Adama
Agreena
AGRICOVER

Oierul George Cățean, secretar de stat MADR: Să încetăm a mai cerși ajutor și să începem să construim!

Publicat: 15 iunie 2021 - 13:01
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Sunt sătul de câte campanii am văzut prin care se cere consumatorului să cumpere produse românești pentru a-i ajuta pe producătorii locali. Și sunt sătul de această permanentă lamentare care sună deseori de parcă cerșim indulgențe. Sunt sătul pentru că, din nou și din nou, confundăm planurile și încurcăm interesele pe care ar trebui să le protejăm și să le promovăm, scrie crescătorul de animale George Cățean, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, într-un editorial publicat de Digi 24.

"Consumatorul din România, cetățeni obișnuiți, nu trebuie să cumpere produse românești pentru că au nevoie producătorii de ajutor, el ar trebui să le cumpere pentru că se bucură să le consume, îi face plăcere să le aibă în farfurie, sunt sănătoase și gustoase și, mai ales, și le permite.

Nu trebuie să cumpărăm produse românești din milă pentru producători. Nu are sens și nu e nici etic. La urma urmei, sub denumirea de producător local se poate ascunde orice, chiar dacă noi preferăm să credem că e vorba de palmele bătătorite de muncă ale bătrânilor noștri. Suntem prizonierii unei iluzii pe care o înghițim pe nemestecate de mulți ani.

E nesănătoasă și neproductivă și îmi amintește de brandul de țară care s-a rezumat la o frunză desenată care trebuia să aibă magica însușire de a schimba România peste noapte. O minciună pe care refuzăm să o vedem așa cum este ea în realitate. Să vindem alimente sub tricolor e o închipuire. Consumatorul are acces la o piață uriașă și, dacă nu primește calitate, sursele nu sunt în proximitate sau nu sunt naturale, nu le va alege, indiferent de ce etichetă metaforică punem noi.

Producătorii români au nevoie de ajutor de la autorități, începând de la Ministerul Agriculturii și terminând cu autoritățile locale. Au nevoie de informații și de oameni care să îi ajute să atragă investițiile necesare. Mai au nevoie de surse de finanțare într-un cadru legislativ corect și funcțional. Nu de campanii, ci de soluții prin care să producă consistent, gustos și competitiv financiar.

george-catean 2_b

Am decis să scriu aceste rânduri dintr-o revoltă născută din faptul că văd că ne focusăm pe lucrurile cele mai neimportante și ignorăm substanța. Mandatul meu la Ministerul Agriculturii e sub semnul a ceea ce e necesar să facem, nu promovare inutilă care dispare peste noapte. Și, recunosc, e dificil deseori, pentru că o iluzie susținută ani în șir capătă dimensiuni considerabile și ne ascunde adevărul de care avem nevoie.

Am câteva cuvinte și pentru consumatori. Și ei au nevoie de ajutor. Au nevoie să redescopere gustul adevărat al legumelor și al cărnii produse în România. Să învețe că mâncarea gustoasă nu se reduce la ceafa de porc sau la mici la grătar. Să aibă acces la cât mai multe surse de hrană de calitate la prețuri accesibile. Asta înseamnă să oferim ajutor, nu să ne împingem cetățenii de la spate să cumpere ceva ce ar trebui să își dorească singuri să facă.

Mai mult ca oricând, este evident că ne luptăm cu mentalități învechite, care ne fac să trăim prost și scump. Îmi propun să schimbăm acest lucru și știu că e nevoie de curaj pentru a începe schimbarea. Va dura, dar atunci când veți merge în piață și veți ști exact ce roșii cumpărați lângă brânza de la producătorul dumneavoastră preferat, vom fi siguri că suntem pe drumul cel bun. Pentru că relația dintre producător și consumator trebuie să fie una onestă, iar misiunea politicului e să îi ajute pe amândoi", a scris George Cățean.

George Cățean, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, provine dintr-o familie de ciobani din zona Brașovului. Afacerea agricolă a familiei, „Ferma Căţean”, din Rotbav, jud. Braşov, creşte animale (peste 1.500 de ovine şi mai mult de 100 de vaci) şi produce brânzeturi şi preparate din carne, pe care le vinde în mai multe magazine proprii şi locale, precum şi în câteva magazine ale lanţului Carrefour.

Vizualizat: 4017 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Mare necaz pentru un crescător! Cinci viței Angus i-au murit otrăviți!

Mare necaz pentru un crescător! Cinci viței Angus i-au murit otrăviți!

10 septembrie 2024 - 18:58

Un fermier din satul Găinești, comuna Slatina, Suceava, a sesizat poliția, în dimineața zilei de 9 septembrie, cu privire la faptul că la ferma sa de bovine au decedat subit mai mulți viței. Adrian Gemănar le-a relatat polițiștilor că, în dimineața zilei de luni, deplasat la ferma sa din Găinești, a găsit viței din rasa Angus morți.

