Medicul veterinar oficial elaborează şi controlează aplicarea planului de măsuri până la clarificarea situaţiei.

Dacă prezenţa tuberculozei nu este confirmată, suspendarea statusului de exploataţie oficial indemnă de tuberculoză poate fi ridicată numai în urma unei testări prin TCS a tuturor animalelor în vârstă de peste 6 săptămâni, cu rezultate negative, nu mai devreme de 42 de zile de la ultima tuberculinare intradermică.

În cazul retragerii statusului de indemn de infecția cu MTBC a exploatațiilor cu bovine, acesta poate fi redobândit dacă sunt indeplinite cerințele prevederilor punctelor 2-4 din secțiunea 4, capitolul 1, partea II la anexa IV a Regulamentului Delegat (UE) 2020/689 al Comisiei de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele privind supravegherea, programele de eradicare și statutul de indemn de boală pentru anumite boli listate și emergente.

În cazuri excepționale, în focar, ANSVSA poate aproba utilizarea unor metode alternative, pentru a creşte gradul de confidenţă al diagnosticului în relaţie cu animalele suspecte, cum ar fi testul ELISA-γ-IFN; pentru stingerea focarului de tuberculoză, prin utilizarea testului ELISA-γ-IFN, este necesar ca acesta să fie efectuat ori de câte ori se impune, până la obţinerea consecutivă a două rezultate negative pentru animalele rămase în exploataţie, cu condiţia ca măsura să nu contravină altor prevederi din legislaţia sanitar-veterinară.

Notificarea tuberculozei se face în baza prevederilor Ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 79/2008 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind notificarea internă şi declararea oficială a unor boli transmisibile ale animalelor, cu modificările şi completările ulterioare.

Este interzisă mişcarea animalelor pozitive şi a celor suspecte, cu excepţia celor către abator.

După declararea bolii, medicul veterinar oficial în a cărui responsabilitate este exploataţia, împreună cu medicul veterinar de liberă practică împuternicit, efectuează ancheta epidemiologică şi întocmeşte programul de măsuri.

Bovinele cu rezultat pozitiv la TCS sau/şi ELIAs-γ-IFN se direcţionează către abator pentru tăiere în vederea efectuării expertizei de abator, precum şi a examenelor de laborator.

Aceste bovine se taie în partidă separată sub supraveghere sanitar-veterinară şi cu aplicarea măsurilor de decontaminare şi protecţie a mediului.

În exploataţiile în care nu s-a respectat testarea anuală, dar calificate anterior ca oficial indemne, se suspendă statusul de exploataţie oficial indemnă, exploataţiile redobândindu-şi statutul de oficial indemnă de tuberculoză numai după testarea printr-un singur TCS cu rezultat negativ a tuturor animalelor în vârstă de peste 6 săptămâni.

Toate bovinele în vârstă de peste 6 săptămâni din exploataţiile nou-înfiinţate, atunci când efectivul a fost alcătuit exclusiv din animale originare din exploataţii calificate oficial indemne de tuberculoză, efectuează primul test nu mai târziu de 30 de zile de la constituire, iar cel de-al doilea test nu va mai fi solicitat.

Testarea bovinelor pentru export sau comerţ intracomunitar, în vederea asigurării cerinţelor de certificare:

Bovinele destinate comerţului intracomunitar/exportului în ţări terţe sunt testate pentru tuberculoza bovină anterior mişcării, printr-un test de premişcare, în centrele de colectare sau în exploataţia de origine autorizată pentru comerţ intracomunitar sau export în ţări terţe, de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit care a încheiat contract de prestări servicii cu exploataţia respectivă, sub controlul şi responsabilitatea medicului veterinar oficial, în intervalul de 30 de zile, atunci când expedierea bovinelor se face din exploataţia de origine sau, în perioada şederii în centrul de colectare, atunci când expedierea se face din acesta," precizează Ordinul ANSVSA. 

"În contextul epidemiologic actual al evoluţiei infecției cu complexul Mycobacterium tuberculosis (Mycobacterium bovis, M. caprae și M. tuberculosis) (MTBC) este necesară o supraveghere concepută astfel încât să îndeplinească obiectivele depistării precoce a focarelor de MTBC și să demonstreze respectarea criteriilor pentru acordarea, menținerea, suspendarea sau retragerea statutului de indemn de boală", este argumentat în Referatul de aprobare a Ordinului ANSVSA.

Integral Ordinul ANSVSA AICI!

 

Vizualizat: 7163 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul Chesnoiu ASTĂZI despre ajutorul Covid pentru crescătorii de oi!

Ministrul Chesnoiu ASTĂZI despre ajutorul Covid pentru crescătorii de oi!

16 mai 2022 - 11:24

Crescătorii de ovine din România sunt într-o perioadă de performanță, produc din ce în ce mai mult și mai bine, spune ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu, astfel că nu au nevoie de un ajutor Covid pentru acest an. 

APIA OFICIAL ASTĂZI: Start plată! Sume pe hectar sprijin cuplat vegetal!

APIA OFICIAL ASTĂZI: Start plată! Sume pe hectar sprijin cuplat vegetal!

16 mai 2022 - 10:59

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că astăzi, 16 mai 2022, a demarat autorizarea la plată a schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal Campania 2021.

Procurorii anticorupție: Președinte ANSVSA, trimis în judecată pentru abuz în serviciu!

Procurorii anticorupție: Președinte ANSVSA, trimis în judecată pentru abuz în serviciu!

16 mai 2022 - 08:30

Fostul președinte al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Răducu Brănescu, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, sub acuzația de abuz în serviciu, informează un comunicat DNA.

AFIR: Bani transferați în luna mai în conturile fermierilor, peste 60 milioane euro!

AFIR: Bani transferați în luna mai în conturile fermierilor, peste 60 milioane euro!

16 mai 2022 - 07:05

Beneficiarii Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR) au primit, în perioada 14 aprilie – 10 mai 2022, fonduri europene nerambursabile în valoare totală de 60,71 milioane euro. Prin aceste plăți, AFIR decontează cheltuielile realizate în cadrul proiectelor de investiții în agricultură și dezvoltare rurală, precum și angajamente pentru măsurile de mediu și climă, anunță AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Cuantum pe hectar subvenții APIA care intră ACUM la plată!

Cuantum pe hectar subvenții APIA care intră ACUM la plată!

16 mai 2022 - 05:57

Cuantumul pe hectar pentru sprijinul cuplat vegetal legume cultivate în spații protejate, aferent anului de cerere 2021, este de 5.005 euro/ha, anunță Ion Păunel, președintele Uniunii Salvăm Țăranul Român. Plățile vor începe de luni, 16 mai 2022, adaugă acesta.

Ajutorul de la 5.000 euro/fermă la 120.000 euro/fermă! Ultimele informații!

Ajutorul de la 5.000 euro/fermă la 120.000 euro/fermă! Ultimele informații!

15 mai 2022 - 08:42

ATENȚIE! Primul venit, primul servit! Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a afișat pe site-ul propriu, spre consultare publică, proiectul procedurii de implementare a măsurii „Granturi pentru capital de lucru acordate entităților din domeniul agroalimentar” din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin Ordonanța de Urgență nr. 61/2022 privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru entităților din domeniul agroalimentar cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

APIA, foc continuu pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, foc continuu pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale!

15 mai 2022 - 07:50

Funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din aproape toate centrele județene lucrează la acest sfârșit de săptămână. Luni, 16 mai 2022, este ultima zi în care fermierii, crescătorii de animale mai au posibilitatea să depună cereri pentru subvențiile agricole aferente acestui an, fără penalități.

Achim Irimescu: Cum să polueze vacile din România când din 7 milioane de vaci abia mai avem un milion?!

Achim Irimescu: Cum să polueze vacile din România când din 7 milioane de vaci abia mai avem un milion?!

13 mai 2022 - 10:41

Vocea fermierilor români trebuie să se audă la Bruxelles! Insistă Achim Irimescu, ministru plenipotențiar în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană (UE). Deciziile care se iau pentru reducerea pesticidelor, a numărului de bovine vor lovi crunt în fermierii și crescătorii români de animale dacă aceștia nu reușesc să-și impună punctul de vedere.

Garduri electrice gratuite pentru stâne!

Garduri electrice gratuite pentru stâne!

13 mai 2022 - 09:26

Ciobanii care au stâne în Parcul Național Munții Rodnei vor primi gratuit garduri electrice care să le protejeze turmele de ovine de sălbăticiuni, sare tratată pentru animale, iar câinii de pază vor fi vaccinați, anunță un proiect al Administrației Parcului Național. 

AFIR anunță ACUM fermierii!

AFIR anunță ACUM fermierii!

12 mai 2022 - 16:31

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) informează beneficiarii PNDR că a fost prelungit termenul de valabilitate a poliţelor de asigurare încadrate în clasa de asigurări 15 - garanţii, emise de societăţi împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri de deschidere a procedurii de faliment.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Managementul fermei de vaci cu ajutorul roboților de muls Lely în ferma Muflonul Agrosort

Managementul fermei de vaci cu ajutorul roboților de muls Lely în ferma Muflonul Agrosort

Performanță în trei ani: de la 80 de vaci la muls, cu o producție medie de 25 de litri lapte/animal/zi la 120 capete la muls, cu o producție medie de 34,5-35 litri/animal pe zi cu 4,6-4,7% grăsime și 3,82-3,91% proteină. Cum? Rețeta clasică: rasă, casă, masă PLUS un management foarte eficient al fermei.

Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica! LIVIU STANIMIR: Costul inputurilor scade marja de profit

Bancul zilei

Întrebare

Întrebare
Î: De ce nu pot lucra pisicile la calculator? Detalii