Adama
Agreena
AGRICOVER

Ministrul Finanțelor: Ce se întâmplă cu banii pentru subvențiile fermierilor!

Publicat: 17 mai 2023 - 07:02
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

România trebuie să atragă fonduri europene de 3,8 miliarde de euro în următoarele 7 luni pentru agricultură, altfel banii se vor pierde, atrage atenția Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, la Conferința Națională “Hrană de calitate – profit pentru toti românii – cum adăugăm plusvaloare agriculturii”, în cadrul proiectului “România Inteligentă”, organizată de Antena 3 CNN și cotidianul național Jurnalul.

Agricultura are cea mai mică fiscalitate dintre toate sectoarele economice.

"Viitorul este despre hrană, energie și inteligență. Fiscalitatea în agricultură este cea mai redusă din toate sectoarele economice.

Dintr-o altă perspectivă, finanțările, suntem într-o altă paradigmă, de excedent. Față de alte sectoare, finanțările care sunt asigurate pentru agricultură și industria alimentară sunt excedentare. Trebuie făcut un efort comun. Avem mai mulți bani decât măsuri sau proiecte. Avem bani europeni la dispoziție.
De exemplu, la acest moment, când discutăm de exercițiul financiar 2014-2020, pe tot ce înseamnă agricultură și investiții, mai avem de atras în următoarele 7 luni 3,8 miliarde de euro. Un miliard pe plăți directe și 2,8 miliarde pe investiții.

Deci nu avem o problemă din perspectiva finanțărilor. Dacă este undeva de lucrat, este de a avea un dialog mult mai aplicat și a găsi cele mai bune soluții pentru a aduce banii către zona unde au cea mai mare multiplicare, în care ei se văd la final către consumatori", explică demnitarul.

cerere apia 2023_b

România este un slab producător de materii procesate, mai ales din cauza birocrației care pune piedici atragerii de fonduri.
"Suntem un producător mare de materii prime, suntem un slab producător de materii procesate. Suntem un importator net de materii procesate. Și nu este o chestiune care este de astăzi, are ceva ani vechime. Aici cred că a fost, pe de o parte, o greșeală din partea autorităților statului, în sensul în care au lăsat piața liberă să se exprime pe puterea capitalului care exista, fără să intervină mai puternic și mai curajos.

Am avut antreprenori de succes care s-au descurcat pe propriile lor picioare, prin propriile lor mijloace. Am avut și avem în continuare un aparat birocratic încă destul de obstrucționist, în sensul în care banii nu ajung rapid în proiectele care sunt finanțate și pentru care antreprenorii iau credite și se finanțează. Pe de altă parte, trebuie asigurată și o capitalizare masivă a agriculturii românești", spune Adrian Câciu.

România se află mereu cu un pas în urmă și investește în tehnologii învechite.
"Avem lipsa de capital nativă a antreprenorului care se manifestă în toate sectoarele dar ceea ce este de îndreptat este să folosim mai rapid, mai eficient banii și, pe acele măsuri, care pot să aducă valoare adăugată rapidă. Avem o tară națională. De regulă încercăm să reparăm trecutul în viitor. Dacă avem o problemă, o sincopă, noi o reparăm raportându-ne la cum sunt alții astăzi sau cum erau ieri, și ne dorim să ajungem cum erau ei ieri. Numai că atunci când noi am pus bazele și am făcut investiția raportată la nevoile trecutului deja suntem într-un alt viitor și avem o altă paradigmă de dezvoltare și de nevoie. Și ne trezim că, deși am investit o serie de sume importante, suntem întârziați față de ceea ce înseamnă nivelul de competiție regional, european, mondial. Și iar trebuie să investim, să retehnologizăm.

Măsurile de sprijin trebuie să fie ancorate spre o paradigmă a viitorului. Cum va fi industria alimentară peste 3 ani, și investiția să fie astfel măsusrată încât să răspundă la nevoile de peste 3 ani. Evident, ai nevoie și de investiții pentru a-ți asigura hrana curentă. Acolo sunt lucruri care se pot gestiona în altă filozofie", precizează ministrul.

Deși România dispune de 3,8 miliarde de euro fonduri europene, riscă să piardă 2,8 miliarde de euro, aferenți investițiilor.
"România, la momentul acesta, are mai mulți bani la dispoziție și multe proiecte decât realizări. 3,8 miliarde de euro pe care dacă nu-i folosim până la finalul anului, avem un risc oarecare de a-i pierde. Sper să nu se întâmple acest lucru. Dar înseamnă un efort instituțional masiv și un dialog permanent cu beneficiarii de proiecte, astfel încât aceste proiecte să fie duse la capăt cu celeritate. Mai avem 7 luni pentru 3,8 miliarde de euro!

