Adama
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Ordin ANSVSA: Documentul OBLIGATORIU pentru cei care transportă animale vii!

Publicat: 19 septembrie 2022 - 08:33
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cei care transportă animale vii, conducătorii auto, și cei care însoțesc transportul de animale vii sunt obligați să obțină de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) certificatul de competenţă profesională. Documentul este eliberat de ANSVSA după absolvirea unor cursuri, are valabilitate 5 ani, iar după expirare, cei care sunt obligați să-l dețină vor urma din nou cursurile, stipulează un proiect de Ordin ANSVSA, publicat pe site-ul instituției. 

"Certificatul de competenţă profesională pentru conducătorii şi însoţitorii de pe vehiculele rutiere care transportă animale vii este obligatoriu pentru toţi conducătorii şi însoţitorii de pe vehiculele rutiere care transportă animale vii în scop comercial, pe distanţe mai mari de 65 km şi este valabil pe o perioadă de 5 ani de la data eliberării.

Certificatul de competenţă profesională se eliberează conducătorilor auto şi însoţitorilor, aşa cum sunt definiţi la art. 2 lit. (c) din Regulamentul (CE) nr. 1/2005 al Consiliului privind protecţia animalelor în timpul transportului şi al operaţiunilor conexe şi de modificare a Directivelor 64/432/CEE şi 93/119/CE şi a Regulamentului (CE) nr. 1255/97, absolvenţi ai unor cursuri de instruire în domeniul protecţiei animalelor în timpul transportului, organizate de entităţi abilitate pentru furnizarea unor astfel de cursuri de către instituţii care au atribuţii în acest sens (de ex. direcțiile sanitar veterinare n.r.).

Cursurile sunt predate de medici veterinari cu experienţă de minim 2 ani în domeniul protecţiei animalelor în timpul transportului.

Cursurile se pot organiza:

a) pentru toate speciile;
b) atât în limba română, cât şi în limba engleză;
c) atât fizic, cât şi online;
d) prin susţinerea unor prezentări, cu includerea obligatorie a unor studii de caz exemplificate prin intermediul unor materiale foto/ video;
e) pentru participanţi care pot fi cetăţeni români sau străini.

CERINŢE MINIME pentru cursurile de instruire în domeniul protecţiei animalelor în timpul transportului
1. Condiţii generale pentru transportul de animale vii
2. Documentaţia de transport pentru animale vii, conducătorii şi însoţitorii de pe vehiculele rutiere care transportă animale vii, transportatorii de animale vii, respectiv mijloacele de transport de animale vii
3. Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească animalele vii pentru a putea fi transportate
4. Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească vehiculele rutiere destinate transportului de animale vii
5. Modalităţi de încărcare, descărcare şi manipulare a animalelor vii
6. Noţiuni referitoare la intervalele de hrănire şi adăpare a animalelor, durata călătoriei şi perioadele de repaus, în cazul călătoriilor de lungă durată
7. Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească vehiculele rutiere destinate transportului de animale vii în călătoriile de lungă durată, pentru ecvidee domestice şi animale domestice din specia bovină, ovină, caprină şi porcină
8. Modul de repartizare a spaţiului pentru animalele vii în vehiculele rutiere destinate transportului acestora
9. Noţiuni referitoare la jurnalul de călătorie
10. Impactul conducerii vehiculelor rutiere destinate transportului de animale vii asupra bunăstării animalelor transportate şi asupra calităţii cărnii
11. Fiziologia animală şi în special nevoile de adăpare, hrănire, comportamentul animalelor şi conceptul de presiune
12. Îngrijirea de urgenţă a animalelor
13. Siguranţa personalului care manipulează animalele

După fiecare curs, participanţii trebuie să promoveze un examen cu durata de 30 de minute, care se organizează de către entităţile prevăzute, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor asigurându-se că examinatorii sunt independenţi.

În vederea promovării examenului, participanţii trebuie să răspundă corect la minim 24 de întrebări ale unui test grilă, din 30 de întrebări care sunt selectate aleatoriu dintr-un număr total de 120 de întrebări.

Certificatul de competenţă profesională se eliberează solicitantului sau împuternicitului acestuia prin procură notarială în baza următoarelor documente:
a) cerere, în care solicitantul menţionează şi adresa personală de poştă electronică;
b) copia actului de identitate;
c) certificat de absolvire, eliberat ca urmare a promovării examenului;
d) dovada achitării, la casieria sau în contul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pe a cărei rază teritorială s-a organizat examenul, a tarifului pentru eliberarea certificatului de competenţă profesională.

Certificatul de competenţă profesională se întocmeşte de personalul din cadrul structurii cu atribuţii de reglementare în domeniul bunăstării animalelor de la nivelul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în urma verificării conformităţii documentelor.

certificat competenta_b

Certificatul de competenţă profesională se eliberează de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, fiind semnat de către preşedintele acesteia şi este redactat în limbile română şi engleză.

După expirarea perioadei de valabilitate a Certificatului de competenţă profesională, se va elibera un nou certificat numai celor care absolvă un nou curs de instruire, organizat în condiţiile legii."

Proiect Ordin ANSVSA pentru aprobarea Procedurii de organizare a cursurilor şi de eliberare a certificatului de competenţă profesională pentru conducătorii şi însoţitorii de pe vehiculele rutiere care transportă animale vii.

