Adama
Vinasa Rompak

Oierul Cioranu i-a spus premierului Cîțu: Când nu merge exportul de ovine, abatoarele ne dau jumătate din preț!

Publicat: 09 septembrie 2021 - 12:11
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorul de ovine Nicolae Cioranu din județul Arad s-a întâlnit față-n față cu prim-ministrul Florin Cîțu și i-a spus acestuia că de 45 de ani de când e cioban a învățat cum merg lucrurile. Când e închis exportul de animale vii, abatoarele reduc prețurile la jumătate la animalele achiziționate de la crescători. Oierul i-a mai spus șefului Guvernului că se urmărește oprirea exportului de ovine vii din România ca să aibă piață de desfacere în țările arabe Australia sau Noua Zeelandă.

Crescătorii români de ovine se opun interzicerii exportului de animale vii şi cer sprijinul premierului României şi europarlamentarilor români.

„Ne îngrijorează semnalele care vin de la Comisia de la Bruxelles (Comisia Parlamentului European care anchetează protecţia animalelor vii în timpul transportului -ANIT - n.red.). N-o să acceptăm ca nişte ONG-uri să decidă soarta noastră”, spune Nicolae Cioranu, preşedintele Asociaţiei „Păstorul Crişana” Arad.

Acesta acuză presiuni din partea unor ONG-uri finanţate de Australia, unul din cei mai mari exportatori mondiali de ovine, care se bate pentru piaţa Arabiei Saudite, unde ajung şi ovine vii din România.

premier-la-oi_b

Foto: AGROINFO

„Când România a exportat ovine în Iordania, n-a fost nici o problemă, chiar dacă erau 40 de grade. Când România a intrat în piaţa Arabiei Saudite şi în Emiratele Arabe, o mare piaţă a Australiei, automat s-au aprins girofarurile Australiei. În 2016, din informaţiile mele pe surse, misiunea numărul unu a ministrului Agriculturii din Australia a fost să dezlege relaţiile cu Arabia Saudită, să poată să vândă. Nu a reuşit, acolo nu-i ca la noi - faci treabă, nu faci, stai pe scaun, deci a zburat.

Noi suntem obligaţi să facem orice ne stă în putere să nu rămânem cu un singur cumpărător. Nu avem nimic cu abatoarele, dar abatoarele ne-au demonstrat că au plătit un preţ mai bun când şi exportul de animale vii era în floare. Iordania cumpăra pe contingente. Când se termina contingentul, rămâneam pe mâna abatoarelor şi abatoarele scădeau preţul cu 40-50%. Suntem păţiţi şi nu putem să credem că, dacă se opreşte exportul de animale vii, abatoarele, peste noapte, devin generoase cu noi şi ne dau preţul aproape real.

Noi, oierii, ca meserie de tradiţie în România, dacă stăm la cheremul unor ONG-uri finanţate de Australia, nu ne mai recunosc ai noştri nici din fundul mormântului” a spus Nicolae Cioranu, la întâlnirea cu crescătorii de ovine şi de caprine de la Agromalim, la care a participat și Agroinfo.

Cioranu, apel către premierul Florin Cîţu: Când n-a mers exportul de animale vii, abatoarele ne-au scăzut preţurile la 40-50%!

Cioranu le-a solicitat sprijin în acestă problemă şi premierului Florin Cîţu şi europarlamentarului Rareş Bogdan, prezenţi amândoi la Târgul Agromalim de la Arad, pe 6 septembrie 2021.

oier-cioranu-citu_b

Foto: AGROINFO

„Consumatorul de carne arabă nu vrea carne refrigerată, vrea carnea proaspătă. De 45 de ani eu sunt cioban. Când n-a mers exportul de animale vii, abatoarele ne-au scăzut preţurile la 40-50%. De ce credeţi că ciobanii tac acum? Avem cele mai bune preţuri de zece ani. Nu ne interesează cui vindem, dar să ne dea preţul real”, i-a spus Cioranu premierului Florin Cîţu. Agroinfo a fost prezent la dialogul dintre oierul Nicolae Cioranu și șeful Guvernului.

„Premierul nu ne-a făcut nici o promisiune. A spus: suntem de acord să stăm la masa rotundă şi să analizăm normalitaea lucrurilor. Am muncit destul pe linia şi chiar sub linia de plutire, în anii din urmă. Acum trei ani, în sezonul de sărbătoare a arabilor, mieii se vindeu la 9 lei, rar 10 lei kilogramul. După ce România a înţeles că ne trebuie mai multe pieţe, ANSVSA a deschis încă 2-3 ţări. Anul trecut, mieii s-au vândut cu 11-12 lei, anul acesta cu 15 lei kilogramul în viu”, a declarat Cioranu, pentru Agroinfo.

cioranu-citu-beau_b

Foto: AGROINFO

„Noi pregătim de acum furaje şi berbeci pentru montă, dar n-am vândut niciodată cu un contract în avans, să ştim câţi bani primim pe miei la primăvară, să ştim dacă vindem cu un leu sau cu zece lei, să putem face un plan”, a adăugat acesta.

Potrivit lui Cioranu, firmele care exportă ovine vii din România în acest moment vând animale din ţara noastră în Grecia, Iordania, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite.

„Europa nu vrea carcasă de Ţurcană, pentru că, zic ei, e rustică, are grăsime. Noi suntem nevoiţi să ţinem rasa Ţurcană, pentru că în dealuri şi la munte nu putem creşte alte rase de oi, nu avem cu cine păşuna. În plus, nu poţi face Ţurcana să fete în extrasezon. Un miel greu, pe care noi ne chinuim să-l facem greu aici, să consume furajele de la agricultorii noştri, şi abia după aceea să-l dăm mai departe, nu se face mai repede de 1 iunie, când, în unii ani, încep şi căldurile. Ce să facă fermierul român? Ori se lasă de creşterea ovinelor, ori găseşte înţelegere la statul român.

Vă mai întreb un lucru: oare acel cumpărător care plăteşte marfa, i-ar conveni să plătească marfă de 40 de kilograme aici şi la el să ajungă de 30 de kilograme şi stresate? Cereţi condiţii (pentru transportul animalelor vii – n.red.), dar nu vă bateţi joc de ultimul sector care rezistă în România”, a mai spus Nicolae Cioranu, pentru Agroinfo.

Exportul de animale vii, decis în Parlamentul European

Pe 6 septembrie 2021, Comisia Parlamentului European care anchetează protecţia animalelor vii în timpul transportului (ANIT) a discutat amendamentele depuse pe proiectele de raport şi de recomandări. În total, au fost depuse 1.233 de amendamente, din care 591 de amendamente la recomandări, a anunţat europarlamentarul român Daniel Buda, coraportor al celor două proiecte.

„Componenta cărnii în carcasă nu poate înlocui, în momentul de față, transportul de animale vii, pentru că nu avem nici capacitatea aceasta, dar și pentru că anumite state terțe nu ar accepta”, a scris Daniel Buda, pe Facebook, după disucţiile din Comisia ANIT.

Detalii AICI: Exportul de animale vii! Ce reguli pregăteşte Uniunea Europeană!

Recomandările vor fi votate în Comisia ANIT, apoi vor ajunge în plenul Parlamentului European, urmând să fie transpuse în legislaţie de Comisia Europeană. Următoarea reuniune a Comisiei ANIT va avea loc pe 25-26 octombrie 2021.

 

Vizualizat: 16864 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii