Adama
Agreena
AGRICOVER

Oierul Cioranu i-a spus premierului Cîțu: Când nu merge exportul de ovine, abatoarele ne dau jumătate din preț!

Publicat: 09 septembrie 2021 - 12:11
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorul de ovine Nicolae Cioranu din județul Arad s-a întâlnit față-n față cu prim-ministrul Florin Cîțu și i-a spus acestuia că de 45 de ani de când e cioban a învățat cum merg lucrurile. Când e închis exportul de animale vii, abatoarele reduc prețurile la jumătate la animalele achiziționate de la crescători. Oierul i-a mai spus șefului Guvernului că se urmărește oprirea exportului de ovine vii din România ca să aibă piață de desfacere în țările arabe Australia sau Noua Zeelandă.

Crescătorii români de ovine se opun interzicerii exportului de animale vii şi cer sprijinul premierului României şi europarlamentarilor români.

„Ne îngrijorează semnalele care vin de la Comisia de la Bruxelles (Comisia Parlamentului European care anchetează protecţia animalelor vii în timpul transportului -ANIT - n.red.). N-o să acceptăm ca nişte ONG-uri să decidă soarta noastră”, spune Nicolae Cioranu, preşedintele Asociaţiei „Păstorul Crişana” Arad.

Acesta acuză presiuni din partea unor ONG-uri finanţate de Australia, unul din cei mai mari exportatori mondiali de ovine, care se bate pentru piaţa Arabiei Saudite, unde ajung şi ovine vii din România.

premier-la-oi_b

Foto: AGROINFO

„Când România a exportat ovine în Iordania, n-a fost nici o problemă, chiar dacă erau 40 de grade. Când România a intrat în piaţa Arabiei Saudite şi în Emiratele Arabe, o mare piaţă a Australiei, automat s-au aprins girofarurile Australiei. În 2016, din informaţiile mele pe surse, misiunea numărul unu a ministrului Agriculturii din Australia a fost să dezlege relaţiile cu Arabia Saudită, să poată să vândă. Nu a reuşit, acolo nu-i ca la noi - faci treabă, nu faci, stai pe scaun, deci a zburat.

Noi suntem obligaţi să facem orice ne stă în putere să nu rămânem cu un singur cumpărător. Nu avem nimic cu abatoarele, dar abatoarele ne-au demonstrat că au plătit un preţ mai bun când şi exportul de animale vii era în floare. Iordania cumpăra pe contingente. Când se termina contingentul, rămâneam pe mâna abatoarelor şi abatoarele scădeau preţul cu 40-50%. Suntem păţiţi şi nu putem să credem că, dacă se opreşte exportul de animale vii, abatoarele, peste noapte, devin generoase cu noi şi ne dau preţul aproape real.

Noi, oierii, ca meserie de tradiţie în România, dacă stăm la cheremul unor ONG-uri finanţate de Australia, nu ne mai recunosc ai noştri nici din fundul mormântului” a spus Nicolae Cioranu, la întâlnirea cu crescătorii de ovine şi de caprine de la Agromalim, la care a participat și Agroinfo.

Cioranu, apel către premierul Florin Cîţu: Când n-a mers exportul de animale vii, abatoarele ne-au scăzut preţurile la 40-50%!

Cioranu le-a solicitat sprijin în acestă problemă şi premierului Florin Cîţu şi europarlamentarului Rareş Bogdan, prezenţi amândoi la Târgul Agromalim de la Arad, pe 6 septembrie 2021.

oier-cioranu-citu_b

Foto: AGROINFO

„Consumatorul de carne arabă nu vrea carne refrigerată, vrea carnea proaspătă. De 45 de ani eu sunt cioban. Când n-a mers exportul de animale vii, abatoarele ne-au scăzut preţurile la 40-50%. De ce credeţi că ciobanii tac acum? Avem cele mai bune preţuri de zece ani. Nu ne interesează cui vindem, dar să ne dea preţul real”, i-a spus Cioranu premierului Florin Cîţu. Agroinfo a fost prezent la dialogul dintre oierul Nicolae Cioranu și șeful Guvernului.