Vizualizat: 5294 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Scheme de ajutor de stat în valoare de 4 miliarde euro!

Scheme de ajutor de stat în valoare de 4 miliarde euro!

21 septembrie 2022 - 20:37

Premierul României, Nicolae Ionel Ciucă a anunțat semnarea convențiilor de garantare pentru IMM Invest Plus, programul prin care Guvernul alocă 4 miliarde euro pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii din România.

Scenarii climatice pentru România! Raport ce va fi lansat în decembrie!

Scenarii climatice pentru România! Raport ce va fi lansat în decembrie!

21 septembrie 2022 - 20:02

Peste 120 de reprezentaţi-cheie ai sistemului public, privat, civic şi academic dezbat, pe 21 şi 22 septembrie, în cadrul a opt grupuri de lucru tehnice scenariile climatice pentru România anului 2030, iar concluziile vor fi incluse într-un raport ce va fi lansat în luna decembrie a acestui an.

Ministrul Daea ASTĂZI: Crescătorii de animale vor primi, în premieră, anul acesta avansul APIA!

Ministrul Daea ASTĂZI: Crescătorii de animale vor primi, în premieră, anul acesta avansul APIA!

21 septembrie 2022 - 16:48

”Crescătorii de animale care beneficiază de sprijinul cuplat în sectorul zootehnic vor primi, în premieră anul acesta, avansul APIA", a anunțat astăzi ministrul agriculturii, Petre Daea, la finalul ședinței de Guvern. Executivul a aprobat astăzi, așa cum a anunțat deja Agroinfo, plafoanele alocate pentru plata sprijinului cuplat zootehnic (SCZ). 

Primăria unei comune vrea să cedeze 50 ha pășune pentru o centrală fotovoltaică! Crescătorii se opun!

Primăria unei comune vrea să cedeze 50 ha pășune pentru o centrală fotovoltaică! Crescătorii se opun!

21 septembrie 2022 - 08:53

Primăria comunei Gura Foii, județul Dâmbovița, este în negocieri pentru concesionarea unei suprafețe de 50 ha de pășune pentru construirea unei centrale fotovoltaice. Comuna are 130 ha de pășune și-n localitate mai sunt 10 crescători de animale. Crescătorii se opun acestei decizii a primăriei.

Guvern ASTĂZI: Aprobarea cuantumului sprijinului cuplat zootehnic pentru acest an!

Guvern ASTĂZI: Aprobarea cuantumului sprijinului cuplat zootehnic pentru acest an!

21 septembrie 2022 - 07:38

Pe lista proiectelor supuse astăzi, 21 septembrie 2022, aprobării Guvernului, în ședința săptămânală, se află proiectul de hotărâre de Guvern pentru aprobarea plafoanelor alocate schemelor de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, precum și pentru stabilirea cuantumului acestora, pentru anul de cerere 2022, informează un comunicat al Executivului.

Amendă uriașă pentru un crescător de vaci!

Amendă uriașă pentru un crescător de vaci!

20 septembrie 2022 - 17:51

Un crescător de vaci din localitatea Țânțăreni, județul Gorj, a fost amendat cu 20.000 de lei de inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj pentru că avea în fermă un lucrător angajat "la negru".

MADR ASTĂZI: Modificare la plata ajutoarelor excepționale pentru fermieri!

MADR ASTĂZI: Modificare la plata ajutoarelor excepționale pentru fermieri!

20 septembrie 2022 - 16:40

Ministerul Agriculturii anunță astăzi, printr-un proiect de hotărâre de Guvern, că a modificat Hotărârea Guvernului nr. 1032/2022 privind acordarea unor ajutoare excepţionale producătorilor agricoli din sectorul vegetal. Modificarea vizează bugetul alocat pentru plata ajutoarelor excepționale de care beneficiază fermierii din sectorul vegetal.

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

20 septembrie 2022 - 11:14

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale aduce la cunoștința beneficiarilor publici decizia emisă de Comisia Europeană în data de 12 septembrie 2022 privind aprobarea modificării Programului Național de Dezvoltare Rurală, prin care sunt aplicabile beneficiarilor PNDR prevederile Ordonanței de Urgență (OUG) nr. 64/ 2022 privind ajustarea prețurilor și a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile.

Șeful ADS: Din noiembrie, atribuim teren tinerilor fermieri!

Șeful ADS: Din noiembrie, atribuim teren tinerilor fermieri!

20 septembrie 2022 - 07:47

Avem sute de cereri din partea tinerilor fermieri, ceea ce ne-a determinat să urgentăm inventarierea suprafețelor, inventariere care este supusă și unor presiuni mari de ordin de fond funciar, de reconstituirea dreptului de proprietate, a spus directorul Agenției Domeniilor Statului, George Sava, la TVR1. Acesta a anunțat că din noiembrie se reiau sesiunile pentru atribuirea de teren tinerilor fermieri. 

DAJ: Plată despăgubiri pentru fermierii afectați de secetă!

DAJ: Plată despăgubiri pentru fermierii afectați de secetă!

20 septembrie 2022 - 06:43

Conducerea Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Bihor a solicitat primăriilor să se implice mai mult în precompletarea datelor din dosarele pentru acordarea de despăgubiri pentru fermierii afectaţi de seceta pedologică.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica! LIVIU STANIMIR: Costul inputurilor scade marja de profit

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii