Adama
Vinasa Rompak

Nu Daea-i di vină pentru pesta porcină!

Publicat: 22 august 2018 - 23:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministrul Agriculturii e peste tot în agricultura țugulană. De la prima stână pe verticala montană, până la ultima copită de albină din lanul de floarea soarelui. Dar în pesta porcină de tip Kunta Kinte a intrat abia de curând. 

Cumva împotriva curentului, deoarece nu Petre Daea trebuia să se ocupe cu prevenția, ci distinsa ANSVSA. Agenție care nu este controlată de MADR, ci taman de Viorica Dăncilă! Care oricum și-a luat un pic de vacanță și l-a delegat pe Petre Daea să mai stâmpere trăsnaia...

Oricum, nu un ministru trebuia să informeze cu atenție și responsabilitate comunitățile apropiate de zonele de risc. Zone de risc care se cunoșteau, cum de altfel se cunoștea și tendința de cucerire a virusului PPA de noi teritorii. Cu o constanță încăpățânată. Deh, precum celebrul Kunta Kinte. Chiar și Petre Daea știa pericolul PPA, dar mai ales că, odată intrat virusul într-o țară cu porci în gospodăriile individuale și mai ales în Deltă, dar și în zonele de deal și munte, unde porcii trăiesc uneori liberi prin păduri sau în stuf, riscul contaminării devine extrem de ridicat și foarte greu de limitat! Mai ales că, trebuie să recunoaștem, populația nu este pregătită să respecte reguli stricte impuse de autorități. Dovadă că foarte mulți cred că PPA este o vrăjeală precum ciudata gripă aviară.

În schimb, ministrul agriculturii se face vinovat de ordinul de ministru cu nr. 1295/ 03.08.2018, ordin trecut sub tăcere până când a răsuflat obosit în presă. Dar mai ales pentru jalnicul spectacol de la televiziunile pe unde a intervenit cu voce profundă și cumva disperată, încercând să dreagă un busuioc inundat.

Oricum, cu sau fără ordinul ministrului, recoltele fermierilor vor fi cu siguranță afectate de nenorocita de PPA. Mulți traderi vor flutura spectrul acestui virus pentru a negocia prețuri mai mult decât profitabile. Așa cum scriam acum ceva vreme, orice lan prin care vectorii se vor plimba va fi suspect. Cine să măsoare riscul și cine naiba va raporta existența vreunui mistreț mort în lanul său? Ba vor fi unii capabili să ducă mortăciuni în lanurile dușmanilor iar apoi să sune la 112... O să fie o bulibășeală neaoșă, care va duce în final la scoaterea definitivă din GP-uri a porcului. Poate toate aceste sunt cumva o scuză pentru desăvârșirea acestei piețe paralele care cam încurcă planurile marilor investitori în creșterea industrială a porcilor! Dar asta e o altă gâscă, într-o altă traistă! Deocamdată, autoritățile au scăpat de sub control PPA. E aiurea să spun că au scăpat de sub control pentru că nu au avut-o niciodată sub control. Poate doar la cazul izolat din Satu Mare...

Cât privește realitatea, trebuie să recunoaștem că nu Petre Daea e vinovat de această scăpare din lesă a PPA, mai ales că acesta conștientiza pericolul la adevărata dimensiune și aici pot depune mărturie. Am fost cu domina sa când a luat la rând vămile și a avertizat încă de anul trecut de pericolul ca PPA să treacă granița. Din păcate, MADR nu mai are pârghii directe în prevenția și intervenția imediată și poate că asta e chiar o problemă. Dar, până să căutăm vinovați e mai important să ne strângem cu toții și să acționăm ferm pentru oprirea extinderii epidemiei, dar și pentru eradicarea focarelor de PPA. Apoi vom avea timp și de tras concluzii și de găsit responsabili, oricare ar fi ei. Pentru că ceea ce se întâmplă acum în țară e foarte grav!

 

Vizualizat: 2701 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

FERMIERII ROMÂNI către GUVERN: DECLARAŢI STAREA DE URGENŢĂ în cazul PESTEI PORCINE AFRICANE!

