SYNGENTA
Adama

Noua subvenție APIA pentru oile cu vârsta de maxim 24 de luni!

Publicat: 17 august 2023 - 14:43
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Liderii oierilor s-au întâlnit ieri cu ministrul agriculturii Florin Barbu pentru a discuta modificările la subvențiile pentru sectorul ovin. O noutate este acordarea unei noi subvenții pentru tineretul ovin. Federația Romovis care a participat la discuții ne-a transmis un comunicat.

"Spre informarea și pregătirea fermierilor privind PNS 2024

Federației ROMOVIS , prin Președintele Cioranu Nicolae și Secrt. Gen. dr.ing.Ionică NECHIFOR ,alături de un grup extis al reprezntanților asociațiilor membre , am participat în data de 16.Sept. 2023 , la consultările cu staful Ministerului Agriculturii , întâlnire prezidată de Ministrul Agriculturii dl. dr.ec. Florin BARBU.

oi barbu_b

Discuțiile au fost pe marginea modificării PNS(Planul Național Strategic) , pentru anul 2024 și care , au condus la unele măsuri acceptate de ambele părți, după cum urmează:

Sprijinul Cuplat pentru Venit în Zootehnie la ovine , să fie acordat unui număr minim de 60 cap. și maxim 500 cap., pe tot teritoriul României.

Argumentele: Sporește atât numărul fermierilor, cât și populația de animale cu valoare genetică ridicată, populație ce permite furnizare de reproducători valoroși în vederea lucrărilor de selecție , respectiv încrucișări rasiale, pe un număr mai mare de animale .

România se află pe locul 2 în cadrul UE privind polpulatia de oi și capre , dar suferă la capitolul performanță . În selecția și ameliorarea raselor de oi și capre , s-au realizat progrese semnificative în ceea ce privește dezvoltarea caracteristicilor legate de productivitatea animalelor de fermă, cu toate acestea, în anumite cazuri, au existat efecte secundare nedorite care au suscitat preocupări majore în rândul fermierilor și asociațiilor preocupate de progresul genetic și menținerea loturilor valoroase. Prin urmare , acei fermieri care mențin un efectiv mic și se află în Registrul Genealogic al rasei ,dețin și reproducătorii cei mai valoroși .

Soluție : Dl Ministru Florin BARBU, a fost de acord , rămâne să negocieze la Bruxelles și să susțină un prag minim de 100 cap. - maxim 500 cap. ovine.
Soluție acceptată de Federația ROMOVIS , în plus fermierii crescători de oi Karakul de Botoșani, începând cu 2024, pot accesa în număr mai mare SCVZ

Începând cu anul 2024 , SCVZ să fie acordat animalelor care sunt în Registrul Genealogic al rasei .

Motivare:
Se impune susținerea de mai sus , întrucât efortul efectuat de fermieri, este unul suplimentar, supun animalele unui program dirijat de reproducere și care oferă garanția unor produși cu o greutate și calitate superioară .
Sunt implicate în programul de ameliorare tocmai pentru a efectua controlul producțiilor, determinările și evaluările practice. În urma acestor acțiuni și evaluări ne dăm seama dacă materialul biologic este consolidat, iar reproducătorii utilizați la reproducție, garantează producții superioare.
Dificultatea sectorului ovin , accepată de C.E. , este pentru un procent redus de performanță , chiar dacă România este pe locul 3 ca și populație de ovine în cadrul UE.

Soluție: A fost acceptată propunerea , chiar salutată de dl. Ministru Florin BARBU,citez- ’’este normal să susținem performanța și să plasăm România în topul statelor performante , cunoscând potențialul în acest sector’’ .
Fermierul nu trebuie să fie condiționat pentru SCVZ în 2024 de a face dovada raportului de sexe , respectiv 1M cu certificat de origine x 35 F !

