Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ UN NOU AJUTOR DE MINIMIS! SUMELE PENTRU FERMIERI!

Publicat: 04 martie 2021 - 08:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

AJUTOARE FERMIERI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat un nou program de ajutor de minimis pentru fermieri. Fostul Program Tomata se transformă în Programul Legume în spații protejate, iar ajutoarele pe hectar acordate fermierilor încep de la 1.000 de euro/ha.

Adrian Oros anunță că, anul acesta, programul Tomata se transformă în „Legume în spaţii protejate”.

"Programul Tomata, la fel cum am spus in tot anul trecut, s-a derulat pe o perioada de 4 ani. Orice formă de schemă de sprijin de stat funcționează între 3 si 4 ani. Se direcționează anumite sume către un sector aflat în dificultate, după care forma aceea de sprijin se mută într-o altă zonă.  Din nefericire, nu întotdeauna acest program a avut efect, deoarece constant, in fiecare an, importurile de tomate au crescut, apoi în multe locuri, programul a fost fraudat pentru că nu era foarte sigur din punct de vedere al managementului programului și au fost foarte mulți fermieri sau așa-ziși fermieri care au beneficiat de acest program, iar banii in mod normal ar fi trebuit sa ajunga la cei care chiar produceau tomate in spatii protejate. La fiecare întâlnire legumicultorii mă întrebau același lucru – de ce doar tomata, nu mai sunt și alte legume? Tocmai de aceea anul acesta o să extindem această formă de sprijin și o să o transformam în legume in spații protejate, iar legumicultorii să producă acele legume pe care piața le cere”, a anunțat ministrul agriculturii.

Potrivit șefului MADR, sumele pe care le vor lua legumicultorii prin programul „Legume în spaţii protejate” nu au fost încă stabilite, dar vor fi acordate diferenţiat, o dată pentru vânzare directă şi o parte pentru procesare. Totodată, sumele ar putea fi diferenţiate şi după cheltuieli. Spre exemplu, o mie de euro la hectar pentru vinete şi varză sau vor varia după destinaţie, vânzare în pieţe sau materie primă pentru conserve. În plus, ministrul Oros a adăugat că fermierii vor beneficia anul acesta de un sprijin cuplat la legume de circa 4.600 de euro pe hectar.

Noile reglementări ar trebui să scadă importurile şi producţia autohtonă să crească. „Pentru noi este binevenit orice ajutor. Avem trei hectare de pământ în comuna Topraisar şi le cultivăm cu ardei, gogoşari, vinete, varză. Anul trecut nu am pus roşii pentru că solarul este mic şi am avut probleme cu încălzirea. Nu am luat subvenţii, dar anul asta ne gândim să depunem cerere”, a spus legumicultorul George I., din comuna Topraisar, județul Constanța, citat de cugetliber.ro.Suntem de la 23 August şi vindem în piaţă de mulţi ani. Suntem producători de legume. Avem seră, avem grădină mare şi tot ce cultivăm, vindem în piaţă. În primul an am luat 3.000 de euro, bani prin programul „Tomata”, cu care am modernizat solarul. Am tras apă, am construit o sobă şi ne-am pus pe picioare”, a declarat Maria S., din comuna 23 August. Legumicultorii vor ca subvenţiile să fie acordate pe tot parcursul anului, să poată cultiva legume mereu, nu numai într-o anumită perioadă. Ei spun că şi retailerii sunt interesaţi de produsele lor şi ar avea unde să-şi desfacă marfa.

De asemenea, în noul exerciţiu financiar al MADR, un accent important se pune şi pe spaţiile de depozitare şi pe procesare a produselor. Astfel au fost alocate 150 de milioane de euro pentru solarii şi 50 de milioane pentru procesare şi depozitare.

Vizualizat: 6187 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

APIA: Plăți necuvenite și sancțiuni administrative la subvențiile acordate crescătorilor de animale!

APIA: Plăți necuvenite și sancțiuni administrative la subvențiile acordate crescătorilor de animale!

23 aprilie 2021 - 07:13

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vă informează despre situațiile în care se aplică sancțiuni la subvențiile acordate crescătorilor de animale și când se consideră că aceste plăți sunt necuvenite fermierilor.

APIA: Modificarea rasei bovinei pentru plata sprijinului cuplat și a ajutorului național tranzitoriu!

APIA: Modificarea rasei bovinei pentru plata sprijinului cuplat și a ajutorului național tranzitoriu!

23 aprilie 2021 - 06:48

Crescătorii de bovine care cer anul acesta cele două subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), sprijinul cuplat zootehnic și ajutorul național tranzitoriu, pot să modifice rasa bovinei ulterior depunerii cererii unice de plată.

Ajutor de stat creșterea animalelor 2021! MADR anunță astăzi suma alocată pentru plata ajutorului!

Ajutor de stat creșterea animalelor 2021! MADR anunță astăzi suma alocată pentru plata ajutorului!

22 aprilie 2021 - 18:56

Ministerul Agriculturii a publicat astăzi, pe site-ul oficial, o altă variantă a proiectului de hotărâre de Guvern pentru suma alocată ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor. Este vorba de ajutorul acordat asociațiilor crescătorilor care mențin registrele genealogice și efectuează teste pentru determinarea calității genetice a șeptelului.

Cașcavalul de Săveni: produs cu indicație geografică protejată în UE

Cașcavalul de Săveni: produs cu indicație geografică protejată în UE

22 aprilie 2021 - 18:06

Comisia Europeană a aprobat cererea de înscriere a denumirii „Cașcaval de Săveni” din România în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP).

Mesaj APIA de astăzi pentru fermieri!

Mesaj APIA de astăzi pentru fermieri!

22 aprilie 2021 - 17:50

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în cadrul Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată în anul 2021, au fost înregistrate un număr de 550.655 cereri, pentru o suprafață de 3.793.501,08 ha.

Am 100 de vaci și niciun metru pătrat de pășune!

Am 100 de vaci și niciun metru pătrat de pășune!

22 aprilie 2021 - 12:17

Crescătorul de animale Dumitru Jurjac din județul Bihor, comuna Girișu de Criș, deține o fermă cu 100 de capete vaci de lapte și spune că nu are nici o palmă de pășune, fiind nevoit să-și țină vacile pe fermă și să le cumpere furaje.

Primar condamnat la închisoare! A luat ajutoare europene pentru o fermă care nu există!

Primar condamnat la închisoare! A luat ajutoare europene pentru o fermă care nu există!

22 aprilie 2021 - 09:20

Un primar din județul Gorj a fost condamnat miercuri, 21 aprilie 2021, la doi ani și trei luni de închisoare cu executare pentru că a încasat ajutoare europene pentru o fermă care există doar pe hârtie. Primarul a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Decizia instanței este definitivă, iar primarul a fost încarcerat.

Informațiile de care depind subvențiile fermierilor români primite de la UE!

Informațiile de care depind subvențiile fermierilor români primite de la UE!

22 aprilie 2021 - 08:16

Din 10 mai 2021, peste 20.000 de recenzori vor merge din fermă în fermă, pentru a strânge informații despre culturi, terenuri, animale sau muncitori.

Sumele care se scad din ajutorul Covid 19 pentru anul 2021 pentru crescătorii de bovine!

Sumele care se scad din ajutorul Covid 19 pentru anul 2021 pentru crescătorii de bovine!

22 aprilie 2021 - 07:44

Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri, 21 aprilie 2021, condițiile pentru schema Covid 19 acordată în acest an crescătorilor de bovine. Valoarea totală, maximă, pe care o poate încasa o întreprindere, fermă, din domeniul creșterii bovinelor, indiferent de forma juridică, este de 225.000 de euro, echivalentul în lei.

Sprijinirea fermelor de familie și întinerirea generațiilor de fermieri!

Sprijinirea fermelor de familie și întinerirea generațiilor de fermieri!

21 aprilie 2021 - 20:21

Prin Planul Național Strategic se va pune accent pe sprijinirea fermelor de familie și întinerirea generațiilor de fermieri, pe consolidarea mediului asociativ şi pe îmbunătățirea poziției fermierilor în cadrul lanțului agroalimentar, anunță  secretarul de stat MADR Marius Mihai Micu, care a participat astăzi la videoconferința miniștrilor agriculturii din grupul Visegrad și Bulgaria, Croația, România, Slovenia.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

La curse

La curse
Un tip avea un cal de curse ce nu câştigase niciodată o cursa. Detalii