Reacție vehementă a crescătorului de ovine Ionică Sterp, Ianoșda, județul Bihor, la postarea Facebook a europarlamentarului Daniel Buda (PPE), în care acesta relatează despre vizita făcută la sfârșitul săptămânii trecute la o fermă de ovine rasa Lacaune din județul Sibiu. Vreți să dați subvenții pentru genetică la oi într-o țară în care saivanele sunt cârpite cu nailon?! Tot la hoți vreți să dați banii?! Ciobănași, gătăm cu fătările și mergem pe capul lor la minister! Avertizează oierul.
Eurodeputatul spune că-n maxim 5 ani va dispărea ciobănitul în timp de iarnă, la rulotă și pune accentul pe programe de genetică, pe care ar trebui să le abordeze ciobanii din România. Oierul îi arată cu duritate care e realitatea crudă din ferme și îi avertizează pe eurodeputat și pe actualul ministru al agriculturii că oierii nu mai tolerează programe din care să ia banii doar băieții deștepți.
Agroinfo a preluat AICI postarea europarlamentarului, proaspăt reales în funcția de vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.
Într-un clip video, distribuit pe Facebook, crescătorul de oi Ionică Sterp (în foto) spune că a citit relatarea eurodeputatului pe Agroinfo și critică dur cele spuse de europarlamentarul care nu cunoaște, spune oierul, situația din fermele de oi din România și vorbește de programe de genetică într-o țară în care saivanele sunt cârpite cu nailon și care nu are nici măcar un laborator pentru efectuarea testelor de paternitate la ovine.
"La noi e vai și amar, fiecare o ducem cum putem, saivane acoperite cu nailoane, cu plăci de azbociment, cu rulote, așa cum ne-o lăsat Dumnezeu. Europarlamentarul vine să ne spună că o să se facă programe de genetică. Nici laboratoare de paternitate și filiație nu are România și el vine să ne spună că ăia care o să facă genetică, o să aibă programe și o să vină bani mulți ca să nu mai dormim în rulote. O să facă, dracu' știe ce o să facă?! Domnu' Daniel Buda, unde ai fost în 2013? Ce programe ai făcut din 2013 până acum pentru crescătorii de rând? Nu vorbim de băieții deștepți. Ce ai făcut tu pentru crescătorii de rând? Auzi, tu, că-n următorii 5 ani (o să dispară ciobănitul în timp de iarnă n.r.)?!
Păi, ciobanii s-or născut în cojoc și-n cojoc mor. Nu-i scoți tu nici de la cojoc. Vrei să faci programe? Auzi, tu, programe de ameliorare?! Tot la hoți vrei să le dai banii?! Gătăm cu fătatul și mergem pe capul lor la minister și dacă trebuie și la Bruxelles.
Fir-ar ai dracului să fie, băi, nu se mai satură de furat, ardă-i-ar focu' să-i ardă!
O să avem o discuție și cu actualul ministru, cu domnul Chesnoiu, care până-n prezent, n-avem numa' cuvinte de laudă, dar să vedem dacă omul înțelege. În prima zi când a venit, a întors ordinul pe care l-a lăsat fostul ministru, l-a întors înapoi că a zis că nu e bine făcut. Bine, hai să vedem, cum îl fac ei. A doua zi, l-a dat afară pe Vaida, pe directorul de la ANZ, că n-a făcut ce-or vrut băieții deștepți. Bun, hai să vedem cu ce vine el, nu-l supărăm cu nimic, îi dăm pace, să vedem ce vrea să facă el. Dacă se gândește la fermele de elită, la țigăniile alea, și să nu dea bani la toți fermierii, și-o pus în cap pe dracu' 100%!
