Ministrul agriculturii, Petre Daea, a anunțat astăzi, la conferința de presă, că va dubla suma alocată de Comisia Europeană pentru ajutorul acordat fermierilor români care au fost afectaţi de afluxul de cereale din Ucraina. Șeful MADR a adăugat că, deocamdată, suma de 10 milioane euro, sumă derizorie alocată fermierilor români de către Comisia Europeană, nu este bătută în cuie.
"Acea sumă se va dubla cu sprijinul bugetului național pentru a ne îndrepta spre fermieri cu o sumă mai consistentă," a spus astăzi Daea. Chiar dacă suma repartizată fermierilor români este, în acest moment, derizorie, șeful MADR spune că nu va refuza niciun eurocent venit de la UE și destinat fermierilor români.
“În condiţiile în care eu lupt pentru fiecare cent de la Uniunea Europeană, cum să renunţ la o sumă, fie şi ea foarte mică? Orice ban adus în ţară este binevenit, alţii n-au adus niciun cent. Sigur, este o nemulţumire. Dar, repet, orice ban adus în ţară în sprijinul fermierilor este binevenit”, a punctat şeful de la Agricultură.
Ministrul agriculturii, Petre Daea, a relatat astăzi, pe zile și ore, cum a apelat la europarlamentarii români să susțină cererea României pentru o sumă mai mare alocată ajutorului pentru fermierii români din rezerva agricolă de criză, constituită la nivel UE. Șeful MADR a mai spus că i-a spus verde-n față comisarului european pentru agricultură că acesta ascunde adevărul și deformează realitatea.
“A fost o întâlnire a responsabilităţii şi atitudinii corecte pe care ministrul Agriculturii a avut-o tot timpul în dialog cu Comisia Europeană. N-am întârziat niciodată în în privinţa transmiterii documentelor, pentru că am văzut foarte multe interpretări, inclusiv că nu am negociat. Nu a fost nicio negociere până acum. Am discutat în septembrie, am intervenit în fiecare lună, în octombrie, în noiembrie, în decembrie şi în ianuarie, doar în februarie nu s-a ţinut Consiliu şi acum am avut aceeaşi intervenţie, socotind că e nevoie de un sprijin mai mare. Toţi au plecat nemulţumiţi, întrucât sumele sunt mici faţă de situaţia concretă pentru fiecare ţară în parte, iar trei dintre aceste ţări n-au primit niciun cent. Repet, i-am spus comisarului că e greşită formula de calcul, care ascunde adevărul şi deformează realitatea, motiv pentru care i-am solicitat să revizuiască împreună cu experţii români aşa cum am stabilit în data de 26 septembrie”, a adăugat Petre Daea.
Pentru împărțirea sumelor între țările UE s-au luat în calcul stocurile de cereale, spune ministrul Daea. El a subliniat că datele transmise de România la Bruxelles au fost corecte, dar nu au fost luate în considerare.
Petre Daea a declarat astăzi, în cadrul conferinței de presă, că a fost anunțat pe 14 martie 2023 de Achim Irimescu, ministru plenipotențiar în cadrul Reprezentanței Permanente a României la UE că împărțirea banilor s-a făcut deja. Petre Daea se afla în acel moment în județul Hunedoara, la ferma de ovine a crescătorului de animale Dumitru Andreșoi, cu ministrul agriculturii din Iordania. De la aflarea veștii, ministrul agriculturii spune că a telefonat mai multor europarlamentari români pentru a face front comun cu scopul majorării sumei derizorii acordată României.
"Pe data de 14 martie, am aflat, pe surse, de la Bruxelles, care este suma care-i revine României," a spus Daea.
Comisia Europeană a repartizat fără vreo consultare cu vreo țară, a repartizat sumele respective în felul următor: Poloniei - 29,5 milioane euro, Ungariei nu i-a acordat nimic deși are pierderi, României, care este afectată la toate culturile agricole, porumb, grâu, floarea soarelui, i-a repartizat 10,05 milioane euro, Bulgariei - 16 milioane euro. Din 450 milioane euro, cât e rezerva agricolă, s-au împărțit 56 milioane euro.
Ministrul Daea a transmis că ajutorul de la Comisia Europeană va fi dat numai fermierilor care au produs cereale şi le au pe stoc, nu şi comercianţilor.
“Vreau să transmit că sprijinul în bani de la Uniunea Europeană şi cu cel din ţară se vor acorda numai fermierilor care au produs cereale şi le au pe stoc. Doar fermierul care a produs cereale şi le are pe stoc, în niciun caz comercianţilor”, a adăugat ministrul Petre Daea.