KWS+
Reclama header after big part 2

MINISTRUL OROS: RENUNȚĂM LA ANT ȘI DĂM BANII LA SCZ!

Publicat: 28 septembrie 2020 - 06:57
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU SUBVENȚIA APIA ÎNCASATĂ DE CEI MAI MULȚI FERMIERI? Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat, la o întâlnire cu fermierii din Galați, că o soluție pentru a scăpa de vânătorii de subvenții este renunțarea la ajutorul național tranzitoriu (ANT), subvenția de care beneficiază cei mai mulți fermieri și crescători de animale, și transferarea banilor la sprijinul cuplat, subvenția de care beneficiază puțini crescători de animale.

Data de referință la bovine, 31 ianuarie 2013, a făcut posibilă achitarea ajutorului național tranzitoriu din zootehnie (ANT) și celor care nu mai au picior de animal în curte, în timp ce adevărații crescători de animale nu au încasat niciun leu pentru animalele ulterior apărute/cumpărate datei de referință. O aberație! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, susține că este o fraudare a banilor pentru subvenții.

Este clar că ajutorul național tranzitoriu va dispărea chiar dacă de această subvenție beneficiază cei mai mulți crescători de animale și fermieri, pe lângă vânătorii de subvenții și șmecherii care s-au folosit de data de referință pentru bovine. Comisia Europeană nu mai este de acord cu continuarea acestor plăți. AGROINFO v-a spus AICI punctul de vedere al Comisiei.

La întâlnirea cu fermierii din Galați, un crescător de animale i-a spus ministrului agriculturii: Să se termine odată cu ANT, cu unii care se plimbă prin jeep-uri în timp ce noi muncim.

Ce spune ministrul Oros că s-ar putea întâmpla cu ANT, subvenția plătită din bugetul național și de care beneficiază cei mai mulți fermieri? Una dintre soluții, ca să se scape de vânătorii de subvenții, este transferarea banilor de la ANT din zootehnie la SCZ, sprijin cuplat zootehnic, subvenție APIA cu cel mai mare cuantum pe cap de animal, acordată din bani europeni.

Legat de ANT, din nefericire, aici sunt două aspecte. Pe de o parte, majoritatea țărilor europene nu dau acest ANT. Noi, bulgarii, ungurii, polonezii suntem vreo 5 țări care dăm ANT. ANT-ul este ajutorul național tranzitoriu care se dă din bani de la bugetul național tocmai pentru a compensa faptul că, în urmă cu foarte mulți ani, când s-a semnat tratatul de aderare, asta este istoria, nu am vrut să ne plângem, dar explicăm oamenilor, media sau, mai corect spus, subvențiile care au fost atunci agreate și semnate, s-a bătut palma și s-a semnat, subvențiile fermierilor din România și Bulgaria, că am intrat ultimii și deodată în Uniunea Europeană, au fost mult mai mici, urmînd ca să ajungă la media europeană, la convergență, abia în 2026. Nu mai poate fi schimbat nimic. Chiar dacă noi am crezut că acum începe un nou exercițiu bugetar și am tot susținut convergența toate țările astea. Nu. S-a semnat, s-a bătut palma, este un contract. Abia în 2026, media europeană va fi ca și subvențiile românilor. Și atunci, s-a găsit această soluție, să se dea sprijinul cuplat pentru sectoarele aflate în dificultate, care este din bani europeni, o parte din anvelopa generală și dată în domenii aflate în dificultate, tocmai pentru a sprijini sectoarele, și ajutorul național tranzitoriu, tot în acele domenii, dar din bani de la buget.

