ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

NOU! Subvenția APIA de 60 euro/ha pentru ferme cu minim 5 hectare teren arabil!

Publicat: 21 februarie 2022 - 09:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Din 2023, odată cu noua Politică Agricolă Comună, la plățile directe cu care s-au obișnuit agricultorii români se adaugă eco-schemele. Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil este una dintre eco-schemele stabilite de Ministerul Agriculturii, inclusă în Planul Național Strategic 2023-2027. Cuantumul estimat este de 60 euro/ha și se acordă fermierilor care lucrează minim 5 hectare teren arabil. 

Cuantumul estimat pentru această plată este de minim 53 euro/ha în cazul în care eco-schema va fi accesată pentru 7 milioane hectare sau 74 de euro/ha dacă vorbim de circa 5 milioane hectare.

Potrivit documentului MADR:

"Beneficiarul:
- Se încadrează în categoria fermierilor activi (conform definiției naționale) în înțelesul articolului 4 din Regulamentul (UE) 2115/2021 de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC);
• este beneficiar de BISS (sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității); AICI DETALII DESPRE BISS!

Suprafața eligibilă:

Eco-schema se aplică pe toate suprafețele de culturi în teren arabil, pe hectar. Totodată sunt eligibile suprafețele de teren necultivat (lăsat pârloagă) pe o perioada de maxim un an, întreținute în bune condiții agricole.

Condiții generale

Se angajează să respecte condițiile specifice eco-schemei;
Trebuie să dețină o exploatației de minim 5 ha teren arabil, cu parcele de minim 0,3 ha;
Trebuie să cultive pe minim 5% din totalul terenului arabil declarat, culturi anuale bogate în proteină vegetală/leguminoase, fixatoare de azot, care se pot recolta, precum: soia, mazăre de consum/furajeră, măzăriche, sparcetă, trifoi, facelia, fasole, fasoliță, ghizdei, năut, lupin, linte, bob, lucernă, arahide, amestecuri de leguminoase și graminee perene, rapiță, floarea soarelui.

Condiții specifice:

În cadrul tehnologiilor agricole în teren arabil benefice pentru mediu, fermierul trebuie să aplice la alegere două practici benefice pentru mediu, din cele patru de mai jos, după caz, în funcție de dotarea tehnologică de care dispune:

Trebuie să aloce peste 3 % din terenul arabil pentru elementele neproductive (inclusiv teren lăsat pârloagă). Pentru calcularea proporțiilor diferitelor culturi, suprafața acoperită de o cultură poate include elemente de peisaj care fac parte din suprafața eligibilă: arbori izolați, arbori în aliniament în cazul în care lățimea șirului de arbori măsurată la nivelul solului nu depășește 2 m, pe care nu se poate desfășura activitate agricola; în cazul perdelelor forestiere lățimea acestora poate fi de maxim 30 de metri.

Să practice DIVERSIFICAREA culturilor prin înființarea a mai multor culturi pe terenul arabil, în funcție de suprafață, după cum urmează:
în cazul suprafețelor cuprinse între 5 ha și 30 ha, fermierul trebuie să cultive cel puțin două culturi diferite, iar cultura principală să acopere maximum 75% din terenul arabil;

în cazul suprafețelor de peste 30 ha, fermierul trebuie să cultive cel puțin trei culturi diferite, iar cultura principală poate să acopere maximum 75% din terenul arabil, respectiv două culturi preponderente să acopere împreună maxim 95% din terenul arabil;

Indiferent de mărimea exploatației pentru care solicita sprijinul prin aceasta eco-schemă, în cazul în care suprafața de teren arabil este cultivată în proporție de peste 75% cu iarbă / plante erbacee / leguminoase, sau acoperită cu culturi aflate sub apă o mare parte a ciclului de producție, pe suprafața rămasă, cultura principală trebuie să ocupe maximum 80% din terenul arabil rămas.

perioada care trebuie luată în considerare pentru calcularea proporțiilor de constituire a practicii de diversificare a culturilor în terenul arabil din cadrul exploatației este cuprinsa între mai — septembrie a anului de cerere;

Suprafețele pe care se seamănă un amestec de semințe, indiferent de speciile incluse în amestec, sunt considerate acoperite cu o singură cultură.

c. Să practice o tehnologie de agricultură de tip conservativ – “No tillage sau minimum tillage” pe toată suprafața exploatației sau pe o parte a exploatației, caz în care, este eligibil doar pe suprafața exploatată sub această formă agrotehnică.

Pentru a deveni eligibil pe suprafața pe care nu practică o agricultură de tipul conservativ, fermierul este obligat să aplice practicile de diversificare, cu excepția cazului în care suprafața neacoperită de practica conservativă este mai mică de 5 hectare, caz în care nu mai este necesară diversificarea.

d. Sa aplice practica de fertirigare rațională – care presupune administrarea nutrienților cu apa de irigare, funcție de stadiul de creștere și dezvoltare a plantelor, pe toată suprafața exploatației sau pe o parte a exploatației, caz în care, este eligibil doar pe suprafața exploatată sub această formă agrotehnică.

Pentru perioada 2023 – 2027 cuantumul indicativ a fost calculat luând în considerare că suprafața determinată din IACS în anul 2020 a fost de 6.185.000 ha, care va reprezenta ținta indicativă de atins.
Cuantumul eco-schemei va fi acordat în conformitate cu de art. 102 (2) din Regulamentul UE 2115/2021 al Parlamentului European si al Consiliului de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre in cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) și finanțate de Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) si de Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) și de abrogare a Regulamentelor (UE)1305/2013 și (UE) 1307/2013 ale Parlamentului European și ale Consiliului, care oferă posibilitatea statelor membre să majoreze sau să diminueze cuantumul unitar/ha, după caz (în funcție de suprafața eligibilă în anul de cerere respectiv)."

eco-schema-arabil_b

Plan Național Strategic 2023-2027, Ministerul Agriculturii 

Cuantumul calculat de MADR pentru această nouă plată pe hectar: 

în cazul în care este solicitată pentru o suprafață de 6.250.000 ha - 60 euro/ha
în cazul în care este solicitată pentru o suprafață de 5.013.190 ha - 74 euro/ha
în cazul în care este solicitată pentru o suprafață de 7.000.000 ha - 53 euro/ha

 

Plata APIA suplimentară 120 euro/ha pentru micii fermieri și crescători de animale!

Vizualizat: 3588 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul Chesnoiu ASTĂZI despre ajutorul Covid pentru crescătorii de oi!

Ministrul Chesnoiu ASTĂZI despre ajutorul Covid pentru crescătorii de oi!

16 mai 2022 - 11:24

Crescătorii de ovine din România sunt într-o perioadă de performanță, produc din ce în ce mai mult și mai bine, spune ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu, astfel că nu au nevoie de un ajutor Covid pentru acest an. 

APIA OFICIAL ASTĂZI: Start plată! Sume pe hectar sprijin cuplat vegetal!

APIA OFICIAL ASTĂZI: Start plată! Sume pe hectar sprijin cuplat vegetal!

16 mai 2022 - 10:59

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că astăzi, 16 mai 2022, a demarat autorizarea la plată a schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal Campania 2021.

Procurorii anticorupție: Președinte ANSVSA, trimis în judecată pentru abuz în serviciu!

Procurorii anticorupție: Președinte ANSVSA, trimis în judecată pentru abuz în serviciu!

16 mai 2022 - 08:30

Fostul președinte al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Răducu Brănescu, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, sub acuzația de abuz în serviciu, informează un comunicat DNA.

AFIR: Bani transferați în luna mai în conturile fermierilor, peste 60 milioane euro!

AFIR: Bani transferați în luna mai în conturile fermierilor, peste 60 milioane euro!

