Adama
Agreena
AGRICOVER

Ministrul Chesnoiu: Agricultorilor români li s-au tăiat 1,8 miliarde euro din ajutoarele europene!

Publicat: 11 februarie 2022 - 08:03
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fermierilor români li s-au tăiat 1,8 miliarde de euro din bugetul pentru ajutoarele europene destinate investițiilor în ferme, a anunțat joi ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu la Conferința Regională Centru organizată de Clubul Fermierilor Români la Covasna, pe tema "Reforma PAC și Pactul Ecologic European: impactul estimat pentru agricultură".

De la 8,1 miliarde de euro, cât a avut agricultura României în exercițiul 2014-2020, s-a ajuns la 6,7 miliarde euro, iar din aceștia s-a cheltuit deja în anul 2021 cu lansarea unor linii de finanțare, astfel că până-n 2027, fermierii români mai au la dispoziție doar 4 miliarde euro. 

colaj-chesnoiu-bani_b

"Planul Național Strategic vine cu foarte multe constrângeri. În primul rând, faptul că 2021 și 2022 au reprezentat ani de tranziție în Politica Agricolă Comună 2021-2027 și 40% din alocarea financiară a Planului Național Strategic s-a dus către măsurile de tranziție pe principiul bani noi, reguli vechi. Practic, s-au finanțat aceleași linii care erau eligibile în PNDR 2014-2020. Pe lângă acest aspect, la negocierile pentru alocarea fondurilor pentru agricultură și fondurile de coeziune s-a întâmplat ceva miraculos. Deși agricultura României și fermierii români reușesc în fiecare exercițiu financiar să absoarbă un procent de 95-97% din fondurile alocate României, pe când la fondurile de coeziune, rata de absorbție este mult mai mică, undeva la 50-55%, la negocierile europene, agricultorilor români li s-au tăiat 1,8 miliarde de euro. De unde exact, din FEADR, din Pilonul 2, cel destinat investițiilor și alocărilor pentru mediu și climă.

Este complicat și foarte dificil să scazi de la 8,1 miliarde euro, cât am avut în alocarea 2014-2020, la 6,7 miliarde euro și iată astăzi, pentru 2023-2027, să ajungem la 4 miliarde euro. Sunt dorințe multe, sunt și condiții foarte multe impuse de noul regulament european și noua politică agricolă comună care ne fac și ne conduc spre imposibilitatea de a finanța din aceste fonduri toate nevoile și tot necesarul agriculturii românești. Și o să le trec în ordine prin fața dumneavoastră, pentru că eu am atras atenția și-n 2020, și-n 2021, să fim atenți cum cheltuim banii pe tranziție, pentru că Planul Național Strategic va fi golit de conținut.

Când nu ai alocarea financiară suficientă și necesară este foarte greu să implementezi politicile impuse prin noile direcții de acțiune ale Europei", a spus șeful MADR. 

Vizualizat: 4411 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Rezultat teste pesticide, afișat la tarabă!

Rezultat teste pesticide, afișat la tarabă!

12 iulie 2024 - 09:16

Fermierii ale căror produse sunt conforme au posibilitatea de a afișa rezultatele analizelor la punctele de vânzare, dovedind astfel calitatea produselor românești.

Verificați dacă sunteți pe lista de plată APIA!

Verificați dacă sunteți pe lista de plată APIA!

12 iulie 2024 - 06:55

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 03 – 10.07.2024, a efectuat plăți în suma totală de 80.864.046,51 lei (16.302.986,34 euro) din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cofinanțare de la Bugetul Național (BN1), Buget Național (BN) și Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI). 

Raport AFIR ASTĂZI: Listă fermieri ajutor achiziții tractor, utilaje agricole!

Raport AFIR ASTĂZI: Listă fermieri ajutor achiziții tractor, utilaje agricole!

11 iulie 2024 - 17:01

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat astăzi Lista proiectelor depuse aferente submăsurii 4.1 „Investiții în exploatații agricole”, P4.1.1 „Achiziții simple de utilaje agricole la nivelul fermei (vegetal)”, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, etapa 1, sesiunea 01/ 2024.

Aprobată ASTĂZI de Guvern: Plata subvenției mici fermieri, sumă majorată!

Aprobată ASTĂZI de Guvern: Plata subvenției mici fermieri, sumă majorată!

11 iulie 2024 - 16:22

În ședința de Guvern din 11 iulie 2024 a fost aprobat Memorandumul cu tema „Suplimentarea limitelor de credite bugetare și credite de angajament aprobate pe luna iulie 2024 pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, în baza prevederilor OUG34/2023.

Ordin în vigoare ACUM! Sancțiuni ANT zootehnie, plăți APIA hectar, cap animal!

Ordin în vigoare ACUM! Sancțiuni ANT zootehnie, plăți APIA hectar, cap animal!

11 iulie 2024 - 15:10

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 660 din 10 iulie 2024 a fost publicat Ordinul nr. 278/2024 pentru aprobarea sistemului de sancțiuni aplicabil intervențiilor și ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic, aferente cererilor de plată începând cu anul de cerere 2024.

Ministrul Fechet: Ursul se plimbă în mijlocul orașului!

Ministrul Fechet: Ursul se plimbă în mijlocul orașului!

11 iulie 2024 - 09:06

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că situația în ceea ce privește urșii a fost scăpată de sub control în România, numărul estimativ al animalelor depășind 8.000.

Subvenția APIA garantată timp de 5 ani!

Subvenția APIA garantată timp de 5 ani!

11 iulie 2024 - 08:18

Tinerii fermieri până-n 40 de ani beneficiază de Sprijinul complementar pentru venit (CIS YF), o subvenție pe hectar, în plus față de ceilalți fermieri. Subvenția APIA le este garantată tinerilor fermieri timp de 5 ani. Cum se calculează perioada de plată APIA și ce schimbări au survenit în acest an?

Soluții pentru dezvoltarea agriculturii ecologice

Soluții pentru dezvoltarea agriculturii ecologice

10 iulie 2024 - 18:51

În perioada 08-10 iulie 2024, Rețeaua Rurală Națională a organizat Seminarul Adhoc cu tema „Soluții pentru dezvoltarea agriculturii ecologice în contextul Planului Strategic’’. Evenimentul a reunit reprezentanți ai asociațiilor profesionale din agricultura ecologică, retaileri, Asociația Marilor Rețele Comerciale din România, Consiliul Concurenței și operatori din agricultura ecologică.

Ordin MADR ASTĂZI: Despăgubiri secetă!

Ordin MADR ASTĂZI: Despăgubiri secetă!

10 iulie 2024 - 18:14

În Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 271/112/2024 pentru modificarea anexei nr. 4 la Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin OMADR şi al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020.

Oficial ASTĂZI! Registrul Agricol, modificare titlu de proprietate teren!

Oficial ASTĂZI! Registrul Agricol, modificare titlu de proprietate teren!

10 iulie 2024 - 15:51

MADR a publicat în transparență decizională Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind registrul agricol pentru perioada 2025-2029.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

Neîntelegere

Neîntelegere
Aseara, nevasta-mea a lasat un biletel pe frigider: Detalii