Adama

Ordin ANSVSA: Documentul OBLIGATORIU pentru cei care transportă animale vii!

Publicat: 19 septembrie 2022 - 08:33
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cei care transportă animale vii, conducătorii auto, și cei care însoțesc transportul de animale vii sunt obligați să obțină de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) certificatul de competenţă profesională. Documentul este eliberat de ANSVSA după absolvirea unor cursuri, are valabilitate 5 ani, iar după expirare, cei care sunt obligați să-l dețină vor urma din nou cursurile, stipulează un proiect de Ordin ANSVSA, publicat pe site-ul instituției. 

"Certificatul de competenţă profesională pentru conducătorii şi însoţitorii de pe vehiculele rutiere care transportă animale vii este obligatoriu pentru toţi conducătorii şi însoţitorii de pe vehiculele rutiere care transportă animale vii în scop comercial, pe distanţe mai mari de 65 km şi este valabil pe o perioadă de 5 ani de la data eliberării.

Certificatul de competenţă profesională se eliberează conducătorilor auto şi însoţitorilor, aşa cum sunt definiţi la art. 2 lit. (c) din Regulamentul (CE) nr. 1/2005 al Consiliului privind protecţia animalelor în timpul transportului şi al operaţiunilor conexe şi de modificare a Directivelor 64/432/CEE şi 93/119/CE şi a Regulamentului (CE) nr. 1255/97, absolvenţi ai unor cursuri de instruire în domeniul protecţiei animalelor în timpul transportului, organizate de entităţi abilitate pentru furnizarea unor astfel de cursuri de către instituţii care au atribuţii în acest sens (de ex. direcțiile sanitar veterinare n.r.).

Cursurile sunt predate de medici veterinari cu experienţă de minim 2 ani în domeniul protecţiei animalelor în timpul transportului.

Cursurile se pot organiza:

a) pentru toate speciile;
b) atât în limba română, cât şi în limba engleză;
c) atât fizic, cât şi online;
d) prin susţinerea unor prezentări, cu includerea obligatorie a unor studii de caz exemplificate prin intermediul unor materiale foto/ video;
e) pentru participanţi care pot fi cetăţeni români sau străini.

CERINŢE MINIME pentru cursurile de instruire în domeniul protecţiei animalelor în timpul transportului
1. Condiţii generale pentru transportul de animale vii
2. Documentaţia de transport pentru animale vii, conducătorii şi însoţitorii de pe vehiculele rutiere care transportă animale vii, transportatorii de animale vii, respectiv mijloacele de transport de animale vii
3. Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească animalele vii pentru a putea fi transportate
4. Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească vehiculele rutiere destinate transportului de animale vii
5. Modalităţi de încărcare, descărcare şi manipulare a animalelor vii
6. Noţiuni referitoare la intervalele de hrănire şi adăpare a animalelor, durata călătoriei şi perioadele de repaus, în cazul călătoriilor de lungă durată
7. Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească vehiculele rutiere destinate transportului de animale vii în călătoriile de lungă durată, pentru ecvidee domestice şi animale domestice din specia bovină, ovină, caprină şi porcină
8. Modul de repartizare a spaţiului pentru animalele vii în vehiculele rutiere destinate transportului acestora
9. Noţiuni referitoare la jurnalul de călătorie
10. Impactul conducerii vehiculelor rutiere destinate transportului de animale vii asupra bunăstării animalelor transportate şi asupra calităţii cărnii
11. Fiziologia animală şi în special nevoile de adăpare, hrănire, comportamentul animalelor şi conceptul de presiune
12. Îngrijirea de urgenţă a animalelor
13. Siguranţa personalului care manipulează animalele

După fiecare curs, participanţii trebuie să promoveze un examen cu durata de 30 de minute, care se organizează de către entităţile prevăzute, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor asigurându-se că examinatorii sunt independenţi.

În vederea promovării examenului, participanţii trebuie să răspundă corect la minim 24 de întrebări ale unui test grilă, din 30 de întrebări care sunt selectate aleatoriu dintr-un număr total de 120 de întrebări.

Certificatul de competenţă profesională se eliberează solicitantului sau împuternicitului acestuia prin procură notarială în baza următoarelor documente:
a) cerere, în care solicitantul menţionează şi adresa personală de poştă electronică;
b) copia actului de identitate;
c) certificat de absolvire, eliberat ca urmare a promovării examenului;
d) dovada achitării, la casieria sau în contul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pe a cărei rază teritorială s-a organizat examenul, a tarifului pentru eliberarea certificatului de competenţă profesională.

Certificatul de competenţă profesională se întocmeşte de personalul din cadrul structurii cu atribuţii de reglementare în domeniul bunăstării animalelor de la nivelul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în urma verificării conformităţii documentelor.

certificat competenta_b

Certificatul de competenţă profesională se eliberează de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, fiind semnat de către preşedintele acesteia şi este redactat în limbile română şi engleză.

După expirarea perioadei de valabilitate a Certificatului de competenţă profesională, se va elibera un nou certificat numai celor care absolvă un nou curs de instruire, organizat în condiţiile legii."

Proiect Ordin ANSVSA pentru aprobarea Procedurii de organizare a cursurilor şi de eliberare a certificatului de competenţă profesională pentru conducătorii şi însoţitorii de pe vehiculele rutiere care transportă animale vii.

