FERMIERI FĂRĂ BANI! 13.000 de fermieri români nu au fost încă autorizaţi la plată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). O parte dintre aceştia nici nu vor primi vreun leu. Ministrul Achim Irimescu explică de ce!
15 octombrie 2016 este data până la care APIA trebuie să finalizeze plata subvenţiilor către fermierii români. Este termenul limită stabilit de Comisia Europeană.
Până în 15 octombrie vor fi rezolvate o parte din dosarele cu probleme, însă unii fermieri s-ar putea să nu primească deloc aceşti bani, pentru că nu sunt serioşi, declara Achim Irimescu, la începutul lunii septembrie 2016, citat de Agerpres.
AGROINFO l-a întrebat pe ministrul Agriculturii care sunt aceşti fermieri şi ce înseamnă că „nu sunt serioşi”? S-a înţeles greşit, a precizat Irimescu. Apoi a explicat despre cine este vorba: cei care au declarat viţele, deşi trebuia să declare pentru plată numai vacile care fătaseră o dată sau au declarat acelaşi teren. Din eroare sau cu intenţie? Eu sunt serios, sunt fermier mare, dumneavoastră sunteţi supărată pe mine, şi pe suprafaţa pe care am declarat eu, declaraţi şi dumneavoastră şi atunci intrăm în conflict şi nimeni nu ia banii, a explicat Achim Irimescu.
Ce spune acesta despre plăţile pentru 2015? Modulul informatic funcţionează, ultima aplicaţie dezvoltată a fost în aceste zile pentru sere şi solarii, de săptămâna viitoare (3 - 9 octombrie – n.red.) intră şi ei la plată, restul plăţilor sunt către 98%, mai sunt de plată cca. 130 de milioane de euro din cele 1,8 miliarde de euro bani europeni şi 200 de milioane de euro de la buget, din plăţile pe suprafaţă şi ANT-uri.
Pe 2015, din aproape 2 miliarde de euro mai sunt 130 de milioane de euro, care se vor distribui în următoarea perioadă, o parte. O parte sigur nu se vor putea rambursa, pentru că sunt cu penalizări multianuale, cu erori care nu se pot corecta, în mod sigur nu se vor putea da toţi banii, a declarat Achim Irimescu, pentru AGROINFO.
Sumele din fonduri europene pe care APIA nu le plăteşte fermierilor români până pe 15 octombrie 2016 nu vor fi rambursate ţării noastre de către Comisia Europeană. Câţi bani vom pierde? Sper că foarte puţin din plăţile directe, spune Irimescu.
Până pe 30 septembrie 2016, din 944.075 cereri unice de plată aferente campaniei 2015 au fost emise ordine de plată pentru 98,61% din cereri, reprezentând un număr de 930.985 beneficiari, a anunţat APIA. Vezi situaţia integrală a plăţilor: ANUNŢUL ŞEFULUI APIA despre PLĂŢILE FERMIERILOR!