Adama
Vinasa Rompak

Micii fermieri, gospodăriile țărănești, obligați să aibă acest filtru dacă cresc porci de vânzare!

Publicat: 31 iulie 2023 - 07:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ordin! Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a publicat pe site-ul oficial un proiect de ordin care stabilește condiții și cerințe de biosecuritate pentru fiecare tip de exploatație de creștere a porcinelor. Ce condiții de biosecuritate trebuie să asigure gospodăriile țărănești, micii fermieri, întreprinderile familiale, PFA, care cresc porci pentru vânzare?

"Exploatațiile comerciale de porcine cu forma de organizare ,,familială", PF, și exploatația asociativă gospodăria țărănească, aşa cum este definită în anexa nr. 1 la Legea cooperaţiei agricole nr. 566/2004, cu modificările şi completările ulterioare, precum și cele înregistrate la registrul comerțului: II, IF, AF, PFA, PJ cu excepția exploatațiilor pentru creștere și îngrășare porcine înregistrate sanitar veterinar, trebuie să îndeplinească următoarele condiții și cerințe de biosecuritate:

A. Condiții:

1. exploatațiile de porcine se înregistrează sanitar veterinar cu excepția exploatațiilor asociative de tip gospodăresc la care înregistrarea sanitar veterinară se face la nivelul asociației;
2. porcinele deținute trebuie să fie identificate individual și înregistrate în SNIIA, conform legislației în vigoare;
3. exploatația trebuie sa fie supusă controlului sanitar veterinar;
4. se asigură asistența sanitar veterinar printr-un contract încheiat de exploatația de porcine cu un cabinet sanitar veterinar, care este împuternicit de direcția sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană sau a municipiului București, conform legislației în vigoare, cu excepția exploatației asociative gospodăria țărănească care încheie un contract prin asociație cu un cabinet sanitar veterinar, care este împuternicit de direcția sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană sau a municipiului București, conform legislației în vigoare;
5. porcinele sunt înregistrate în Registrul agricol la unitatea administrativ teritorială, UAT, de care aparține exploatația.
6. eliminarea subproduselor nedestinate consumului uman, denumite în continuare SNCU, se realizează la o unitate de neutralizare SNCU, autorizată sanitar veterinar. Eliminarea se face în baza unui contract încheiat între exploatația de porcine și o unitate SNCU autorizată sanitar veterinar, cu excepția exploatației asociative gospodăria țărănească care încheie contractul prin asociație cu o unitate SNCU autorizată sanitar veterinar.

tarani-porc-vanzare_b

foto arhivă

B. Cerințe de biosecuritate:

1. porcinele trebuie să fie deținute în adăposturi împrejmuite astfel încât să se evite orice contact cu alte porcine din alte exploatații sau cu animale sălbatice;
2. adăposturile de porcine trebuie să fie construite astfel încât să se poate efectua ușor curățenia și dezinfecția;
3. la limita dintre spațiul unde se află adăposturile în care sunt cazate porcinele și spațiul în afara acestuia deține o încăpere unde operatorul își schimbă hainele și încălțămintea și este prevăzută cu o sursă de apă în vederea spălării mâinilor;
4. la intrarea/ieșirea din filtru este amplasat un dezinfector de picior;
5. limitează accesul vizitatorilor în spaţiile în care sunt ţinute porcinele;
6. interzice accesul în spaţiile cu porcine pentru minimum 48 de ore persoanelor care au avut contact cu mediul silvatic sau cu alți porci domestici din alte exploatații de porcine, excepție fac doar personalul sanitar veterinar în vederea îndeplinirii atribuțiilor de serviciu.
Aceștia vor fi echipați cu echipament de protecție și vor lua toate măsurile necesare cu privire la evitarea difuzării bolii de la o exploatație la alta;
7. asigură împrejmuirea și protecţia spaţiilor în care sunt ţinute furajele şi aşternutul acestora;
8. folosirea unei tăvițe cu dezinfectant pentru dezinfecția încălțămintei la intrarea în adăpostul de porcine.
9. hrănește porcinele cu nutrețuri vegetale numai după trecerea unei perioade de cel puțin 30 de zile de la recoltare.
10. paiele pentru așternut se utilizează numai după trecerea unei perioade de cel puțin 90 de zile de la recoltare.
11. resturile menajere care conțin urme de carne/produse din carne de porc/mistreț și în special apa rezultată de la spălarea cărnii de porc nu se administrează în hrana porcilor.
12. asigură facilități cu sistem de răcire în vederea depozitării SNCU până la livrarea acestuia la o unitate de ecarisare cu care are contract," se arată în proiectul de ordin ANSVSA. 

