Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

NOU! REGISTRUL NAȚIONAL AL PĂȘUNILOR COMUNALE!

Publicat: 30 martie 2021 - 09:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DOCUMENT CU TOATE INFORMAȚIILE DESPRE PĂȘUNILE COMUNALE! Trebuie să vedem ce entități sunt în spatele contractelor pe care primăriile le încheie pentru pășuni, fie că vorbim despre persoane fizice, fie că vorbim despre persoane juridice sau inclusiv organizații, asociații, pentru că vorbim despre transparență și vorbim despre bunuri care sunt ale comunității, de care trebuie să beneficieze cei din comunitate, a declarat secretarul de stat MADR, George Cățean, cunoscut crescător de oi, luni seara la Agro TV.

George Cățean spune că lucrează la întocmirea unui registru național al pășunilor comunale. A venit cu această idee pentru că sunt extrem de multe probleme, scandaluri în jurul închirierii acestor pășuni. În acest registru vor fi incluse date despre contractele încheiate de primării, cui i-a închiriat primăria pășunea, care este chiria, etc.

E foarte important ca de aceste suprafețe de pășune să beneficieze cei care sunt în proximitatea UAT-ului (în apropierea unității administrativ-teritoriale, a primăriilor n.r.) și, totodată, plățile, și reamintesc faptul că plățile care se dau pe suprafață, se dau pentru cei care sunt implicați în activitatea agricolă, nu cei care sunt proprietari. Se poate suprapune acest profil, să fii și proprietar de teren, să fii și fermier, dar nu neapărat dacă ești proprietar trebuie să fii și beneficiarul plăților directe.

Pornind de la această idee, îmi doresc foarte mult să întocmim, să punem bazele unui registru național al pășunilor comunale, în care să vedem exact, din punct de vedere al transparenței publice, ce înseamnă și cum se utilizează și cum sunt date în administrare aceste bunuri publice. Pornind de la nivelul redevenței (chiriei n.r.), unde avem câteva unități sau formule de calcul care ne spun cât ar trebui să fie redevența anuală, respectiv chiria anuală pe care utilizatorii de pășune ar trebui să o plătească primăriei.

Pornind inclusiv de la amenajamentele zoo-pastorale, pe care noi, încă din 2017, avem obligativitatea să le avem întocmite, din păcate, în fiecare an, a trebuit să facem derogare, inclusiv anul acesta s-a cerut o derogare că numai de anul viitor să avem întocmite aceste amenajamente pastorale. La nivelul Ministerului Agriculturii, de-a lungul celor 4 ani, 2017-2020, am bugetat 41 de milioane de lei pentru întocmirea acestor amenajamente pastorale. În al treilea rând, foarte important și care ar trebui să fie cunoscut în zona publică, lucrările de cadastrare. Fără aceste lucrări, noi nu putem să întocmim aceste amenajamente pastorale. Trebuie să vedem ce entități sunt în spatele contractelor pe care primăriile le încheie, fie că vorbim despre persoane fizice, fie că vorbim despre persoane juridice sau inclusiv organizații, asociații, pentru că vorbim despre transparență și vorbim despre bunuri care sunt ale comunității de care trebuie să beneficieze cei din comunitate.

Însumînd aceste idei, aceste direcții, aș propune să avem un registru național al pășunilor comunale în care, din punct de vedere al transparenței publice, toată lumea să aibă acces la informație.

În felul ăsta, cred că am putea să evităm toate conflictele pe care le avem în momentul de față, mai ales, în jurul campaniilor electorale când inclusiv liderii politici locali spun, se comportă ca niște stăpâni ai acestor pășuni și le folosesc ca mesaje politice sau șantaj politic, dacă nu mă votezi, nu vei mai avea acces la pășunea comunală sau îți ridic redevența sau îți aduc pe altul ca să te concureze. Aceste lucruri trebuie să dispară, iar printr-un sistem în care punem în transparență aceste informații, cred că putem rezolva o mare problemă pe care noi o avem, a declarat secretarul de stat MADR George Cățean, luni seara, la Agro TV.

Vizualizat: 5059 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

LĂSAȚI OIERII SĂ-ȘI VÂNDĂ MIEII!

LĂSAȚI OIERII SĂ-ȘI VÂNDĂ MIEII!

14 aprilie 2021 - 18:16

RESTRICȚII LA VÂNZAREA MIEILOR. Sute de crescători de oi așteaptă cu sufletul la gură ca autoritățile să ia o decizie favorabilă, pentru că Paștele este singurul moment când își pot vinde munca la prețuri care să le aducă profit.

MADR ANUNȚĂ CONDIȚIILE PENTRU NOUA SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

MADR ANUNȚĂ CONDIȚIILE PENTRU NOUA SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

14 aprilie 2021 - 17:11

OFICIAL. Ministerul Agriculturii a publicat astăzi pe site-ul oficial, în dezbatere, un proiect de Hotărâre de Guvern care anunță o nouă subvenție pe hectar destinată fermierilor pentru acest an. Cuantumul maxim al acestei subvenții este de 3.400 euro/ha.