FERMIERII ROMÂNI către GUVERN: DECLARAŢI STAREA DE URGENŢĂ în cazul PESTEI PORCINE AFRICANE!

INTERVENŢIA AUTORITĂŢILOR ÎN CRIZA PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA) FALIMENTEAZĂ FERMELE DE PORCI DIN ROMÂNIA! Acuzaţia vine din partea conducerii Federaţiei Pro Agro, care solicită trecerea ANSVSA în subordinea directă a Ministerului Agriculturii şi discutarea acestei "probleme majore" în Consiliul Suprem de Apărare al Ţării (CSAT).

A TREIA FERMĂ COMERCIALĂ  în care VOR FI OMORÂŢI TOŢI PORCII!

A TREIA FERMĂ COMERCIALĂ în care VOR FI OMORÂŢI TOŢI PORCII!

PESTA PORCINĂ AFRICANĂ CONTINUĂ SĂ FACĂ RAVAGII ÎN FERMELE DIN ROMÂNIA! Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea a anunţat că a identificat un nou focar de pestă porcină africană (PPA) într-o exploataţie comercială din judeţ.

EFECTUL PESTEI PORCINE AFRICANE! EXPORTUL DE PORUMB DIN ROMÂNIA, ÎN PERICOL!

EFECTUL PESTEI PORCINE AFRICANE! EXPORTUL DE PORUMB DIN ROMÂNIA, ÎN PERICOL!

FERMIERII SE TEM CĂ PORUMBUL ROMÂNESC AR PUTEA FI REFUZAT! Fermierii români se tem că nu vor putea exporta porumb românesc din pricina pestei porcine africane. Și asta se întâmplă tocmai într-un an în care producția de porumb pe hectar se anunță mare.

SOLUȚIA CARE A SCĂPAT GERMANIA DE PESTA PORCINĂ AFRICANĂ!

SOLUȚIA CARE A SCĂPAT GERMANIA DE PESTA PORCINĂ AFRICANĂ!

PREZENȚA VIRUSULUI PPA LA MISTREȚ COMPLICĂ LUPTA! Revista Știința, editată de Asociația Americană pentru Progresul Științelor, a explicat ce a făcut Germania ca să scape de pesta porcină africană, o boală mortală, fără leac și fără vaccin, pentru porcii domestici și care aduce implicit distrugerea fermelor. Sunt intervievați mai mulți oameni de știință, din mai multe țări, care au studiat PPA și care au încercat să creeze un vaccin.

DATE OFICIALE: 645 DE FOCARE DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ! JUDEȚUL CU CELE MAI MULTE FOCARE!

DATE OFICIALE: 645 DE FOCARE DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ! JUDEȚUL CU CELE MAI MULTE FOCARE!

HARTĂ FOCARE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ! Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis, pentru AGROINFO, un comunicat cu situația actualizată a extinderii virusului Pestei Porcina Africane (PPA). Informațiile sunt alarmante! Boala se extinde cu repeziciune!

SĂTENII CARE NU LE-AU PERMIS MEDICILOR VETERINARI SĂ LE UCIDĂ PORCII SĂNĂTOȘI, AMENINȚAȚI CU DOSARE PENALE!

SĂTENII CARE NU LE-AU PERMIS MEDICILOR VETERINARI SĂ LE UCIDĂ PORCII SĂNĂTOȘI, AMENINȚAȚI CU DOSARE PENALE!

SATUL CARE OPUNE REZISTENȚĂ ÎN FAȚA AUTORITĂȚILOR! Țăranii din satul Valea Cânepii, județul Brăila, în frunte cu primarul comunei Unirea, din care face parte satul, nu le-au permis nici ASTĂZI medicilor veterinari să le ucidă preventiv porcii sănătoși. Prefectul județului Brăila a anunțat că sătenii riscă să fie anchetați în dosare penale pentru că opun rezistență.

