Ordin! Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a publicat pe site-ul oficial un proiect de ordin care stabilește condiții și cerințe de biosecuritate pentru fiecare tip de exploatație de creștere a porcinelor. Ce condiții de biosecuritate trebuie să asigure gospodăriile țărănești, micii fermieri, întreprinderile familiale, PFA, care cresc porci pentru vânzare?
"Exploatațiile comerciale de porcine cu forma de organizare ,,familială", PF, și exploatația asociativă gospodăria țărănească, aşa cum este definită în anexa nr. 1 la Legea cooperaţiei agricole nr. 566/2004, cu modificările şi completările ulterioare, precum și cele înregistrate la registrul comerțului: II, IF, AF, PFA, PJ cu excepția exploatațiilor pentru creștere și îngrășare porcine înregistrate sanitar veterinar, trebuie să îndeplinească următoarele condiții și cerințe de biosecuritate:
A. Condiții:
1. exploatațiile de porcine se înregistrează sanitar veterinar cu excepția exploatațiilor asociative de tip gospodăresc la care înregistrarea sanitar veterinară se face la nivelul asociației;
2. porcinele deținute trebuie să fie identificate individual și înregistrate în SNIIA, conform legislației în vigoare;
3. exploatația trebuie sa fie supusă controlului sanitar veterinar;
4. se asigură asistența sanitar veterinar printr-un contract încheiat de exploatația de porcine cu un cabinet sanitar veterinar, care este împuternicit de direcția sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană sau a municipiului București, conform legislației în vigoare, cu excepția exploatației asociative gospodăria țărănească care încheie un contract prin asociație cu un cabinet sanitar veterinar, care este împuternicit de direcția sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană sau a municipiului București, conform legislației în vigoare;
5. porcinele sunt înregistrate în Registrul agricol la unitatea administrativ teritorială, UAT, de care aparține exploatația.
6. eliminarea subproduselor nedestinate consumului uman, denumite în continuare SNCU, se realizează la o unitate de neutralizare SNCU, autorizată sanitar veterinar. Eliminarea se face în baza unui contract încheiat între exploatația de porcine și o unitate SNCU autorizată sanitar veterinar, cu excepția exploatației asociative gospodăria țărănească care încheie contractul prin asociație cu o unitate SNCU autorizată sanitar veterinar.
foto arhivă
B. Cerințe de biosecuritate:
1. porcinele trebuie să fie deținute în adăposturi împrejmuite astfel încât să se evite orice contact cu alte porcine din alte exploatații sau cu animale sălbatice;
2. adăposturile de porcine trebuie să fie construite astfel încât să se poate efectua ușor curățenia și dezinfecția;
3. la limita dintre spațiul unde se află adăposturile în care sunt cazate porcinele și spațiul în afara acestuia deține o încăpere unde operatorul își schimbă hainele și încălțămintea și este prevăzută cu o sursă de apă în vederea spălării mâinilor;
4. la intrarea/ieșirea din filtru este amplasat un dezinfector de picior;
5. limitează accesul vizitatorilor în spaţiile în care sunt ţinute porcinele;
6. interzice accesul în spaţiile cu porcine pentru minimum 48 de ore persoanelor care au avut contact cu mediul silvatic sau cu alți porci domestici din alte exploatații de porcine, excepție fac doar personalul sanitar veterinar în vederea îndeplinirii atribuțiilor de serviciu.
Aceștia vor fi echipați cu echipament de protecție și vor lua toate măsurile necesare cu privire la evitarea difuzării bolii de la o exploatație la alta;
7. asigură împrejmuirea și protecţia spaţiilor în care sunt ţinute furajele şi aşternutul acestora;
8. folosirea unei tăvițe cu dezinfectant pentru dezinfecția încălțămintei la intrarea în adăpostul de porcine.
9. hrănește porcinele cu nutrețuri vegetale numai după trecerea unei perioade de cel puțin 30 de zile de la recoltare.
10. paiele pentru așternut se utilizează numai după trecerea unei perioade de cel puțin 90 de zile de la recoltare.
11. resturile menajere care conțin urme de carne/produse din carne de porc/mistreț și în special apa rezultată de la spălarea cărnii de porc nu se administrează în hrana porcilor.
12. asigură facilități cu sistem de răcire în vederea depozitării SNCU până la livrarea acestuia la o unitate de ecarisare cu care are contract," se arată în proiectul de ordin ANSVSA.