SUBVENȚII APIA ZOOTEHNIE! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, joi, 29 octombrie 2020, că subvențiile din zootehnie vor fi plătite crescătorilor de animale pentru animale reale și nu pentru animale care figurează într-o bază de date din anul 2013. Șeful MADR se referă la data de referință pentru bovine, recent schimbată în Parlamentul European.
Am reușit să păstrăm ajutorul național tranzitoriu, un sprijin din bani de la bugetul național, dar și acest sprijin trebuie negociat la Comisia Europeană. În 2020, trebuia să se termine acest ajutor, dar am reușit să-l prelungim până-n 2027, a anunțat ministrul agriculturii, în cadrul videoconferinței Afaceri în agricultură, organizată astăzi de Ziarul Bursa, în desfășurare la momentul publicării acestei știri.
Adrian Oros a adăugat că, în urma negocierilor făcute la Consiliul AGRIFISH și-n Parlamentul European, s-a reușit schimbarea datei de referință pentru ajutorul național tranzitoriu (ANT) acordat fermierilor români care cresc bovine. Vechea dată de referință era 31 ianuarie 2013, iar noua dată de referință, votată pe 23 octombrie 2020, în Parlamentul European, este 1 iunie 2018.
Vom da bani fermierilor pe animale reale, nu pe animale pe care le aveau în 2013 în baza de date, a spus ministrul agriculturii.
Data de referință sau istorică la bovine a generat o mare nedreptate pentru crescătorii activi de animale. Astfel, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a plătit ajutorul național tranzitoriu, subvenție de la bugetul național, unor persoane care nu mai aveau vaci, dar care au avut la data de referință 31 ianuarie 2013, în timp ce crescătorilor de bovine nu li se plătește acest ajutor pentru animalele introduse în exploatația agricolă după această dată.
Nici noua data de referință, 1 iunie 2018, nu-i mulțumește pe crescătorii de animale. În multele mesaje trimise către AGROINFO, fermierii ne spun că această dată ar fi trebuit să fie anul 2020 sau să fie mereu actualizată pentru ca animalele introduse ulterior datei în exploatațiile agricole să poată beneficia de acest ajutor de la bugetul de stat. Și această nouă dată istorică, spun crescătorii, lasă loc unor băieți deștepți să beneficieze de subvenții pentru animale pe care nu le mai au, le-au vândut între timp sau le-au sacrificat.
Vă reamintim cuantumul ANT bovine pentru anul 2019, precizăm că pentru anul 2020, APIA nu a stabilit încă valoarea acestei subvenții:
ANT 7 - Ajutor Naţional Tranzitoriu - Schema decuplată de producţie, specia bovine - sector lapte - 17,7220 euro/tonă = 84,1724 lei/tonă
ANT 8 - Ajutor Naţional Tranzitoriu - Schema decuplată de producţie, specia bovine - sector carne - 69,1109 euro/cap = 328,2491 lei/cap de animal.
Cuantumul este comunicat oficial de APIA.