Motivare: Condiționând un mascul cu certificat de origine la 35 de femele , nu este relevant , întrucât aceste aspecte sunt prevăzute atât în Programele de Ameliorare , cât și în literatura de specialitate, relatată după studii științifice .
Fermierii, beneficiari ai SCVZ prin adeverința de tip B ,eliberată de ANZ, nu sunt în Programele de Ameliorare a raselor , nu se pot efectua determinări genetice în vederea cunoașterii și evaluării rezultatelor populației de oi din fermele lor ,în așa fel încât, să poată înregistra un progres economic, genomic și nici în statisticile României , nu pot fi introduse aceste ferme.

Soluție: În unanimitate părțile au fost de acord !!Dl Ministru , citez ’’ Această măsură nu trebuie negociată la Bruxelles , prin urmare , acest criteriu cu siguranță o să fie eliminat’’

Acordarea unui sprijin pentru tineretul femel cu vârsta între 03-24 luni , ce urmează să fie păstrat la prăsilă.

Motivare:
Lipsa personalului ( îngrijitori, mecanizatori) , provoacă mari diferențe de instabilitate economică , dar si riscul scăderii septelului .
În anul 2022 septelul înregistra o creștere de 1,2% , față de anul 2021 . Îngrijorător !!!!
Există premiza ca în anul 2023 pentru prima dată de la aderarea României în UE , să nu existe nici o creștere a populației de ovine față de 2022 , ceea ce poate înregistra primul declin de după 2007 !!!!

Prin susținerea financiară a tineretului ovin și caprin cu vârsta de până la 24 luni(perioadă ce implică doar cheltieli în fermă ) , obligă fermierul la menținerea tineretului, ca rată de înlocuire a reformei anuale, cu o ușoară creștere ce poate asigura reproducători femele .

Soluție:
Atât dl Ministru Florin BARBU , cât și Organizatiile profesionale, au ajuns la un consens, prin directionarea ANT( ajutor national tranzitoriu) 2024-2027 , în valoare de 40 mil euro /annual , către această categorie de animale care reprezintă un nr. estimat de 2,5 mil capete. Condiția de bază fiind , păstrarea femelelor la prăsilă , ca rată de înlocuire a reformei și care să fie înregistrate în RNE(registru national de evidență)

În calitate de Secret. General ROMOVIS și Președinte Asociația MOLDOOVIS Botoșani, consider această întâlnire , ca fiind constructivă și în sprijinul fermierilor din județul BOTOȘANI, dar și din alte regiuni ale României.

Așteptăm concretizarea soluțiilor acceptate," se arată în comunicatul Romovis, transmis Agroinfo

 

Vizualizat: 3974 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Noua subvenție mici fermieri, gospodari de 10.000 de lei! Pentru ce primiți acești bani!

Noua subvenție mici fermieri, gospodari de 10.000 de lei! Pentru ce primiți acești bani!

21 ianuarie 2025 - 05:49

Gospodarii care locuiesc la sat, micii fermieri, țăranii primesc de la stat un ajutor de 10.000 de lei. Banii sunt acordați în cadrul programului "Rabla pentru sobe", lansat de Ministerul Mediului, pentru înlocuirea vechilor sobe cu altele mai eficiente, economice și ecologice.

Cantitățile de motorină pentru 2025 pentru care luați bani de la APIA!

Cantitățile de motorină pentru 2025 pentru care luați bani de la APIA!

21 ianuarie 2025 - 05:31

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial, un proiect de hotărîre Guvern privind acordarea ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură în acest an. Proiectul de act normativ anunță și cantitățile de motorină pentru vegetal, zootehnie, pentru care fermierii, crescătorii de animale primesc banii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Oficial! Cuantum subvenție APIA pentru acest an! Ce sumă iau de la APIA fermierii, crescătorii!

Oficial! Cuantum subvenție APIA pentru acest an! Ce sumă iau de la APIA fermierii, crescătorii!

