SUBVENȚII CRESCĂTORI DE ANIMALE! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat joi, 4 februarie 2021, în cadrul unei intervenții video, că sunt alocate 300 de milioane de euro pentru ajutoare de care beneficiază fermele de creștere a animalelor.
Ministrul agriculturii a spus că pentru cei doi ani de tranziție, 2021-2022, fermele din zootehnie beneficiază de un ajutor distinct acordat pe măsura 4.1 investiții în exploatații agricole. Suma alocată este mare, 300 de milioane de euro.
Am alocat și-n următorii doi ani, pe investiții, 300 de milioane de euro pentru zootehnie și ne-am gândit, în primul rând, la sectorul de reproducție porc și pasăre. Am alocat o sumă consistentă, 300 de milioane de euro pentru zootehnie, chiar dacă colegii din celelalte sectoare, vegetal, legumicol, au spus că este o disproporție, a spus ministrul agriculturii, în intervenție video pe care a avut-o joi, 4 februarie 2021, la evenimentul online "Orașe și comunități. Viziune 2030".
Șeful MADR a anunțat că toate măsurile de finanțare pentru acest an, pentru ferme, vor fi lansate în luna iunie a acestui an.
Schița primei liste de măsuri de sprijin de care vor beneficia fermierii, anunțată de ministrul Oros pentru cei doi ani de tranziție, arată așa:
Măsuri dezvoltare rurală, investiții în ferme:
Măsura 4.1 Investiții în exploatații agricole:
- pentru investiţii în procesare şi condiţionare în fermă, integrarea în fermă, vor fi alocate în jur de 100 de milioane de euro;
- pentru investiţii în exploataţii agricole pe legumicultură şi aici mă refer la sere şi solarii - 100 de milioane de euro;
- pentru investiţii în exploataţii din zootehnie - circa 200 de milioane, iar pentru zootehnie în zona montană - 90 de milioane de euro;
- investiţiile privind achiziţiile simple şi echipamente în ferme cam 100 de milioane euro;
- investiţii privind procesarea şi condiţionarea legumelor 50 de milioane euro;
- investiţii în exploataţii pomicole - 110-115 milioane euro.
Măsura 4.2 Investiţii în marketingul produselor agricole - 130-140 de milioane euro, în jur de 80 de milioane de euro la nivel naţional şi 30 de milioane pentru zona montană.
Măsură nouă, investiții în culturi proteice - 25 milioane de euro.
Programul LEADER - 50-70 milioane de euro.
Măsura 17.1 Prime de asigurare a culturilor agricole și animalelor - 10-15 milioane de euro.
Măsurile care vor fi finanțate din PNRR (Programul Național de Relansare și Reziliență):
Submăsura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri - 80-100 de milioane de euro.
Submăsura 6.3 Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici - 80-90 milioane de euro.
Submăsurile 6.2 și 6.4 Investiții nonagricole - 150 milioane de euro.
Cooperarea pe orizontală şi verticală pe lanţul de aprovizionare - 50 milioane euro.
Ministrul agriculturii a precizat că lansarea tuturor măsurilor de dezvoltare rurală va fi făcută la mijlocul lunii iunie 2021.