„Premierul nu ne-a făcut nici o promisiune. A spus: suntem de acord să stăm la masa rotundă şi să analizăm normalitaea lucrurilor. Am muncit destul pe linia şi chiar sub linia de plutire, în anii din urmă. Acum trei ani, în sezonul de sărbătoare a arabilor, mieii se vindeu la 9 lei, rar 10 lei kilogramul. După ce România a înţeles că ne trebuie mai multe pieţe, ANSVSA a deschis încă 2-3 ţări. Anul trecut, mieii s-au vândut cu 11-12 lei, anul acesta cu 15 lei kilogramul în viu”, a declarat Cioranu, pentru Agroinfo.

cioranu-citu-beau_b

Foto: AGROINFO

„Noi pregătim de acum furaje şi berbeci pentru montă, dar n-am vândut niciodată cu un contract în avans, să ştim câţi bani primim pe miei la primăvară, să ştim dacă vindem cu un leu sau cu zece lei, să putem face un plan”, a adăugat acesta.

Potrivit lui Cioranu, firmele care exportă ovine vii din România în acest moment vând animale din ţara noastră în Grecia, Iordania, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite.

„Europa nu vrea carcasă de Ţurcană, pentru că, zic ei, e rustică, are grăsime. Noi suntem nevoiţi să ţinem rasa Ţurcană, pentru că în dealuri şi la munte nu putem creşte alte rase de oi, nu avem cu cine păşuna. În plus, nu poţi face Ţurcana să fete în extrasezon. Un miel greu, pe care noi ne chinuim să-l facem greu aici, să consume furajele de la agricultorii noştri, şi abia după aceea să-l dăm mai departe, nu se face mai repede de 1 iunie, când, în unii ani, încep şi căldurile. Ce să facă fermierul român? Ori se lasă de creşterea ovinelor, ori găseşte înţelegere la statul român.

Vă mai întreb un lucru: oare acel cumpărător care plăteşte marfa, i-ar conveni să plătească marfă de 40 de kilograme aici şi la el să ajungă de 30 de kilograme şi stresate? Cereţi condiţii (pentru transportul animalelor vii – n.red.), dar nu vă bateţi joc de ultimul sector care rezistă în România”, a mai spus Nicolae Cioranu, pentru Agroinfo.

Exportul de animale vii, decis în Parlamentul European

Pe 6 septembrie 2021, Comisia Parlamentului European care anchetează protecţia animalelor vii în timpul transportului (ANIT) a discutat amendamentele depuse pe proiectele de raport şi de recomandări. În total, au fost depuse 1.233 de amendamente, din care 591 de amendamente la recomandări, a anunţat europarlamentarul român Daniel Buda, coraportor al celor două proiecte.

„Componenta cărnii în carcasă nu poate înlocui, în momentul de față, transportul de animale vii, pentru că nu avem nici capacitatea aceasta, dar și pentru că anumite state terțe nu ar accepta”, a scris Daniel Buda, pe Facebook, după disucţiile din Comisia ANIT.

Detalii AICI: Exportul de animale vii! Ce reguli pregăteşte Uniunea Europeană!

Recomandările vor fi votate în Comisia ANIT, apoi vor ajunge în plenul Parlamentului European, urmând să fie transpuse în legislaţie de Comisia Europeană. Următoarea reuniune a Comisiei ANIT va avea loc pe 25-26 octombrie 2021.

 

Vizualizat: 16689 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Listă subvenții APIA virate ASTĂZI în contul fermierilor, crescătorilor animale!

Listă subvenții APIA virate ASTĂZI în contul fermierilor, crescătorilor animale!

17 aprilie 2024 - 19:40

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a virat astăzi în conturile fermierilor aproximativ 900.000 euro, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis Agroinfo.

Plăți AFIR de 18 milioane euro!

Plăți AFIR de 18 milioane euro!

17 aprilie 2024 - 19:26

Ministerul Agriculturii anunță astăzi că Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a făcut luni, 15 aprilie 2024, plăți de peste 18 milioane euro.

Comunicat APIA ASTĂZI!

Comunicat APIA ASTĂZI!

17 aprilie 2024 - 14:12

APIA primește Cereri de plată aferente anului 2024 pentru schema de ajutor de stat „Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor”. 