Acum, pentru ANT există un regulament, dar nici într-o țară europeană unde se dă acest ANT, această dată de referință nu a fost folosită în mod fraudulos. Noi, și aici, am reușit să fraudăm această dată de referință. Acolo, structura, practic, numărul de animale și numărul de ferme, este cam constant și niciun fermier nu-și scade brusc numărul de animale în mod voit, doar dacă dă o boală sau este un accident și atunci statul înțelege să-l ajute pe fermier și-n anii următori chiar dacă are animale mai puține decât inițial, ca să-și revină, să nu falimenteze și să nu tragă după el și pe alții, pentru că și acolo sunt relații comerciale, unul de la altul se împrumută. Și atunci, când am pus problema asta cu anul de referință 2018, pentru că noi am încercat să forțăm printr-o lege. Ăștia de la Comisie (Comisia Europeană n.r.) nu înțelegeau, că nimeni în Europa nu face chestia asta, să se înregistreze cu un anumit număr de animale, după care să și le vândă și 7 ani să fumeze și să ia banii. Noi, și aici, am găsit o șmecherie. Din păcate, nu o să putem.

Vom aduce anul de referință mai..., o să-l actualizăm, dar nu știu cum o să-i putem opri pe acești șmecheri. Pentru mine, personal, vânătorii ăștia de subvenții sunt cel mai mare pericol și cel mai mare rău care s-a întâmplat agriculturii românești e că au venit în agricultură oameni care nu au nimic de-a face cu agricultura și au venit doar pentru subvenții. Și-n alte țări au venit, dar la noi parcă sunt cei mai mulți. Și foarte mulți bani sunt sifonați, semilegal, asta e o modalitate semilegală, este legală, dar imorală, prin faptul că-ți înregistrezi un număr de animale mai mare după care tu 7 ani iei.

Nu știu cum o să găsim soluția să scăpăm de această dată de referință sau renunțăm la ANT și spunem că banii ăștia îi dăm în SCZ (sprijin cuplat zootehnic n.r.) și-i dăm pe animale reale, pentru că altfel, va continua această fraudă, practic, este o fraudă, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros, la o întâlnire cu fermierii și crescătorii de animale din Galați.

Vizualizat: 6074 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

CE ESTE O FERMĂ SOCIALĂ!

CE ESTE O FERMĂ SOCIALĂ!

16 ianuarie 2021 - 08:35

COMUNICAT. Pandemia a venit cu noi provocări în toate domeniile de activitate economică, însă niciuna nu a împiedicat dezvoltarea fermei bio&co, ba chiar a stimulat creșterea cu 25% a productivității și a crescut numărul locurilor de muncă bazate pe modelul inserției sociale.

PLATA SPRIJINULUI CUPLAT LA OVINE ȘI CAPRINE!

PLATA SPRIJINULUI CUPLAT LA OVINE ȘI CAPRINE!

15 ianuarie 2021 - 08:50

MESAJE DE LA FERMIERI. Mai mulți crescători de ovine ne întreabă dacă Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata sprijinului cuplat la ovine și caprine, aferent anului de cerere 2020. AGROINFO nu lasă fără răspuns nicio întrebare primită de la fermieri. Vă spunem în ce stadiu se află, în acest moment, plata acestei subvenții cuvenită crescătorilor de animale.

FERMIERII ROMÂNI POT CÂȘTIGA SUPLIMENTAR ÎNTRE 45 EURO ȘI 105 EURO/HA/AN!

FERMIERII ROMÂNI POT CÂȘTIGA SUPLIMENTAR ÎNTRE 45 EURO ȘI 105 EURO/HA/AN!

15 ianuarie 2021 - 06:45

ANALIZĂ. Fermierii români pot obţine venituri suplimentare ca urmare a implicării lor în combaterea schimbărilor climatice, prin vânzarea de certificate de carbon în piaţa internaţională, potrivit opiniei reprezentanţilor unei platforme online de tranzacţionare a cerealelor şi materiilor prime agricole care au făcut o analiză.

NOI SUBVENȚII PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

NOI SUBVENȚII PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

15 ianuarie 2021 - 06:25

SUBVENȚII AGRICULTURĂ. Noile subvenții, eco-schemele, vor fi introduse atât în sectorul vegetal, cât și-n zootehnie. Crescătorii de animale pot obține bani pentru a reduce emisiile de metan provenite de la animale, iar fermierii din sectorul vegetal, pentru a extinde agricultura ecologică, a anunțat joi Comisia Europeană.

FOST ȘEF ANSVSA, CONDAMNAT PENTRU MITĂ LA 8 ANI ȘI 6 LUNI DE PUȘCĂRIE, A FUGIT DIN ȚARĂ!

FOST ȘEF ANSVSA, CONDAMNAT PENTRU MITĂ LA 8 ANI ȘI 6 LUNI DE PUȘCĂRIE, A FUGIT DIN ȚARĂ!

14 ianuarie 2021 - 18:46

SENTINȚĂ DEFINITIVĂ. Marian Zlotea, fost europarlamentar PDL şi fost şef al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, la 8 ani și 6 luni de închisoar, consideră că este nevinovat şi anunţă că a părăsit România şi că se află în altă ţară, unde a cerut statut de refugiat politic.

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU COOPERATIVELE AGRICOLE!

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU COOPERATIVELE AGRICOLE!

14 ianuarie 2021 - 18:12

COMUNICAT. O delegație din partea Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal(U.N.C.S.V.) a avut azi, 14 ianuarie 2021, o întâlnire de lucru cu ministrul agriculturii, Adrian Oros și  echipa tehnică cu responsabilități pe sectorul cooperativelor, informează UNCSV într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

MINISTRUL OROS: BAZĂ REALĂ DE DATE CU NUMĂRUL DE ANIMALE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

MINISTRUL OROS: BAZĂ REALĂ DE DATE CU NUMĂRUL DE ANIMALE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

14 ianuarie 2021 - 13:30

SUBVENȚII PLĂTITE DOAR CELOR CARE AU ANIMALE ȘI CELOR CARE LUCREAZĂ PĂMÂNTUL! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că se lucrează intens la finalizarea unei baze reale de date cu numărul de animale din România, pentru care se vor plăti anul acesta subvenții APIA. De asemenea, șeful de la Agricultură a mai anunțat că subvențiile pe hectar de anul acesta vor ajunge doar la cei care lucrează pământul.

SUBVENȚIA APIA PENTRU OVINE DE CARE BENEFICIAZĂ CRESCĂTORII ROMÂNI DE OI ȘI-N ANUL 2021!

SUBVENȚIA APIA PENTRU OVINE DE CARE BENEFICIAZĂ CRESCĂTORII ROMÂNI DE OI ȘI-N ANUL 2021!

14 ianuarie 2021 - 11:22

SUBVENȚII APIA ZOOTEHNIE! Un crescător de ovine ne-a întrebat, printr-un mesaj transmis către AGROINFO, care este subvenția de care beneficiază în anul 2021 de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), pentru cele 80 de oi pe care le deține. AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile esențiale cu ajutorul cărora puteți obține subvenții APIA în acest an.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 14 - 20 Ianuarie 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 14 - 20 Ianuarie 2021!

14 ianuarie 2021 - 10:09

Caracteristici meteorologice. În prima parte a intervalului va predomina un regim termic al aerului în general normal, după care, vremea va intra într-un proces de răcire accentuată, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

SUBVENȚII APIA PENTRU 2020 CARE AJUNG LA FERMIERI DUPĂ 31 MARTIE 2021!

SUBVENȚII APIA PENTRU 2020 CARE AJUNG LA FERMIERI DUPĂ 31 MARTIE 2021!

14 ianuarie 2021 - 09:29

TERMENE APIA. Subvențiile APIA pe hectar care ajung la fermierii români după 31 martie 2021 sunt sprijinul cuplat la lucernă, sprijinul cuplat la soia, sprijin cuplat pentru cânepă pentru ulei și/sau fibră, sprijin cuplat la orez. Plata acestor subvenții europene pe hectar este condiționată de depunerea unor documente justificative la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Termenul limită pentru acte este 31 martie 2021 pentru plățile pe hectar aferente lui 2020.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016.

„Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone.

Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Drum ciudat

Drum ciudat
De acasă de la mine până la primul bar fac doar 10 minute. Detalii