Adama
Agreena
AGRICOVER

Oierul Ionică Sterp: Tot la hoți vreți să dați banii?! Gătăm cu fătările și mergem pe capul lor la minister!

Publicat: 25 ianuarie 2022 - 08:46
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
Ionică Sterp: Vreți să dați subvenții pentru genetică la oi într-o țară în care saivanele sunt cârpite cu nailon?!

Reacție vehementă a crescătorului de ovine Ionică Sterp, Ianoșda, județul Bihor, la postarea Facebook a europarlamentarului Daniel Buda (PPE), în care acesta relatează despre vizita făcută la sfârșitul săptămânii trecute la o fermă de ovine rasa Lacaune din județul Sibiu. Vreți să dați subvenții pentru genetică la oi într-o țară în care saivanele sunt cârpite cu nailon?! Tot la hoți vreți să dați banii?! Ciobănași, gătăm cu fătările și mergem pe capul lor la minister! Avertizează oierul. 

Eurodeputatul spune că-n maxim 5 ani va dispărea ciobănitul în timp de iarnă, la rulotă și pune accentul pe programe de genetică, pe care ar trebui să le abordeze ciobanii din România. Oierul îi arată cu duritate care e realitatea crudă din ferme și îi avertizează pe eurodeputat și pe actualul ministru al agriculturii că oierii nu mai tolerează programe din care să ia banii doar băieții deștepți.

Agroinfo a preluat AICI postarea europarlamentarului, proaspăt reales în funcția de vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

Într-un clip video, distribuit pe Facebook, crescătorul de oi Ionică Sterp (în foto) spune că a citit relatarea eurodeputatului pe Agroinfo și critică dur cele spuse de europarlamentarul care nu cunoaște, spune oierul, situația din fermele de oi din România și vorbește de programe de genetică într-o țară în care saivanele sunt cârpite cu nailon și care nu are nici măcar un laborator pentru efectuarea testelor de paternitate la ovine.

"La noi e vai și amar, fiecare o ducem cum putem, saivane acoperite cu nailoane, cu plăci de azbociment, cu rulote, așa cum ne-o lăsat Dumnezeu. Europarlamentarul vine să ne spună că o să se facă programe de genetică. Nici laboratoare de paternitate și filiație nu are România și el vine să ne spună că ăia care o să facă genetică, o să aibă programe și o să vină bani mulți ca să nu mai dormim în rulote. O să facă, dracu' știe ce o să facă?! Domnu' Daniel Buda, unde ai fost în 2013? Ce programe ai făcut din 2013 până acum pentru crescătorii de rând? Nu vorbim de băieții deștepți. Ce ai făcut tu pentru crescătorii de rând? Auzi, tu, că-n următorii 5 ani (o să dispară ciobănitul în timp de iarnă n.r.)?!ciobanul-ionica-doi_b

Păi, ciobanii s-or născut în cojoc și-n cojoc mor. Nu-i scoți tu nici de la cojoc. Vrei să faci programe? Auzi, tu, programe de ameliorare?! Tot la hoți vrei să le dai banii?! Gătăm cu fătatul și mergem pe capul lor la minister și dacă trebuie și la Bruxelles.

Fir-ar ai dracului să fie, băi, nu se mai satură de furat, ardă-i-ar focu' să-i ardă!

VIDEO AICI!

O să avem o discuție și cu actualul ministru, cu domnul Chesnoiu, care până-n prezent, n-avem numa' cuvinte de laudă, dar să vedem dacă omul înțelege. În prima zi când a venit, a întors ordinul pe care l-a lăsat fostul ministru, l-a întors înapoi că a zis că nu e bine făcut. Bine, hai să vedem, cum îl fac ei. A doua zi, l-a dat afară pe Vaida, pe directorul de la ANZ, că n-a făcut ce-or vrut băieții deștepți. Bun, hai să vedem cu ce vine el, nu-l supărăm cu nimic, îi dăm pace, să vedem ce vrea să facă el. Dacă se gândește la fermele de elită, la țigăniile alea, și să nu dea bani la toți fermierii, și-o pus în cap pe dracu' 100%!

Știm noi unde bate șaua europarlamentarul, că din 2013 a fost lăsat în pace, are și oi, acolo la Sălaj. Stai, măi frate, că n-o murit nimeni de foame dacă n-a primit subvenții, n-o să moară nici de acum încolo. N-am văzut niciunul să vină să facă un program, domle, dă-mi subvenții pe producție. Ca să faci un proiect de 100.000 de euro, îți trebuie o sută de mii de hârtii. Domle, nu mai dau ANT-ul ăla amărât de 5 lei - 10 lei pe cap de oaie, vin în sprijinul fermierului și îi dau bani, dar îl monitorez, măi, ce faci, îți iei tractor, îți faci saivan, nu spui că se plimbă cu gipul. Ne plimbăm cu ce putem, că muncim pentru asta.

Cinste la toți care au animale de rasă, nu-i problemă. Dar cine a zis că Țurcana e regina munților, n-a zis rău.

Nu vine să spună, domle, ăla care are animale să aibă și pășune, nu vine să spună, domle, ăla ia subvenția de pe munți, nu vine să spună că, domle, avem într-un loc date 30.000 de hectare pe oi de pe hârtie.

Să treacă fătatul și să vedeți ce frumos ne îmbrăcăm noi toți bine și mergem pe capul lor acolo.

