Noutate de ultimă oră la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură! Adeverința APIA pentru încasarea în avans a subvențiilor agricole va fi extinsă și pentru ajutoarele naționale, de stat, de care beneficiază majoritatea crescătorilor de animale. Anunțul a fost făcut, luni seara, la Agro TV, de directorul general APIA, Adrian Pintea.
Adeverința APIA, așa zisa adeverință-punte, pe care APIA o eliberează în fiecare an pentru ca fermierii să-și poată încasa mai repede subvențiile agricole de la băncile cu care APIA are convenții, va fi extinsă și pentru ajutoarele naționale, de stat, de care beneficiază crescătorii de animale. În prezent, cu această adeverință fermierii garantează împrumuturile pe care le iau de la bănci cu plățile directe pe suprafață și plățile compensatorii acordate în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală.
"Deja căutăm o soluție, știți că-n anul 2021 a fost pentru prima dată când noi am dat acele adeverințe în momentul în care tu, fermier, ai venit și ți-ai depus cererea unică de plată, undeva pe data de 15 martie, am și început să eliberăm acele adeverințe (adeverințe-punte n.r.), cu dobândă subvenționată în care tu, fermier, să nu mai aștepți data de 16 octombrie să primești avansul sau 2 decembrie să primești plata finală, ai putut să-ți iei acea 80-85% din valoarea sprijinului financiar (subvențiilor cuvenite n.r.) să-l iei cu o dobândă de 2% plus Robor, o convenție agreată de către toate băncile comerciale cu care APIA lucrează și aici chiar au achiesat toate băncile comerciale.
Acest lucru, încă este o analiză internă, îmi doresc să-l extindem și pentru alte forme de sprijin pe care APIA le dă, cum ar fi, de exemplu, pentru creșterea animalelor, cum ar fi ajutorul de stat pentru efectuarea serviciilor de menținere a registrelor genealogice sau de ce nu și pentru alte forme de sprijin. Am avut doar niște discuții și o consultare cu fermierii, dar este în analiza noastră. De ce? Tocmai pentru a veni în sprijinul fermierilor, în momentul în care a depus cererea la începutul anului, să-și poată lua acele sume de bani de la APIA, APIA garantînd cu acea adeverință și el, fermierul, să se poată prezenta la bancă, să-și ridice subvenția, să spun așa, în avans, tot cu o dobândă subvenționată", a anunțat luni seara șeful APIA.