Ministrul agriculturii, Petre Daea, a fost la acest sfârșit de săptămână la festivalul pastoral "Coborâtul oilor", la Loman, Alba. Șeful MADR spune că a discutat cu crescătorii de ovine, le-a ascultat dorințele.
"De la sistemul de irigații Crivina Vânju Mare, la Țebea și apoi la festivalul pastoral " Coborâtul oilor" din Loman!
Ieri (sâmbătă n.r.) am pornit pe drumul interesului profesional și al misiunii încredințate să văd la fața locului amenajarea Crivina Vânju Mare.
Cu toate că era sâmbătă, acolo s-a lucrat pentru curățarea și impermeabilizarea secțiunii de scurgere a canalului de aducțiune, în așa fel încât luni, 12 septembrie, să se toarne prima cifă de beton pentru impermeabilizarea acestuia.
Am putut constata la fața locului că execuția lucrărilor se află în graficul stabilit. Din cei 13 km ce trebuie amenajați, peste 7 km au fost curățați și parțial pregătiți pentru impermeabilizare, constructorul aducându-și în zonă stația de pregătire a betonului.
Satisfăcut de stadiul lucrărilor, după doar câteva ore de odihnă, am pornit spre Țebea pentru a ajunge la ora 8:00, în vederea participării la liturghie și la manifestarea dedicată împlinirii a 150 de ani de la moartea bravului nostru erou național, Avram Iancu.
Într-o atmosferă de sărbătoare, cu o mare încărcătura emoțională, am asistat la desfășurarea întregului program ce a putut da contur marelui eveniment într-o zi frumoasă de toamnă.
Emoția trăită lângă mormântul lui Avram Iancu mi-a răscolit gândurile, punându-mi întrebări și căutând răspunsuri.
Măsurându-mi răsuflarea și ascultând ticăitul inimii, spunându-mi mie însumi, să fim vrednici de jertfa lor, muncind zi de zi și ceas de ceas pentru binele țării și al neamului românesc.
Cu greu a trebuit să mă despart de mulțimea bucuroasă care participa la frumosul eveniment.
Am pornit apoi la drum spre Loman, județul Alba, unde ciobanii coboară oile din vârful muntelui într-o atmosferă de sărbătoare, cum numai ei știu să o facă.
Rânduiala locului și tradițiile îi poartă pe crescătorii de ovine și pe familiile lor pe drumul păstoritului, în vârful muntelui, acolo unde doar ei pot să ajungă, mânați de interesul de a face această meserie atât de grea și atât de frumoasă, care trebuie să fie respectată de toată lumea și de fiecare în parte.
Prin strânsul mâinilor și privirea în ochi am putut constata bucuria revederii, specifică celor ce își vad împlinită munca de un an, când coboară oile din vârful muntelui, în semn de respect pentru localnicii care se ocupă cu oieritul.
Cu acestă ocazie am discutat, ascultându-le dorințele, spunându-le la fiecare în parte și tuturor laolaltă că am fost și vom rămâne alături de ei.
Să ne păstram tradițiile și să muncim pentru binele țării!" A postat ministrul agriculturii, pe Facebook.