Știm noi unde bate șaua europarlamentarul, că din 2013 a fost lăsat în pace, are și oi, acolo la Sălaj. Stai, măi frate, că n-o murit nimeni de foame dacă n-a primit subvenții, n-o să moară nici de acum încolo. N-am văzut niciunul să vină să facă un program, domle, dă-mi subvenții pe producție. Ca să faci un proiect de 100.000 de euro, îți trebuie o sută de mii de hârtii. Domle, nu mai dau ANT-ul ăla amărât de 5 lei - 10 lei pe cap de oaie, vin în sprijinul fermierului și îi dau bani, dar îl monitorez, măi, ce faci, îți iei tractor, îți faci saivan, nu spui că se plimbă cu gipul. Ne plimbăm cu ce putem, că muncim pentru asta.
Cinste la toți care au animale de rasă, nu-i problemă. Dar cine a zis că Țurcana e regina munților, n-a zis rău.
Nu vine să spună, domle, ăla care are animale să aibă și pășune, nu vine să spună, domle, ăla ia subvenția de pe munți, nu vine să spună că, domle, avem într-un loc date 30.000 de hectare pe oi de pe hârtie.
Să treacă fătatul și să vedeți ce frumos ne îmbrăcăm noi toți bine și mergem pe capul lor acolo.
Ați văzut ce s-o întâmplat și cu genetica? Fiecare dacă și-o luat un berbec, l-o luat să ia subvenția aia mare, nu să facă infracțiune și acum îi trag pe oameni după ei (referire la cazul instrumentat de Direcția Națională Anticorupție în legătură cu certificatele de origine false la berbeci, fabricate cu scopul încasării sprijinului cuplat zootehnic, subvenția cu cel mai mare cuantum pe cap de ovină n.r.). Păi, e corect așa?! Și cine mai răspunde după 10 ani când oamenii ăștia care o să fie trași la răspundere, cine mai răspunde, Daniel Buda?! Sau comunistul de Daea?! În veac!
Daniel Buda ne spune de Franța. Păi, noi ne putem compara cu francezii?! Că ăia țin 200 de oi și vai Doamne ce averi fac. Păi, ăia sunt subvenționați și protejați. Când am fost la Bruxelles, chiar domnu' Buda ne-a zis că dacă un proprietar de animale ar probleme, sar în sprijinul lui toate autoritățile. Toată lumea sare în sprijinul lor. La noi, unde?! Că suntem batjocoriți și huiduți de toți.
Daniel Buda, adu tu francezii la noi în țară și arată-le ce ai făcut din 2013 pentru ciobanii din România sau pentru văcari, pentru orice.
Îi e rușine să-i aducă. Dacă mergi pe șosea, vezi stânele, oameni necăjiți, fiecare fac cum pot, își acoperă un saivan cum poate, face o strungă cum poate și asta-i.
Să nu mai dea subvenție niciun leu la nimeni, dar să sprijine crescătorii. Dacă vrei să faci un proiect, e atâta birocrație că renunți dracului și la ăla.
Acum văd ăștia care ne conduc că nu mai este forță de muncă, dar când au plecat oamenii din țară unde ați fost?!
Măi, a ajuns hectarul de pășune la 1.500 de lei (redevența pe hectar n.r.). Nu-i spune că nu i-o dă, că e lângă el sau că a avut-o până acuma, dar pune un preț de te doare capul. Și omul ce să facă? Cu 10 lei subvenție pe cap de oaie, de unde să plătească redevența?!" Spune cu multă furie crescătorul de ovine.
Oierul a adăugat că pășuni întinse din țară au ajuns la fonduri de vânătoare, la avocați, etc. în loc să ajungă la crescătorii de animale.
Crescătorul de ovine Ionică Sterp este unul dintre cei trei ciobani români care au ajuns, pentru prima oară, la Bruxelles, la instituțiile europene pentru a sesiza că parte mare din subvențiile destinate oieritului din România nu ajunge la adevărații crescători de animale. Intervenția oierilor la Bruxelles a fost în 2017. DETALII AICI! Ionică Sterp este vicepreședinte al Asociației Profesionale a Ciobanilor din România.