21 ianuarie 2025 - 05:06

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, un proiect de hotărîre de Guvern care stabilește cuantumul pentru acest an al ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură.

Salamul de Nădlac, recunoaștere europeană!

Salamul de Nădlac, recunoaștere europeană!

20 ianuarie 2025 - 18:52

Ministerul Agriculturii anunță pe pagina sa Facebook despre un nou produs românesc care va obține certificare europeană, Salamul de Nădlac.

Crescător de vaci nevoit să arunce mii de litri de lapte în fiecare zi!

Crescător de vaci nevoit să arunce mii de litri de lapte în fiecare zi!

20 ianuarie 2025 - 13:20

„Nu pot livra laptele celor 1.300 de vaci la fabricile de procesare, deși animalele mele au fost testate negativ”, spune cu amărăciune crescătorul de vaci din Germania, citat de g4food.ro

ASTĂZI! Mesaj URGENT APIA pentru crescătorii de vaci!

ASTĂZI! Mesaj URGENT APIA pentru crescătorii de vaci!

20 ianuarie 2025 - 12:36

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 31.01.2025 inclusiv, solicitantii eco-schemelor din sectorul zootehnic, care prin cererea de plată depusă la Centrele APIA în Campania 2024, și-au asumat voluntar angajamente anuale, trebuie să depună deconturile justificative anuale/trimestriale însoțite de documentele care atestă îndeplinirea cerințelor specifice de bunăstare.

Protest 28 ianuarie 2025: O țară fără fermieri, crescători animale e o țară fără viitor!

Protest 28 ianuarie 2025: O țară fără fermieri, crescători animale e o țară fără viitor!

20 ianuarie 2025 - 07:06

Fermierii din Italia se mobilizează să iasă în stradă pe data de 28 ianuarie 2025, scrie agricultura.it Fermierii cer Guvernului să declare stare de criză în agricultură și să vină cu măsuri extraordinare pentru abordarea dificultăților grave care afectează sectorul agricol.

Document! Cuantum APIA mai mare pe hectarul de soia pentru anul 2024!

Document! Cuantum APIA mai mare pe hectarul de soia pentru anul 2024!

20 ianuarie 2025 - 06:37

Fermierii beneficiază de sprijinul cuplat soia pentru anul 2024 dacă au solicitat această subvenție anul trecut, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Plata sprijinului cuplat vegetal va fi demarată de APIA după data de 15 mai, ultimul termen pentru depunerea unor documente justificative la APIA. Așa cum a anunțat secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, plata poate fi făcută mai repede cu condiția ca fermierii să ducă actele la APIA.

Cât costă un hectar de pășune!

Cât costă un hectar de pășune!

19 ianuarie 2025 - 06:10

Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Comparativ cu anul precedent, creșterea este de aproape cinci procente. O creștere mai mare a prețului este înregistrată la hectarul de pășune. 

Foarte mulți fermieri o să-și piardă fermele!

Foarte mulți fermieri o să-și piardă fermele!

19 ianuarie 2025 - 05:50

Fermierii români sunt îngrijorați de scumpirea îngrășămintelor chimice și de eliminarea plafonării prețului la energie din luna aprilie, la care se adaugă și datoriile pe care le mai au către bănci.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Ionuț Lupu trece la mulsul robotizat!

Ionuț Lupu trece la mulsul robotizat!

Ionuţ Lupu, directorul executiv al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci "HolsteinRo", se pregăteşte să treacă la mulsul robotizat în ferma sa din judeţul Neamţ. A optat pentru echipamentele Lely, de la care a achiziţionat şi un robot pentru administrarea furajelor. Investiţiile au fost realizate prin intermediul unui proiect AFIR, care include şi o mică unitate de procesare a laptelui.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

MAXIMA ZILEI

MAXIMA ZILEI
-Cum se spune în engleză: soţia a luat copiii şi a plecat pentru o săptămână în vizită la soacră? Detalii