Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

Ministrul Daea: Sumele acordate tânărului fermier se ridică la 120.000 euro!

Publicat: 17 mai 2023 - 07:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Sumele acordate pentru tinerii fermieri se ridică la 120.000 de euro, ceea ce ne-a propulsat pe locul 5 în UE, a spus Petre Daea, ministrul agriculturii, la Conferința Națională “Hrană de calitate – profit pentru toti românii – cum adăugăm plusvaloare agriculturii”, în cadrul proiectului “România Inteligentă”, organizată de Antena 3 CNN și cotidianul național Jurnalul.

Producția agricolă trebuie să fie de bună calitate și astfel va crește și profitul.

"În momentul în care faci hrană trebuie să te gândești cum, cu ce o faci ca să fie de calitate și, evident, profitul vine. Pe zi ce trece, în România realizăm producție de mai bună calitate și de aici această șansă de a prinde profitul în mâna acelora care lucrează și să îl putem distribui acolo unde societatea are nevoie.

Investițiile sunt cele care ne dau siguranță și trăinicia acțiunii noastre economice. Investiții care s-au făcut cu sprijin european. Știind că Planul național strategic și, în general, politica agricolă comună are un Pilon 2 care înseamnă investiții serioase în țară. Și aceste investiții se pot comensura astăzi prin ceea ce avem în industria alimentară. Pentru că vorbim de hrană, trebuie să o vedem acolo unde se produce ea, acolo unde se întoarce brazda țării și unde se cresc animalele și păsări.
Avem două sectoare fanion în România și care sunt în planul respectului european, avicultura și viticultura. Sunt două domenii unde, prin investițiile de-a lungul vremii, performanța este la ea acasă. Piața, calitatea produsului și profitul", explică acesta.

Au fost investiți circa 15,83 de miliarde de euro în agricultuiră prin Planul național strategic.

"Sunt 15,83 miliarde de euro investiții (Planul național strategic n.red.), din care 10 miliarde sunt plățile directe și 5,83 de miliarde sunt pentru investiții. Este o altă dimensiune, sunt alte obiective pe care noi le avem în vedere. Obiectivele de investiții se îngemănează cu alte fonduri, vin pe alte canale. De pe Fondul de modernizare, sume care sunt puse la dispoziția fermierilor și industria alimentară. Vin prin independența energetică de care se folosește astăzi în dinamica de interes planetar. Trecem de la o formă de energie la altă formă de energie atât de necesară, în consonanță cu dorințele față de mediul curat dar și pentru performanța producției.

Producția de lapte și cea de pâine sunt în situația în care căutăm soluții de armonizare, în așa fel încât fermierul, care este primul interesat și este baza activității economice, să fie într-un confort economic necesar, motiv pentru care în Planul național strategic, pe de o parte, sunt plățile directe, care sunt mai substanțiale decât până acum, producând forme noi de sprijin, pe de altă parte în domeniul investițional", precizează Petre Daea,

Proiectul pilot pentru tinerii fermieri înseamnă acordarea a 120.000 de euro pentru instalare și producție.

"Un proiect pilot pe care trebuie să-l introducem pe acest culoar este pentru instalarea tinerilor fermieri. 70.000 de euro, în așa fel încât să le dăm, pe de o parte, sprijinul necesar pentru a se instala. Dar, în același timp, să le dăm și mijlocul de producție necesar pentru a putea crea prin activitatea lui, și prin ceea ce face statul din punct de vedere al asigurării sumelor respective.

mici-fermieri-tineri_b

În al doilea rând este această investiție de 50.00 de euro. O dată pentru instalarea lui 70.000 de euro și 50.000 este pentru investițiile pe care le face tânărul fermier. Considerând că tânărul fermier este o investiție în România, atât de necesară, până la 40 de ani. Eram pe locul 15 în 2015 în UE privind numărul de tineri fermieri care s-au ocupat de agricultură. Acum suntem pe locul 5 iar acest salt la nivelul UE este stimulat și va fi susținut în continuare.

Pe de o parte sunt sprijiniți prin Pilonul 2 pe investiții dar este și un stimulent pe plata directă. Tinerii fermieri și fermierii mici, care trebuie să se ridice la nivelul de câștig și de producție, de creșterea randamentelor pe suprafață, pe cap de animal, în așa fel încât să-l introducem în zona economică pentru a produce în România ceea ce ne trebuie", afirmă ministrul Agriculturii.
Acesta punctează faptul că realizarea producției este cea mai importantă.

"Este bine și trebuie să ne gândim ce facem cu producția dar nu trebuie să uităm niciodată de realizarea ei. Realizarea producției este fundamentală. Trebuie să avem în vedere două lucruri. Pe de o parte zonarea investițiilor. Adică investițiile să le ducem cât mai aproape de zona de producție dar lucrul acesta îl avem în Planul național strategic. Prin caietele de sarcini ducem acele investiții printr-un supliment de puncte unde producția se realizează.