Ați văzut ce s-o întâmplat și cu genetica? Fiecare dacă și-o luat un berbec, l-o luat să ia subvenția aia mare, nu să facă infracțiune și acum îi trag pe oameni după ei (referire la cazul instrumentat de Direcția Națională Anticorupție în legătură cu certificatele de origine false la berbeci, fabricate cu scopul încasării sprijinului cuplat zootehnic, subvenția cu cel mai mare cuantum pe cap de ovină n.r.). Păi, e corect așa?! Și cine mai răspunde după 10 ani când oamenii ăștia care o să fie trași la răspundere, cine mai răspunde, Daniel Buda?! Sau comunistul de Daea?! În veac!

Daniel Buda ne spune de Franța. Păi, noi ne putem compara cu francezii?! Că ăia țin 200 de oi și vai Doamne ce averi fac. Păi, ăia sunt subvenționați și protejați. Când am fost la Bruxelles, chiar domnu' Buda ne-a zis că dacă un proprietar de animale ar probleme, sar în sprijinul lui toate autoritățile. Toată lumea sare în sprijinul lor. La noi, unde?! Că suntem batjocoriți și huiduți de toți.

Daniel Buda, adu tu francezii la noi în țară și arată-le ce ai făcut din 2013 pentru ciobanii din România sau pentru văcari, pentru orice.
Îi e rușine să-i aducă. Dacă mergi pe șosea, vezi stânele, oameni necăjiți, fiecare fac cum pot, își acoperă un saivan cum poate, face o strungă cum poate și asta-i.

Să nu mai dea subvenție niciun leu la nimeni, dar să sprijine crescătorii. Dacă vrei să faci un proiect, e atâta birocrație că renunți dracului și la ăla.
Acum văd ăștia care ne conduc că nu mai este forță de muncă, dar când au plecat oamenii din țară unde ați fost?!

Măi, a ajuns hectarul de pășune la 1.500 de lei (redevența pe hectar n.r.). Nu-i spune că nu i-o dă, că e lângă el sau că a avut-o până acuma, dar pune un preț de te doare capul. Și omul ce să facă? Cu 10 lei subvenție pe cap de oaie, de unde să plătească redevența?!" Spune cu multă furie crescătorul de ovine. 

Oierul a adăugat că pășuni întinse din țară au ajuns la fonduri de  vânătoare, la avocați, etc. în loc să ajungă la crescătorii de animale. 

Crescătorul de ovine Ionică Sterp este unul dintre cei trei ciobani români care au ajuns, pentru prima oară, la Bruxelles, la instituțiile europene pentru a sesiza că parte mare din subvențiile destinate oieritului din România nu ajunge la  adevărații crescători de animale. Intervenția oierilor la Bruxelles a fost în 2017. DETALII AICI! Ionică Sterp este vicepreședinte al Asociației Profesionale a Ciobanilor din România. 

 

Vizualizat: 5955 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

07 iunie 2024 - 21:19

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

07 iunie 2024 - 16:17

În ședința de Guvern din 6 iunie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

07 iunie 2024 - 16:10

2,29 miliarde euro au intrat în conturile fermierilor români de la începutul acestui an și până în prezent, bani europeni rambursați de către Comisia Europeană pentru finanțarea măsurilor de sprijin derulate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

07 iunie 2024 - 14:47

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală, în calitate de Autoritate de Management pentru PNDR, a publicat versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, componenta 4.1.1, din cadrul PNDR 2020. Ghidul este postat spre informarea publicului larg pe o perioadă de 7 zile calendaristice, urmând ca după această să poată fi lansată sesiunea pentru depunerea proiectelor.

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

07 iunie 2024 - 14:25

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile și se stabilește cuantumul unitar al plății către beneficiarii intervențiilor aferente sprijinului cuplat în sectorul vegetal/zootehnic și ecoscheme a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 523/2024.

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

06 iunie 2024 - 15:25

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, a anunțat, în urmă cu puțin timp, că s-a luat decizia prelungirii campaniei de primire a cererilor pentru plata subvențiilor agricole până la data de 12 iunie 2024.

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

06 iunie 2024 - 09:05

Au crescut subvențiile APIA pentru 2023! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le va plăti fermierilor, crescătorilor de animale o sumă suplimentară pentru anumite subvenții APIA aferente anului 2023. Sunt scheme de plată la care li s-au transferat sume rămase neutilizate pentru alte subvenții. Agroinfo vă pune la dispoziție lista oficială a subvențiilor APIA pentru care veți primi diferența dintre cuantumul inițial și cel final.

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

06 iunie 2024 - 07:31

A crescut subvenția APIA la oi și capre! Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri, 5 iunie 2024, că a transferat suma de un milion de euro către PD 24 – Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine, pentru asigurarea unui cuantum cât mai apropiat de cel unitar planificat în Planul Național Strategic 2023-2027 pentru anul 2023. 

Sprijin instalare tineri fermieri, buget suplimentat! AFIR va notifica tinerii care vor primi ajutorul!

Sprijin instalare tineri fermieri, buget suplimentat! AFIR va notifica tinerii care vor primi ajutorul!

05 iunie 2024 - 18:13

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că un număr de 484 de proiecte eligibile fără finanțare ale tinerilor fermieri din zona montană și non montană vor beneficia de finanțare în urma suplimentării bugetului aferent sub-măsurii 6.1 cu valoarea de 20,84 milioane EURO.

APIA ACUM: Banii de subvenții în conturi!

APIA ACUM: Banii de subvenții în conturi!

05 iunie 2024 - 17:39

Peste 44 milioane de euro au fost rambursate de către Comisia Europeană, anunță acum Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Suma reprezintă plățile directe pe hectar și cap animal achitate fermierilor, crescătorilor de animale pentru anul 2023.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată! Un interviu cu Daniel Grosz, director tehnic Bayer Crop Science România pe zona de vest.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În autobuz

În autobuz
O taxatoare se apropie într-un autobuz de un tip: Detalii