Vizualizat: 3053 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Ordin MADR! Controlul în fermele de animale care iau bani în plus la subvențiile APIA!

Ordin MADR! Controlul în fermele de animale care iau bani în plus la subvențiile APIA!

09 decembrie 2024 - 09:56

Fermele de animale care beneficiază de plăți compensatorii acordate în cadrul fostului Pachet 8, Măsura 10 agro-mediu și climă, actuala intervenție DR-03, sunt supuse controlului. Cum se fac verificările în aceste ferme? În Monitorul Oficial a fost publicat vineri, 6 decembrie 2024, un Ordin MADR care reglementează acest aspect.

În vigoare ACUM! Cine ia subvenția APIA de 87 euro/ovine, 200 euro/bovine!

În vigoare ACUM! Cine ia subvenția APIA de 87 euro/ovine, 200 euro/bovine!

09 decembrie 2024 - 09:20

Ordinul pentru aprobarea Procedurii operaționale privind efectuarea controlului pe teren pentru cererile de plată aferente pachetului 8, măsura 10 „Creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014—2020/ intervenției DR-03 — Agromediu și climă — Creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon din cadrul Planului strategic PAC 2023—2027 a fost publicat vineri, 6 decembrie 2024, în Monitorul Oficial.

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

09 decembrie 2024 - 07:16

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere pe site-ul oficial, modifică norma de condiționalitate GAEC 6, obligatoriu de respectat pentru toți fermierii care vor să beneficieze și-n anul 2025 de subvențiile APIA pe hectar.

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

08 decembrie 2024 - 08:16

O politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri. Consiliul va informa noul comisar pentru agricultură și sectorul alimentar cu privire la rezultatul discuțiilor care au avut loc în octombrie cu privire la o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri și la concluziile aferente ale președinției.

Adrian Pintea: Subvenții APIA ASTĂZI în conturile fermierilor, crescătorilor!

Adrian Pintea: Subvenții APIA ASTĂZI în conturile fermierilor, crescătorilor!

08 decembrie 2024 - 07:52

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, anunță sumele care au fost transferate până la data de 8 decembrie de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în conturile fermierilor, crescătorilor de animale.

Conturile fermierilor alimentate cu peste 154 de milioane de euro!

Conturile fermierilor alimentate cu peste 154 de milioane de euro!

06 decembrie 2024 - 19:06

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a virat fonduri nerambursabile în valoare de 154,4 milioane de euro (154.484.414 €) în conturile a 310.262 de fermieri, beneficiari unici ai intervențiilor de mediu și climă din Planul Strategic 2023 – 2027. Din această sumă, 131,2 milioane de euro reprezintă contribuția Comisiei Europene prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), iar 23,2 milioane de euro sunt asigurate de la Bugetul de Stat.

Cine ia săptămâna viitoare de la APIA diferența de 13 euro/ha!

Cine ia săptămâna viitoare de la APIA diferența de 13 euro/ha!

06 decembrie 2024 - 18:41

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat la începutul acestei săptămâni plățile finale pe hectar și pe cap animal, aferente acestui an. APIA virează în contul tinerilor fermieri care au luat avansul restul de 30% din cuantumul stabilit pentru PD-03 - Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Semănătoarea SAFIR 6 Premium

Semănătoarea SAFIR 6 Premium

Principala atracţie din standul Mecanica Ceahlău de la Agriplanta 2023 a fost semănătoarea Safir 6 Premium, cu buncăr de inox de 720 litri, alături de o serie de utilaje consacrate pentru pregătirea solului aşa cum sunt grapele cu discuri independente Magnum, combinatorul Solaris şi pluguri; tamburi de irigat, semănătoare peneumatică Topaz, semănătorile pentru păioase SUP Diamant, SUP 400 şi SUP 29, dar şi remorcile agricole cu o capacitete de la 4 la 25 tone şi tractoarele Steyr. Interviu cu Ionuţ Moraru, director naţional de vânzări, Mecanica Ceahlău.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Trafic pe ceaţă

Trafic pe ceaţă
O blondă la volan, pe o ceaţă densă, se ghidează după pozitiile maşinii din faţă. Detalii