Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

MINISTRUL OROS: RENUNȚĂM LA ANT ȘI DĂM BANII LA SCZ!

Publicat: 28 septembrie 2020 - 06:57
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU SUBVENȚIA APIA ÎNCASATĂ DE CEI MAI MULȚI FERMIERI? Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat, la o întâlnire cu fermierii din Galați, că o soluție pentru a scăpa de vânătorii de subvenții este renunțarea la ajutorul național tranzitoriu (ANT), subvenția de care beneficiază cei mai mulți fermieri și crescători de animale, și transferarea banilor la sprijinul cuplat, subvenția de care beneficiază puțini crescători de animale.

Data de referință la bovine, 31 ianuarie 2013, a făcut posibilă achitarea ajutorului național tranzitoriu din zootehnie (ANT) și celor care nu mai au picior de animal în curte, în timp ce adevărații crescători de animale nu au încasat niciun leu pentru animalele ulterior apărute/cumpărate datei de referință. O aberație! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, susține că este o fraudare a banilor pentru subvenții.

Este clar că ajutorul național tranzitoriu va dispărea chiar dacă de această subvenție beneficiază cei mai mulți crescători de animale și fermieri, pe lângă vânătorii de subvenții și șmecherii care s-au folosit de data de referință pentru bovine. Comisia Europeană nu mai este de acord cu continuarea acestor plăți. AGROINFO v-a spus AICI punctul de vedere al Comisiei.

La întâlnirea cu fermierii din Galați, un crescător de animale i-a spus ministrului agriculturii: Să se termine odată cu ANT, cu unii care se plimbă prin jeep-uri în timp ce noi muncim.

Ce spune ministrul Oros că s-ar putea întâmpla cu ANT, subvenția plătită din bugetul național și de care beneficiază cei mai mulți fermieri? Una dintre soluții, ca să se scape de vânătorii de subvenții, este transferarea banilor de la ANT din zootehnie la SCZ, sprijin cuplat zootehnic, subvenție APIA cu cel mai mare cuantum pe cap de animal, acordată din bani europeni.

Legat de ANT, din nefericire, aici sunt două aspecte. Pe de o parte, majoritatea țărilor europene nu dau acest ANT. Noi, bulgarii, ungurii, polonezii suntem vreo 5 țări care dăm ANT. ANT-ul este ajutorul național tranzitoriu care se dă din bani de la bugetul național tocmai pentru a compensa faptul că, în urmă cu foarte mulți ani, când s-a semnat tratatul de aderare, asta este istoria, nu am vrut să ne plângem, dar explicăm oamenilor, media sau, mai corect spus, subvențiile care au fost atunci agreate și semnate, s-a bătut palma și s-a semnat, subvențiile fermierilor din România și Bulgaria, că am intrat ultimii și deodată în Uniunea Europeană, au fost mult mai mici, urmînd ca să ajungă la media europeană, la convergență, abia în 2026. Nu mai poate fi schimbat nimic. Chiar dacă noi am crezut că acum începe un nou exercițiu bugetar și am tot susținut convergența toate țările astea. Nu. S-a semnat, s-a bătut palma, este un contract. Abia în 2026, media europeană va fi ca și subvențiile românilor. Și atunci, s-a găsit această soluție, să se dea sprijinul cuplat pentru sectoarele aflate în dificultate, care este din bani europeni, o parte din anvelopa generală și dată în domenii aflate în dificultate, tocmai pentru a sprijini sectoarele, și ajutorul național tranzitoriu, tot în acele domenii, dar din bani de la buget.

Acum, pentru ANT există un regulament, dar nici într-o țară europeană unde se dă acest ANT, această dată de referință nu a fost folosită în mod fraudulos. Noi, și aici, am reușit să fraudăm această dată de referință. Acolo, structura, practic, numărul de animale și numărul de ferme, este cam constant și niciun fermier nu-și scade brusc numărul de animale în mod voit, doar dacă dă o boală sau este un accident și atunci statul înțelege să-l ajute pe fermier și-n anii următori chiar dacă are animale mai puține decât inițial, ca să-și revină, să nu falimenteze și să nu tragă după el și pe alții, pentru că și acolo sunt relații comerciale, unul de la altul se împrumută. Și atunci, când am pus problema asta cu anul de referință 2018, pentru că noi am încercat să forțăm printr-o lege. Ăștia de la Comisie (Comisia Europeană n.r.) nu înțelegeau, că nimeni în Europa nu face chestia asta, să se înregistreze cu un anumit număr de animale, după care să și le vândă și 7 ani să fumeze și să ia banii. Noi, și aici, am găsit o șmecherie. Din păcate, nu o să putem.

Vom aduce anul de referință mai..., o să-l actualizăm, dar nu știu cum o să-i putem opri pe acești șmecheri. Pentru mine, personal, vânătorii ăștia de subvenții sunt cel mai mare pericol și cel mai mare rău care s-a întâmplat agriculturii românești e că au venit în agricultură oameni care nu au nimic de-a face cu agricultura și au venit doar pentru subvenții. Și-n alte țări au venit, dar la noi parcă sunt cei mai mulți. Și foarte mulți bani sunt sifonați, semilegal, asta e o modalitate semilegală, este legală, dar imorală, prin faptul că-ți înregistrezi un număr de animale mai mare după care tu 7 ani iei.

Nu știu cum o să găsim soluția să scăpăm de această dată de referință sau renunțăm la ANT și spunem că banii ăștia îi dăm în SCZ (sprijin cuplat zootehnic n.r.) și-i dăm pe animale reale, pentru că altfel, va continua această fraudă, practic, este o fraudă, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros, la o întâlnire cu fermierii și crescătorii de animale din Galați.

Vizualizat: 5895 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

VOTAT! CUM SE ÎMPART BANII ÎNTRE SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

VOTAT! CUM SE ÎMPART BANII ÎNTRE SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

24 octombrie 2020 - 08:33

NOUA POLITICĂ AGRICOLĂ COMUNĂ! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, măsurile de ajutor, subvențiile din noua Politică Agricolă Comună 2021-2027. Sunt trei dosare privind reforma PAC, care au fost votate vineri de eurodeputați și care aduc schimbări majore.

VOTAT! TINERII FERMIERI, AJUTOR DE 100.000 DE EURO PENTRU 7 ANI!

VOTAT! TINERII FERMIERI, AJUTOR DE 100.000 DE EURO PENTRU 7 ANI!

24 octombrie 2020 - 07:55

SUBVENȚII FERMIERI. Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European, a anunțat vineri seara că Parlamentul European a adoptat cele trei dosare privind reforma Politicii Agricole Comune 2021-2027, și anume: PAC - sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre și finanțate de FEGA și de FEADR, PAC: finanțarea, gestionarea și monitorizarea, PAC: modificarea Regulamentului OCP și a altor regulamente.

CINE A AVUT VACI ÎN 2018 IA SUBVENȚIA APIA DE 70 DE EURO/ANIMAL!

CINE A AVUT VACI ÎN 2018 IA SUBVENȚIA APIA DE 70 DE EURO/ANIMAL!

23 octombrie 2020 - 15:07

VOTAT ÎN PLENUL PARLAMENTULUI EUROPEAN! Vechea dată de referință pentru bovine 31 ianuarie 2018 a fost schimbată! Noua data de referință pentru bovine este 1 iunie 2018! Anunțul a fost făcut joi, 22 octombrie 2020, atât de europarlamentarul Daniel Buda (PPE), cât și de ministrul agriculturii, Adrian Oros. Ce înseamnă acest lucru? Crescătorii de bovine care au avut vaci de carne la 1 iunie 2018 vor încasa ajutorul național tranzitoriu, cuantumul acestei subvenții fiind de 70 de euro/vacă la nivelul anului 2019.

CRIZA SANITARĂ A LOVIT ÎN CEI MICI!

CRIZA SANITARĂ A LOVIT ÎN CEI MICI!

23 octombrie 2020 - 13:34

COMUNICAT. Pandemia de COVID-19 a pus la mare încercare cramele mici: exporturile către China au fost blocate, iar consumul din HoReCa s-a redus considerabil. Crama Dealul Dorului încearcă să acopere reducerea punctelor de desfacere prin lansarea magazinului online, anunță Crama Dealul Dorului într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ULTIMA ZI PENTRU SUBVENȚIA DE 7.000 EURO/FERMĂ! CÂND FACE APIA PLĂȚILE!

ULTIMA ZI PENTRU SUBVENȚIA DE 7.000 EURO/FERMĂ! CÂND FACE APIA PLĂȚILE!

23 octombrie 2020 - 08:11

AJUTOARE MĂSURA 21. Astăzi, 23 octombrie 2020, este ultima zi în care crescătorii de animale și cultivatorii de legume, fructe, cartofi mai pot să solicite la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ajutorul Covid-19 de maxim 7.000 de euro/fermă. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat joi, în ședința de Guvern, când se va face plata acestui ajutor.

VESTE URIAȘĂ PENTRU CRESCĂTORII DE BOVINE!

VESTE URIAȘĂ PENTRU CRESCĂTORII DE BOVINE!

23 octombrie 2020 - 07:55

PARLAMENTUL EUROPEAN A SCHIMBAT DATA DE REFERINȚĂ! Ce nu a reușit ministrul agriculturii, Adrian Oros, să facă la Consiliul AGRIFISH, ținut la Luxembourg în zilele de 19 și 20 octombrie 2020, au reușit europarlamentarii români. Ministrul agriculturii a comunicat aseară, 22 octombrie 2020, că noua data de referință pentru ajutorul acordat bovinelor de carne este anul 2018. Vechea data de referință era 31 ianuarie 2013.

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

23 octombrie 2020 - 07:13

ȘEDINȚĂ DE GUVERN. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat joi seara, în debutul ședinței de Guvern, că au fost autorizați la plata avansului la subvențiile APIA 602.306 fermieri din cei 830.898 de fermieri care au depus cererea unică la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

VESTE BUNĂ PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

VESTE BUNĂ PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

22 octombrie 2020 - 19:07

ANUNȚ OFICIAL! Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor (MMAP) pregătește demararea lucrărilor pentru încă 7 noi platforme pentru gunoiul de grajd și pentru o stație de compostare, anunță Ministerul Mediului într-un comunicat transmis astăzi pentru AGROINFO.

AGROLAND PREIA AVICOLA BUCUREȘTI, SUCURSALA MIHĂILEȘTI!

AGROLAND PREIA AVICOLA BUCUREȘTI, SUCURSALA MIHĂILEȘTI!

22 octombrie 2020 - 17:45

COMUNICAT. Agroland a preluat recent activitatea platformei Avicola Mihăilești, producător de ouă de consum și pui de o zi, care include șase ferme, aflate pe o suprafață de 30 ha, în județul Giurgiu, anunță un comunicat Agroland transmis pentru AGROINFO.

ȘEFUL ANSVSA, EXERCIȚIU DE MOBILIZARE ÎN SITUAȚII EXTREME!

ȘEFUL ANSVSA, EXERCIȚIU DE MOBILIZARE ÎN SITUAȚII EXTREME!

22 octombrie 2020 - 10:15

COMUNICAT. Președintele ANSVSA, dr. Robert Chioveanu, participă, în perioada 19-23 octombrie 2020, în judeţul Ialomiţa, la un amplu Exerciţiu de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii economiei şi a teritoriului pentru apărare, exercițiu prezidat de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, anunță Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Brinkman - Let’s improve together

Brinkman - Let’s improve together

La sfârşitul lunii noiembrie 2019, compania Brinkman a organizat o întânire cu partenerii săi - fermeri şi distribuitori din România. Desfăşurat sub deviza "Let’s improve together!", evenimentul a fost un bun prilej pentru schimbul de cunoştinţe între fermieri, companie şi colaboratori. Participanţii au fost în principal cultivatori de tomate şi căpşune în sere, dealeri Brinkman şi consultanţi şi specialişti în domeniul horticol. Tema principală a seminarului a fost creşterea eficienţei şi a productivităţii, în condiţiile lipsei forţei de muncă.

 

Interviu cu Cristina György-Hângan, manager vânzări România şi Moldova - Brinkman Hungary Kft.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

La bar

La bar
Merge un bărbat cu un pistol într-un club şi începe să strige: Detalii