Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Ministrul Mediului: Sprijin pentru păstorii montani!

Publicat: 13 octombrie 2023 - 14:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

România se numără printre cele 10 ţări care au depus dosarul multinaţional "Transhumanţa, strămutarea sezonieră a turmelor" la UNESCO în martie 2020, iar evaluarea dosarului va avea loc în luna octombrie a acestui an, urmând ca rezultatele să fie anunţate în cadrul reuniunii Comitetului UNESCO din Botswana în decembrie 2023, informează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Ministrul de resort, Mircea Fechet, a participat joi la COP 7 - Convenţia Cadru privind Protecţia şi Dezvoltarea Durabilă a Carpaţilor (Carpathian Convention), care se desfăşoară în perioada 11-13 octombrie, în Belgrad, Serbia.

Ministrul a abordat şi subiectul includerii transhumanţei în lista reprezentativă a UNESCO, având în vedere unicitatea şi importanţa culturală şi de mediu a acestei tradiţii.

oierit-unesco-doi_b

"Considerăm că susţinerea pastoralismului este încă posibilă în munţii noştri dacă păstrăm aceste zone fără poluare, cu ape curate şi păduri lipsite de materiale plastice, deşeuri sau alţi poluanţi. Acţiunile noastre trebuie coordonate pentru a aborda eficient provocările transfrontaliere, inclusiv cele care decurg din schimbările climatice, poluarea cu plastic şi speciile invazive. Dar, desigur, aceste acţiuni trebuie să fie însoţite de o educaţie sporită, conştientizare şi implicare responsabilă la toate nivelurile. Totodată, este imperativ să colaborăm pentru a aborda provocările transfrontaliere pe care le prezintă problemele de mediu. Pentru că aşa cum spunem cu toţii, natura nu cunoaşte graniţe, iar provocările noastre de mediu pot fi gestionate eficient doar prin cooperarea regională şi internaţională", a punctat Mircea Fechet, citat de Agerpres. 

În marja reuniunii, demnitarul român a avut o întâlnire bilaterală cu Irena Vujovic, ministrul Protecţiei Mediului din Republica Serbia. În cadrul întâlnirii, cei doi demnitari au semnat scrisoarea comună privind desemnarea sitului internaţional Ramsar Parcul Natural "Porţile de Fier" din România şi a sitului internaţional Djerdap din Republica Serbia ca sit Ramsar transfrontalier.

"Semnarea acestei scrisori comune reprezintă o etapă semnificativă în relaţia noastră bilaterală. Totodată, este o oportunitate pentru noi să ne consolidăm cooperarea în materie de mediu şi schimbul de cunoştinţe şi bune practici în beneficiul ambelor naţiuni. Ţările noastre împărtăşesc nu numai proximitatea geografică, ci şi un angajament pentru stabilitatea regională, dezvoltarea economică şi sustenabilitatea mediului. De asemenea, cred că reprezintă o oportunitate remarcabilă de a ne uni eforturile în conservarea şi protecţia acestor ecosisteme vitale. Aceasta depăşeşte graniţele naţionale, subliniind responsabilitatea noastră comună pentru aceste comori naturale unice. Parcul Natural Porţile de Fier din România şi situl internaţional Djerdap din Serbia nu sunt doar zone geografice, acestea trăiesc, respiră prin ecosisteme pline de biodiversitate, au moştenire culturală şi valoare economică. Desemnându-le ca sit Ramsar transfrontalier, contribuim la conservarea şi utilizarea durabilă a acestor zone umede", a subliniat Mircea Fechet.

Vizualizat: 1006 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie ASTĂZI ferme de vaci!

Decizie ASTĂZI ferme de vaci!

28 noiembrie 2023 - 18:40

S-a discutat astăzi la Bruxelles. Directiva DEI (Directiva Emisii Industriale) ar putea pune în pericol fermele de vaci care nu vor avea mijloacele necesare de a investi. Potrivit Euractiv, trei europarlamentari solicită Comisiei să se excludă vacile de la aplicarea acestei directive.

Cu cât se mai vinde o Bălțată Românească cu origine, dar fără origine!

Cu cât se mai vinde o Bălțată Românească cu origine, dar fără origine!