Buget mai mare pentru subvențiile fermierilor!

Buget mai mare pentru subvențiile fermierilor!

10 septembrie 2024 - 17:07

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a participat în perioada 08-10 septembrie 2024 la Reuniunea Informală a Miniștrilor agriculturii din statele membre UE, desfășurată la Budapesta (Ungaria), eveniment organizat de Președinția ungară a Consiliului Uniunii Europene.

Subvenția APIA de 128 euro/ha, termene plată septembrie!

Subvenția APIA de 128 euro/ha, termene plată septembrie!

10 septembrie 2024 - 10:56

Fermierii, crescătorii de animale care au accesat Pachetul 4 - culturi verzi din cadrul Măsurii 10 agro-mediu și climă, trebuie să respecte termenele APIA din septembrie pentru a beneficia anul acesta de cei 128 euro/ha, cât e stabilit cuantumul pentru acest pachet.

Bani în plus zootehnie! Cum calculează APIA anul acesta încărcătura de animale și de îngrășăminte!

Bani în plus zootehnie! Cum calculează APIA anul acesta încărcătura de animale și de îngrășăminte!

10 septembrie 2024 - 08:30

Crescătorii de animale beneficiază de bani în plus de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) dacă au încheiat cu agenția angajamente de agro-mediu, cunoscuta Măsură 10. Cum calculează APIA încărcătura de animale pentru plata subvențiilor APIA, atât pentru aceste plăți compensatorii dar și pentru plățile directe pe cap animal și încărcătura de îngrășăminte organice?

Fermierii care primesc subvenția de 200 euro/ha!

Fermierii care primesc subvenția de 200 euro/ha!

09 septembrie 2024 - 19:18

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a anunțat că toți fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă în proporție de 100% vor primi o subvenție de 200 euro/hectar. Banii vor veni până pe 15 octombrie.

Mesaj tranșant șef APIA pentru proprietarii de terenuri!

Mesaj tranșant șef APIA pentru proprietarii de terenuri!

09 septembrie 2024 - 18:07

Cine are dreptul să încaseze subvenția APIA pe hectar? NU e deajuns să fii proprietar de teren ca să iei anual bani pe hectar de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Subvenția APIA pe hectar i se cuvine celui care lucrează terenul, nu proprietarului, spune tranșant directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

Oier cu lacrimi în ochi: Toată munca mea e în groapă! Saivanele sunt goale!

Oier cu lacrimi în ochi: Toată munca mea e în groapă! Saivanele sunt goale!

09 septembrie 2024 - 17:39

Se agravează situația legată de pesta micilor rumegătoare, care ucide oi și capre. Numărul focarelor a depășit 60, în timp ce Laboratorul de referință al Uniunii Europene de la Paris a confirmat în urmă genotipării că virusul activ în țară noastră este cel care evoluează în Sudan. Oierii așteaptă explicații de la ANSVSA și ministerul Agriculturii. Cea mai afectată localitate din România e în pragul falimentului din cauza bolii.

Ordin ANSVSA: Obligatoriu acest act la transportul oilor/caprelor!

Ordin ANSVSA: Obligatoriu acest act la transportul oilor/caprelor!

09 septembrie 2024 - 16:40

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a emis un proiect de Ordin împreună cu Ministerul Agriculturii și Ministerul de Interne în contextul eradicării pestei micilor rumegătoare (PMR).

MADR ASTĂZI: Simplificare condiții subvenții APIA!

MADR ASTĂZI: Simplificare condiții subvenții APIA!

09 septembrie 2024 - 11:16

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, participă în perioada 08-10 septembrie 2024 la Reuniunea Informală a Miniștrilor agriculturii din statele membre UE, ce are loc la Budapesta (Ungaria).

Oficial MADR: Ajutor minimis 1000 euro micii fermieri!

Oficial MADR: Ajutor minimis 1000 euro micii fermieri!

09 septembrie 2024 - 09:27

Ajutor de minimis micii fermieri pentru 2024-2025! Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial, proiectul de hotărâre de Guvern privind aprobarea schemei ”Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate”, pentru perioada 2024-2025.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Forma trupiţelor şi design-ul special al plugurilor Ovlac Mini permite amestecarea resturilor vegetale şi a solului, chiar în condiţii de secetă. Plugurile Mini sunt recomandate pentru arătura superficială, de mică adâncime, după culturile de vară şi permite combaterea mecanică a buruienilor. Cadru "on-land" permite o viteză mare de înaintare cu un consum mic de combustibil.

Un interviu cu Marius Mitra - reprezentant Ovlac în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Scrisoare de la tata

Scrisoare de la tata
Un scoţian îi scrie fiului său: Detalii