Crescătorii de oi și exportatorii de ovine vii se întâlnesc astăzi, 2 septembrie 2024, cu prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, după criza declanșată în oierit din pricina pestei micilor rumegătoare și a secetei. Oierii cer ca exportul de ovine vii să fie preluat de o autoritate a statului, astfel ca samsarii să fie eliminați, și garantarea unui preț minim de 19 lei pe kilogramul de miel în viu.
"Am fost și la Ministerul Agriculturii să ne cerem drepturile ce ni se cuvin și la ANSVSA, pentru că nu ni se pare normal atunci când spui să băgăm animale pe stabulație 21 de zile, încă 21 de zile, am înțeles există boala care există, să zicem că există boala respectivă, domle, când îi spui asta la un fermier, să-și țină animalele pe stabulație, trebuie să te gândești să vii cu un sprijin în același timp, pentru că omul nu mai are de unde să le dea de mâncare. Noi trebuie să facem ceva, strict să intervină Guvernul cu un sprijin pentru crescătorii de ovine din România, dar de urgență pentru deblocarea exportului," a spus Ionică Sterp, vicepreședintele Asociației Profesionale a Ciobanilor din România.
Oierul a adăugat că o delegație a Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și reprezentanți ai oierilor va merge în Iordania pentru a parafa o nouă colaborare cu această țară în ce privește exportul de ovine vii.
"Vrem să fie un preț minim garantat la miei ca să nu-și mai bată joc arabii de noi și toți samsarii, pentru că, cu 15 lei nu este boală sau cu 12 lei, atenție, dar cu 19 lei sau 20 de lei, cât era prețul normal, atunci era boală. Să ne garanteze statul, domle, sub 19 lei (kilogramul în viu n.r.) nu mai coborâm prețul. Nu se poate să lăsăm samsarii să-și bată joc de producătorii de animale, să le punem restricții și-n același timp să nu venim cu niciun sprijin," a mai declarat Ionică Sterp, duminică, la Digi 24.
"Urgent este nevoie de o autoritate a statului care să facă exportul ovinelor din România. (...) Numai prin dirijarea exportului de către statul român am putea să avem și beneficii și am elimina toți acești intermediari care duc la un preț nereal al mielului. Avem Casa Unirea de la Ministerul Agriculturii. De ce nu o punem la treabă? Prin asta cred că am rezolva concurența agresivă care se duce în oierit pentru exportul animalelor," a declarat Constanța Ștefan, președinte Asociația Agricolă Țara Loviștei.