Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

Ministrul Finanțelor: Ce se întâmplă cu banii pentru subvențiile fermierilor!

Publicat: 17 mai 2023 - 07:02
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

România trebuie să atragă fonduri europene de 3,8 miliarde de euro în următoarele 7 luni pentru agricultură, altfel banii se vor pierde, atrage atenția Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, la Conferința Națională “Hrană de calitate – profit pentru toti românii – cum adăugăm plusvaloare agriculturii”, în cadrul proiectului “România Inteligentă”, organizată de Antena 3 CNN și cotidianul național Jurnalul.

Agricultura are cea mai mică fiscalitate dintre toate sectoarele economice.

"Viitorul este despre hrană, energie și inteligență. Fiscalitatea în agricultură este cea mai redusă din toate sectoarele economice.

Dintr-o altă perspectivă, finanțările, suntem într-o altă paradigmă, de excedent. Față de alte sectoare, finanțările care sunt asigurate pentru agricultură și industria alimentară sunt excedentare. Trebuie făcut un efort comun. Avem mai mulți bani decât măsuri sau proiecte. Avem bani europeni la dispoziție.
De exemplu, la acest moment, când discutăm de exercițiul financiar 2014-2020, pe tot ce înseamnă agricultură și investiții, mai avem de atras în următoarele 7 luni 3,8 miliarde de euro. Un miliard pe plăți directe și 2,8 miliarde pe investiții.

Deci nu avem o problemă din perspectiva finanțărilor. Dacă este undeva de lucrat, este de a avea un dialog mult mai aplicat și a găsi cele mai bune soluții pentru a aduce banii către zona unde au cea mai mare multiplicare, în care ei se văd la final către consumatori", explică demnitarul.

cerere apia 2023_b

România este un slab producător de materii procesate, mai ales din cauza birocrației care pune piedici atragerii de fonduri.
"Suntem un producător mare de materii prime, suntem un slab producător de materii procesate. Suntem un importator net de materii procesate. Și nu este o chestiune care este de astăzi, are ceva ani vechime. Aici cred că a fost, pe de o parte, o greșeală din partea autorităților statului, în sensul în care au lăsat piața liberă să se exprime pe puterea capitalului care exista, fără să intervină mai puternic și mai curajos.

Am avut antreprenori de succes care s-au descurcat pe propriile lor picioare, prin propriile lor mijloace. Am avut și avem în continuare un aparat birocratic încă destul de obstrucționist, în sensul în care banii nu ajung rapid în proiectele care sunt finanțate și pentru care antreprenorii iau credite și se finanțează. Pe de altă parte, trebuie asigurată și o capitalizare masivă a agriculturii românești", spune Adrian Câciu.

România se află mereu cu un pas în urmă și investește în tehnologii învechite.
"Avem lipsa de capital nativă a antreprenorului care se manifestă în toate sectoarele dar ceea ce este de îndreptat este să folosim mai rapid, mai eficient banii și, pe acele măsuri, care pot să aducă valoare adăugată rapidă. Avem o tară națională. De regulă încercăm să reparăm trecutul în viitor. Dacă avem o problemă, o sincopă, noi o reparăm raportându-ne la cum sunt alții astăzi sau cum erau ieri, și ne dorim să ajungem cum erau ei ieri. Numai că atunci când noi am pus bazele și am făcut investiția raportată la nevoile trecutului deja suntem într-un alt viitor și avem o altă paradigmă de dezvoltare și de nevoie. Și ne trezim că, deși am investit o serie de sume importante, suntem întârziați față de ceea ce înseamnă nivelul de competiție regional, european, mondial. Și iar trebuie să investim, să retehnologizăm.

Măsurile de sprijin trebuie să fie ancorate spre o paradigmă a viitorului. Cum va fi industria alimentară peste 3 ani, și investiția să fie astfel măsusrată încât să răspundă la nevoile de peste 3 ani. Evident, ai nevoie și de investiții pentru a-ți asigura hrana curentă. Acolo sunt lucruri care se pot gestiona în altă filozofie", precizează ministrul.

Deși România dispune de 3,8 miliarde de euro fonduri europene, riscă să piardă 2,8 miliarde de euro, aferenți investițiilor.
"România, la momentul acesta, are mai mulți bani la dispoziție și multe proiecte decât realizări. 3,8 miliarde de euro pe care dacă nu-i folosim până la finalul anului, avem un risc oarecare de a-i pierde. Sper să nu se întâmple acest lucru. Dar înseamnă un efort instituțional masiv și un dialog permanent cu beneficiarii de proiecte, astfel încât aceste proiecte să fie duse la capăt cu celeritate. Mai avem 7 luni pentru 3,8 miliarde de euro!