În al doilea rând trebuie să avem în vedere nu numaizonarea către producție, ci și zonarea către nevoi. Am proiectat prin bugetul de stat să ne ducem cu aceste investiții acolo unde suntem deficitari pentru a putea valorifica resursa și a onora cererea.Pentru că aceasta este din ce în ce mai diversificată și pretențioasă vizavi de calitate. Să facem investiții în vârfurile de producție care pot fi preluate printr-o altă destinație", spune demnitarul.

Vizualizat: 1139 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern ASTĂZI plăți programul Tomata!

Decizie Guvern ASTĂZI plăți programul Tomata!

25 septembrie 2023 - 20:44

Guvernul a adoptat, luni, memorandumul pentru suplimentarea limitelor de credite bugetare şi credite de angajament aprobate pe luna septembrie 2023 pentru Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Proiect de lege ADOPTAT ASTĂZI de Guvern!

Proiect de lege ADOPTAT ASTĂZI de Guvern!

25 septembrie 2023 - 18:48

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind "oprirea risipei bugetare", combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale, după ce au fost dezbătute observaţiile de la ministerele avizatoare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Secretar de stat MADR Aurel Simion: Politica agricolă trebuie să fie atractivă pentru tineri!

Secretar de stat MADR Aurel Simion: Politica agricolă trebuie să fie atractivă pentru tineri!

25 septembrie 2023 - 17:55

Politica agricolă trebuie să devină atractivă din toate punctele de vedere pentru tineri, pentru că nu putem păstra zonele rurale populate și atractive dacă condițiile de trai diferă mult de zona urbană, a spus secretarul de stat Aurel Simion la conferința europeană Pâinea Păcii.

Video! Ministrul Barbu: Lansăm acest program în două săptămâni! Suma disponibilă 600 milioane euro!

Video! Ministrul Barbu: Lansăm acest program în două săptămâni! Suma disponibilă 600 milioane euro!

25 septembrie 2023 - 07:49

"Vom lansa în două săptămâni acest program cu o alocare de 600 milioane de euro," a anunțat ministrul agriculturii Florin Barbu, la sfârșitul săptămânii trecute, la Buzău.

Ministrul agriculturii: Împreună putem dezvolta zootehnia românească!

Ministrul agriculturii: Împreună putem dezvolta zootehnia românească!

25 septembrie 2023 - 06:59

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, a efectuat vineri, 22 septembrie 2023, o vizită de lucru la două ferme de reproducție suine și o fermă de creștere a puilor de carne pe așternut permanent, din județul Buzău, beneficiare ale celor două programe de sprijin derulate de MADR pentru activitatea de reproducție în sectorul suin și sectorul creșterii păsărilor.

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu oierii!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu oierii!

24 septembrie 2023 - 21:14

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu crescătorii de ovine la târgul Țurcana-Regina Munților, organizat de Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, condusă de oierul Dumitru Andreșoi.

Micii fermieri vor primi bani în plus!

Micii fermieri vor primi bani în plus!

24 septembrie 2023 - 20:30

Eurodeputatul Victor Negrescu a anunțat că petiția pentru micii fermieri și satele românești a fost aprobată de Parlamentul European.

APIA ACUM: Data la care încep plățile pe hectar și cap animal!

APIA ACUM: Data la care încep plățile pe hectar și cap animal!

24 septembrie 2023 - 18:55

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce clarificări importante cu privire la Controlul prin monitorizare (“checks by monitoring”) aplicat începând cu Campania 2023. APIA anunță totodată că plata subvențiilor agricole pe hectar și cap animal, aferente acestui an, începe la data de 16 octombrie 2023.

Oierul Dumitru Andreșoi își cumpără vapor!

Oierul Dumitru Andreșoi își cumpără vapor!

24 septembrie 2023 - 08:49

Crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, cunoscut drept oierul cu turma cea mai mare din România, a declarat, într-un scurt interviu acordat lui Ovidiu Ghinea, Agro TV, că-și cumpără vapor pentru export de ovine și bovine vii. Prețul navei este 5 milioane de dolari, a dezvăluit oierul.

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

23 septembrie 2023 - 06:06

O turmă de oi a mâncat 300 de kilograme de canabis în Grecia. Oile au intrat într-o seră din cea mai mare plantație de canabis medical din Grecia, iar proprietarul fermei a povestit pentru publicația hellas.postsen.com care a fost efectul asupra lor. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

De ce MEWI eVerde?

De ce MEWI eVerde?

'MEWI eVerde', este noul slogan pe care importatorul exclusiv al mărcilor FENDT şi Horsch pe piaţa românească l-a adoptat anul acesta, încercând astfel să-şi afirme identitatea şi ambiţiile privind aderarea la principiile agriculturii sustenabile. Interviu cu Leontin Coca, directorul de vânzări al companiei MEWI.

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii