PIEȚELE NU RESPECTĂ REGULILE. Sistemul ăsta că fiecare produce în sera lui sau pe terenul lui și un membru al familiei se duce și închiriază o tarabă la piață și stă 10-12 ore să vândă la piață este un sistem care nu folosește, a spus prim-ministrul Ludovic Orban, duminică seara, la B1TV. Premierul susține că-n majoritatea țărilor europene nu există piețe agroalimentare europene. El a motivat decizia închiderii piețelor de tip hală, închise, prin faptul că acestea nu respectă regulile.
Sunt pieţe închise care nu pot fi deschise, sunt pieţe închise care au pereţi retractabili care pot fi deschise, sunt multe pieţe deschise şi în mod tradiţional la noi pieţele erau deschise. De 10-12 ani s-au închis pieţele, deşi unele pieţe au fost gândite raţional cu pereţi retractabili astfel încât în perioadele calde să existe circulaţia aerului. Am discutat cu primarii să găsească soluţii. Fie să deschidă pieţele cu pereţi retractabili, fie să organizeze spaţii de desfacere a mărfurilor pentru producătorii autohtoni în spaţiile din apropierea pieţelor închise, fie să organizeze pieţe volante.
Există o tradiție a piețelor volante. Dealtfel, în majoritatea țărilor europene forma de piață este o formă temporară, sub forma piețelor volante care se organizează în week-end. Nu sunt piețe permanente cum există la noi. S-a făcut o întreagă campanie de către PSD că noi nu protejăm producătorii autohtoni. În toate discuţiile cu primarii le-am spus foarte clar că trebuie să se organizeze astfel încât toţi producătorii români care desfac marfa în pieţe să poată să o desfacă în continuare, a afirmat Ludovic Orban la B1 TV.
Premierul a fost întrebat cum s-a ajuns la luarea deciziei de închidere a piețelor agroalimentare care funcționează în spații închise.
Suntem într-un punct critic, oamenii trebuie să înțeleagă, am ajuns la 10.000 de îmbolnăviri pe zi. Fiecare om care se îmbolnăvește este supus unui risc, îi este pusă sănătatea în pericol, unora le este pusă viața în pericol. Aceste măsuri erau absolut necesare. Măsurile le-am luat ținând cont de evaluările care există, făcute de specialiști în sănătate publică privind principalele locuri unde se infectează oamenii, a spus premierul.
Și din analiza a reieșit că piețele... A întrebat moderatorul emisiunii.
Piețele închise. Să vin cu colecția de poze de la toate controalele care s-au efectuat în piețe, controale care nu au dus la un rezultat pentru că nu a crescut gradul de conformare, a răspuns premierul României. El a mai spus că în multe piețe nu se respectă normele de protecție sanitară, nu sunt bine amenajate, nu au sisteme de ventilație.
Ludovic Orban a mai fost întrebat de ce se închid piețele de tip hală și supermarkerturile, nu, pentru că această întrebare a fost pusă de mai mulți fermieri, producători agricoli, mici comercianți.
Noi vrem să lăsăm posibilitatea fiecărui consumator să aleagă de unde să-și cumpere marfa. Dacă vrea să-și cumpere din supermarket, să-și cumpere din supermarket, dacă vrea să-și cumpere de la piață, va avea posibilitatea, în continuare, să-și cumpere de la piață, de la producătorii autohtoni, a afirmat Orban.
Premierul a subliniat că sistemul de închiriere a unei tarabe în piață, unde producătorii agricoli stau 10-12 ore să-și vândă marfa nu le folosește acestora, iar în noul exercițiu financiar 2021-2027, ajutoarele din agricultură vor fi canalizate spre sprijinirea fermierilor să ajungă în marile lanțuri de magazine.
În perioada următoare de programare, noi încercăm să canalizăm fonduri care să sprijine producătorii agricoli. Sistemul ăsta că fiecare produce în sera lui sau pe terenul lui și un membru al familiei se duce și închiriază o tarabă la piață și stă 10-12 ore să vândă la piață este un sistem care nu folosește. Oamenii trebuie să fie sprijiniți în accesul către piață, producătorii trebuie să fie sprijiniți în accesul către piață. Accesul către piață, inclusiv în rețeaua de supermarketuri. Și aici vreau să spun că-n supermarketuri se vând produse românești care, în schimb, respectă minime standarde. Pentru a ajunge în supermarket, nu poți să te duci tu cu marfa ta, ca producător individual, pentru că supermarketurile cer câteva lucruri, sortare, de exemplu, ambalare, marcare, o anumită cantitate. Or, aici trebuie făcute investițiile care să ajute producătorul să ajungă înspre piață, la consumatorul final, a spus premierul.
El a adăugat că vor fi construite centre regionale, cu ajutorul asociațiilor fermierilor, care ar trebui să strângă marfa de la micii fermieri și să o livreze magazinelor.
Asta este realitatea. Așa funcționează piața. Dacă ne uităm și-n Vest, este o cultură a asocierii. În plus, doar produsul în sine, brut, este mai puțin valoros. El, dacă ar fi folosit în alte tipuri de produse, investiția în procesare este foarte importantă, pentru că-ți asigură o valorificare superioară a produselor agricole. Dar aici sunt necesare investiții, sunt necesare asocieri, a mai spus șeful Guvernului.
Ludovic Orban a adăugat că a cerut fiecărui prefect să asigure spații deschise unde producătorii agricoli să aibă posibilitatea să-și vândă produsele agricole.