FMC-pus direct
KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Oierul Cioranu i-a spus premierului Cîțu: Când nu merge exportul de ovine, abatoarele ne dau jumătate din preț!

Publicat: 09 septembrie 2021 - 12:11
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorul de ovine Nicolae Cioranu din județul Arad s-a întâlnit față-n față cu prim-ministrul Florin Cîțu și i-a spus acestuia că de 45 de ani de când e cioban a învățat cum merg lucrurile. Când e închis exportul de animale vii, abatoarele reduc prețurile la jumătate la animalele achiziționate de la crescători. Oierul i-a mai spus șefului Guvernului că se urmărește oprirea exportului de ovine vii din România ca să aibă piață de desfacere în țările arabe Australia sau Noua Zeelandă.

Crescătorii români de ovine se opun interzicerii exportului de animale vii şi cer sprijinul premierului României şi europarlamentarilor români.

„Ne îngrijorează semnalele care vin de la Comisia de la Bruxelles (Comisia Parlamentului European care anchetează protecţia animalelor vii în timpul transportului -ANIT - n.red.). N-o să acceptăm ca nişte ONG-uri să decidă soarta noastră”, spune Nicolae Cioranu, preşedintele Asociaţiei „Păstorul Crişana” Arad.

Acesta acuză presiuni din partea unor ONG-uri finanţate de Australia, unul din cei mai mari exportatori mondiali de ovine, care se bate pentru piaţa Arabiei Saudite, unde ajung şi ovine vii din România.

premier-la-oi_b

Foto: AGROINFO

„Când România a exportat ovine în Iordania, n-a fost nici o problemă, chiar dacă erau 40 de grade. Când România a intrat în piaţa Arabiei Saudite şi în Emiratele Arabe, o mare piaţă a Australiei, automat s-au aprins girofarurile Australiei. În 2016, din informaţiile mele pe surse, misiunea numărul unu a ministrului Agriculturii din Australia a fost să dezlege relaţiile cu Arabia Saudită, să poată să vândă. Nu a reuşit, acolo nu-i ca la noi - faci treabă, nu faci, stai pe scaun, deci a zburat.

Noi suntem obligaţi să facem orice ne stă în putere să nu rămânem cu un singur cumpărător. Nu avem nimic cu abatoarele, dar abatoarele ne-au demonstrat că au plătit un preţ mai bun când şi exportul de animale vii era în floare. Iordania cumpăra pe contingente. Când se termina contingentul, rămâneam pe mâna abatoarelor şi abatoarele scădeau preţul cu 40-50%. Suntem păţiţi şi nu putem să credem că, dacă se opreşte exportul de animale vii, abatoarele, peste noapte, devin generoase cu noi şi ne dau preţul aproape real.

Noi, oierii, ca meserie de tradiţie în România, dacă stăm la cheremul unor ONG-uri finanţate de Australia, nu ne mai recunosc ai noştri nici din fundul mormântului” a spus Nicolae Cioranu, la întâlnirea cu crescătorii de ovine şi de caprine de la Agromalim, la care a participat și Agroinfo.

Cioranu, apel către premierul Florin Cîţu: Când n-a mers exportul de animale vii, abatoarele ne-au scăzut preţurile la 40-50%!

Cioranu le-a solicitat sprijin în acestă problemă şi premierului Florin Cîţu şi europarlamentarului Rareş Bogdan, prezenţi amândoi la Târgul Agromalim de la Arad, pe 6 septembrie 2021.

oier-cioranu-citu_b

Foto: AGROINFO

„Consumatorul de carne arabă nu vrea carne refrigerată, vrea carnea proaspătă. De 45 de ani eu sunt cioban. Când n-a mers exportul de animale vii, abatoarele ne-au scăzut preţurile la 40-50%. De ce credeţi că ciobanii tac acum? Avem cele mai bune preţuri de zece ani. Nu ne interesează cui vindem, dar să ne dea preţul real”, i-a spus Cioranu premierului Florin Cîţu. Agroinfo a fost prezent la dialogul dintre oierul Nicolae Cioranu și șeful Guvernului.

„Premierul nu ne-a făcut nici o promisiune. A spus: suntem de acord să stăm la masa rotundă şi să analizăm normalitaea lucrurilor. Am muncit destul pe linia şi chiar sub linia de plutire, în anii din urmă. Acum trei ani, în sezonul de sărbătoare a arabilor, mieii se vindeu la 9 lei, rar 10 lei kilogramul. După ce România a înţeles că ne trebuie mai multe pieţe, ANSVSA a deschis încă 2-3 ţări. Anul trecut, mieii s-au vândut cu 11-12 lei, anul acesta cu 15 lei kilogramul în viu”, a declarat Cioranu, pentru Agroinfo.

cioranu-citu-beau_b

Foto: AGROINFO

„Noi pregătim de acum furaje şi berbeci pentru montă, dar n-am vândut niciodată cu un contract în avans, să ştim câţi bani primim pe miei la primăvară, să ştim dacă vindem cu un leu sau cu zece lei, să putem face un plan”, a adăugat acesta.

Potrivit lui Cioranu, firmele care exportă ovine vii din România în acest moment vând animale din ţara noastră în Grecia, Iordania, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite.

„Europa nu vrea carcasă de Ţurcană, pentru că, zic ei, e rustică, are grăsime. Noi suntem nevoiţi să ţinem rasa Ţurcană, pentru că în dealuri şi la munte nu putem creşte alte rase de oi, nu avem cu cine păşuna. În plus, nu poţi face Ţurcana să fete în extrasezon. Un miel greu, pe care noi ne chinuim să-l facem greu aici, să consume furajele de la agricultorii noştri, şi abia după aceea să-l dăm mai departe, nu se face mai repede de 1 iunie, când, în unii ani, încep şi căldurile. Ce să facă fermierul român? Ori se lasă de creşterea ovinelor, ori găseşte înţelegere la statul român.

Vă mai întreb un lucru: oare acel cumpărător care plăteşte marfa, i-ar conveni să plătească marfă de 40 de kilograme aici şi la el să ajungă de 30 de kilograme şi stresate? Cereţi condiţii (pentru transportul animalelor vii – n.red.), dar nu vă bateţi joc de ultimul sector care rezistă în România”, a mai spus Nicolae Cioranu, pentru Agroinfo.

Exportul de animale vii, decis în Parlamentul European

Pe 6 septembrie 2021, Comisia Parlamentului European care anchetează protecţia animalelor vii în timpul transportului (ANIT) a discutat amendamentele depuse pe proiectele de raport şi de recomandări. În total, au fost depuse 1.233 de amendamente, din care 591 de amendamente la recomandări, a anunţat europarlamentarul român Daniel Buda, coraportor al celor două proiecte.

„Componenta cărnii în carcasă nu poate înlocui, în momentul de față, transportul de animale vii, pentru că nu avem nici capacitatea aceasta, dar și pentru că anumite state terțe nu ar accepta”, a scris Daniel Buda, pe Facebook, după disucţiile din Comisia ANIT.

Detalii AICI: Exportul de animale vii! Ce reguli pregăteşte Uniunea Europeană!

Recomandările vor fi votate în Comisia ANIT, apoi vor ajunge în plenul Parlamentului European, urmând să fie transpuse în legislaţie de Comisia Europeană. Următoarea reuniune a Comisiei ANIT va avea loc pe 25-26 octombrie 2021.

 

Vizualizat: 15759 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat APIA pentru toți fermierii, crescătorii de animale! Plata subvențiilor APIA!

Comunicat APIA pentru toți fermierii, crescătorii de animale! Plata subvențiilor APIA!

25 septembrie 2021 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervnție pentru Agricultură (APIA) anunță acum fermierii, crescătorii de animale că eliberează în continuare adeverințe APIA pentru încasarea în avans a subvențiilor agricole aferente acestui an. Așa-zisele adeverințe punte cu care fermierii pot să-și contracteze împrumuturi bancare garantînd cu subvențiile care li se cuvin vor fi eliberate până la demararea plăților în avans. Plata avansului APIA începe la 18 octombrie.

Și-a făcut singură o fermă de animale în România în timp ce soțul ei muncește în Germania!

Și-a făcut singură o fermă de animale în România în timp ce soțul ei muncește în Germania!

24 septembrie 2021 - 13:37

Elena Petruț și-a făcut singură o fermă de capre în comuna Ideciu de Jos, județul Mureș, în timp ce soțul ei muncește în Germania. Elena este ajutată de cumnatul ei, tata Uțu, și de fiul ei cel mare, Andrei. A prins drag de animale chiar dacă ea a crescut la bloc și a văzut animale doar în vacanțele petrecute la bunici. De 7 ani are ferma, iar de 4 ani livrează laptele de capră la fabrica de lactate Olympus din Brașov.

Video! Vor să îngroape 22.000 de porci morți în mijlocul pășunii unde pasc 1.400 de oi!

Video! Vor să îngroape 22.000 de porci morți în mijlocul pășunii unde pasc 1.400 de oi!

24 septembrie 2021 - 10:49

Apel disperat al crescătoarei de ovine inginer Ileana Voina din județul Hunedoara. În mijlocul pășunii pe care pasc 1.400 de ovine s-a săpat cu excavatorul o groapă adâncă unde ar urma să fie îngropați peste 22.000 de porci uciși de pesta porcină africană.

AFIR ASTĂZI: Ajutor micii fermieri 15.000 euro/fermier! Din 27 septembrie, punctaj mai mic pentru cereri!

AFIR ASTĂZI: Ajutor micii fermieri 15.000 euro/fermier! Din 27 septembrie, punctaj mai mic pentru cereri!

24 septembrie 2021 - 08:57

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a înregistrat până astăzi, la ora publicării știrii, 527 de cereri pentru zona montană și 359 de cereri pentru zona normală inclusiv ITI pentru ajutorul european de 15.000 de euro/fermă destinat fermelor mici. Vestea bună pentru micii fermieri este că din 27 septembrie 2021, punctajul pentru acceptarea cererilor de finanțare scade la jumătate.

Ministrul Oros vorbește de digitalizare când țăranii români încă ară cu vacile pe câmp!

Ministrul Oros vorbește de digitalizare când țăranii români încă ară cu vacile pe câmp!

23 septembrie 2021 - 22:36

Replici acide de la fermieri pentru ministrul agriculturii Adrian Oros la declarația acestuia că vor fi alocați bani în Planul Național Strategic pentru digitalizarea în agricultură.

Mesaj fermier: Nu mai trebuie plătite subvenții pe oi și vaci la toți!

Mesaj fermier: Nu mai trebuie plătite subvenții pe oi și vaci la toți!

23 septembrie 2021 - 21:02

Cornel Păduraru a transmis o scrisoare la redacția Agroinfo. Cititorul nostru spune că subvențiile APIA din zootehnie nu mai trebuie plătite la toți crescătorii. Doar celor care furnizează produse precum carne, lapte, brânză către centrele de prelucrare și celor care fac parte din asociații de producători.

Ministerul Agriculturii anunță că organizează Târg!

Ministerul Agriculturii anunță că organizează Târg!

23 septembrie 2021 - 19:39

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) împreună cu Federația LEADER organizează Târgul Produs în GAL, ca parte integrată a evenimentului „ROMÂNIA-LEADER de 10”. Acesta va avea loc în curtea sediului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Bulevardul Carol I, nr. 2-4, sector 3, București, în perioada 30 septembrie – 3 octombrie 2021, între orele 10:00-18:00, cu acces liber pentru vizitatori.

Ajutor pentru bunăstarea ovinelor și bovinelor!

Ajutor pentru bunăstarea ovinelor și bovinelor!

23 septembrie 2021 - 14:44

Bunăstarea animalelor este inclusă între eco-scheme sau schemele de ecologie, noile subvenții de care vor beneficia fermierii și crescătorii de animale din România. Așa cum a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oros, pe 14 septembrie 2021, echipa Ministerului Agriculturii lucrează acum la stabilirea eco-schemelor. Așadar, în această perioadă se bat în cuie aceste eco-scheme. Crescătorii de oi și vaci nu trebuie să piardă șansa de a beneficia de un ajutor pentru bunăstarea animalelor.

Crescător: Dăm nas în nas cu ursul în grajd! Când să fim despăgubiți, ni se reproșează că nu ne păzim animalele!

Crescător: Dăm nas în nas cu ursul în grajd! Când să fim despăgubiți, ni se reproșează că nu ne păzim animalele!

23 septembrie 2021 - 09:21

Crescătorul de ovine Theodor Oncioiu din Câmpulung, județul Argeș, spune că urșii s-au mutat în sate, și-au făcut culcuș în grădini și servesc masa în grajd. Cel mai recent atac al sălbăticiunilor a fost în apropiere de localitatea Valea Mare din Argeș. Ursul a devorat un porc, a jupuit un altul de viu și a mutilat botul unui măgar. Când vine comisia să constate atacul și să acorde despăgubiri, crescătorii sunt luați la rost că nu-și păzesc animalele.

NOU Regulament: Registre detaliate cu perioada de pășunat, originea animalelor, tratamente veterinare!

NOU Regulament: Registre detaliate cu perioada de pășunat, originea animalelor, tratamente veterinare!

23 septembrie 2021 - 07:12

Un nou Regulament UE publicat în Jurnalul oficial UE pe 22 septembrie 2021 instituie obligativitatea crescătorilor de animale ale căror ferme sunt în sistem ecologic de a ține registre detaliate privind regimul alimentar al animalelor, perioadele de pășunat, tratamentele veterinare, originea animalelor, intrarea în exploatație sau ieșirea din exploatație.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Vor să îngroape 22.000 de porci morți în mijlocul pășunii unde pasc 1.400 de oi!

Vor să îngroape 22.000 de porci morți în mijlocul pășunii unde pasc 1.400 de oi!

Apel disperat al crescătoarei de ovine inginer Ileana Voina din județul Hunedoara. În mijlocul pășunii pe care pasc 1.400 de ovine s-a săpat cu excavatorul o groapă adâncă unde ar urma să fie îngropați peste 22.000 de porci uciși de pesta porcină africană.

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai Tractorul autonom AgXeed de 156 CP în lucru la Cereals 2021! Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Bancul zilei

Nume unic

Nume unic
- Domnisoara, de ce v-ati numit câinele "Boule"? Detalii