Condiții APIA, acte ANT pe hectar pentru acest an!

Condiții APIA, acte ANT pe hectar pentru acest an!

17 aprilie 2024 - 12:19

Fermierii beneficiază și anul acesta de ajutorul național tranzitoriu, ANT, pe hectar. Care sunt condițiile anunțate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru obținerea acestui ajutor aferent anului 2024?

Termen APIA 15 zile ca să luați subvențiile APIA!

Termen APIA 15 zile ca să luați subvențiile APIA!

17 aprilie 2024 - 09:09

Termen APIA foarte important anul acesta pentru a nu pierde subvențiile APIA în cazul transferului de exploatație. Cum se procedează, ce trebuie să faceți? Agroinfo a obținut de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informațiile de care aveți nevoie.

Anunț APIA ACUM plata ANT oi/capre, vaci, pe hectar!

Anunț APIA ACUM plata ANT oi/capre, vaci, pe hectar!

17 aprilie 2024 - 07:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat marți, pe pagina Facebook, că sunt la plată toate ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, atât pentru zootehnie, cât și pentru vegetal.

Cum se descurcă oierii care nu și-au găsit ciobani la turmă!

Cum se descurcă oierii care nu și-au găsit ciobani la turmă!

16 aprilie 2024 - 14:44

Crescătorul de ovine Ioan Suciu din Făgăraș și-a întrebat astăzi colegii, pe un grup Facebook de profil, cum se descurcă fără ciobani la stână care să aibă grijă de turma de oi, ce soluții au găsit. Ciobani care să știe meserie nu se mai găsesc de mult. Problema forței de muncă pentru ferme e cronică.

Anunț pentru gospodari, mici fermieri!

Anunț pentru gospodari, mici fermieri!

16 aprilie 2024 - 11:07

Mulţi fermieri din gospodăriile individuale şi-au asigurat necesarul de seminţe de la comercianţi neautorizaţi care au vândut aceste produse în pieţe şi oboare, existând incertitudini asupra calităţii acestora, avertizează Autoritatea Națională Fitosanitară.

Veste bună pentru micii crescători de animale!

Veste bună pentru micii crescători de animale!

16 aprilie 2024 - 09:13

Un târg de animale cunoscut printre micii crescători și-a redeschis porțile sâmbătă, 13 aprilie 2024.

Decizia pe care a luat-o un crescător care timp de 40 de ani a crescut vaci de lapte!

Decizia pe care a luat-o un crescător care timp de 40 de ani a crescut vaci de lapte!

16 aprilie 2024 - 08:03

Un crescător de bovine care timp de 40 de ani a crescut vaci de lapte nu a vrut să renunțe la fermă când fiul său a urmat o altă carieră decât cea de fermier. La cei 65 de ani ai săi, crescătorul a  decis că nu renunță la fermă și a trecut la creșterea vacilor de carne.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Ferma socială care ajută tinerele din orfelinate să se integreze în societate // Curtea Culorilor

Ferma socială care ajută tinerele din orfelinate să se integreze în societate // Curtea Culorilor

O comunitate primitoare şi o întreprindere socială de inserţie a femeilor! Aceasta este, pe scurt, „Curtea Culorilor”, un proiect de suflet pe care Adriana Formenti l-a implementat în localitatea Sârbova din judeţul Timiş, unde tinere provenite din medii defavorizate au şansa la integrare socială, precum şi posibilitatea de a-şi câştiga existenţa cu ajutorul unui mic business din domeniul producţiei de lactate.

În prezent, alături de ea se află patru fete şi un băiețel. Împreună, acestea lucrează pământul, cresc păsări de curte şi se ocupă de procesarea laptelui în microferma de lângă Timișoara în care au investit toate resursele de care dispun. Fără experienţă în agricultură, Adriana a învăţat totul pe parcurs. Informaţiile şi le-a luat direct de la sursă, în sensul că s-a inspirat de la producători din Italia, care sunt renumiţi pentru calitatea şi diversitatea brânzeturilor.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Blonda la volan

Blonda la volan
Un polițist oprește o blondă pentru viteză: Detalii