Să spunem că întotdeauna am avut o ancoră perfectă pe plățile directe pentru că plățile directe au o absorbție liniară, acei bani oricum se duc pe subvenții, deci se încasează de către fermieri. Dar partea care rămâne este cea de investiții. Partea de subvenții este cea care îți acoperă o serie de costuri. Ceea ce ne rămâne ca valoare adăugată este partea de investiții. 2,8 miliarde sunt la investiții, proiecte. Avem supracontractare, proiecte în derulare, totul este ca instituțiile statului să aibă un dialog permanent pe fiecare proiect în parte, cu fiecare beneficiar, și să încerce rapid să închidă aceste proiecte și să nu stăm până la 31 decembrie 2023. Ar trebui închise în septembrie ca să mai fie timp de regularizări", afirmă Adrian Câciu.

 

Vizualizat: 1125 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

21 septembrie 2023 - 15:41

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru finanțarea acordată prin Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM, pe pagina oficială a Agenției, www.afir.ro, la secțiunea Comunicare/ Dezbatere publică.

Bani în plus pentru vaca de lapte!

Bani în plus pentru vaca de lapte!

21 septembrie 2023 - 15:15

"Îmbunătățim formele de sprijin pentru crescătorii de bovine prin acordarea subvenției la trei capete încărcătură pe hectar, pentru porumb siloz, ceea ce înseamnă că fermierii vor primi încă 260 de euro peste cei 200 de euro încasați," a anunțat ministrul agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea pe care a avut-o miercuri cu Asociaţia Crescătorilor de Taurine din România.

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

21 septembrie 2023 - 09:02

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a participat miercuri, 20 septembrie 2023, la ședința Asociației Crescătorilor de Taurine din România, la sediul IBNA Balotești.

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

21 septembrie 2023 - 08:38

Povestea unei văcuțe dintr-un sat din România a înduioșat membrii unui grup al crescătorilor de vaci Facebook. S-a pierdut pe 6 septembrie și-n zadar proprietarii de 80 de ani au fost ajutați să o caute cu o dronă, s-au rugat și au implorat, nici urmă de văcuță. Supărați și cu lacrimi în ochi au hotărât să cumpere o altă vacă. Ce s-a întâmplat atunci?

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

21 septembrie 2023 - 07:57

"În perioada 18 - 19 septembrie 2023, am reprezentat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la lucrările Consiliului de Agricultură și Pescuit, care s-a desfășurat la Bruxelles," informează secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, pe Facebook. 

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

20 septembrie 2023 - 18:48

Cornel Constantin Turcescu, directorul general al APIA, a participat la o întâlnire de lucru cu reprezentanții Băncii Transilvania, în contextul parteneriatelor solide pe care agenția le are cu mediul bancar pentru facilitarea accesului fermierilor la creditare în condiții avantajoase.

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

20 septembrie 2023 - 18:18

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunță că astăzi a făcut plățile pentru cei care beneficiază de renta agricolă viageră. 

Ministrul agriculturii vrea să înființeze stații de producere a biogazului în fermele de vaci!

Ministrul agriculturii vrea să înființeze stații de producere a biogazului în fermele de vaci!

20 septembrie 2023 - 14:45

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a spus marți, în exclusivitate la „Interviurile Digi24.ro”, că are în vedere un proiect de înființare a unor stații de producere a biogazului în cadrul fermelor românești de creșetere a bovinelor, pentru a fi folosit la sere în care să se producă legume pe tot parcursul anului.

Document Guvern taxe și impozite! Impozit special pe case și mașini!

Document Guvern taxe și impozite! Impozit special pe case și mașini!

20 septembrie 2023 - 13:47

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de lege privind noile măsuri fiscal-bugetare, pentru care Guvernul ar urma să îşi asume răspunderea în Parlament.

Trei familii de crescători au făcut o cooperativă și acum deschid o făbricuță de lapte!

Trei familii de crescători au făcut o cooperativă și acum deschid o făbricuță de lapte!

20 septembrie 2023 - 07:15

Trei familii de crescători de animale din comuna Zagra, Bistriția Năsăud, s-au asociat și au făcut Cooperativa Agricolă Haiducii Țibleșului, cu sediul în satul Suplai. Acum cooperativa a investește 3,66 milioane lei într-un centru de prelucrare a laptelui, urmând să scoată pe piață lapte pentru consum, caș și cascaval sub brand propriu.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Flavia
|
05. 17, 2023. Wednesday 17:11
Consider ca fermierii sunt foarte importanti mai ales in Romania, poate ar fi un lucru bun daca acestia ar apela la o banca pentru un credit sau la variante alternative cum ar fi crediturgent.ro astfel pentru a avea niste bani o perioada pentru a putea sustine cultura.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Dilemă

- Cum îl cheamă pe taică-tău? Detalii