Să spunem că întotdeauna am avut o ancoră perfectă pe plățile directe pentru că plățile directe au o absorbție liniară, acei bani oricum se duc pe subvenții, deci se încasează de către fermieri. Dar partea care rămâne este cea de investiții. Partea de subvenții este cea care îți acoperă o serie de costuri. Ceea ce ne rămâne ca valoare adăugată este partea de investiții. 2,8 miliarde sunt la investiții, proiecte. Avem supracontractare, proiecte în derulare, totul este ca instituțiile statului să aibă un dialog permanent pe fiecare proiect în parte, cu fiecare beneficiar, și să încerce rapid să închidă aceste proiecte și să nu stăm până la 31 decembrie 2023. Ar trebui închise în septembrie ca să mai fie timp de regularizări", afirmă Adrian Câciu.

 

Vizualizat: 1502 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat APIA ASTĂZI! Plăți făcute!

Comunicat APIA ASTĂZI! Plăți făcute!

12 septembrie 2024 - 16:37

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de 23.603 rentieri agricoli cu suma totală de 31,56 milioane lei.

Legea care-i scutește pe fermieri de executarea silită!

Legea care-i scutește pe fermieri de executarea silită!

12 septembrie 2024 - 16:21

Guvernul Republicii Moldova vrea să adopte o lege care îi va scuti pe fermieri de executarea forțată a plăților către bănci.

AFIR, ultimele informații ajutor minim 300.000 euro/fermă vaci!

AFIR, ultimele informații ajutor minim 300.000 euro/fermă vaci!

12 septembrie 2024 - 08:57

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că a publicat Raportul de contestații DR 20 Investiții în exploatații zootehnice, etapa 2 bovine.

Subvenție pentru crescătorii de animale care-și încetează activitatea!

Subvenție pentru crescătorii de animale care-și încetează activitatea!

12 septembrie 2024 - 08:33

O subvenție mai puțin obișnuită! Este acordată crescătorilor de animale, în special bovine, care-și încetează activitatea. Se întâmplă în Olanda. 

Terenurile pentru subvenții APIA cadastrate, intabulate!

Terenurile pentru subvenții APIA cadastrate, intabulate!

12 septembrie 2024 - 08:08

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) anunță finalizarea înregistrării sistematice integrale a imobilelor în 266 de UAT-uri, din totalul de 3.181 de UAT-uri, precum și în peste 27.800 de sectoare cadastrale, cu o suprafață de peste 5,9 milioane de hectare.

Mesaj URGENT APIA plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

Mesaj URGENT APIA plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

12 septembrie 2024 - 07:59

Termen urgent pentru plata subvențiilor APIA! Fermierii, crescătorii de animale care solicită subvenții pe hectar și cap animal pentru acest an trebuie să se prezinte la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la data de 30 septembrie 2024.

ASTĂZI! Ajutor 10 euro/familia de albine!

ASTĂZI! Ajutor 10 euro/familia de albine!

11 septembrie 2024 - 16:36

Deputații au adoptat miercuri un proiect de lege care prevede revenirea la cota de TVA de 9% pentru hrana albinelor pe bază de zahăr adăugat. De asemenea, apicultorii solicită și aprobarea unui ajutor de 10 euro/familia de albine. 

ANSVSA: Ultimele date despre pesta oilor/caprelor!

ANSVSA: Ultimele date despre pesta oilor/caprelor!

11 septembrie 2024 - 16:11

În România sunt active 47 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM) din cele 64 confirmate la nivel național. Astfel, au fost stinse 17 focare, dintre care 10 focare de PRM – în județul Tulcea, 6 focare de PRM în județul Constanța și un focar de PRM în județul Ialomița.

Șef APIA: Controale încrucișate subvenții APIA cap vacă, oaie/capră!

Șef APIA: Controale încrucișate subvenții APIA cap vacă, oaie/capră!

11 septembrie 2024 - 10:57

Directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Maramureș, Florin Urs, a explicat cum se fac, în această perioadă, verificări încrucișate la fermele de animale care au solicitat subvențiile APIA pe cap animal pentru acest an. 

Șef APIA: Verificări APIA suplimentare anul ăsta la plata subvențiilor APIA!

Șef APIA: Verificări APIA suplimentare anul ăsta la plata subvențiilor APIA!

11 septembrie 2024 - 10:49

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează, în această perioadă, o serie de controale care au ca țintă solicitanții de subvenții APIA pe hectar și cap animal, adică fermierii, crescătorii de animale care au cerut subvențiile aferente acestui an. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Flavia
|
05. 17, 2023. Wednesday 17:11
Consider ca fermierii sunt foarte importanti mai ales in Romania, poate ar fi un lucru bun daca acestia ar apela la o banca pentru un credit sau la variante alternative cum ar fi crediturgent.ro astfel pentru a avea niste bani o perioada pentru a putea sustine cultura.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Apel la Poliţie

Apel la Poliţie
O bătrânică sună la Poliţie: Detalii