ANSVSA ȘI USAMV CLUJ, DESCOPERIRE MAJORĂ DESPRE TRANSMITEREA VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE!

ANSVSA ȘI USAMV CLUJ, DESCOPERIRE MAJORĂ DESPRE TRANSMITEREA VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE!

14 aprilie 2021 - 15:48

STUDIU! Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), partener la primul studiu care demonstrează prezenţa ADN-ului viral al pestei porcine africane (PPA) la insectele hematofage din genul Culicoides (asemănătoare cu țînțarul). Studiul este realizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, USAMV, Cluj Napoca.

ARTESANA CONSTRUIEȘTE O NOUĂ FABRICĂ DE LACTATE!

ARTESANA CONSTRUIEȘTE O NOUĂ FABRICĂ DE LACTATE!

14 aprilie 2021 - 15:35

COMUNICAT. Artesana, cel mai mare producător de lactate artizanale și unicul producător de lactate integrale și neomogenizate din România, a început construcția noii fabrici care va permite triplarea producției, începând cu luna aprilie a anului viitor, anunță un comunicat transmis de Artesana pentru AGROINFO.

CRESCĂTORII DE ANIMALE PIERD SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE DIN CAUZA PRIMARILOR!

CRESCĂTORII DE ANIMALE PIERD SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE DIN CAUZA PRIMARILOR!

14 aprilie 2021 - 15:19

SUBVENȚII APIA! Fermierii, crescătorii de animale vor pierde subvențiile de la Uniunea Europeană pentru pășune dacă primarii nu finalizează amenajamentele pastorale până la sfârșitul anului 2021, avertizează specialiștii Oficiului de Studii Pedologice din Iași.

ULTIMA ORĂ! ȘEDINȚA DE GUVERN DE ASTĂZI, AMÂNATĂ ÎN URMA DEMITERII MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII!

ULTIMA ORĂ! ȘEDINȚA DE GUVERN DE ASTĂZI, AMÂNATĂ ÎN URMA DEMITERII MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII!

14 aprilie 2021 - 14:52

AMÂNATE! Astăzi la ora 13:00 trebuia să aibă loc ședința săptămânală a Executivului, unde urmau să fie discutate mai multe proiecte de acte normative, printre care și trei proiecte de hotărâri de Guvern care privesc subvenții din agricultură.

ASTĂZI, LA APROBARE ÎN GUVERN! AJUTOR DE MINIMIS PENTRU FERMIERI!

ASTĂZI, LA APROBARE ÎN GUVERN! AJUTOR DE MINIMIS PENTRU FERMIERI!

14 aprilie 2021 - 08:15

SUBVENȚII AGRICULTURĂ! Guvernul urmează să aprobe în ședința de astăzi, 14 aprilie 2021, un ajutor de minimis destinat fermierilor. Cuantumul acestui ajutor pentru anul 2021 este de 3.000 de euro pe hectar, echivalent a 14.617,5 lei/ha.

SUMELE PENTRU PLATA ANT ZOOTEHNIE ȘI VEGETAL, SUPUSE ASTĂZI APROBĂRII GUVERNULUI!

SUMELE PENTRU PLATA ANT ZOOTEHNIE ȘI VEGETAL, SUPUSE ASTĂZI APROBĂRII GUVERNULUI!

14 aprilie 2021 - 07:45

PE MASA GUVERNULUI! Cele două proiecte de Hotărâri de Guvern care stabilesc sumele pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii din zootehnie și vegetal, aferente anului 2020, sunt astăzi, 14 aprilie 2021, pe lista actelor normative care urmează să fie aprobate de către Executiv în ședința de astăzi.

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

13 aprilie 2021 - 18:44

COMUNICAT APIA. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a demarat  plata cererilor depuse în anul 2020 pentru Măsura 14 - Plăţi privind bunăstarea animalelor - pachet a) Plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachet b) Plăţi în favoarea bunăstării păsărilor, anunță astăzi APIA într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

13 aprilie 2021 - 11:22

SUBVENȚII APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în acest an de schema simplificată pentru micii fermieri, o subvenție de maxim 1.250 de euro/fermier pot să beneficieze moștenitorii.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Una dintre cele mai vechi rase de bovine din Europa s-a adaptat de minune pe păşunile de lângă Agnita, unde Bogdan Varga a preluat de câteva luni afacerea tatălui său. Exploatate exclusiv pentru producţia de carne, cele 110 exemplare de Galloway sunt ţinute tot timpul anului pe păşune.

Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radis

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

La doctor

La doctor
- Dom' doctor, cred cã am probleme cu ochii. Detalii