KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

MINISTRUL OROS: SUMA ALOCATĂ ÎN 2021-2022 pentru PLATA SUBVENȚIILOR FERMIERILOR!

Publicat: 17 ianuarie 2021 - 09:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

BANI PENTRU FERMIERI! Ministerul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că România dispune de 6,61 miliarde de euro pentru anii de tranziție 2021-2022, bani noi pentru măsuri vechi de sprijin a fermierilor români. Șeful de la Agricultură a mai spus că acestei sume i se vor adăuga bani de la bugetul național pentru continuarea anul acesta a unor programe de minimis destinate fermierilor.

Ministrul agriculturii a făcut o radiografie a situației din agricultura românească din prezent și a subliniat că una dintre problemele care trebuie rezolvate este vânarea subvențiilor.

Avem o asociere slabă, avem o proprietate polarizată, avem un mediu asociativ încă neconsolidat, avem o îmbătrânire atât a populației rurale, dar și a fermierilor, o lipsă acută a forței de muncă calificată și responsabilă, în același timp, avem un abandon destul de îngrijorător a zonelor cu constrângeri naturale și, în primul rând, aici mă refer la zona montană, avem o balanță comercială deficitară încă, și acest deficit s-a accentuat în ultimii ani, aici trebuie să punem frână, avem o problemă structurală, care va trebui să o rezolvăm chiar dacă va supăra pe multă lume și anume, va trebui să încercăm să oprim cât putem vânarea subvențiilor și să identificăm acei fermieri veritabili și doar spre ei să meargă acest ajutor și avem o slabă promovare, să zic așa, și un grad redus de comercializare a produselor românești, a produselor locale, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros, într-o emisiune Profitul agricol.

El a anunțat că suma disponibilă pentru plata ajutoarelor din agricultură, pentru perioada 2021-2022, este de 6,61 miliarde de euro, bani europeni.

Sigur că toate aceste lucruri se transformă în prioritățile ale programului nostru, priorități pe care le vom finanța și-n primul rând, trebuie spus, le vom finanța cu bani europeni din cei 21,6 miliarde euro, sunt bani europeni, la care se adaugă întotdeauna banii care vin în cofinanțare și banii pe care fiecare fermier în parte sau societate comercială în parte îi adaugă. Din care, pentru această perioadă de tranziție, 2021-2022, unde folosim bani noi, dar pe măsuri din vechiul program, va trebui să absorbim 6,61 miliarde de euro, restul de aproape 15 miliarde de euro vor fi utilizate în perioada 2023-2027 pe măsurile pe care le gândim acum pentru noul program național strategic (PNS), asta din banii europeni dedicați agriculturii, a spus Oros.

Ministrul a adăugat că vor fi continuate în anii de tranziție, 2021-2022, programele de ajutor de minimis pentru sectoarele din agricultură aflate în dificultate, iar aceste programe vor fi finanțate din bani de la bugetul de stat.

Sigur că mai sunt și acele programe de minimis prin care se poate acorda sprijin în diferite sectoare de activitate aflate în dificultate, și ajutor național tranzitoriu, și el intră aici, unde exact cum este și ideea, acele sectoare aflate în dificultate o să încercăm să le sprijinim în continuare și din bani de la bugetul național.

Iar pentru cele două proiecte pe care noi le-am promovat, speranța noastră este că la Comisie vor fi aprobate, din Programul național de reziliență. Cel mai important, în opinia mea, este demararea lucrărilor privind infrastructura de gestionare a apei și aici vreau să fac o paranteză, pentru că am auzit în această perioadă multe discuții, aici nu discutăm doar de apa pentru agricultură. S-ar putea, și am atras atenția demult, ca regimul pluviometric în anumite zone ale țării, mai ales în zona Mării Negre, să fie în continuare sau în anii următori, unul insuficient și s-ar putea să avem în timp și probleme cu apa menajeră sau cu apa potabilă. Deci, această infrastructură de gestionare a apei în care încercăm să utilizăm cât mai eficient și cât mai ieftin fiecare picătură de apă pe care o avem în rețeaua hidrografică și cea supraterană, dar și cea subterană, va trebui să fie o chestiune de interes național, chiar strategic, pentru că dacă vom cheltui acești bani pe care-i avem acum la dispoziție și e păcat să-i pierdem, îi vom cheltui pe o infrastructură care să ne asigure o securitate privind această resursă importantă care este apa, dar și securitate alimentară pe termen lung, a precizat ministrul agriculturii.

Vizualizat: 5682 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

30 iulie 2021 - 20:01

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, s-a întâlnit astăzi cu fermierii din Bihor. Șeful MADR le-a spus care este suma alocată pentru plata subvențiilor APIA pentru anii 2021 și 2022, dar și suma pentru măsurile de dezvoltare rurală.

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

30 iulie 2021 - 16:17

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, la Oradea, că tinerii fermieri care muncesc prin țări străine sunt așteptați în țară ca să preia gospodăriile bunicilor sau pe ale părinților și să le consolideze ca ferme. Ajutorul financiar pe care-l primesc tinerii care au decis să revină în România este de maxim 50.000 de euro/fermier, sprijin pentru instalarea tânărului fermier, componenta diaspora. Până acum, 160 de tineri români din diaspora vor beneficia de acest ajutor.

Banii transferați în conturile fermelor mici!

Banii transferați în conturile fermelor mici!

30 iulie 2021 - 11:13

Peste 244 de milioane de euro transferate în conturile fermierilor mici! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță că până la această dată cele mai multe proiecte finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală, PNDR 2020, au fost cele pentru dezvoltarea fermelor mici.

Plata suplimentată pe care APIA o face după rectificarea bugetară!

Plata suplimentată pe care APIA o face după rectificarea bugetară!

30 iulie 2021 - 10:39

Banii pentru această subvenție APIA trebuie alocați la rectificarea bugetară! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va demara plata ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură în trimestrul 2 al acestui an după rectificarea bugetară. Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat joi că va aloca mai mulți bani pentru plata subvenției la motorina folosită în agricultură.

Subvențiile agricole moștenite de la Dragnea pe care vrea să le elimine premierul Florin Cîțu!

Subvențiile agricole moștenite de la Dragnea pe care vrea să le elimine premierul Florin Cîțu!

30 iulie 2021 - 09:52

Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat, joi, că vrea să elimine subvențiile agricole moștenite de la Dragnea. Sunt ajutoare de minimis lansate pe vremea fostului ministru al agriculturii, Petre Daea, pentru cultivatorii de usturoi, dar și pentru crescătorii de animale.

Comunicat APIA de astăzi pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Comunicat APIA de astăzi pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

30 iulie 2021 - 09:20

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, informează că a început să efectueze plățile aferente ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură, perioada 01.01 – 31.03.2021 (trimestrul I/2021), în conformitate cu prevederile HG nr.1174/2014 și OMADR nr.1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Ministerul Agriculturii: Banii pe hectar virați de APIA în conturile fermierilor care cultivă legume!

Ministerul Agriculturii: Banii pe hectar virați de APIA în conturile fermierilor care cultivă legume!

30 iulie 2021 - 07:45

Ministerul Agriculturii a publicat, joi, 29 iulie 2021, lista subvențiilor de care beneficiază un fermier român care cultivă legume.

Primar: Animalele lăsate nesupravegheate sunt confiscate!

Primar: Animalele lăsate nesupravegheate sunt confiscate!

30 iulie 2021 - 07:18

Consiliul Local Florești, Cluj, a adoptat, joi, la propunerea primarului Bogdan Pivariu, o hotărâre prin care animalele nesupravegheate, găsite pe raza comunei, sunt confiscate.

Fermierilor români li se face loc în piețe!

Fermierilor români li se face loc în piețe!

29 iulie 2021 - 20:33

Reprezentanții Asociației Administratorilor de Piețe din România vin în sprijinul producătorilor agricoli și îi asigură că în piețele agroalimentare sunt spații de vânzare destinate acestora unde să-și poată valorifica producția proprie. Este important atât pentru producător cât și pentru consumator ca produsul românesc să ajungă pe tarabele din piețe, să fie comercializat și fermierii să nu mai fie nevoiți să-și arunce marfa, anunță un comunicat al Asociației Administratorilor de Piețe, transmis Agroinfo.

Anunț AFIR astăzi: Plăți pentru fermieri, crescători de animale!

Anunț AFIR astăzi: Plăți pentru fermieri, crescători de animale!

29 iulie 2021 - 17:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a efectuat până în prezent plăți în valoare de 7,56 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de absorbție a fondurilor europene de 80%. Menționăm că valoarea plăților efectuate în conturilor beneficiarilor Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) este aferentă atât proiectelor de investiții, cât și plăților directe pentru agromediu și climă, anunță AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

Prășitoarea STEKETEE s-a descurcat de minune în demo la ferma Emiliana West ROM (jud. Timiș). În video vedeți imagini cu cea de a doua prasila în cultura de soia în sistem ecologic. Steketee IC-Light este tehnologia de recunoaștere a rândurilor, iar EC-Steer este cadrul care ghidează întreaga prășitoare pentru o precizie de până la 2cm de rândul de plante.

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

SMS pentru PISI...

SMS pentru PISI...
SMS: „Bună pisi! Ce faci? Ce zici dacă ne vedem în seara asta? Iau acum o sticlă de vin... apartamentul este al nostru!”. Detalii