Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

NOU! REGISTRUL NAȚIONAL AL PĂȘUNILOR COMUNALE!

Publicat: 30 martie 2021 - 09:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DOCUMENT CU TOATE INFORMAȚIILE DESPRE PĂȘUNILE COMUNALE! Trebuie să vedem ce entități sunt în spatele contractelor pe care primăriile le încheie pentru pășuni, fie că vorbim despre persoane fizice, fie că vorbim despre persoane juridice sau inclusiv organizații, asociații, pentru că vorbim despre transparență și vorbim despre bunuri care sunt ale comunității, de care trebuie să beneficieze cei din comunitate, a declarat secretarul de stat MADR, George Cățean, cunoscut crescător de oi, luni seara la Agro TV.

George Cățean spune că lucrează la întocmirea unui registru național al pășunilor comunale. A venit cu această idee pentru că sunt extrem de multe probleme, scandaluri în jurul închirierii acestor pășuni. În acest registru vor fi incluse date despre contractele încheiate de primării, cui i-a închiriat primăria pășunea, care este chiria, etc.

E foarte important ca de aceste suprafețe de pășune să beneficieze cei care sunt în proximitatea UAT-ului (în apropierea unității administrativ-teritoriale, a primăriilor n.r.) și, totodată, plățile, și reamintesc faptul că plățile care se dau pe suprafață, se dau pentru cei care sunt implicați în activitatea agricolă, nu cei care sunt proprietari. Se poate suprapune acest profil, să fii și proprietar de teren, să fii și fermier, dar nu neapărat dacă ești proprietar trebuie să fii și beneficiarul plăților directe.

Pornind de la această idee, îmi doresc foarte mult să întocmim, să punem bazele unui registru național al pășunilor comunale, în care să vedem exact, din punct de vedere al transparenței publice, ce înseamnă și cum se utilizează și cum sunt date în administrare aceste bunuri publice. Pornind de la nivelul redevenței (chiriei n.r.), unde avem câteva unități sau formule de calcul care ne spun cât ar trebui să fie redevența anuală, respectiv chiria anuală pe care utilizatorii de pășune ar trebui să o plătească primăriei.

Pornind inclusiv de la amenajamentele zoo-pastorale, pe care noi, încă din 2017, avem obligativitatea să le avem întocmite, din păcate, în fiecare an, a trebuit să facem derogare, inclusiv anul acesta s-a cerut o derogare că numai de anul viitor să avem întocmite aceste amenajamente pastorale. La nivelul Ministerului Agriculturii, de-a lungul celor 4 ani, 2017-2020, am bugetat 41 de milioane de lei pentru întocmirea acestor amenajamente pastorale. În al treilea rând, foarte important și care ar trebui să fie cunoscut în zona publică, lucrările de cadastrare. Fără aceste lucrări, noi nu putem să întocmim aceste amenajamente pastorale. Trebuie să vedem ce entități sunt în spatele contractelor pe care primăriile le încheie, fie că vorbim despre persoane fizice, fie că vorbim despre persoane juridice sau inclusiv organizații, asociații, pentru că vorbim despre transparență și vorbim despre bunuri care sunt ale comunității de care trebuie să beneficieze cei din comunitate.

Însumînd aceste idei, aceste direcții, aș propune să avem un registru național al pășunilor comunale în care, din punct de vedere al transparenței publice, toată lumea să aibă acces la informație.

În felul ăsta, cred că am putea să evităm toate conflictele pe care le avem în momentul de față, mai ales, în jurul campaniilor electorale când inclusiv liderii politici locali spun, se comportă ca niște stăpâni ai acestor pășuni și le folosesc ca mesaje politice sau șantaj politic, dacă nu mă votezi, nu vei mai avea acces la pășunea comunală sau îți ridic redevența sau îți aduc pe altul ca să te concureze. Aceste lucruri trebuie să dispară, iar printr-un sistem în care punem în transparență aceste informații, cred că putem rezolva o mare problemă pe care noi o avem, a declarat secretarul de stat MADR George Cățean, luni seara, la Agro TV.

Vizualizat: 6293 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

21 septembrie 2023 - 15:41

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru finanțarea acordată prin Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM, pe pagina oficială a Agenției, www.afir.ro, la secțiunea Comunicare/ Dezbatere publică.

Bani în plus pentru vaca de lapte!

Bani în plus pentru vaca de lapte!

21 septembrie 2023 - 15:15

"Îmbunătățim formele de sprijin pentru crescătorii de bovine prin acordarea subvenției la trei capete încărcătură pe hectar, pentru porumb siloz, ceea ce înseamnă că fermierii vor primi încă 260 de euro peste cei 200 de euro încasați," a anunțat ministrul agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea pe care a avut-o miercuri cu Asociaţia Crescătorilor de Taurine din România.

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

21 septembrie 2023 - 09:02

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a participat miercuri, 20 septembrie 2023, la ședința Asociației Crescătorilor de Taurine din România, la sediul IBNA Balotești.

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

21 septembrie 2023 - 08:38

Povestea unei văcuțe dintr-un sat din România a înduioșat membrii unui grup al crescătorilor de vaci Facebook. S-a pierdut pe 6 septembrie și-n zadar proprietarii de 80 de ani au fost ajutați să o caute cu o dronă, s-au rugat și au implorat, nici urmă de văcuță. Supărați și cu lacrimi în ochi au hotărât să cumpere o altă vacă. Ce s-a întâmplat atunci?

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

21 septembrie 2023 - 07:57

"În perioada 18 - 19 septembrie 2023, am reprezentat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la lucrările Consiliului de Agricultură și Pescuit, care s-a desfășurat la Bruxelles," informează secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, pe Facebook. 

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

20 septembrie 2023 - 18:48

Cornel Constantin Turcescu, directorul general al APIA, a participat la o întâlnire de lucru cu reprezentanții Băncii Transilvania, în contextul parteneriatelor solide pe care agenția le are cu mediul bancar pentru facilitarea accesului fermierilor la creditare în condiții avantajoase.

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

20 septembrie 2023 - 18:18

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunță că astăzi a făcut plățile pentru cei care beneficiază de renta agricolă viageră. 

Ministrul agriculturii vrea să înființeze stații de producere a biogazului în fermele de vaci!

Ministrul agriculturii vrea să înființeze stații de producere a biogazului în fermele de vaci!

20 septembrie 2023 - 14:45

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a spus marți, în exclusivitate la „Interviurile Digi24.ro”, că are în vedere un proiect de înființare a unor stații de producere a biogazului în cadrul fermelor românești de creșetere a bovinelor, pentru a fi folosit la sere în care să se producă legume pe tot parcursul anului.

Document Guvern taxe și impozite! Impozit special pe case și mașini!

Document Guvern taxe și impozite! Impozit special pe case și mașini!

20 septembrie 2023 - 13:47

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de lege privind noile măsuri fiscal-bugetare, pentru care Guvernul ar urma să îşi asume răspunderea în Parlament.

Trei familii de crescători au făcut o cooperativă și acum deschid o făbricuță de lapte!

Trei familii de crescători au făcut o cooperativă și acum deschid o făbricuță de lapte!

20 septembrie 2023 - 07:15

Trei familii de crescători de animale din comuna Zagra, Bistriția Năsăud, s-au asociat și au făcut Cooperativa Agricolă Haiducii Țibleșului, cu sediul în satul Suplai. Acum cooperativa a investește 3,66 milioane lei într-un centru de prelucrare a laptelui, urmând să scoată pe piață lapte pentru consum, caș și cascaval sub brand propriu.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Dilemă

- Cum îl cheamă pe taică-tău? Detalii