Micii fermieri care lucrează până-n 10 ha sunt scutiți de respectarea normei de eco-condiționalitate, Gaec 8, atât de discutată în ultimul timp. Această condiție este obligatorie pentru încasarea subvențiilor APIA pe suprafață, excepție fac micii fermieri. Ce presupune? Necultivarea unui procent din teren. Pentru acest an, fermierii au avut derogare, dar anul viitor vor trebui să respecte condiția dacă vor subvenții.
Deja de anul viitor, GAEC 8, adică o parte din teren să fie lăsată pârloagă, va trebui să fie luată în considerare în planificarea producției agricole. Vom produce mai puțin?
Se estimează că, în întreaga UE, 4% terenuri lăsate pârloagă ar constitui aproximativ 4 milioane de hectare excluse din producția agricolă. Nu condamnă această prevedere Uniunea Europeană la autodistrugere când vine vorba de agricultură? Va însemna această prevedere că UE nu va deveni dependentă de actori agricoli mondiali puternici?
Care este opinia Janusz Wojciechowski, comisarul UE pentru agricultură, în această chestiune?
"Aceasta este condiția UE care stârnește probabil cele mai multe controverse," a recunoscut comisarul Wojciechowski într-un interviu acordat farmer.pl în cadrul conferinței Provocările naționale în agricultură.
El a adăugat că a depus mult efort pentru a se asigura că nu este 10% și, în cele din urmă, 4% pârloagă obligatorie, că această cerință nu se aplică fermelor de până la 10 ha și că această condiție a fost suspendată în 2023.
"Mi-am prezentat punctul de vedere la Comisia Europeană despre necesitatea suspendării GAEC 8 pentru încă un an, dar nu știu dacă voi obține sprijin, pentru că nu este decizia unui comisar, trebuie să fie decizia întregului CE," spune Janusz Wojciechowski.
În același timp, comisarul a reamintit originile introducerii GAEC 8 în UE. "A fost o împrejurare când în agricultură, în special în agricultura pe scară largă, la un moment dat am fost amenințați cu o situație în care să fie mii de hectare de culturi omogene, uniforme, fără întreruperi precum marginile câmpului, arborii de mijloc, sau șanțuri de drenaj.
Să presupunem că eliminăm această GAEC. Dar nu va fi anulatîă doar în Polonia. Ce înseamnă? Cine va putea produce mai multe cereale ca urmare? Și Polonia, dar Franța va introduce aproape întregul 4%. Să ne gândim dacă acest lucru va îmbunătăți prețurile și situația de pe piața cerealelor. Mă tem că nu. Acest lucru va crea probleme și mai mari. Cunoaștem previziunile pentru producția de cereale: UE are excedente, le exportă și această tendință va continua și în următorul deceniu. UE nu este amenințată de lipsa de cereale," a remarcat Janusz Wojciechowski.
El a mai recunoscut că în Polonia sistemul de sancțiuni în cazul nerespectării standardului GAEC 8 nu este „excesiv de represiv”.
"Cineva care oprește nu 4%, ci 2% nu va suferi nicio penalizare. Cineva care exclude doar jumătate de procent riscă să piardă 15% din subvenții," calculează comisarul.