De la începutul anului și până la data de 30 septembrie 2024, agricultura României a beneficiat în total de peste 5 miliarde de euro. Asta înseamnă 25 de miliarde de lei pentru măsuri de sprijin acordate fermierilor, pentru susținerea agriculturilor în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, de susținere a investițiilor în agricultură, irigații și combaterea fenomenelor periculoase, a spus ministrul agriculturii Florin Barbu, miercuri, 9 octombrie, la finalul ședinței de Guvern.
În suma enunțată de șeful de la Agricultură sunt incluse și schemele de ajutor Ucraina, acordate atât fermierilor din sectorul vegetal, cât și crescătorilor de animale.
"Cinci măsuri de plăți directe au fost implementate pentru cadrul Ucraina, suma acordată fiind de peste 472 milioane euro. Vorbim aici de domeniul producției primare de produse agricole vegetale, susținerea tomatelor în spații protejate și a culturilor de usturoi în câmp, schema de ajutor de stat pentru susținerea crescătorilor în sectorul suin și avicol din România, schema de ajutor de stat pentru susținerea sectorului de bovine pentru carne din România și schema de ajutor de stat pentru activitățile din sectorul apicol," a spus ministrul agriculturii.
Ajutoarele Ucraina pentru crescătorii de animale au fost plătite prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Cuantumul unitar al ajutoarelor Ucraina acordate fermierilor, crescătorilor de animale:
Cuantumul ajutorului de stat acordat de APIA crescătorilor de bovine 100 euro/cap bovină de carne, respectiv bubalină.
Sector suin/avicol:
100 euro/UVM pentru capacitatea de producție suine la îngrășat și/sau animale de reproducție, respectiv scoafe și/sau scrofițe montate;
100 euro/UVM pentru capacitatea de producție pui de carne, pui de curcă, găini reproducție rase grele și/sau tineret de reproducție, găini ouătoare și/sau tineret de înlocuire, precum și pui de găină eclozionați și/sau pui de curcă eclozionați.
Cuantum ajutor Ucraina pentru fermierii cultivatori de tomate și usturoi, achitat prin direcțiile agricole județene:
- 1.500 euro pentru 1000 mp/beneficiar - la cultura de tomate în spații protejate
- 1.500 euro/ha/beneficiar - la cultura de usturoi