Vizualizat: 8182 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plata ANT ajutor național tranzitoriu cap animal și hectar!

Plata ANT ajutor național tranzitoriu cap animal și hectar!

13 ianuarie 2025 - 05:32

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le achită fermierilor, crescătorilor de animale ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, pe hectar și pe cap animal, cuvenite pentru cererile depuse anul trecut, după aprobarea bugetului de stat a României pentru acest an, 2025. ANT se achită din bugetul național al anului următor anului depunerii cererilor la APIA.

Noi intervenții pentru crescătorii de porci!

Noi intervenții pentru crescătorii de porci!

13 ianuarie 2025 - 05:08

Fermele de creștere a porcilor din România au nevoie de noi ajutoare pentru a-și reveni după valul de pestă porcină africană. O plată diferențiată a calității carcaselor este unul dintre intervențiile care i-ar ajuta pe crescători, consideră europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

Bani mai mulți pentru tinerii crescători de vaci!

Bani mai mulți pentru tinerii crescători de vaci!

12 ianuarie 2025 - 08:05

Tinerii crescători de vaci trebuie să beneficieze de ajutoare mai mari, un sprijin sporit, spune europarlamentarul Daniel Buda (PPE), care a vizitat o fermă de vaci, la acest sfârșit de săptămână.

Sunteți obligați să declarați terenurile, animalele, utilajele agricole!

Sunteți obligați să declarați terenurile, animalele, utilajele agricole!

12 ianuarie 2025 - 07:20

Persoanele fizice și juridice care au în proprietate/folosință terenuri agricole sau silvice, animale domestice sau sălbatice crescute în captivitate, utilaje și instalații agricole, construcții etc. au obligația să le declare la Compartimentul Registrul agricol din cadrul primăriilor în vederea înscrierii acestora în registrul agricol.

Subvenția APIA de 130 euro/vacă! Termen plată ianuarie!

Subvenția APIA de 130 euro/vacă! Termen plată ianuarie!

10 ianuarie 2025 - 12:34

Crescătorii de bovine care au accesat anul trecut eco-schema PD-07 - Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte, cu un cuantum de 130,84 euro/UVM/an, aferent anului de cerere 2024, au termen luna ianuarie pentru a depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) un set de acte care le garantează încasarea banilor.

Banii pentru subvenții APIA în cont!

Banii pentru subvenții APIA în cont!

10 ianuarie 2025 - 12:08

Comisia Europeană a rambursat oficial României suma de 1,12 miliarde euro, anunță astăzi, 10 ianuarie 2025, un comunicat al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) transmis Agroinfo.

România este acuzată că a acordat derogări ilegale la pesticidele interzise!

România este acuzată că a acordat derogări ilegale la pesticidele interzise!

09 ianuarie 2025 - 19:20

România a început anul 2025 sfidând în mod deschis legislaţia Uniunii Europene: a acordat noi aprobări de urgenţă pentru pesticide interzise care ucid albinele, în ciuda unei hotărâri judecătoreşti potrivit căreia astfel de derogări sunt ilegale, scrie joi POLITICO. 

Oficial! APIA anunță ASTĂZI crescătorii de animale!

Oficial! APIA anunță ASTĂZI crescătorii de animale!

09 ianuarie 2025 - 14:40

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că, în perioada 09 ianuarie – 10 februarie 2025, pot depune cererile de plată pentru Intervenția DR-06 – Bunăstarea animalelor, Pachet a) — Plăți în favoarea bunăstării porcinelor și Pachet b) — Plăți în favoarea bunăstării păsărilor, din cadrul Planului Strategic PAC 2023—2027.

Culturile de grâu şi rapiţă arată promiţător!

Culturile de grâu şi rapiţă arată promiţător!

09 ianuarie 2025 - 07:08

Apa, factorul limitativ în agricultură, a venit în toamna şi începutul iernii, iar fermierii au început anul optimist, având încredere că culturile de toamnă, grâu şi rapiţă, întinse pe o suprafaţă de peste 2,5 milioane de hectare, sunt în stare bună.

APIA vă spune până la ce dată primiți subvențiile APIA în conturi!

APIA vă spune până la ce dată primiți subvențiile APIA în conturi!

09 ianuarie 2025 - 06:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a emis ieri un comunicat în care anunța stadiul la plata subvențiilor APIA pe hectar și cap animal, aferente anului de cerere 2024. Comunicatul APIA postat și pe Facebook a generat mai multe întrebări de la fermieri. Ce le-a răspuns APIA?

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

OROS susține inovația în agricultură!

OROS susține inovația în agricultură!

Headerele Oros pentru orice cultură, densitate şi genetică! Compania Soytek, reprezentant exclusiv în România al companiei americane Stine promovează un concept nou în cultura porumbului: un porumb de talie mică, semănat la o densitate mai mare şi în rânduri mai dese. Pentru a evidenţia beneficiile semănatului la densităţi mari cu genetică Stine, Soytek a înfiinţat mai multe platformele de dezvoltare în 2023 şi a achiziţionat un header Oros pentru porumb cu distanţa de 50cm între rânduri.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere