Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Oierul Cioranu i-a spus premierului Cîțu: Când nu merge exportul de ovine, abatoarele ne dau jumătate din preț!

Publicat: 09 septembrie 2021 - 12:11
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorul de ovine Nicolae Cioranu din județul Arad s-a întâlnit față-n față cu prim-ministrul Florin Cîțu și i-a spus acestuia că de 45 de ani de când e cioban a învățat cum merg lucrurile. Când e închis exportul de animale vii, abatoarele reduc prețurile la jumătate la animalele achiziționate de la crescători. Oierul i-a mai spus șefului Guvernului că se urmărește oprirea exportului de ovine vii din România ca să aibă piață de desfacere în țările arabe Australia sau Noua Zeelandă.

Crescătorii români de ovine se opun interzicerii exportului de animale vii şi cer sprijinul premierului României şi europarlamentarilor români.

„Ne îngrijorează semnalele care vin de la Comisia de la Bruxelles (Comisia Parlamentului European care anchetează protecţia animalelor vii în timpul transportului -ANIT - n.red.). N-o să acceptăm ca nişte ONG-uri să decidă soarta noastră”, spune Nicolae Cioranu, preşedintele Asociaţiei „Păstorul Crişana” Arad.

Acesta acuză presiuni din partea unor ONG-uri finanţate de Australia, unul din cei mai mari exportatori mondiali de ovine, care se bate pentru piaţa Arabiei Saudite, unde ajung şi ovine vii din România.

premier-la-oi_b

Foto: AGROINFO

„Când România a exportat ovine în Iordania, n-a fost nici o problemă, chiar dacă erau 40 de grade. Când România a intrat în piaţa Arabiei Saudite şi în Emiratele Arabe, o mare piaţă a Australiei, automat s-au aprins girofarurile Australiei. În 2016, din informaţiile mele pe surse, misiunea numărul unu a ministrului Agriculturii din Australia a fost să dezlege relaţiile cu Arabia Saudită, să poată să vândă. Nu a reuşit, acolo nu-i ca la noi - faci treabă, nu faci, stai pe scaun, deci a zburat.

Noi suntem obligaţi să facem orice ne stă în putere să nu rămânem cu un singur cumpărător. Nu avem nimic cu abatoarele, dar abatoarele ne-au demonstrat că au plătit un preţ mai bun când şi exportul de animale vii era în floare. Iordania cumpăra pe contingente. Când se termina contingentul, rămâneam pe mâna abatoarelor şi abatoarele scădeau preţul cu 40-50%. Suntem păţiţi şi nu putem să credem că, dacă se opreşte exportul de animale vii, abatoarele, peste noapte, devin generoase cu noi şi ne dau preţul aproape real.

Noi, oierii, ca meserie de tradiţie în România, dacă stăm la cheremul unor ONG-uri finanţate de Australia, nu ne mai recunosc ai noştri nici din fundul mormântului” a spus Nicolae Cioranu, la întâlnirea cu crescătorii de ovine şi de caprine de la Agromalim, la care a participat și Agroinfo.

Cioranu, apel către premierul Florin Cîţu: Când n-a mers exportul de animale vii, abatoarele ne-au scăzut preţurile la 40-50%!

Cioranu le-a solicitat sprijin în acestă problemă şi premierului Florin Cîţu şi europarlamentarului Rareş Bogdan, prezenţi amândoi la Târgul Agromalim de la Arad, pe 6 septembrie 2021.

oier-cioranu-citu_b

Foto: AGROINFO

„Consumatorul de carne arabă nu vrea carne refrigerată, vrea carnea proaspătă. De 45 de ani eu sunt cioban. Când n-a mers exportul de animale vii, abatoarele ne-au scăzut preţurile la 40-50%. De ce credeţi că ciobanii tac acum? Avem cele mai bune preţuri de zece ani. Nu ne interesează cui vindem, dar să ne dea preţul real”, i-a spus Cioranu premierului Florin Cîţu. Agroinfo a fost prezent la dialogul dintre oierul Nicolae Cioranu și șeful Guvernului.

