Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Ministrul Chesnoiu: Nou ajutor de minimis pentru fermieri!

Publicat: 06 decembrie 2021 - 10:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunțat duminică, la Digi24, un nou ajutor de minimis pentru fermieri. Șeful MADR a spus că tomatele timpurii cultivate în spații protejate vor beneficia de acest ajutor de minimis, în schimb de pe lista de legume pentru care fermierii încasează în prezent un ajutor de minimis vor fi excluse anumite legume.

“Vom da sprijin pentru tomate în spații protejate. Legumicultorii se gândesc la anul de culturi pentru 2022 și trebuie să știe că vom da sprijin pentru tomate cultivate în spații protejate, tomate timpurii, astfel încât să avem pe piața românească roșii românești. Aceasta se face cu foarte multă energie și tocmai de aceea noi trebuie să compensăm pierderile fermierilor prin măsurile de sprijin prevăzute în actul normativ de stimulare a producției de roșii românești. Vor rămâne pentru ciclul doi și acele legume pe care noi vom considera necesar să le subvenționăm, nu cele care sunt în prezent în minimis, pentru că această HG a fost făcută fără să se țină cont de fermieri”, a declarat la Digi24 Adrian Chesnoiu.

El a mai precizat că vor fi întărite și controalele într-un sector, în care de-a lungul timpului au fost semnalate numeroase nereguli, în primul rând, legate de importurile de legume.

chesnoiu-ordin_b

“Vom întări inspecția de stat în domeniul tehnic al calității, iar, pe de altă parte, avem planuri comune de acțiune cu Inspectoratul General al Poliției Române și cu cei de la vamă, astfel încât să putem să verificăm acele intrări de produse în țară care de multe ori nu sunt conform standardelor europene și nu respectă nici trasabilitatea și nici fiscalitatea la care este supus fermierul român. Dacă vrem să lucrăm pe o piață comună, noi suntem de acord, dar să lucrăm în condiții egale, condiții de concurență loială, nu să ne trezim cu roșii din Turcia la subpreț pentru că tirul se închide, facturile se ascund și nu se mai plătesc taxele”, a mai afirmat Adrian Chesnoiu.

Programul Tomata, lansat de către fostul ministru al Agriculturii Petre Daea în 2017, a fost extins, în acest an, de Adrian Oros cu alte patru legume – castraveți, vinete, ardei, varză, pe lângă tomate, transformându-se practic într-o măsură de susținere a producției de legume în spații protejate. Din păcate, însă, primul ciclu de producție, a fost ratat din cauza întârzierilor în ceea ce privește aprobarea actului normativ respectiv, aplicarea fiind amânată pentru toamnă. Nici în ciclul doi de producție lucrurile nu au stat mai bine, mulți producători rămânând cu producția nerecoltată din cauza prăbușirii prețurilor.

Dincolo de toate acestea, devine tot mai clar faptul că programul Tomata nu și-a atins scopul, acela de a micșora importurile, acestea continuând să crească de la un an la altul. Partea bună este însă că s-au mărit suprafețele de sere și solarii, chiar dacă cifrele sunt mai degrabă modeste. În prezent, România are o suprafață de 4.469 hectare de sere și solarii, din care serele reprezintă doar 207 ha.

Cât despre importurile de tomate, acestea se tot măresc. În perioada ianuarie – august 2021, s-a atins un volum de 69.149 de tone, în valoare de 85,2 milioane euro, în creștere cu 14,7% față de aceeași perioadă din 2020, potrivit datelor furnizate Puterea de Institutul Național de Statistică (INS). Valoric, însă, majorarea este de 21,4%. Cel mai mare avans a fost raportat pe relația cu Turcia- plus de 40%.

