BANI PENTRU FERMIERI! Ministerul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că România dispune de 6,61 miliarde de euro pentru anii de tranziție 2021-2022, bani noi pentru măsuri vechi de sprijin a fermierilor români. Șeful de la Agricultură a mai spus că acestei sume i se vor adăuga bani de la bugetul național pentru continuarea anul acesta a unor programe de minimis destinate fermierilor.
Ministrul agriculturii a făcut o radiografie a situației din agricultura românească din prezent și a subliniat că una dintre problemele care trebuie rezolvate este vânarea subvențiilor.
Avem o asociere slabă, avem o proprietate polarizată, avem un mediu asociativ încă neconsolidat, avem o îmbătrânire atât a populației rurale, dar și a fermierilor, o lipsă acută a forței de muncă calificată și responsabilă, în același timp, avem un abandon destul de îngrijorător a zonelor cu constrângeri naturale și, în primul rând, aici mă refer la zona montană, avem o balanță comercială deficitară încă, și acest deficit s-a accentuat în ultimii ani, aici trebuie să punem frână, avem o problemă structurală, care va trebui să o rezolvăm chiar dacă va supăra pe multă lume și anume, va trebui să încercăm să oprim cât putem vânarea subvențiilor și să identificăm acei fermieri veritabili și doar spre ei să meargă acest ajutor și avem o slabă promovare, să zic așa, și un grad redus de comercializare a produselor românești, a produselor locale, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros, într-o emisiune Profitul agricol.
El a anunțat că suma disponibilă pentru plata ajutoarelor din agricultură, pentru perioada 2021-2022, este de 6,61 miliarde de euro, bani europeni.
Sigur că toate aceste lucruri se transformă în prioritățile ale programului nostru, priorități pe care le vom finanța și-n primul rând, trebuie spus, le vom finanța cu bani europeni din cei 21,6 miliarde euro, sunt bani europeni, la care se adaugă întotdeauna banii care vin în cofinanțare și banii pe care fiecare fermier în parte sau societate comercială în parte îi adaugă. Din care, pentru această perioadă de tranziție, 2021-2022, unde folosim bani noi, dar pe măsuri din vechiul program, va trebui să absorbim 6,61 miliarde de euro, restul de aproape 15 miliarde de euro vor fi utilizate în perioada 2023-2027 pe măsurile pe care le gândim acum pentru noul program național strategic (PNS), asta din banii europeni dedicați agriculturii, a spus Oros.
Ministrul a adăugat că vor fi continuate în anii de tranziție, 2021-2022, programele de ajutor de minimis pentru sectoarele din agricultură aflate în dificultate, iar aceste programe vor fi finanțate din bani de la bugetul de stat.
Sigur că mai sunt și acele programe de minimis prin care se poate acorda sprijin în diferite sectoare de activitate aflate în dificultate, și ajutor național tranzitoriu, și el intră aici, unde exact cum este și ideea, acele sectoare aflate în dificultate o să încercăm să le sprijinim în continuare și din bani de la bugetul național.
Iar pentru cele două proiecte pe care noi le-am promovat, speranța noastră este că la Comisie vor fi aprobate, din Programul național de reziliență. Cel mai important, în opinia mea, este demararea lucrărilor privind infrastructura de gestionare a apei și aici vreau să fac o paranteză, pentru că am auzit în această perioadă multe discuții, aici nu discutăm doar de apa pentru agricultură. S-ar putea, și am atras atenția demult, ca regimul pluviometric în anumite zone ale țării, mai ales în zona Mării Negre, să fie în continuare sau în anii următori, unul insuficient și s-ar putea să avem în timp și probleme cu apa menajeră sau cu apa potabilă. Deci, această infrastructură de gestionare a apei în care încercăm să utilizăm cât mai eficient și cât mai ieftin fiecare picătură de apă pe care o avem în rețeaua hidrografică și cea supraterană, dar și cea subterană, va trebui să fie o chestiune de interes național, chiar strategic, pentru că dacă vom cheltui acești bani pe care-i avem acum la dispoziție și e păcat să-i pierdem, îi vom cheltui pe o infrastructură care să ne asigure o securitate privind această resursă importantă care este apa, dar și securitate alimentară pe termen lung, a precizat ministrul agriculturii.