„Premierul nu ne-a făcut nici o promisiune. A spus: suntem de acord să stăm la masa rotundă şi să analizăm normalitaea lucrurilor. Am muncit destul pe linia şi chiar sub linia de plutire, în anii din urmă. Acum trei ani, în sezonul de sărbătoare a arabilor, mieii se vindeu la 9 lei, rar 10 lei kilogramul. După ce România a înţeles că ne trebuie mai multe pieţe, ANSVSA a deschis încă 2-3 ţări. Anul trecut, mieii s-au vândut cu 11-12 lei, anul acesta cu 15 lei kilogramul în viu”, a declarat Cioranu, pentru Agroinfo.

cioranu-citu-beau_b

Foto: AGROINFO

„Noi pregătim de acum furaje şi berbeci pentru montă, dar n-am vândut niciodată cu un contract în avans, să ştim câţi bani primim pe miei la primăvară, să ştim dacă vindem cu un leu sau cu zece lei, să putem face un plan”, a adăugat acesta.

Potrivit lui Cioranu, firmele care exportă ovine vii din România în acest moment vând animale din ţara noastră în Grecia, Iordania, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite.

„Europa nu vrea carcasă de Ţurcană, pentru că, zic ei, e rustică, are grăsime. Noi suntem nevoiţi să ţinem rasa Ţurcană, pentru că în dealuri şi la munte nu putem creşte alte rase de oi, nu avem cu cine păşuna. În plus, nu poţi face Ţurcana să fete în extrasezon. Un miel greu, pe care noi ne chinuim să-l facem greu aici, să consume furajele de la agricultorii noştri, şi abia după aceea să-l dăm mai departe, nu se face mai repede de 1 iunie, când, în unii ani, încep şi căldurile. Ce să facă fermierul român? Ori se lasă de creşterea ovinelor, ori găseşte înţelegere la statul român.

Vă mai întreb un lucru: oare acel cumpărător care plăteşte marfa, i-ar conveni să plătească marfă de 40 de kilograme aici şi la el să ajungă de 30 de kilograme şi stresate? Cereţi condiţii (pentru transportul animalelor vii – n.red.), dar nu vă bateţi joc de ultimul sector care rezistă în România”, a mai spus Nicolae Cioranu, pentru Agroinfo.

Exportul de animale vii, decis în Parlamentul European

Pe 6 septembrie 2021, Comisia Parlamentului European care anchetează protecţia animalelor vii în timpul transportului (ANIT) a discutat amendamentele depuse pe proiectele de raport şi de recomandări. În total, au fost depuse 1.233 de amendamente, din care 591 de amendamente la recomandări, a anunţat europarlamentarul român Daniel Buda, coraportor al celor două proiecte.

„Componenta cărnii în carcasă nu poate înlocui, în momentul de față, transportul de animale vii, pentru că nu avem nici capacitatea aceasta, dar și pentru că anumite state terțe nu ar accepta”, a scris Daniel Buda, pe Facebook, după disucţiile din Comisia ANIT.

Detalii AICI: Exportul de animale vii! Ce reguli pregăteşte Uniunea Europeană!

Recomandările vor fi votate în Comisia ANIT, apoi vor ajunge în plenul Parlamentului European, urmând să fie transpuse în legislaţie de Comisia Europeană. Următoarea reuniune a Comisiei ANIT va avea loc pe 25-26 octombrie 2021.

 

Vizualizat: 16547 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți agro-mediu și climă făcute de AFIR în contul fermierilor!

Plăți agro-mediu și climă făcute de AFIR în contul fermierilor!

02 octombrie 2023 - 15:56

Valoarea plăților efectuate de AFIR se ridică la 20,1 miliarde de euro, fonduri nerambursabile pentru finanțarea proiectelor de investiții, precum și pentru plățile compensatorii aferente măsurilor de mediu și climă, precizează un comunicat al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale transmis Agroinfo.

AFIR ASTĂZI: Prime pentru fermieri, crescători de animale!

AFIR ASTĂZI: Prime pentru fermieri, crescători de animale!

02 octombrie 2023 - 15:36

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță lansarea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru decontarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor prin submăsura 17.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Ministrul Barbu: Adio subvenții pentru ovinele cu crotalii mai vechi de 7 ani!

Ministrul Barbu: Adio subvenții pentru ovinele cu crotalii mai vechi de 7 ani!

02 octombrie 2023 - 08:20

Ministrul agriculturii Florin Barbu a anunțat, săptămâna trecută, la Agro TV, că va face o analiză în sectorul ovin și va exclude de la plata subvențiilor pe cap animal toate ovinele care au depășit 7 ani, dacă ASAS stabilește că aceste ovine nu mai sunt în perioada optimă.

Votat! Subvenții egale pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Votat! Subvenții egale pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

02 octombrie 2023 - 07:30

"În Croația, la Split, după câteva săptămâni de dezbateri purtate la Strasbourg și Bruxelles, a fost finalizat și adoptat documentul care reflectă viziunea Partidului Popular European cu privire la sectorul agricol," a anunțat europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI. Odată cu votarea documentului s-a votat și egalizarea subvențiilor între fermierii din estul și vestul Europei.

Eurodeputat Buda: Cooperativele agricole sunt pietrele prețioase ale comunităților noastre rurale!

Eurodeputat Buda: Cooperativele agricole sunt pietrele prețioase ale comunităților noastre rurale!

02 octombrie 2023 - 07:11

"Cooperativele agricole sunt pietrele prețioase ale comunităților noastre rurale. Ele facilitează schimbul de cunoștințe, resurse și experiență între fermieri," spune eurodeputatul Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

Scrisoarea Ciobănașului de la oi pentru specialistul în oierit dr.ing. Gheorghe Neață!

Scrisoarea Ciobănașului de la oi pentru specialistul în oierit dr.ing. Gheorghe Neață!

01 octombrie 2023 - 19:11

Ciobănașul de la oi, pe numele lui adevărat Ioan Andrei Toderescu, de pe Dealurile Cugirului, județul Alba, are un mesaj pentru dr.ing. Gheorghe Neață, director Registrul Genealogic Țurcană, Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara. Scrisoarea Ciobănașului a fost trimisă redacției Agroinfo. Ciobănașul de la oi spune că este unul dintre puținii păstori montani. 

Ministrul agriculturii, anunț IMPORTANT ACUM ajutoare europene fermieri!

Ministrul agriculturii, anunț IMPORTANT ACUM ajutoare europene fermieri!

01 octombrie 2023 - 07:40

"Atât pentru beneficiari publici, cât și privați, va fi prelungită perioada de finalizare a investiției până în 31 decembrie 2025, pentru a evita dezangajarea fondurilor europene," a anunțat ministrul agriculturii, la acest sfârșit de săptămână, în cadrul vizitei făcută în județul Timiș.

APIA a început plata subvenției la animale!

APIA a început plata subvenției la animale!

01 octombrie 2023 - 07:20

Sprijin financiar în valoare de peste 2,42 milioane lei pentru crescătorii de animale, anunță acum Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), într-un comunicat transmis Agroinfo.

Ministrul Barbu ASTĂZI: Subvenționez doar vacile care sunt performante!

Ministrul Barbu ASTĂZI: Subvenționez doar vacile care sunt performante!

29 septembrie 2023 - 15:56

Ministrul agriculturii Florin Barbu a declarat astăzi, în județul Timiș, unde se află în vizită, că vor fi subvenționate doar vacile care sunt performante, banii alocați până acum ajutorului național tranzitoriu bovine fiind transferați, din 2024, către o nouă subvenție.

Oierul Dumitru Andreșoi: Țurcana poate să ajungă la 130 kg!

Oierul Dumitru Andreșoi: Țurcana poate să ajungă la 130 kg!

28 septembrie 2023 - 15:55

„Am demonstrat că Țurcana poate să ajungă la exemplare de 128 kg şi peste 130 de kg la adulţi, iar mieii de anul acesta m-au surprins chiar şi pe mine. Cel mai greu l-am avut la 87 de kg!” Spune preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, Dumitru Andreşoi, considerat oierul cu cea mai mare turmă din România.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Pe bicicletă...

Pe bicicletă...
Un preot mergea pe bicicletă, un poliţai îl vede şi îl întreabă: Detalii