SUBVENȚII PENTRU MICII ȘI MARII FERMIERI. Ministrul agriculturii Adrian Oros a declarat astăzi, în cadrul unui interviu acordat unui post local de radio, că este împotriva plafonării subvențiilor pentru marii fermieri. Șeful MADR nu este de acord cu propunerea făcută de Comisia Europeană de a plafona subvențiile pentru marii agricultori și de a redistribui micilor fermieri suma rezultată din plafonare.
Plafonarea subvențiilor agricole i-ar afecta pe fermierii mari, care au făcut investiții, care au datorii contractate tocmai pentru a-și dezvolta fermele, noi nu suntem de acord cu plafonarea subvențiilor pentru că i-ar afecta nedrept pe mulți care au făcut investiții, care au rate, leasinguri, a declarat astăzi ministrul agriculturii la Radio Someș.
Comisia Europeană susține plafonarea plăților directe la suma de 100.000 de euro pentru o fermă și pentru un beneficiar. La Bruxelles, s-au discutat diverse versiuni ale plafonării, să fie limitată la o sumă doar schema de plată unică pe suprafață (SAPS), să li se deconteze fermierilor mari cheltuielile cu angajații, etc. Încă nu s-a bătut nimic în cuie, plafonarea este la faza de propunere. Dar, în toate scenariile plafonării, sumele rezultate, practic, tăiate din subvențiile marilor fermieri ar urma să fie redistribuite sub formă de ajutoare fermierilor mici și medii.
Ce plan are Ministerul Agriculturii, ministrul Adrian Oros, pentru micii fermieri din România? Trebuie să aibă un plan, o soluție, atât timp cât Bruxelles-ul insistă că micii fermieri și fermele de familie reprezintă viitorul.
Am găsit o modalitate, să facem o plată redistributivă. Din suma totală care este de 13 miliarde de euro (bugetul pentru plățile directe ale fermierilor români în perioada 2021-2027 n.r.) o să luăm un procent care o să-l realocăm fermelor mici, medii, pentru că acolo să venim cu o finanțare mai consistentă. Fără a plafona subvențiile pentru fermele mai mari. Dorim să-i ajutăm pe cei mici și medii, fără să-i afectăm pe cei mari. Așa este corect, a spus Oros.