SCENE DE GROAZĂ ÎNTR-O FERMĂ DIN TULCEA! Fermierul DISPERAT: PORCII AU ÎNCEPUT SĂ SE MĂNÂNCE ÎNTRE EI!

SCENE DE GROAZĂ ÎNTR-O FERMĂ DIN TULCEA! Fermierul DISPERAT: PORCII AU ÎNCEPUT SĂ SE MĂNÂNCE ÎNTRE EI!

INTERDICȚIE PENTRU LIVRAREA PORCILOR! Fermierul Dumitru Bărbieru, proprietarul Dab Zootehnica din județul Tulcea, fermă de porci, este într-o situație disperată. Ferma sa se află în supravegherea Direcției Sanitare Veterinare Tulcea de peste 30 de zile. Cei 1850 de porci au depășit greutatea de livrare, au peste 130 de kilograme, nu mai au loc în boxe, fermierul are interdicție pentru livrare, nu mai are ce să le dea de mâncare, iar porcii au început să se mănânce între ei. Deja și-au mâncat cozile, stau înghesuiți, unii au șira spinării ruptă.

DAEA: ACOLO ESTE CA LA AUSCHWITZ! SE UCID PORCI! O FACEM CU MARE DURERE!

DAEA: ACOLO ESTE CA LA AUSCHWITZ! SE UCID PORCI! O FACEM CU MARE DURERE!

TRECEM ȘI PESTE FOCUL ĂSTA! Ministrul agriculturii, Petre Daea, spune că a fost noaptea în județul Tulcea, unde în exploatația comercială CARNIPROD sunt uciși zeci de mii de porci. Marți, numărul porcilor uciși și incinerați din fermele CARNIPROD a depășit 30.000. Acolo este ca la Auschwitz, a spus ministrul Daea. Într-o parte, porcii sunt uciși, apoi leșurile lor sunt aruncate pe foc.

DECIZIA GUVERNULUI pentru FERMELE DISTRUSE DE PESTA PORCINĂ AFRICANĂ!

DECIZIA GUVERNULUI pentru FERMELE DISTRUSE DE PESTA PORCINĂ AFRICANĂ!

OFICIAL! Printr-o Hotărâre adoptată în ședința Guvernului din 5 iulie 2018 a fost reglementată metodologia pentru stabilirea şi plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor, prin completarea Hotărârii Guvernului nr. 1214/2009.

EXCLUSIV! FERMIER BOGAT, RUINAT ÎNTR-O SINGURĂ ZI: SĂ UCIZI 48.000 DE PORCI E UN COȘMAR!

EXCLUSIV! FERMIER BOGAT, RUINAT ÎNTR-O SINGURĂ ZI: SĂ UCIZI 48.000 DE PORCI E UN COȘMAR!

PRĂBUȘIREA UNUI IMPERIU DIN AGRICULTURĂ! Masacrul a început marți, 3 iulie 2018! 48.000 de porci uciși, câte 1.000 - 2.000 de porci pe zi. Lacăte pe fabrică și pe 30 de magazine. 500 de angajați, concediați aproape toți. 700 de tone de carne, aflate pe stoc, sechestrate pentru a fi incinerate. Marfa din cele 30 de magazine, incinerată.

PANICĂ în ESTUL ţării! PESTA PORCINĂ e la 10 km de GRANIŢĂ! Ce face ANSVSA?

PANICĂ în ESTUL ţării! PESTA PORCINĂ e la 10 km de GRANIŢĂ! Ce face ANSVSA?

Vicepreşedintele Autorităţii Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) Laszlo Nagy Csutak a cerut marţi, 14 iunie, tuturor medicilor veterinari din opt judeţe aflate la graniţa cu Ucraina şi Rep. Moldova să adopte măsuri stricte pentru prevenirea apariţiei în România a pestei porcine africane, după ce Ucraina a anunţat, săptămâna trecută, apariţia unui nou focar de boală la o fermă de porci situată la 10 kilometri de graniţa cu România. Ce măsuri a luat ANSVSA şi ce trebuie să facă fermierii care cresc porci?

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii