Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Nenorocire la stână: 350 de oi ucise de o substanță antiparazitară! Vina este a oierului!

Publicat: 27 iunie 2022 - 11:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Iată unde pot duce nesăbuinţa, inconştienţa şi nerespectarea bunelor practici şi a normelor sanitare veterinare! Un crescător de ovine din Galaţi a pierdut aproape întreaga turmă de oi în urma intoxicării cu o substanţă antiparazitară folosită la îmbăierea animalelor. Paguba este de aproape 300.000 de lei.

La stâna lui Andrei Vlase, crescător de oi cu stâna în Poligonul Mălina, de lângă comuna Smârdan, s-a produs o mare nenorocire. În câteva zile i-au murit circa 350 de animale, aproape întreaga turmă, din rasa Karakul, varietăţi de culoare neagră şi brumărie. Abia dacă i-au mai rămas vreo 50 de oi adulte cu mieii lângă ele.

Potrivit primelor observaţii ale specialiştilor, se pare că ar fi vorba de o intoxicație în masă!
Probele prelevate de medicii veterinari şi analizate în Laboratorul naţional al INDS au atestat faptul că animalele aveau în stomac o substanţă otrăvitoare introdusă în timpul păşunatului.

Crescătorul aruncă vina pe vecini!

„Mi-a venit răspunsul de la Bucureşti cică ar fi o substanţă care se îmbăiază animalele pentru căpuşe. Medicii veterinari m-au întrebat dacă le-am făcut acest tratament. Eu am luat un produs nou de pe piaţă şi am pus 8 ml pe spatele oilor pentru paraziţi. Însă cei de la Bucureşti spun că a găsit o substanţă toxică în stomac! Nu ştiu cum să fi ajuns acolo?!”, ne-a declarat crescătorul din Slobozia Conachi.
Însă Andrei Vlase crede cu totul altceva. El bănuieşte pe unii dintre vecinii săi cu care nu se are în cele mai cordiale raporturi că, din răzbunare, i-ar fi stropit păşunea cu un insecticid foarte toxic.
„Am fost ameninţat mereu că mă aranjează şi mă dau afară din păşune. Ultima dată a fost cu două zile înainte să se întâmple nenorocirea”, susţine crescătorul, pentru Agroinfo

Buletinul de analiză: intoxicaţie cu diazinon!

„Fermierul nu are dreptate, noi discutăm pe documente, el poate să susţine orice”, ne-a declarat dr. Ştefan Vasile, directorul executiv al DSVSA Galaţi. „Animalele au fost intoxicate cu diazinon, o substanţă antiparazitară externă. Este buletin de analiză emis de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDNS) Bucureşti: intoxicaţie cu diazinol. Deci, este vina crescătorului în totalitate!”

Şeful instituţiei gălăţene a continuat precizând că Andrei Vlase are peste 400 de oi şi le ţine la stână în condiţii necorespunzătoare: fără apă!, fără mâncare!, netunse şi năpădite de căpuşe!. „Probabil că el (fără să spună la nimeni şi fără să anunţe medicul veterinar!?), a luat o substanţă antiparazitară, a îmbăiat oile şi le-a întoxicat. Deparazitarea animalelor trebuia făcută de către medicul veterinar, cu anumită concentraţie, respectându-se anumite regului, nu face fiecare după urechea lui. Şi după ce apar problemele, alţii sunt vinovaţii!”, a concluzionat directorul DSVSA, Ştefan Vasile, pentru Agroinfo.

După ce şi-a produs singur o pagubă de aproape 3 miliarde de lei vechi, Andrei Vlase s-a resemnat şi vrea s-o ia de la capăt să-şi refacă ferma. Din toată turma a mai rămas cu 40-50 de oi mari şi cu vreo 40 de miei; cu o vacă şi doi viţei şi cu un stol de... porumbei.

foto arhivă Agroinfo

 

Vizualizat: 4645 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Modificări ACUM în Parlament permis de conducere tractor!

Modificări ACUM în Parlament permis de conducere tractor!

05 decembrie 2023 - 19:30

Plenul Senatului a eliminat, luni, în plen, prin adoptarea unei propuneri legislative, obligativitatea deţinerii pentru conducătorii de tractoare agricole sau forestiere a unui carnet de conducere corespunzător categoriei, fiind suficient, pe drumurile publice, permisul de conducere pentru alte categorii.

Comunicat AFIR ASTĂZI: Ghid solicitant investiții în sectorul zootehnic și în procesare!