16 mai 2022 - 07:05

Beneficiarii Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR) au primit, în perioada 14 aprilie – 10 mai 2022, fonduri europene nerambursabile în valoare totală de 60,71 milioane euro. Prin aceste plăți, AFIR decontează cheltuielile realizate în cadrul proiectelor de investiții în agricultură și dezvoltare rurală, precum și angajamente pentru măsurile de mediu și climă, anunță AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Cuantum pe hectar subvenții APIA care intră ACUM la plată!

Cuantum pe hectar subvenții APIA care intră ACUM la plată!

16 mai 2022 - 05:57

Cuantumul pe hectar pentru sprijinul cuplat vegetal legume cultivate în spații protejate, aferent anului de cerere 2021, este de 5.005 euro/ha, anunță Ion Păunel, președintele Uniunii Salvăm Țăranul Român. Plățile vor începe de luni, 16 mai 2022, adaugă acesta.

Ajutorul de la 5.000 euro/fermă la 120.000 euro/fermă! Ultimele informații!

Ajutorul de la 5.000 euro/fermă la 120.000 euro/fermă! Ultimele informații!

15 mai 2022 - 08:42

ATENȚIE! Primul venit, primul servit! Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a afișat pe site-ul propriu, spre consultare publică, proiectul procedurii de implementare a măsurii „Granturi pentru capital de lucru acordate entităților din domeniul agroalimentar” din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin Ordonanța de Urgență nr. 61/2022 privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru entităților din domeniul agroalimentar cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

APIA, foc continuu pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, foc continuu pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale!

15 mai 2022 - 07:50

Funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din aproape toate centrele județene lucrează la acest sfârșit de săptămână. Luni, 16 mai 2022, este ultima zi în care fermierii, crescătorii de animale mai au posibilitatea să depună cereri pentru subvențiile agricole aferente acestui an, fără penalități.

Achim Irimescu: Cum să polueze vacile din România când din 7 milioane de vaci abia mai avem un milion?!

Achim Irimescu: Cum să polueze vacile din România când din 7 milioane de vaci abia mai avem un milion?!

13 mai 2022 - 10:41

Vocea fermierilor români trebuie să se audă la Bruxelles! Insistă Achim Irimescu, ministru plenipotențiar în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană (UE). Deciziile care se iau pentru reducerea pesticidelor, a numărului de bovine vor lovi crunt în fermierii și crescătorii români de animale dacă aceștia nu reușesc să-și impună punctul de vedere.

Garduri electrice gratuite pentru stâne!

Garduri electrice gratuite pentru stâne!

13 mai 2022 - 09:26

Ciobanii care au stâne în Parcul Național Munții Rodnei vor primi gratuit garduri electrice care să le protejeze turmele de ovine de sălbăticiuni, sare tratată pentru animale, iar câinii de pază vor fi vaccinați, anunță un proiect al Administrației Parcului Național. 

AFIR anunță ACUM fermierii!

AFIR anunță ACUM fermierii!

12 mai 2022 - 16:31

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) informează beneficiarii PNDR că a fost prelungit termenul de valabilitate a poliţelor de asigurare încadrate în clasa de asigurări 15 - garanţii, emise de societăţi împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri de deschidere a procedurii de faliment.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Managementul fermei de vaci cu ajutorul roboților de muls Lely în ferma Muflonul Agrosort

Managementul fermei de vaci cu ajutorul roboților de muls Lely în ferma Muflonul Agrosort

Performanță în trei ani: de la 80 de vaci la muls, cu o producție medie de 25 de litri lapte/animal/zi la 120 capete la muls, cu o producție medie de 34,5-35 litri/animal pe zi cu 4,6-4,7% grăsime și 3,82-3,91% proteină. Cum? Rețeta clasică: rasă, casă, masă PLUS un management foarte eficient al fermei.

Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica! LIVIU STANIMIR: Costul inputurilor scade marja de profit

Bancul zilei

Întrebare

Întrebare
Î: De ce nu pot lucra pisicile la calculator? Detalii