Principalii furnizori de tomate în primele opt luni au fost Turcia – 43 097 tone (40,3 milioane euro), urmată de Germania 8.770 tone (14,1 milioane euro), Spania – 5.322 tone (9,3 milioane euro), Olanda – 4.151 tone (11,5 milioane euro), Italia – 3.155 tone (4,2 milioane euro) și Belgia – 1.048 tone (2,3 milioane euro), informează puterea.ro

 

Vizualizat: 6503 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

30 noiembrie 2023 - 14:21

Un val mare de nemulțumiri se ridică din rândul fermierilor și crescătorilor de animale în ultima perioadă. Pulsul accelerat, dezamăgirile crunte legate de ajutoarele care li se cuvin răzbat din reacțiile lor la comunicatele făcute de către cele două agenții de plăți din agricultura României, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2023 - 12:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pregătită să demareze de luni, 4 decembrie 2023, plățile finale aferente anului de cerere 2023. În fiecare an, tranșa a doua de plată a început în prima zi lucrătoare ulterioară datei de 1 decembrie. 

Lansare nouă sesiune bani europeni!

Lansare nouă sesiune bani europeni!

30 noiembrie 2023 - 10:54

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală din cadrul intervenției DR-36 - LEADER - Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, cuprinsă în Planul Strategic PAC 2023-2027.

Ajutor minimis APROBAT!

Ajutor minimis APROBAT!

30 noiembrie 2023 - 10:39

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a aprobat pe 29 noiembrie 2023, ordinul ce modifică și completează anexa la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 107/2017 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală”.

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

30 noiembrie 2023 - 10:16

Ministrul agriculturii Florin Barbu este acuzat că ar face ghidurile pentru ajutoarele de stat astfel încât banii să fie obținuți de băieții deștepți. Acuzațiile sunt lansate în spațiul public de fostul ministru al agriculturii Adrian Oros.

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

29 noiembrie 2023 - 18:36

Într-un an dificil, cu secetă pedologică severă, producțiile de floarea-soarelui la nivel național nu au fost cele scontate de fermieri la începutul campaniei de semănat. Cu toate acestea, compania Corteva Agriscience, prin hibrizii Pioneer®, a contribuit la ridicarea productivității pe hectar și a lansat campania Fermieri campioni la floarea-soarelui.

Poftim, din România!

Poftim, din România!

29 noiembrie 2023 - 17:29

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și cu Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia, organizează, în perioada 1 – 3 decembrie 2023, târgul „Poftim, din România!”, în Parcul Tudor Arghezi din sectorul 4, București.

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

29 noiembrie 2023 - 14:55

Pășunile sunt foarte râvnite pentru sumele mari pe hectar care se pot încasa, în fiecare an, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Scandalul în jurul acestor suprafețe este departe de a se stinge atât timp cât tentantele subvenții APIA îi lasă pe crescătorii de animale fără pășuni.

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

29 noiembrie 2023 - 13:58

Fermierii, crescătorii de animale trebuie să anunțe la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) orice schimbare produsă în fermă, în termen de 10 zile. Respectarea acestui termen le garantează fermierilor că vor primi subvențiile agricole la care au dreptul. Explică directorul executiv APIA Hunedoara, Veronica Topor.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Originar din orașul Tecuci, jud. Galați, tânărul Ștefan Slavu a lucrat și a locuit aproximativ 15 ani în Vestul Europei. Acolo a dezvoltat două businessuri, însă a visat mereu să facă ceva acasă. Cu banii și experiența acumulată s-a întors în România și s-a apucat de agricultură. Din 2018 până în prezent a crescut de la 38 ha la aproximativ 200 ha, iar anul trecut și-a modernizat parcul de utilaje cu ajutorul fondurilor europene. Cum a decurs achiziția și de ce a ales modelul 5713M de la Massey Ferguson.

SIGMA România

contact: Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4, 013981,

București, Romania

T: + 40 21 233 10 64; office@saracakis.ro; www.saracakis.ro

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Ploaie torenţială

Ploaie torenţială
Un beţiv se împiedică şi cade într-o băltoacă. Cineva vrea să-l ridice, dar el protestează: Detalii