Ordonanța Guvernului care instituie un ajutor de stat de 100 euro/vacă și pe bivoliță a fost publicată luni, 29 ianuarie 2024, în Monitorul Oficial. Deci, este în vigoare, iar Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) poate demara primirea cererilor de la crescătorii de bovine.
Potrivit Ordonanței în vigoare, perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului de stat și a documentelor justificative este de 30 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a ordonanței. Adică, de la data de 29 ianuarie 2024 timp de 30 de zile, atenție, lucrătoare, crescătorii interesați de acest ajutor pot depune cererile la APIA.
Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 30 iunie 2024. Se pot efectua plăți și după această dată pentru conturi invalide, dar nu mai târziu data de 31 decembrie 2024.
Criterii de eligibilitate
Ajutorul de stat se acordă crescătorilor de animale care dețin bovine de carne și/sau bubaline.
Ajutorul de stat se acordă beneficiarilor care îndeplinesc în mod cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:
a) dețin bovine de carne și/sau bubaline, în exploatație cu cod ANSVSA și/sau în exploatațiile asociațiilor/ cooperativelor/grupurilor de producători în care au fost transferate temporar, înscrise în BND;
b) să fie înregistrați în registrul unic de identificare și să dețină cod unic de înregistrare atribuit de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură;
c) să nu se afle în lichidare sau faliment, la data de 24 februarie 2022, conform evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, sau în cazul persoanei fizice nu a fost emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului până la data de 24 februarie 2022;
d) dețin, în ziua anterioară datei de începere a perioadei de depunere a cererii, cel puțin 50% din numărul de bovine și/sau bubaline.
Animalele pentru care s-a acordat ajutor de stat în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 3/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2022, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 110/2023, nu sunt eligibile pentru prezenta schemă de ajutor de stat.
Beneficiarii depun la centrele județene/locale ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, respectiv al municipiului București o cerere de solicitare a ajutorului de stat care cuprinde și declarația pe propria răspundere că nu se află în lichidare sau faliment la data de 24 februarie 2022, însoțită de următoarele documente justificative:
a) copie de pe B.I./C.I. al/a beneficiarului, certificatul de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului al beneficiarului, împuternicire și o copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului legal;
b) coordonate bancare/trezorerie;
c) documentul emis de utilizatorii Sistemului național de identificare și înregistrare a animalelor, SNIIA, din care rezultă efectivul deținut, precum și efectivul de bovine de carne/bubaline din ziua anterioară datei de începere a perioadei de depunere a cererii, în exploatația/exploatațiile cu cod atribuit de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, înscrisă/înscrise în cerere;
d) adeverința eliberată de agenția/asociația acreditată pentru înființarea și menținerea registrului genealogic al rasei, prin care se confirmă efectivul de bovine de carne înscris/înregistrat în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară, atât la data de 31 martie 2023, cât și în ziua anterioară datei de începere a perioadei de depunere a cererii e) adeverința eliberată de agenția/asociația acreditată pentru înființarea și menținerea registrului genealogic al rasei, prin care se confirmă efectivul de bubaline înscris/înregistrat în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară, atât la data de 31 martie 2023, cât și în ziua anterioară datei de începere a perioadei de depunere a cererii.
În situația în care beneficiarii dețin mai multe exploatații de bovine de carne, respectiv bubaline cu coduri ANSVSA situate pe raza mai multor unități administrativ-teritoriale din județe diferite, aceștia depun o singură cerere la centrul județean/local al Agenției de Plăți și Intervenție pentru
Agricultură, respectiv al municipiului București, pe raza căruia au sediul social sau își au domiciliul, după caz.
Documentele depuse în copie de către beneficiar vor purta sintagma „conform cu originalul”, vor fi datate și însușite prin semnătură de către beneficiar.
Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 79.427.740 lei, echivalentul sumei de 16.100.000,00 euro, și se asigură de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2024.
Valoarea totală ce poate fi acordată per beneficiar nu depășește echivalentul în lei a 280.000 euro.
Cuantumul ajutorului de stat care se acordă beneficiarilor este de 100 euro/cap bovină de carne, respectiv bubalină.
Cursul de schimb valutar euro/lei pentru calcularea valorii totale maxime/cuantumului este cel comunicat de Banca Națională a României la data de 1 august 2023, respectiv de 4,9334 lei/euro.