Fermierii, mai ales cei mici, spun că sunt neinformați și „pe cont propriu” , comunicările din partea Ministerului Agriculturii fiind incomplete și prea puțin lămuritoare. În plus, față de perioada precedentă, acum, dacă statul nu cheltuie banii, nu se mai reportează de pe un an pe altul, scrie adevărul.ro
„Doar în procent de 5% poate statul membru pentru anul următor să ducă către altă schemă de plată mai accesată, vorbim de pilonul I, plățile directe. La Pilonul II există posibilitatea să se mai facă revizuire”, spune Ion Păunel, fermier, dar și consultant privind accesarea fondurilor europene.
Fermierii ar trebui să știe că accentul se pune foarte mult pe partea de protecție a mediului. Spre exemplu, vor avea de câștigat în plus cei care lasă o parte din suprafață pentru înierbare.
„Dacă ne uităm la green-deal, reducerea pesticidelor, condiționalitățile de mediu, au încercat să le ducă mult către gospodăria țărănească și către fermele mici, pe tine să te facă să respecți aceste reguli. Într-adevăr, îți dă 30-50-70 euro/cap de animal în plus, de exemplu, dar eu zic că va fi mult mai greu să-l informăm pe fermierul mic de oportunitățile pe care le are. Cine n-a fost informat, cine n-a crezut, a pierdut bănuții. Așa va fi și acum cu multe din aceste scheme”, spune consultantul.
„În alte state deja se vorbește despre noul exercițiu financiar, deja știu ce-i așteaptă în 2027-2035 sau care sunt direcțiile. Oricum, în mare parte tendința europeană este către gospodăria de familie, către a produce cât mai sănătos și eco-bio. Până în 2030 trebuie să reducem pesticidele cu 50% , folosirea fertilizanților cu 30%, și să creștem zonele verzi, cu împădurire, cu perdele forestiere, înierbare etc. Acolo nu e vorba numai de România, toate statele membre trebuie să discute aceste lucruri”, a subliniat Păunel.
Micii fermieri se gândesc să schimbe solariile pe vaci.
„Aș vrea să trec pe partea de carne, aș vrea să fac o combinație între agricultura eco și zootehnie. Să fac niște sisteme de îngrădire în interiorul solariilor, ca în fiecare an să țin vacile, doar de carne, în interiorul solarului, să-mi și fertilizeze. Apoi, în anul următor, să mut în alt solar, anul următor în altul, și astfel să am fertilizare ecologică și gratuită. În timpul verii, le mut afară. (...) Până la urmă, pot să fac și pe banii mei, dar mă interesează subvenția și condițiile. Proiectul ar putea fi gen procesare mixtă, și carne și legume, să închid eu ciclul, și atunci ar fi foarte rentabil”, spune fermierul Mihai Chesnoiu, citat de adevărul,ro
Subvenția în sectorul zootehnic, pentru vacile de carne, dar și pentru cele de lapte, ar putea ajunge și chiar depăși 600 euro/cap animal (dacă se îndeplinesc toate condițiile și se accesează mai multe tipuri de intervenții), spune consultantul Ion Păunel, ceea ce face sectorul deosebit de atractiv.
„Cei mai mulți bani se duc pe partea de zootehnie, scurt. Că e vacă de carne, că e vacă de lapte, că este oaie... Cine vrea să se apuce, acolo sunt bani. La o vacă, poți ajunge la aproape 650 euro/cap/an, față de un hectar de solar care te duce la undeva între 900 și maxim 1.500 euro/hectar”, mai spune Păunel.