Comunicat AFIR ASTĂZI: Ghid solicitant investiții în sectorul zootehnic și în procesare!

05 decembrie 2023 - 13:38

În vederea lansării sesiunilor de primire a cererilor de finanțare pentru investiții în sectorul zootehnic și în unități de procesare a produselor agricole și pomicole, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat în data de 4 decembrie 2023 versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru DR-20 Investiții în sectorul zootehnic și pentru DR-22 Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole. 

Lansare nouă sesiune bani europeni pentru ferme! Anunț făcut ASTĂZI de Ministerul Agriculturii!

Lansare nouă sesiune bani europeni pentru ferme! Anunț făcut ASTĂZI de Ministerul Agriculturii!

05 decembrie 2023 - 12:11

Ministerul Agriculturii anunță astăzi, într-un comunicat transmis Agroinfo, că lansează din 20 decembrie 2023 sesiunea de depunere proiecte în cadrul Intervenției DR 22 - „Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole”, Plan Național Strategic 2023-2027.

Anunț MADR ASTĂZI! Lansare ajutor 300.000 euro/crescător pentru achiziție utilaje agricole!

Anunț MADR ASTĂZI! Lansare ajutor 300.000 euro/crescător pentru achiziție utilaje agricole!

05 decembrie 2023 - 11:48

MADR anunță astăzi lansarea Intervenției DR 20 - „Investiții în sectorul zootehnic” în data de 20 decembrie 2023 sesiunea de finanțare pentru Intervenția DR 20 - „Investiții în sectorul zootehnic” din cadrul PS PAC 2023-2027. 

Subvenția APIA motorină pentru apicultori! Acte, termen cerere!

Subvenția APIA motorină pentru apicultori! Acte, termen cerere!

05 decembrie 2023 - 07:43

Apicultorii care vor să beneficieze anul viitor de ajutorul de stat la motorină trebuie să depună la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la data de 31 decembrie 2023 cererea de acord pentru finanțare. Actele de care au nevoie apicultorii pentru acordul de finanțare și pentru cererea de plată.

Corteva Agriscience lansează biostimulatorul de eficiență a azotului Utrisha™ N în România

Corteva Agriscience lansează biostimulatorul de eficiență a azotului Utrisha™ N în România

05 decembrie 2023 - 07:08

Produsul din categoria Produse Biologice se adaptează la nevoile de nutriție ale plantelor și contribuie la maximizarea sustenabilă a potențialului recoltei.

Comunicat APIA ACUM! Cuantum cap animal și termen plată subvenții APIA zootehnie!

Comunicat APIA ACUM! Cuantum cap animal și termen plată subvenții APIA zootehnie!

04 decembrie 2023 - 17:38

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 15 decembrie 2023 inclusiv, se depun, la Centrele judeţene ale Agenţiei, respectiv al Municipiului Bucureşti pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului, cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2024, cereri avizate de către ANZ.

Suplimentare sumă plata subvenției! Anunț făcut ACUM de Ministerul Agriculturii!

Suplimentare sumă plata subvenției! Anunț făcut ACUM de Ministerul Agriculturii!

04 decembrie 2023 - 16:47

Ministerul Agriculturii a postat astăzi, 4 decembrie,  pe site-ul www.madr.ro, secțiunea „Transparență decizională”, proiectul de Hotărâre pentru modificarea HG nr.393/2023 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de usturoi", precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia în anul 2023.

Din 2024 subvenția APIA la motorină și pentru fermierii persoane fizice! Care e condiția?

Din 2024 subvenția APIA la motorină și pentru fermierii persoane fizice! Care e condiția?

04 decembrie 2023 - 16:05

Fermierii, crescătorii de animale care sunt persoane fizice beneficiază anul viitor de ajutorul de stat APIA acordat prin reducerea accizei la motorina folosită în agricultură. Ce condiție trebuie să îndeplinească aceștia în 2024 ca să ia subvenția APIA la motorină?

Crescător de vaci: Procesatorul mi-a redus prețul la lapte de la 2,65 lei/litru la 1,60 lei/litru!

Crescător de vaci: Procesatorul mi-a redus prețul la lapte de la 2,65 lei/litru la 1,60 lei/litru!

04 decembrie 2023 - 15:34

Vechi crescător de vaci din Șicula, județul Arad, Aurel Nieș, îi dă o replică usturătoare ministrului agriculturii, Florin Barbu, prin intermediul Agroinfo.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Găini străine

Găini străine
Un ardelean, la piaţă: Detalii