Adama
Agreena
AGRICOVER

Ministrul Daea să clarifice public de ce nu sunt banii în conturile fermierilor, crescătorilor!

Publicat: 29 martie 2023 - 07:06
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Europarlamentarul Dacian Cioloș îl somează, din nou, pe ministrul agriculturii Petre Daea să clarifice public de ce nu au ajuns până acum în conturile fermierilor, crescătorilor de animale plățile pe cele două măsuri de dezvoltare rurală, M 10 agro-mediu și climă și M11 agricultură ecologică, aferente anului trecut.

"Daea și conducerea APIA lansează o dezinformare grosolană. Să clarifice public nu câte plăți au fost autorizate pentru plată, ci câte au fost plătite efectiv," acuză europarlamentarul Dacian Cioloș, într-un comunicat transmis Agroinfo.

Europarlamentarul Dacian Cioloș, fost comisar european pentru agricultură, atrage atenția asupra dezinformărilor lansate de Petre Daea în timp ce fermierii încă așteaptă subvențiile pentru agricultura ecologică și agro-mediu, dar și ajutorul pentru seceta de anul trecut. 

"După ce i-am cerut luni ministrului Agriculturii, Petre Daea, să își asume răspunderea și să rezolve problema cu subvențiile din fondurile europene pentru agricultură ecologică și agro-mediu, care nu sunt încă plătite, am citit o reacție foarte lungă din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Din comunicatul MADR reiese că în România totul este bine și frumos în agricultură, că suntem în grafic cu toate și că treaba zbârnâie sub conducerea domnului Daea. Realitatea este exact pe dos.

plati-agricultura_b

Pe scurt, răspunsul Ministerului este că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat pentru plată aproape 126 de milioane de euro. Dacă situația nu ar fi așa gravă, reacția mi s-ar părea chiar înduioșătoare. Domnul Daea și conducerea APIA uită probabil că înțeleg destul de bine cum funcționează sistemul de plată a subvențiilor europene și lansează o dezinformare grosolană.

De aceea îi solicit ministrului Daea trei lucruri:
- Să clarifice public nu câte plăți au fost autorizate pentru plată, ci câte au fost plătite efectiv. Câți fermieri au primit subvenția eco pentru cererea din 2022? Degeaba sunt autorizate plățile, dacă modulele informatice care trimit banii în conturile fermierilor nu sunt gata. Pe fermieri nu-i încălzește să știe că au primit autorizare de plată, dacă nu au primit un ban în cont.
- Să clarifice public ce face în privința ajutoarelor pentru fermierii afectați de seceta de anul trecut. Îmi pare că „a uitat” să răspundă la asta. Studii realizate la nivel european arată că e foarte posibil să ne aștepte încă o vară secetoasă, ceea ce, în condițiile date, cu creșteri de prețuri uriașe la îngrășăminte, furaje și energie, pentru mulți dintre fermieri va însemna un singur lucru: falimentul.
- Să anunțe public că a venit vremea să lase pe altcineva la conducerea Ministerului Agriculturii.

Altcumva, îi reamintesc președintelui PSD, Marcel Ciolacu, că ține în funcție un ministru incompetent, incapabil să facă față provocărilor cu care se confruntă România în domeniul agricol. După nici măcar un an la conducerea MADR, viitorul fost ministru Daea reușește contraperformanța de a duce sectorul agricol al României într-o situație de nereparat", declară Dacian Cioloș.

 

Vizualizat: 1655 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

07 iunie 2024 - 21:19

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

07 iunie 2024 - 16:17

În ședința de Guvern din 6 iunie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

07 iunie 2024 - 16:10

2,29 miliarde euro au intrat în conturile fermierilor români de la începutul acestui an și până în prezent, bani europeni rambursați de către Comisia Europeană pentru finanțarea măsurilor de sprijin derulate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

07 iunie 2024 - 14:47

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală, în calitate de Autoritate de Management pentru PNDR, a publicat versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, componenta 4.1.1, din cadrul PNDR 2020. Ghidul este postat spre informarea publicului larg pe o perioadă de 7 zile calendaristice, urmând ca după această să poată fi lansată sesiunea pentru depunerea proiectelor.

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

07 iunie 2024 - 14:25

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile și se stabilește cuantumul unitar al plății către beneficiarii intervențiilor aferente sprijinului cuplat în sectorul vegetal/zootehnic și ecoscheme a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 523/2024.

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

06 iunie 2024 - 15:25

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, a anunțat, în urmă cu puțin timp, că s-a luat decizia prelungirii campaniei de primire a cererilor pentru plata subvențiilor agricole până la data de 12 iunie 2024.

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

06 iunie 2024 - 09:05

Au crescut subvențiile APIA pentru 2023! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le va plăti fermierilor, crescătorilor de animale o sumă suplimentară pentru anumite subvenții APIA aferente anului 2023. Sunt scheme de plată la care li s-au transferat sume rămase neutilizate pentru alte subvenții. Agroinfo vă pune la dispoziție lista oficială a subvențiilor APIA pentru care veți primi diferența dintre cuantumul inițial și cel final.

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

06 iunie 2024 - 07:31

A crescut subvenția APIA la oi și capre! Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri, 5 iunie 2024, că a transferat suma de un milion de euro către PD 24 – Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine, pentru asigurarea unui cuantum cât mai apropiat de cel unitar planificat în Planul Național Strategic 2023-2027 pentru anul 2023. 

Sprijin instalare tineri fermieri, buget suplimentat! AFIR va notifica tinerii care vor primi ajutorul!

Sprijin instalare tineri fermieri, buget suplimentat! AFIR va notifica tinerii care vor primi ajutorul!

05 iunie 2024 - 18:13

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că un număr de 484 de proiecte eligibile fără finanțare ale tinerilor fermieri din zona montană și non montană vor beneficia de finanțare în urma suplimentării bugetului aferent sub-măsurii 6.1 cu valoarea de 20,84 milioane EURO.

APIA ACUM: Banii de subvenții în conturi!

APIA ACUM: Banii de subvenții în conturi!

05 iunie 2024 - 17:39

Peste 44 milioane de euro au fost rambursate de către Comisia Europeană, anunță acum Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Suma reprezintă plățile directe pe hectar și cap animal achitate fermierilor, crescătorilor de animale pentru anul 2023.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!

Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!

Bine ați venit la Ferma de Cerbi din Poiana Neamțului!

Vă invitâm la o scurtă prezentare realizată de Daniel Stoica din care veți afla cum să deosebiți Căprioarele de Ciute și multe alte informații interesante despre Cerbi.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii