Europarlamentarul Laurenţiu Rebega este urmărit penal de către procurorii DNA pentru mai multe fapte în dosarul de mită la Ministerul Agriculturii.
Potrivit DNA, Laurenţiu Rebega este acuzat de folosirea influenţei ori a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, instigare la spălare de bani, la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi la uz de fals.
„În luna decembrie 2014, în contextul organizării unor evenimente agricole, Constantin-Laurenţiu Rebega a primit de la administratorul unei societăţi comerciale, printr-un intermediar, suma de 23.000 lei, folosindu-se de influenţa pe care şi-a manifestat-o ca vicepreşedinte al unui partid politic, responsabil de Departamentul de Agricultură şi Dezvoltare Rurală, influenţă percepută ca fiind reală asupra unui funcţionar din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Pentru a ascunde adevărata natură a dispoziţiei şi circulaţiei banilor, suspectul Rebega, prin acelaşi intermediar, l-a determinat pe administratorul firmei respective să plăsmuiască şi ulterior să folosească un contract fictiv de prestări servicii către firmă organizatoare a evenimentelor”, precizează DNA într-un comunicat.
Patru persoane arestate preventiv
În dosarul de corupţie de la MADR, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, vineri 9 ianuarie 2014, arestarea preventivă a fostului secretar de stat - la data faptei - al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Nagy Peter Tamas, şi a secretarului general al MADR, Virgil-Laurenţiu Găman, Acuzaţiile procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt următoarele: luare de mită, instigare la uz de fals, la fals în înscrisuri sub semnătură privată și la spălare de bani.
În acelaşi dosar, instanţa de judecată a dispus măsura arestării şi pentru administratorii unor societăți comerciale, Claudiu Vasilescu şi Zoltan Jozsef Haller, pentru complicitate la luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată și spălare de bani.
Decizia poate fi contestată de cei patru la Completul de 5 judecători al ÎCCJ.
Potrivit DNA, cu ocazia organizării Târgului Indagra 2014 la Romexpo, Virgil Găman şi Nagy Peter Tamas au pretins de la persoane din conducerea Romexpo suma de 40.000 euro, care urma să fie virată către cei doi prin intermediul unor firme agreate de aceştia.
Interceptările DNA din dosarul mitei de la Ministerul Agriculturii arată că, din discuţiile cu Claudiu Vasilescu, administratorul de firme reţinut în acest caz, încheierea unuia dintre contracte a reprezentat doar „un ajutor acordat altor persoane” şi că acela care solicita banii era europarlamentarul Laurenţiu Rebega.
Laurenţiu Rebega (PC) este membru al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală, al Comisiei pentru petiții şi al Delegației la Comisia parlamentară mixtă UE-Turcia din Parlamentul European. De asemenea, este membru supleant în Comisia pentru pescuit şi în Delegația la comisiile parlamentare de cooperare UE-Armenia, UE-Azerbaidjan și UE-Georgia.