Suntem în plină campanie de plată a subvențiilor, iar rolul nostru este să urgentăm plățile ca fermierii să aibă în cont aceste subvenții. pentru a avea o activitate în anul 2024 foarte bună, a declarat ministrul agriculturii, Florin Barbu, luni, în emisiunea Agrostrategia, TVR1.
"Este un pic agitație în rândul fermierilor, aici le dau și dreptate, pentru că sprijinul pe care noi îl oferim, atât în vegetal, cât și-n zootehnie, pe cadrul Ucraina, unde am identificat sume din bugetul național, este o perioada de depunere (cereri n.r.) în care trebuie să identificăm efectiv efectivele pe care noi le finanțăm. În sectorul vegetal, 100 de euro pe culturile din toamna anului 2022, sunt peste 200.000 de beneficiari, este pentru prima oară când Ministerul Agriculurii alocă fonduri și persoanelor fizice, nu numai persoanelor juridice. Așa cum în anul 2023, 2 lei pe litrul de motorină am dat și pentru persoanele fizice și pentru persoanele juridice. Să știți că politica mea, a ministrului agriculturii este ca toți fermierii din România să primească aceste subvenții. Nu numai persoanele juridice și persoanele fizice din România," a spus ministrul agriculturii, luni, la Agrostrategia.
Ministrul agriculturii consideră că nemulțumirile mari sunt în sectorul vegetal.
"Pentru că știm prețurile cerealelor, știm problemele cu care se confruntă, e o problemă de piață, bursa mondială a cerealelor. Am spus-o și o repet, acum trei săptămâni, Rusia a pus pe piață peste 20 de milioane de tone de grâu, la un preț foarte mic, de dumping, de 138 de euro pe tonă și, bineînțeles, la bursă, prețul cerealelor a scăzut între 40 și 50 euro pe tonă. Dar, Guvernul României și Ministerul Agriculturii încearcă, pe lângă formele pe care noi le-am aprobat deja și o să urmeze să intre în conturile fermierilor, încercăm ca la rectificarea bugetară să venim cu o completare a sumelor pe pierderile de venit dacă sunt înregistrate în contabilitate și, bineînțeles, le vom verifica împreună cu Ministerul Finanțelor și acolo unde înregistrează pierderi, încercăm să acoperim acea pierdere, pentru a încerca să stabilizăm firmele în anul acesta și, bineînțeles, ca fermierii români să poată să-și desfășoare campania agricolă și-n anul următor, " a mai spus Barbu.