Adama
Vinasa Rompak

Noua subvenție APIA pentru oile cu vârsta de maxim 24 de luni!

Publicat: 17 august 2023 - 14:43
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Liderii oierilor s-au întâlnit ieri cu ministrul agriculturii Florin Barbu pentru a discuta modificările la subvențiile pentru sectorul ovin. O noutate este acordarea unei noi subvenții pentru tineretul ovin. Federația Romovis care a participat la discuții ne-a transmis un comunicat.

"Spre informarea și pregătirea fermierilor privind PNS 2024

Federației ROMOVIS , prin Președintele Cioranu Nicolae și Secrt. Gen. dr.ing.Ionică NECHIFOR ,alături de un grup extis al reprezntanților asociațiilor membre , am participat în data de 16.Sept. 2023 , la consultările cu staful Ministerului Agriculturii , întâlnire prezidată de Ministrul Agriculturii dl. dr.ec. Florin BARBU.

oi barbu_b

Discuțiile au fost pe marginea modificării PNS(Planul Național Strategic) , pentru anul 2024 și care , au condus la unele măsuri acceptate de ambele părți, după cum urmează:

Sprijinul Cuplat pentru Venit în Zootehnie la ovine , să fie acordat unui număr minim de 60 cap. și maxim 500 cap., pe tot teritoriul României.

Argumentele: Sporește atât numărul fermierilor, cât și populația de animale cu valoare genetică ridicată, populație ce permite furnizare de reproducători valoroși în vederea lucrărilor de selecție , respectiv încrucișări rasiale, pe un număr mai mare de animale .

România se află pe locul 2 în cadrul UE privind polpulatia de oi și capre , dar suferă la capitolul performanță . În selecția și ameliorarea raselor de oi și capre , s-au realizat progrese semnificative în ceea ce privește dezvoltarea caracteristicilor legate de productivitatea animalelor de fermă, cu toate acestea, în anumite cazuri, au existat efecte secundare nedorite care au suscitat preocupări majore în rândul fermierilor și asociațiilor preocupate de progresul genetic și menținerea loturilor valoroase. Prin urmare , acei fermieri care mențin un efectiv mic și se află în Registrul Genealogic al rasei ,dețin și reproducătorii cei mai valoroși .

Soluție : Dl Ministru Florin BARBU, a fost de acord , rămâne să negocieze la Bruxelles și să susțină un prag minim de 100 cap. - maxim 500 cap. ovine.
Soluție acceptată de Federația ROMOVIS , în plus fermierii crescători de oi Karakul de Botoșani, începând cu 2024, pot accesa în număr mai mare SCVZ

Începând cu anul 2024 , SCVZ să fie acordat animalelor care sunt în Registrul Genealogic al rasei .

Motivare:
Se impune susținerea de mai sus , întrucât efortul efectuat de fermieri, este unul suplimentar, supun animalele unui program dirijat de reproducere și care oferă garanția unor produși cu o greutate și calitate superioară .
Sunt implicate în programul de ameliorare tocmai pentru a efectua controlul producțiilor, determinările și evaluările practice. În urma acestor acțiuni și evaluări ne dăm seama dacă materialul biologic este consolidat, iar reproducătorii utilizați la reproducție, garantează producții superioare.
Dificultatea sectorului ovin , accepată de C.E. , este pentru un procent redus de performanță , chiar dacă România este pe locul 3 ca și populație de ovine în cadrul UE.

Soluție: A fost acceptată propunerea , chiar salutată de dl. Ministru Florin BARBU,citez- ’’este normal să susținem performanța și să plasăm România în topul statelor performante , cunoscând potențialul în acest sector’’ .
Fermierul nu trebuie să fie condiționat pentru SCVZ în 2024 de a face dovada raportului de sexe , respectiv 1M cu certificat de origine x 35 F !

Motivare: Condiționând un mascul cu certificat de origine la 35 de femele , nu este relevant , întrucât aceste aspecte sunt prevăzute atât în Programele de Ameliorare , cât și în literatura de specialitate, relatată după studii științifice .
Fermierii, beneficiari ai SCVZ prin adeverința de tip B ,eliberată de ANZ, nu sunt în Programele de Ameliorare a raselor , nu se pot efectua determinări genetice în vederea cunoașterii și evaluării rezultatelor populației de oi din fermele lor ,în așa fel încât, să poată înregistra un progres economic, genomic și nici în statisticile României , nu pot fi introduse aceste ferme.

Soluție: În unanimitate părțile au fost de acord !!Dl Ministru , citez ’’ Această măsură nu trebuie negociată la Bruxelles , prin urmare , acest criteriu cu siguranță o să fie eliminat’’

Acordarea unui sprijin pentru tineretul femel cu vârsta între 03-24 luni , ce urmează să fie păstrat la prăsilă.

Motivare:
Lipsa personalului ( îngrijitori, mecanizatori) , provoacă mari diferențe de instabilitate economică , dar si riscul scăderii septelului .
În anul 2022 septelul înregistra o creștere de 1,2% , față de anul 2021 . Îngrijorător !!!!
Există premiza ca în anul 2023 pentru prima dată de la aderarea României în UE , să nu existe nici o creștere a populației de ovine față de 2022 , ceea ce poate înregistra primul declin de după 2007 !!!!

Prin susținerea financiară a tineretului ovin și caprin cu vârsta de până la 24 luni(perioadă ce implică doar cheltieli în fermă ) , obligă fermierul la menținerea tineretului, ca rată de înlocuire a reformei anuale, cu o ușoară creștere ce poate asigura reproducători femele .

Soluție:
Atât dl Ministru Florin BARBU , cât și Organizatiile profesionale, au ajuns la un consens, prin directionarea ANT( ajutor national tranzitoriu) 2024-2027 , în valoare de 40 mil euro /annual , către această categorie de animale care reprezintă un nr. estimat de 2,5 mil capete. Condiția de bază fiind , păstrarea femelelor la prăsilă , ca rată de înlocuire a reformei și care să fie înregistrate în RNE(registru national de evidență)

În calitate de Secret. General ROMOVIS și Președinte Asociația MOLDOOVIS Botoșani, consider această întâlnire , ca fiind constructivă și în sprijinul fermierilor din județul BOTOȘANI, dar și din alte regiuni ale României.

Așteptăm concretizarea soluțiilor acceptate," se arată în comunicatul Romovis, transmis Agroinfo

 

Vizualizat: 3878 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii