ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Nenorocire la stână: 350 de oi ucise de o substanță antiparazitară! Vina este a oierului!

Publicat: 27 iunie 2022 - 11:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Iată unde pot duce nesăbuinţa, inconştienţa şi nerespectarea bunelor practici şi a normelor sanitare veterinare! Un crescător de ovine din Galaţi a pierdut aproape întreaga turmă de oi în urma intoxicării cu o substanţă antiparazitară folosită la îmbăierea animalelor. Paguba este de aproape 300.000 de lei.

La stâna lui Andrei Vlase, crescător de oi cu stâna în Poligonul Mălina, de lângă comuna Smârdan, s-a produs o mare nenorocire. În câteva zile i-au murit circa 350 de animale, aproape întreaga turmă, din rasa Karakul, varietăţi de culoare neagră şi brumărie. Abia dacă i-au mai rămas vreo 50 de oi adulte cu mieii lângă ele.

Potrivit primelor observaţii ale specialiştilor, se pare că ar fi vorba de o intoxicație în masă!
Probele prelevate de medicii veterinari şi analizate în Laboratorul naţional al INDS au atestat faptul că animalele aveau în stomac o substanţă otrăvitoare introdusă în timpul păşunatului.

Crescătorul aruncă vina pe vecini!

„Mi-a venit răspunsul de la Bucureşti cică ar fi o substanţă care se îmbăiază animalele pentru căpuşe. Medicii veterinari m-au întrebat dacă le-am făcut acest tratament. Eu am luat un produs nou de pe piaţă şi am pus 8 ml pe spatele oilor pentru paraziţi. Însă cei de la Bucureşti spun că a găsit o substanţă toxică în stomac! Nu ştiu cum să fi ajuns acolo?!”, ne-a declarat crescătorul din Slobozia Conachi.
Însă Andrei Vlase crede cu totul altceva. El bănuieşte pe unii dintre vecinii săi cu care nu se are în cele mai cordiale raporturi că, din răzbunare, i-ar fi stropit păşunea cu un insecticid foarte toxic.
„Am fost ameninţat mereu că mă aranjează şi mă dau afară din păşune. Ultima dată a fost cu două zile înainte să se întâmple nenorocirea”, susţine crescătorul, pentru Agroinfo

Buletinul de analiză: intoxicaţie cu diazinon!

„Fermierul nu are dreptate, noi discutăm pe documente, el poate să susţine orice”, ne-a declarat dr. Ştefan Vasile, directorul executiv al DSVSA Galaţi. „Animalele au fost intoxicate cu diazinon, o substanţă antiparazitară externă. Este buletin de analiză emis de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDNS) Bucureşti: intoxicaţie cu diazinol. Deci, este vina crescătorului în totalitate!”

Şeful instituţiei gălăţene a continuat precizând că Andrei Vlase are peste 400 de oi şi le ţine la stână în condiţii necorespunzătoare: fără apă!, fără mâncare!, netunse şi năpădite de căpuşe!. „Probabil că el (fără să spună la nimeni şi fără să anunţe medicul veterinar!?), a luat o substanţă antiparazitară, a îmbăiat oile şi le-a întoxicat. Deparazitarea animalelor trebuia făcută de către medicul veterinar, cu anumită concentraţie, respectându-se anumite regului, nu face fiecare după urechea lui. Şi după ce apar problemele, alţii sunt vinovaţii!”, a concluzionat directorul DSVSA, Ştefan Vasile, pentru Agroinfo.

După ce şi-a produs singur o pagubă de aproape 3 miliarde de lei vechi, Andrei Vlase s-a resemnat şi vrea s-o ia de la capăt să-şi refacă ferma. Din toată turma a mai rămas cu 40-50 de oi mari şi cu vreo 40 de miei; cu o vacă şi doi viţei şi cu un stol de... porumbei.

foto arhivă Agroinfo

 

Vizualizat: 3617 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Tone de carne expirată gata să fie servite turiștilor de pe litoral!

Tone de carne expirată gata să fie servite turiștilor de pe litoral!

07 august 2022 - 20:10

Descinderi ale mascaților la mai multe localuri din stațiunea Costinești. Aceștia au fost solicitați de inspectorii ANPC, care au fost împiedicați, aseară, să facă verificări. Ușile le-au fost închise în față de angajații localurilor. Când au reușit, în sfârșit, să intre, aceștia au găsit numeroase nereguli, cantități mari de carne expirată și alte alimente ieșite din termen de 2-3 ani, a precizat președintele ANPC, Horia Constantinescu, într-o intervenție la Digi24.

APIA OFICIAL: Cuantum subvenții APIA pe cap animal, tonă lapte! Eliberare adeverințe APIA pentru crescătorii de animale!

APIA OFICIAL: Cuantum subvenții APIA pe cap animal, tonă lapte! Eliberare adeverințe APIA pentru crescătorii de animale!

07 august 2022 - 14:48

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că începând de luni, 8.08.2022, eliberează adeverințe pentru beneficiarii ajutoarelor naționale tranzitorii și/sau sprijinului cuplat în sectorul zootehnic, care doresc să acceseze credite bancare, anunță APIA, într-un comunicat transmis Agroinfo.

Comunicat APIA: Acordare plăți APIA în avans!

Comunicat APIA: Acordare plăți APIA în avans!

07 august 2022 - 14:34

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 16 octombrie 2022 va demara Campania de plată în avans pentru fermierii care au depus Cereri unice de plată în anul 2022, anunță APIA, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Ministrul Daea ASTĂZI: Fermieri, verificați-vă conturile!

Ministrul Daea ASTĂZI: Fermieri, verificați-vă conturile!

05 august 2022 - 18:28

Ministrul Petre Daea îndeamnă legumicultorii din județele Arad, Bacău, Mehedinți și Călărași să își verifice conturile, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis acum Agroinfo.

Comunicat AFIR ASTĂZI: 15 milioane euro pentru fermieri, crescători animale!

Comunicat AFIR ASTĂZI: 15 milioane euro pentru fermieri, crescători animale!

05 august 2022 - 12:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță astăzi, într-un comunicat transmis Agroinfo, lansarea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru submăsura 17.1 „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Sesiunea de depunere a solicitărilor de finanțare se va desfășura în perioada 9 august – 16 decembrie 2022.

Verificări APIA în ferme pentru plata subvențiilor APIA! Ce obligații au fermierii, crescătorii de animale?

Verificări APIA în ferme pentru plata subvențiilor APIA! Ce obligații au fermierii, crescătorii de animale?

05 august 2022 - 09:30

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează în perioada 11 iulie– 30 septembrie 2022 verificări în fermele care solicită subvențiile agricole pentru acest an. Sunt verificate fermele din eșantionul de control aferent Campaniei 2022. APIA Gorj explică într-un Buletin informativ procedura de control, obligațiile fermierilor, crescătorilor de animale.

Ministrul agriculturii: Să le dăm sprijin micilor fermieri!

Ministrul agriculturii: Să le dăm sprijin micilor fermieri!

04 august 2022 - 20:48

Ministrul agriculturii, Petre Daea, face apel la români să cumpere legume de la micii fermieri locali, pentru a-i sprijini acum mai mult decât oricând, în condițiile în care producțiile sunt mai slabe decât anii precedenți din cauza secetei.

Ministrul Daea ASTĂZI: Subvențiile APIA virate mai devreme în conturile crescătorilor de animale!

Ministrul Daea ASTĂZI: Subvențiile APIA virate mai devreme în conturile crescătorilor de animale!

04 august 2022 - 14:48

Anul acesta, pentru prima oară, perioada de reținere a animalelor în ferme se va încheia la data de 15 august 2022, a anunțat astăzi ministrul agriculturii, Petre Daea, într-o conferință de presă, susținută la sediul Ministerului Agriculturii. Decizia aduce o serie de beneficii pentru crescătorii de animale, este convins ministrul agriculturii.

Ministrul Daea ASTĂZI: Subvenții APIA plătite în avans!

Ministrul Daea ASTĂZI: Subvenții APIA plătite în avans!

04 august 2022 - 13:45

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a anunțat astăzi, 4 august 2022, într-o conferință susținută la sediul MADR, procentul de care vor beneficia în avans fermierii, crescătorii de animale din subvențiile APIA care li se cuvin pentru acest an și data de la care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va începe plățile. Șeful MADR a vorbit și despre noul program De trei ori subvenția APIA. 

ASTĂZI! Suprafețele calamitate de secetă pentru care s-au întocmit procese-verbale!

ASTĂZI! Suprafețele calamitate de secetă pentru care s-au întocmit procese-verbale!

04 august 2022 - 11:27

Astăzi, 4 august 2022, situația suprafețelor calamitate pentru care s-au întocmit procese-verbale de constatare a pagubelor, comunicatî de Ministerul Agriculturii. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

KRONE - expertul în furaje verzi!

KRONE - expertul în furaje verzi!

Imagini de excepție cu unele dintre cele mai bune mașini și utilaje Krone: #BiG M 450 #EasyCut F 400 CV Fold #EasyCut F 320 # EasyCut B 1000 #EasyCut B 1000 CV Collect #Vendro 420 #Vendro 820 #Vendro 1120 #Swadro TC 1250 #Swadro TC 1370 #BiG X 780 #BiG X 630 #TX 460 #ZX 470

Starea culturilor în Vest! De vorbă cu fermierul Varga Ștefan din Nădlac Krone Highland – chemarea muntelui Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare

Bancul zilei

Dorinţă

Dorinţă
Tăticule, ţie ţi s-a îndeplinit vreo dorinţă din copilărie? Detalii