Adama
Agreena
AGRICOVER

Oierul Cioranu i-a spus premierului Cîțu: Când nu merge exportul de ovine, abatoarele ne dau jumătate din preț!

Publicat: 09 septembrie 2021 - 12:11
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorul de ovine Nicolae Cioranu din județul Arad s-a întâlnit față-n față cu prim-ministrul Florin Cîțu și i-a spus acestuia că de 45 de ani de când e cioban a învățat cum merg lucrurile. Când e închis exportul de animale vii, abatoarele reduc prețurile la jumătate la animalele achiziționate de la crescători. Oierul i-a mai spus șefului Guvernului că se urmărește oprirea exportului de ovine vii din România ca să aibă piață de desfacere în țările arabe Australia sau Noua Zeelandă.

Crescătorii români de ovine se opun interzicerii exportului de animale vii şi cer sprijinul premierului României şi europarlamentarilor români.

„Ne îngrijorează semnalele care vin de la Comisia de la Bruxelles (Comisia Parlamentului European care anchetează protecţia animalelor vii în timpul transportului -ANIT - n.red.). N-o să acceptăm ca nişte ONG-uri să decidă soarta noastră”, spune Nicolae Cioranu, preşedintele Asociaţiei „Păstorul Crişana” Arad.

Acesta acuză presiuni din partea unor ONG-uri finanţate de Australia, unul din cei mai mari exportatori mondiali de ovine, care se bate pentru piaţa Arabiei Saudite, unde ajung şi ovine vii din România.

premier-la-oi_b

Foto: AGROINFO

„Când România a exportat ovine în Iordania, n-a fost nici o problemă, chiar dacă erau 40 de grade. Când România a intrat în piaţa Arabiei Saudite şi în Emiratele Arabe, o mare piaţă a Australiei, automat s-au aprins girofarurile Australiei. În 2016, din informaţiile mele pe surse, misiunea numărul unu a ministrului Agriculturii din Australia a fost să dezlege relaţiile cu Arabia Saudită, să poată să vândă. Nu a reuşit, acolo nu-i ca la noi - faci treabă, nu faci, stai pe scaun, deci a zburat.

Noi suntem obligaţi să facem orice ne stă în putere să nu rămânem cu un singur cumpărător. Nu avem nimic cu abatoarele, dar abatoarele ne-au demonstrat că au plătit un preţ mai bun când şi exportul de animale vii era în floare. Iordania cumpăra pe contingente. Când se termina contingentul, rămâneam pe mâna abatoarelor şi abatoarele scădeau preţul cu 40-50%. Suntem păţiţi şi nu putem să credem că, dacă se opreşte exportul de animale vii, abatoarele, peste noapte, devin generoase cu noi şi ne dau preţul aproape real.

Noi, oierii, ca meserie de tradiţie în România, dacă stăm la cheremul unor ONG-uri finanţate de Australia, nu ne mai recunosc ai noştri nici din fundul mormântului” a spus Nicolae Cioranu, la întâlnirea cu crescătorii de ovine şi de caprine de la Agromalim, la care a participat și Agroinfo.

Cioranu, apel către premierul Florin Cîţu: Când n-a mers exportul de animale vii, abatoarele ne-au scăzut preţurile la 40-50%!

Cioranu le-a solicitat sprijin în acestă problemă şi premierului Florin Cîţu şi europarlamentarului Rareş Bogdan, prezenţi amândoi la Târgul Agromalim de la Arad, pe 6 septembrie 2021.

oier-cioranu-citu_b

Foto: AGROINFO

„Consumatorul de carne arabă nu vrea carne refrigerată, vrea carnea proaspătă. De 45 de ani eu sunt cioban. Când n-a mers exportul de animale vii, abatoarele ne-au scăzut preţurile la 40-50%. De ce credeţi că ciobanii tac acum? Avem cele mai bune preţuri de zece ani. Nu ne interesează cui vindem, dar să ne dea preţul real”, i-a spus Cioranu premierului Florin Cîţu. Agroinfo a fost prezent la dialogul dintre oierul Nicolae Cioranu și șeful Guvernului.

„Premierul nu ne-a făcut nici o promisiune. A spus: suntem de acord să stăm la masa rotundă şi să analizăm normalitaea lucrurilor. Am muncit destul pe linia şi chiar sub linia de plutire, în anii din urmă. Acum trei ani, în sezonul de sărbătoare a arabilor, mieii se vindeu la 9 lei, rar 10 lei kilogramul. După ce România a înţeles că ne trebuie mai multe pieţe, ANSVSA a deschis încă 2-3 ţări. Anul trecut, mieii s-au vândut cu 11-12 lei, anul acesta cu 15 lei kilogramul în viu”, a declarat Cioranu, pentru Agroinfo.

cioranu-citu-beau_b

Foto: AGROINFO

„Noi pregătim de acum furaje şi berbeci pentru montă, dar n-am vândut niciodată cu un contract în avans, să ştim câţi bani primim pe miei la primăvară, să ştim dacă vindem cu un leu sau cu zece lei, să putem face un plan”, a adăugat acesta.

Potrivit lui Cioranu, firmele care exportă ovine vii din România în acest moment vând animale din ţara noastră în Grecia, Iordania, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite.

„Europa nu vrea carcasă de Ţurcană, pentru că, zic ei, e rustică, are grăsime. Noi suntem nevoiţi să ţinem rasa Ţurcană, pentru că în dealuri şi la munte nu putem creşte alte rase de oi, nu avem cu cine păşuna. În plus, nu poţi face Ţurcana să fete în extrasezon. Un miel greu, pe care noi ne chinuim să-l facem greu aici, să consume furajele de la agricultorii noştri, şi abia după aceea să-l dăm mai departe, nu se face mai repede de 1 iunie, când, în unii ani, încep şi căldurile. Ce să facă fermierul român? Ori se lasă de creşterea ovinelor, ori găseşte înţelegere la statul român.

Vă mai întreb un lucru: oare acel cumpărător care plăteşte marfa, i-ar conveni să plătească marfă de 40 de kilograme aici şi la el să ajungă de 30 de kilograme şi stresate? Cereţi condiţii (pentru transportul animalelor vii – n.red.), dar nu vă bateţi joc de ultimul sector care rezistă în România”, a mai spus Nicolae Cioranu, pentru Agroinfo.

Exportul de animale vii, decis în Parlamentul European

Pe 6 septembrie 2021, Comisia Parlamentului European care anchetează protecţia animalelor vii în timpul transportului (ANIT) a discutat amendamentele depuse pe proiectele de raport şi de recomandări. În total, au fost depuse 1.233 de amendamente, din care 591 de amendamente la recomandări, a anunţat europarlamentarul român Daniel Buda, coraportor al celor două proiecte.

„Componenta cărnii în carcasă nu poate înlocui, în momentul de față, transportul de animale vii, pentru că nu avem nici capacitatea aceasta, dar și pentru că anumite state terțe nu ar accepta”, a scris Daniel Buda, pe Facebook, după disucţiile din Comisia ANIT.

Detalii AICI: Exportul de animale vii! Ce reguli pregăteşte Uniunea Europeană!

Recomandările vor fi votate în Comisia ANIT, apoi vor ajunge în plenul Parlamentului European, urmând să fie transpuse în legislaţie de Comisia Europeană. Următoarea reuniune a Comisiei ANIT va avea loc pe 25-26 octombrie 2021.

 

Vizualizat: 16732 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ajutor plătit de APIA fermierilor, crescătorilor! Start de ASTĂZI!

Ajutor plătit de APIA fermierilor, crescătorilor! Start de ASTĂZI!

17 iunie 2024 - 09:00

Agenţia de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunţă lansarea sesiunii 1 de depunere a Cererilor de finanțare pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, aferentă Intervenției DR-07„Silvo-mediu și climă” din cadrul PS PAC 2023-2027. Cererile de finanțare pentru schema de ajutor de stat pot fi depuse în intervalul 17 iunie 2024 ora 9,00 – 13 septembrie 2024, ora 14,30.

Mari fermieri pe terenul statului! Câți bani fac?

Mari fermieri pe terenul statului! Câți bani fac?

17 iunie 2024 - 08:15

Primii zece arendași pe terenul statului exploatează aproximativ 50% din cele 254,5 mii de hectare pe care le are în concesiune sau arendă Agenția Domeniilor Statului, potrivit unei analize Economica pe baza informațiilor furnizate de ADS.

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

07 iunie 2024 - 21:19

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

07 iunie 2024 - 16:17

În ședința de Guvern din 6 iunie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

07 iunie 2024 - 16:10

2,29 miliarde euro au intrat în conturile fermierilor români de la începutul acestui an și până în prezent, bani europeni rambursați de către Comisia Europeană pentru finanțarea măsurilor de sprijin derulate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

07 iunie 2024 - 14:47

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală, în calitate de Autoritate de Management pentru PNDR, a publicat versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, componenta 4.1.1, din cadrul PNDR 2020. Ghidul este postat spre informarea publicului larg pe o perioadă de 7 zile calendaristice, urmând ca după această să poată fi lansată sesiunea pentru depunerea proiectelor.

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

07 iunie 2024 - 14:25

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile și se stabilește cuantumul unitar al plății către beneficiarii intervențiilor aferente sprijinului cuplat în sectorul vegetal/zootehnic și ecoscheme a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 523/2024.

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

06 iunie 2024 - 15:25

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, a anunțat, în urmă cu puțin timp, că s-a luat decizia prelungirii campaniei de primire a cererilor pentru plata subvențiilor agricole până la data de 12 iunie 2024.

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

06 iunie 2024 - 09:05

Au crescut subvențiile APIA pentru 2023! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le va plăti fermierilor, crescătorilor de animale o sumă suplimentară pentru anumite subvenții APIA aferente anului 2023. Sunt scheme de plată la care li s-au transferat sume rămase neutilizate pentru alte subvenții. Agroinfo vă pune la dispoziție lista oficială a subvențiilor APIA pentru care veți primi diferența dintre cuantumul inițial și cel final.

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

06 iunie 2024 - 07:31

A crescut subvenția APIA la oi și capre! Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri, 5 iunie 2024, că a transferat suma de un milion de euro către PD 24 – Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine, pentru asigurarea unui cuantum cât mai apropiat de cel unitar planificat în Planul Național Strategic 2023-2027 pentru anul 2023. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Graul care da intre 8 si 10 tone/ha

Graul care da intre 8 si 10 tone/ha

Canicula instalata in aproape toata tara la sfarsit de iunie a grabit coacerea graului. Eugen Baziliuc, proprietarul societatii Abelda S.RL. a pariat anul acesta pe soiuri de elita. Iata ce soi ii da anual intre 8 si 10 tone pe hectar!

Reporter: Paula Ciupag
Operator imagine: Claudiu Borobei

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii