SUBVENȚII APIA 2021-2027! În noul exercițiu financiar, 2021-2027, vor apărea noi scheme de plată pentru agricultori, cu o valoare mare, dar care, culmea, ar putea să nu fie ocolite de aceștia. Condițiile pentru obținerea banilor vor fi greu de îndeplinit, astfel că există un risc foarte mare ca banii pentru aceste subvenții să fie pierduți de țara noastră, a avertizat ministrul agriculturii, Adrian Oros, la o întâlnire cu fermierii români.
Ministrul agriculturii spune că a solicitat Comisiei Europene să-i dea câteva exemple de eco-scheme, noi scheme de plată pentru climă și mediu, ca să vadă cum ar trebui să fie creionate aceste noi subvenții în Planul Național Strategic. Șeful MADR le-a spus fermierilor, cu care s-a întâlnit săptămâna trecută, că există un risc mare ca banii alocați pentru eco-scheme să fie bani pierduți pentru țara noastră. Din acest motiv, șeful de la Agricultură speră că nu va fi obligată România să aloce o sumă mare pentru schemele ale căror condiții vor proteja mediul și clima, dar care ar putea fi extrem de neatractive pentru agricultorii români.
Am spus la ultima întâlnire a miniștrilor agriculturii că avem nevoie de câteva exemple de eco-scheme, cum gândește Comisia, primul rând, aceste măsuri de climă și mediu, pentru că este foarte important și procentul alocat, noi dorim să nu fie un procent foarte mare, cum vor arăta aceste scheme, cum ne vom putea plia, în inteiorul Programului Național Strategic pe nevoile pe care le avem, îm așa fel încât să absorbim banii aceia. Riscul este să-i pierdem dacă acele scheme de climă și mediu vor fi unele neatractive, fermierii nu vor accesa banii și banii aceia se vor pierde. Și tot din anvelopa generală se va întâmpla acest lucru.
Sigur, contează ce se întâmplă la nivelul Parlamentului European, chiar am văzut săptămâna aceasta, cei de la Renew (grupare politică n.r.) au reușit să forțeze puțin nota votînd un amendament ca până-n 2030 emisiile de carbon să scadă cu 60%. Această decizie a Parlamentului European va avea o consecință și asupra deciziei Comisiei Europene.
Avem mai multe scenarii pentru schemele de climă și mediu, de aceea ne întâlnim cu fermierii din țară, pentru că vrem să vedem cum gândesc ei impactul acestor măsuri în perioada care vine, le-a spus ministrul Adrian Oros fermierilor cu care s-a întâlnit.
Instituțiile europene de la Bruxelles prognozează că anii 2021-2022 vor fi ani de tranziție spre noua Politica Agricolă Comună (PAC). Deocamdată, nu se știe dacă va fi un an de tranziție sau doi.
Agricultura Uniunii Europene se află într-un moment de cotitură și nu ne putem permite să pierdem nici un fermier. Același lucru este valabil și pentru Politica Agricolă Comună, care ar trebui adaptată pentru a finanța noile măsuri de climă și sol ce vor fi implementate la nivel european.
În loc să-i amendeze și să-i constrângă pe fermieri, noile ecoscheme trebuie gândite în așa fel încât să-i încurajeze și să le ofere stimulentele necesare în vederea adoptării noilor măsuri. Acest lucru poate fi posibil numai cu o finanțare corespunzătoare a agriculturii europene. Doar fermele profitabile își pot permite să investească în acțiuni de climă și mediu, a declarat Elsi Katainen, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.