DOCUMENT CU TOATE INFORMAȚIILE DESPRE PĂȘUNILE COMUNALE! Trebuie să vedem ce entități sunt în spatele contractelor pe care primăriile le încheie pentru pășuni, fie că vorbim despre persoane fizice, fie că vorbim despre persoane juridice sau inclusiv organizații, asociații, pentru că vorbim despre transparență și vorbim despre bunuri care sunt ale comunității, de care trebuie să beneficieze cei din comunitate, a declarat secretarul de stat MADR, George Cățean, cunoscut crescător de oi, luni seara la Agro TV.
George Cățean spune că lucrează la întocmirea unui registru național al pășunilor comunale. A venit cu această idee pentru că sunt extrem de multe probleme, scandaluri în jurul închirierii acestor pășuni. În acest registru vor fi incluse date despre contractele încheiate de primării, cui i-a închiriat primăria pășunea, care este chiria, etc.
E foarte important ca de aceste suprafețe de pășune să beneficieze cei care sunt în proximitatea UAT-ului (în apropierea unității administrativ-teritoriale, a primăriilor n.r.) și, totodată, plățile, și reamintesc faptul că plățile care se dau pe suprafață, se dau pentru cei care sunt implicați în activitatea agricolă, nu cei care sunt proprietari. Se poate suprapune acest profil, să fii și proprietar de teren, să fii și fermier, dar nu neapărat dacă ești proprietar trebuie să fii și beneficiarul plăților directe.
Pornind de la această idee, îmi doresc foarte mult să întocmim, să punem bazele unui registru național al pășunilor comunale, în care să vedem exact, din punct de vedere al transparenței publice, ce înseamnă și cum se utilizează și cum sunt date în administrare aceste bunuri publice. Pornind de la nivelul redevenței (chiriei n.r.), unde avem câteva unități sau formule de calcul care ne spun cât ar trebui să fie redevența anuală, respectiv chiria anuală pe care utilizatorii de pășune ar trebui să o plătească primăriei.
Pornind inclusiv de la amenajamentele zoo-pastorale, pe care noi, încă din 2017, avem obligativitatea să le avem întocmite, din păcate, în fiecare an, a trebuit să facem derogare, inclusiv anul acesta s-a cerut o derogare că numai de anul viitor să avem întocmite aceste amenajamente pastorale. La nivelul Ministerului Agriculturii, de-a lungul celor 4 ani, 2017-2020, am bugetat 41 de milioane de lei pentru întocmirea acestor amenajamente pastorale. În al treilea rând, foarte important și care ar trebui să fie cunoscut în zona publică, lucrările de cadastrare. Fără aceste lucrări, noi nu putem să întocmim aceste amenajamente pastorale. Trebuie să vedem ce entități sunt în spatele contractelor pe care primăriile le încheie, fie că vorbim despre persoane fizice, fie că vorbim despre persoane juridice sau inclusiv organizații, asociații, pentru că vorbim despre transparență și vorbim despre bunuri care sunt ale comunității de care trebuie să beneficieze cei din comunitate.
Însumînd aceste idei, aceste direcții, aș propune să avem un registru național al pășunilor comunale în care, din punct de vedere al transparenței publice, toată lumea să aibă acces la informație.
În felul ăsta, cred că am putea să evităm toate conflictele pe care le avem în momentul de față, mai ales, în jurul campaniilor electorale când inclusiv liderii politici locali spun, se comportă ca niște stăpâni ai acestor pășuni și le folosesc ca mesaje politice sau șantaj politic, dacă nu mă votezi, nu vei mai avea acces la pășunea comunală sau îți ridic redevența sau îți aduc pe altul ca să te concureze. Aceste lucruri trebuie să dispară, iar printr-un sistem în care punem în transparență aceste informații, cred că putem rezolva o mare problemă pe care noi o avem, a declarat secretarul de stat MADR George Cățean, luni seara, la Agro TV.