CE SE ÎNTÂMPLĂ CU SUBVENȚIA APIA ÎNCASATĂ DE CEI MAI MULȚI FERMIERI? Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat, la o întâlnire cu fermierii din Galați, că o soluție pentru a scăpa de vânătorii de subvenții este renunțarea la ajutorul național tranzitoriu (ANT), subvenția de care beneficiază cei mai mulți fermieri și crescători de animale, și transferarea banilor la sprijinul cuplat, subvenția de care beneficiază puțini crescători de animale.
Data de referință la bovine, 31 ianuarie 2013, a făcut posibilă achitarea ajutorului național tranzitoriu din zootehnie (ANT) și celor care nu mai au picior de animal în curte, în timp ce adevărații crescători de animale nu au încasat niciun leu pentru animalele ulterior apărute/cumpărate datei de referință. O aberație! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, susține că este o fraudare a banilor pentru subvenții.
Este clar că ajutorul național tranzitoriu va dispărea chiar dacă de această subvenție beneficiază cei mai mulți crescători de animale și fermieri, pe lângă vânătorii de subvenții și șmecherii care s-au folosit de data de referință pentru bovine. Comisia Europeană nu mai este de acord cu continuarea acestor plăți. AGROINFO v-a spus AICI punctul de vedere al Comisiei.
La întâlnirea cu fermierii din Galați, un crescător de animale i-a spus ministrului agriculturii: Să se termine odată cu ANT, cu unii care se plimbă prin jeep-uri în timp ce noi muncim.
Ce spune ministrul Oros că s-ar putea întâmpla cu ANT, subvenția plătită din bugetul național și de care beneficiază cei mai mulți fermieri? Una dintre soluții, ca să se scape de vânătorii de subvenții, este transferarea banilor de la ANT din zootehnie la SCZ, sprijin cuplat zootehnic, subvenție APIA cu cel mai mare cuantum pe cap de animal, acordată din bani europeni.
Legat de ANT, din nefericire, aici sunt două aspecte. Pe de o parte, majoritatea țărilor europene nu dau acest ANT. Noi, bulgarii, ungurii, polonezii suntem vreo 5 țări care dăm ANT. ANT-ul este ajutorul național tranzitoriu care se dă din bani de la bugetul național tocmai pentru a compensa faptul că, în urmă cu foarte mulți ani, când s-a semnat tratatul de aderare, asta este istoria, nu am vrut să ne plângem, dar explicăm oamenilor, media sau, mai corect spus, subvențiile care au fost atunci agreate și semnate, s-a bătut palma și s-a semnat, subvențiile fermierilor din România și Bulgaria, că am intrat ultimii și deodată în Uniunea Europeană, au fost mult mai mici, urmînd ca să ajungă la media europeană, la convergență, abia în 2026. Nu mai poate fi schimbat nimic. Chiar dacă noi am crezut că acum începe un nou exercițiu bugetar și am tot susținut convergența toate țările astea. Nu. S-a semnat, s-a bătut palma, este un contract. Abia în 2026, media europeană va fi ca și subvențiile românilor. Și atunci, s-a găsit această soluție, să se dea sprijinul cuplat pentru sectoarele aflate în dificultate, care este din bani europeni, o parte din anvelopa generală și dată în domenii aflate în dificultate, tocmai pentru a sprijini sectoarele, și ajutorul național tranzitoriu, tot în acele domenii, dar din bani de la buget.
Acum, pentru ANT există un regulament, dar nici într-o țară europeană unde se dă acest ANT, această dată de referință nu a fost folosită în mod fraudulos. Noi, și aici, am reușit să fraudăm această dată de referință. Acolo, structura, practic, numărul de animale și numărul de ferme, este cam constant și niciun fermier nu-și scade brusc numărul de animale în mod voit, doar dacă dă o boală sau este un accident și atunci statul înțelege să-l ajute pe fermier și-n anii următori chiar dacă are animale mai puține decât inițial, ca să-și revină, să nu falimenteze și să nu tragă după el și pe alții, pentru că și acolo sunt relații comerciale, unul de la altul se împrumută. Și atunci, când am pus problema asta cu anul de referință 2018, pentru că noi am încercat să forțăm printr-o lege. Ăștia de la Comisie (Comisia Europeană n.r.) nu înțelegeau, că nimeni în Europa nu face chestia asta, să se înregistreze cu un anumit număr de animale, după care să și le vândă și 7 ani să fumeze și să ia banii. Noi, și aici, am găsit o șmecherie. Din păcate, nu o să putem.
Vom aduce anul de referință mai..., o să-l actualizăm, dar nu știu cum o să-i putem opri pe acești șmecheri. Pentru mine, personal, vânătorii ăștia de subvenții sunt cel mai mare pericol și cel mai mare rău care s-a întâmplat agriculturii românești e că au venit în agricultură oameni care nu au nimic de-a face cu agricultura și au venit doar pentru subvenții. Și-n alte țări au venit, dar la noi parcă sunt cei mai mulți. Și foarte mulți bani sunt sifonați, semilegal, asta e o modalitate semilegală, este legală, dar imorală, prin faptul că-ți înregistrezi un număr de animale mai mare după care tu 7 ani iei.
Nu știu cum o să găsim soluția să scăpăm de această dată de referință sau renunțăm la ANT și spunem că banii ăștia îi dăm în SCZ (sprijin cuplat zootehnic n.r.) și-i dăm pe animale reale, pentru că altfel, va continua această fraudă, practic, este o fraudă, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros, la o întâlnire cu fermierii și crescătorii de animale din Galați.