ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Ministrul Chesnoiu: Agricultorilor români li s-au tăiat 1,8 miliarde euro din ajutoarele europene!

Publicat: 11 februarie 2022 - 08:03
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fermierilor români li s-au tăiat 1,8 miliarde de euro din bugetul pentru ajutoarele europene destinate investițiilor în ferme, a anunțat joi ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu la Conferința Regională Centru organizată de Clubul Fermierilor Români la Covasna, pe tema "Reforma PAC și Pactul Ecologic European: impactul estimat pentru agricultură".

De la 8,1 miliarde de euro, cât a avut agricultura României în exercițiul 2014-2020, s-a ajuns la 6,7 miliarde euro, iar din aceștia s-a cheltuit deja în anul 2021 cu lansarea unor linii de finanțare, astfel că până-n 2027, fermierii români mai au la dispoziție doar 4 miliarde euro. 

colaj-chesnoiu-bani_b

"Planul Național Strategic vine cu foarte multe constrângeri. În primul rând, faptul că 2021 și 2022 au reprezentat ani de tranziție în Politica Agricolă Comună 2021-2027 și 40% din alocarea financiară a Planului Național Strategic s-a dus către măsurile de tranziție pe principiul bani noi, reguli vechi. Practic, s-au finanțat aceleași linii care erau eligibile în PNDR 2014-2020. Pe lângă acest aspect, la negocierile pentru alocarea fondurilor pentru agricultură și fondurile de coeziune s-a întâmplat ceva miraculos. Deși agricultura României și fermierii români reușesc în fiecare exercițiu financiar să absoarbă un procent de 95-97% din fondurile alocate României, pe când la fondurile de coeziune, rata de absorbție este mult mai mică, undeva la 50-55%, la negocierile europene, agricultorilor români li s-au tăiat 1,8 miliarde de euro. De unde exact, din FEADR, din Pilonul 2, cel destinat investițiilor și alocărilor pentru mediu și climă.

Este complicat și foarte dificil să scazi de la 8,1 miliarde euro, cât am avut în alocarea 2014-2020, la 6,7 miliarde euro și iată astăzi, pentru 2023-2027, să ajungem la 4 miliarde euro. Sunt dorințe multe, sunt și condiții foarte multe impuse de noul regulament european și noua politică agricolă comună care ne fac și ne conduc spre imposibilitatea de a finanța din aceste fonduri toate nevoile și tot necesarul agriculturii românești. Și o să le trec în ordine prin fața dumneavoastră, pentru că eu am atras atenția și-n 2020, și-n 2021, să fim atenți cum cheltuim banii pe tranziție, pentru că Planul Național Strategic va fi golit de conținut.

Când nu ai alocarea financiară suficientă și necesară este foarte greu să implementezi politicile impuse prin noile direcții de acțiune ale Europei", a spus șeful MADR. 

Vizualizat: 3737 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

APROBAT ASTĂZI de Guvern: Bani pentru APIA!

APROBAT ASTĂZI de Guvern: Bani pentru APIA!

18 mai 2022 - 20:22

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de investiții „Servicii de dezvoltare și extindere a sistemului informatic al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură de gestionare a cererilor de plată”, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis Agroinfo. 

Șeful APIA ASTĂZI, discuții cu fermierii, crescătorii de animale!

Șeful APIA ASTĂZI, discuții cu fermierii, crescătorii de animale!

18 mai 2022 - 20:00

Astăzi, 18 mai 2022, seria conferințelor de informare a fermierilor, demarată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru promovarea exclusivă a măsurilor delegate de AFIR - Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale către APIA din Programul National de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, a ajuns la Piatra Neamț.

Prețul grâului a urcat la 435 euro/tonă! Ce spun fermierii români!

Prețul grâului a urcat la 435 euro/tonă! Ce spun fermierii români!

18 mai 2022 - 13:13

România cultivă cereale pe milioane de hectare. Cele mai recente date indică o posibilă creștere a producției dacă vremea va ține cu fermierii. De altfel, situația în care se află cerealele din Rusia și Ucraina face loc noilor competitori care ar putea veni de la noi din țară. Prețul grâului a urcat la 435 euro/tonă, cel mai mare înregistrat vreodată. 

Ajutorul APIA 5.000 euro/fermă! Beneficiari, condiții, acte, termen plată!

Ajutorul APIA 5.000 euro/fermă! Beneficiari, condiții, acte, termen plată!

18 mai 2022 - 08:00

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial, procedura de implementare aferentă măsurii "Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile și de la bugetul de stat pentru activități specifice din domeniul industriei agroalimentare". Condiții, acte, termen pentru micrograntul APIA, ajutorul de 5.000 euro/fermă.

Oierii Ghiță Ciobanul, Ionică Sterp, ASTĂZI la Guvern! Subvenții și pășuni pentru crescătorii de oi!

Oierii Ghiță Ciobanul, Ionică Sterp, ASTĂZI la Guvern! Subvenții și pășuni pentru crescătorii de oi!

17 mai 2022 - 20:39

Premierul Nicolae Ciucă i-a primit marţi, la Palatul Victoria, pe reprezentanţii Asociaţiei Profesionale a Ciobanilor, transmite Guvernul. 

Comunicat APIA de ASTĂZI!

Comunicat APIA de ASTĂZI!

17 mai 2022 - 16:46

Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice încheierea Campaniei de depunere fără penalități a Cererilor unice de plată.

De la anul, adio subvenții pe hârtii!

De la anul, adio subvenții pe hârtii!

17 mai 2022 - 08:18

Din 2023, odată cu noua politică agricolă comună, obținerea ajutoarelor europene, a subvențiilor, nu va mai fi o competiție de hârtii pentru fermierii, crescătorii români de animale. Va conta performanța și nu respectarea unor criterii stabilite anapoda de niște funcționari, a spus ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu. 

Ce trebuie să facă un fermier român ca să obțină un ajutor de 15 milioane de euro!

Ce trebuie să facă un fermier român ca să obțină un ajutor de 15 milioane de euro!

17 mai 2022 - 07:40

Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunțat luni, la TVR1, că a fost majorată suma acordată fermierilor români care se orientează spre procesarea produselor agricole primare. De anul viitor, din 2023, aceștia vor putea obține 15 milioane de euro din bani europeni. Care este condiția esențială pentru o astfel de sumă? 

Ministrul Chesnoiu ASTĂZI despre ajutorul Covid pentru crescătorii de oi!

Ministrul Chesnoiu ASTĂZI despre ajutorul Covid pentru crescătorii de oi!

16 mai 2022 - 11:24

Crescătorii de ovine din România sunt într-o perioadă de performanță, produc din ce în ce mai mult și mai bine, spune ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu, astfel că nu au nevoie de un ajutor Covid pentru acest an. 

APIA OFICIAL ASTĂZI: Start plată! Sume pe hectar sprijin cuplat vegetal!

APIA OFICIAL ASTĂZI: Start plată! Sume pe hectar sprijin cuplat vegetal!

16 mai 2022 - 10:59

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că astăzi, 16 mai 2022, a demarat autorizarea la plată a schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal Campania 2021.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cooperativa Agricolă Someş-Arieş la Agraria 2022

Cooperativa Agricolă Someş-Arieş la Agraria 2022

Prototipul ideal al Bălțatei românești în viziunea Cooperativei Agricole Someş-Arieş la Agraria 2022! Un interviu cu Călin Fărgaciu, membru fondator al asociaţiei transilvănene

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica!

Bancul zilei

Gospodina

Gospodina
E rău atunci când soţia nu ştie să gătească... Detalii