Mulți dintre fermierii, crescătorii de animale care au accesat ajutoarele pentru zona montană, la Agenția Națională a Zonei Montane (ANZM), înființarea stânelor, a centrelor colectare lapte, a centrelor colectare fructe de pădure se află în situația de a pierde acești bani din pricina unei condiții absurde. Crescătorul de ovine Pavel Iovăneasă, județul Hunedoara, este unul dintre fermierii care riscă să piardă ajutorul.
Oierul i-a scris deja secretarului de stat MADR, Aurel Simion, solicitînd o derogare de la această condiție, modificarea în ghidul de accesare a ajutorului. Crescătorul de ovine a accesat ajutorul pentru înființarea unui centru de colectare a fructelor de pădure. Pavel Iovăneasă ne spune că se impune o derogare de la condiția care nu poate fi îndeplinită de mulți dintre cei care au solicitat ajutoarele din zona montană și face apel la ministrul agriculturii.
"Catre domnul Ministru Secretar de Stat
Subsemnatul Iovaneasa Pavel fermier din loc. Valea Daljii com. Riu de Mori jud. Hunedoara, vin cu rugamintea la dumneavoastra sa ne ajutati intr-o situatie delicata.
Am depus un proiect la ANZM pentru infiintarea unui centru de colectare fructe de padure, proiect aprobat pentru care am semnat contractul de finantare.
Printre altele in cadrul proiectului avem prins achizitia unui autovehicul autoutilitar 4*4 cu doua usi. In incercarea de-a demara achizitiile intampinam probleme deoarece nici un distribuitor de asemenea autoverhicule nu poate furniza masinile in timp util pentru a implementa proiectul. Cel mai optimist termen de livrare fiind 2024 dar nici acesta nu este sigur.
Cunoscand ca problema este a tuturor celor care au depus proiecte ,care la capitolul investitii au achizitia de autoturism autoutilitar, va rog sa ne ajutati prin obtinerea unei derogari ca in locul acestui model de autovehicul sa putem achizitiona autovehicul autoutilitar 4*4 cu 4 usi care poate deservi la fel de bine ca si cel cu 2 usi in cadrul derularii activitatii propuse in SF al proiectului si care este disponibil pe piata. Daca nu se reuseste achizitia acestui autovehicul, care trebuie autorizat sanitar-veterinar, foarte multi beneficiari risca sa nu poata implementa proiectul.
In speranta ca se va gasi o solutie favorabila, va multumesc anticipat si va stau la dispozitie cu orice informatie. Pavel Iovăneasa".
Ajutoarele pentru zona montană derulate prin Agenția Națională a Zonei Montane (ANZM) au fost aprobate de Guvern pe 12 octombrie 2022:
Programul de investiții pentru înființarea stânelor montane
Bugetul alocat este de 34.640.000 lei.
Programul de investiții pentru înființarea centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui în zona montană
Bugetul alocat schemei este de 92.000.000 lei.
Programul de investiții pentru înființarea centrelor de colectare sau de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană
Bugetul alocat schemei este de 93.000.000 lei.