Datorită condiţiilor meteorologice favorabile se preconizează că Franța și Germania rămân principalii producători de rapiță din Uniunea Europeană şi vor recolta mai multă rapiță în 2023, comparativ cu anul precedent. Dar cea mai mare creştere a producţie de rapiţă, raportat la anul 2022, se estimează a se obţine în România, conform raportului Uniunii pentru Promovarea Plantelor Oleaginoase și Proteice din Germania (UFOP) şi a datelor oferite de Comisia UE.
Temperaturile neobişnuite și seceta din Spania au generat îngrijorări cu privire la producția de agricolă din acest an, dar și o potențială creştere a importurilor, într-o perioadă în care există tot mai multe semne de întrebare cu privire la coridorul cerealelor din Ucraina.
Ministerul Agriculturii din Ungaria a anunțat că va interzice importul a 25 de produse agricole și cereale din Ucraina, relatează Hirado.hu. Potrivit decretului oficial, pe lângă cereale şi oleaginoase, nu vor putea fi vândute pe teritoriul maghiar: făină, miere, ulei și carne din Ucraina. Prin aceste restricții se doreşte protejarea fermierilor şi a consumatorilor maghiari, iar măsurile vor fi în vigoare până pe 30 iunie.
În perioada 1 iulie 2022 - 5 aprilie 2023, volumul exporturilor de cereale și leguminoase din Ucraina a fost de 38,5 milioane de tone, cu 15% mai puțin decât în aceeaşi perioadă a sezonului precedent, conform datelor Serviciului vamal de stat din Ucraina. Numai livrările de porumb au atins 22,7 milioane de tone, cu 10% mai mult decât volumul exporturilor din aceeași perioadă a sezonului trecut. Conform datelor oficiale ale Consiliului Europei, de la începutul acestui sezon şi până la începutul lunii martie, doar 23 de milioane de tone au fost exportate pe cale maritimă, direct din porturile Ucrainei.
Parte a gigantului elveţian Glencore şi unul dintre cei mai mari comercianţi de produse agricole din lume, Viterra, și-a anunţat reducerea activităţiilor pe piața rusă. Cu puţin timp în urmă şi Cargill a declarat că va înceta activitatea de colectare și manipulare a cerealelor rusești pentru export începând din iulie 2023 (după finalizarea sezonului 2022/2023), dar că va continua să livreze cereale rusești.