28 noiembrie 2023 - 14:09

Care este prețul cu care se vinde, în această perioadă, o vacă din rasa Bălțată Românească, neînscrisă în registrul genealogic al rasei, și cu cât se vinde un exemplar înscris în secțiunea principală a registrului genealogic?

Procurorii DNA, percheziții ASTĂZI la cei care au obținut ilegal terenuri!

Procurorii DNA, percheziții ASTĂZI la cei care au obținut ilegal terenuri!

28 noiembrie 2023 - 12:53

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2014-2023, în legătură cu obținerea pe nedrept a unor imobile (24 de terenuri) aflate în proprietatea statului, situate pe raza municipiului București.

Subvenție specială pentru fermele mici care cresc animale, dar cultivă și pământ!

Subvenție specială pentru fermele mici care cresc animale, dar cultivă și pământ!

28 noiembrie 2023 - 12:12

O nouă plată directă se pregătește pentru fermele mixte, mai ales pentru cele mici sau de familie, a anunțat comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

MADR: Precizări importante ajutor de stat!

MADR: Precizări importante ajutor de stat!

28 noiembrie 2023 - 11:51

Ministerul Agriculturii face precizări importante vizavi de accesarea ajutoarelor de stat din cadrul Programului Investalim.

Comisar UE mesaj de la fermieri: Nu ne dați nicio subvenție, asta e pomană!

Comisar UE mesaj de la fermieri: Nu ne dați nicio subvenție, asta e pomană!

27 noiembrie 2023 - 09:36

Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat că primește mesaje de la unii dintre fermieri care-i spun să nu se mai dea subvențiile agricole, pentru că sunt o pomană. Prețul corect la produsele agricole, produsele din fermă ar fi în avantajul fermierilor, crescătorilor de animale. Din 2027, s-ar putea să dispară subvențiile agricole.

Micii fermieri până-n 10 ha sunt scutiți de această condiție pentru subvenții APIA!

Micii fermieri până-n 10 ha sunt scutiți de această condiție pentru subvenții APIA!

27 noiembrie 2023 - 07:38

Micii fermieri care lucrează până-n 10 ha sunt scutiți de respectarea normei de eco-condiționalitate, Gaec 8, atât de discutată în ultimul timp. Această condiție este obligatorie pentru încasarea subvențiilor APIA pe suprafață, excepție fac micii fermieri. Ce presupune? Necultivarea unui procent din teren. Pentru acest an, fermierii au avut derogare, dar anul viitor vor trebui să respecte condiția dacă vor subvenții. 

Ajutor 186 milioane euro pentru fermieri!

Ajutor 186 milioane euro pentru fermieri!

27 noiembrie 2023 - 06:29

În 2024, Comisia Europeană va aloca un total de 185,9 milioane EUR pentru finanțarea activităților de promovare a vânzării de produse agricole și alimentare ale UE durabile și de înaltă calitate în UE și în întreaga lume.

Programul Solarul pentru micii fermieri!

Programul Solarul pentru micii fermieri!

26 noiembrie 2023 - 20:15

Fermierii apreciază ajutorul obținut prin programul „Tomata”, dar Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău, crede că ar trebui îmbunătățit pentru a favoriza zestrea genetică națională de semințe de tomate și legume, nu pe cea din import.

Crescătorii își dau oile gratis ca să scape de cheltuieli!

Crescătorii își dau oile gratis ca să scape de cheltuieli!

26 noiembrie 2023 - 15:06

Excesul de carne de oaie din Australia a făcut ca preţurile să scadă, iar unii fermieri îşi sacrifică sau îşi dau oile gratis pentru a reduce costurile, în loc să le crească la ferme, relatează CNBC și News.ro.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Una dintre cele mai vechi rase de bovine din Europa s-a adaptat de minune pe păşunile de lângă Agnita, unde Bogdan Varga a preluat de câteva luni afacerea tatălui său. Exploatate exclusiv pentru producţia de carne, cele 110 exemplare de Galloway sunt ţinute tot timpul anului pe păşune.

Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radis

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Ninge...

Ninge...
De când a început să ningă, barbatul meu stă şi se uită non-stop pe geam. Detalii