AJUTOR 7.000 DE EURO PE FERMIER! Crescătorii de animale care dețin și bovine eligibile pentru ajutorul Covid-19 și ovine sau caprine pot să beneficieze de maxim 7.000 de euro/fermier. Este suma maximă pe care o poate lua un fermier în cadrul Măsurii 21. Fermierii depun cererea pentru ajutor la același funcționar APIA care le-a preluat cererea unică. Ei pot să telefoneze funcționarului APIA pentru a afla dacă sunt eligibili pentru acest ajutor, a declarat directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă.
De la lansarea Măsurii 21, din data de 25 septembrie 2020, până acum, APIA Mureș a primit deja peste 2.000 de cereri pentru ajutorul Covid-19 acordat pe Măsura 21.
Avem undeva la peste 2.300 de solicitanți. Noi am estimat undeva la 3.000 - 3.500 de potențiali beneficiari (din județul Mureș n.r.), cei care se încadrează pe condițiile și pe criteriile de eligibilitate pentru aceste măsuri. Este foarte simplă, să spunem așa, cererea, atât pentru sectorul zootehnic, cât și pentru legume, fructe. Funcționarii APIA pun la dispoziție cererile pretipărite fermierilor care sunt potențiali beneficiari, sunt apelați telefonic.
Eu chiar fac un apel ca să folosim această metodă online, indiferent că vorbim de fax, poștă sau e-mail, așa cum am folosit-o și-n perioada de depunere a cererii unice, cei care au posibilitatea, să evităm contactul și să ne protejăm oarecum, și funcționarii APIA, și beneficiarii noștri, să folosească această metodă. Este foarte simplă, sunt câteva acte care trebuie depuse, compun și cererea de solicitare pentru Măsura 21. E vorba de coordonatele bancare, în cazul în care acestea nu sunt modificate, cu extrasul de cont bancar, dacă nu este diferit față de cel din cererea unică, nu mai este nevoie să fie depus, o copie după buletin, în cazul în care cererea se depune prin reprezentant trebuie neapărat o procură notarială și un extras cu, aici foarte important, cu animalele pe care le are în fermă, dacă vorbim în cazul bovinelor, eligibilitatea o dă vârsta și sexul. Deci, vârsta înseamnă femele adulte în cazul bovinelor cu vârsta de minim 24 de luni la data de 1 iulie 2020, iar în cazul ovinelor, femele adulte cu vârsta de minim 12 luni, la data de 1 iulie 2020. Deci, practic, doi ani la bovine, un an la ovine.
Se scoate un extras din Registrul Național al Exploatațiilor, de la medicul veterinar sau un operator SNIIA (Sistemul Național de Identificare Înregistrare Animale n.r.), sunt fermieri care au dreptul de operare SNIIA, au o formă de organizare, adică exploatații autorizate și au drepturi de operator SNIIA. Își pot scoate foarte simplu, pe bază de vârstă și sex, animalele eligibile la data de 1 iulie 2020, cu condiția să aibă vârsta de minim 2 ani, în cazul bovinelor și un an în cazul ovinelor și caprinelor. Acesta e tot dosarul. De fapt, mai simplu de atât Ministerul Agriculturii și APIA Central nu putea găsi o modalitate. Într-adevăr, fiind și timpul relativ scurt, undeva la 4 săptămâni, a declarat șeful APIA Mureș, pentru televiziunea locală M9.
Șeful APIA Mureș a adăugat că valoarea maximă a ajutorului pe care poate să o primească un crescător de animale sau un fermier din sectorul legume, fructe, cartofi sau pomicultură este de 7.000 de euro. Spre exemplu, un crescător de animale care deține atât vaci eligibile pentru acest ajutor, cât și ovine eligibile pentru ajutor poate să încaseze de la APIA suma maximă. La fel, un crescător de animale care se ocupă și de legumicultură, să spunem, poate să încaseze suma maximă.
Ce este important de specificat, dacă fermierul, să spunem, are și bovine și ovine, cuantumul sprijinului nu poate să depășească 7.000 de euro pe beneficiar. Este pragul maxim, pentru că s-a estimat, raportat la suma alocată, 150 de milioane de euro (bugetul alocat pentru Măsura 21 n.r.), să încercăm să acoperim, să ajungă la toată lumea, spus pe înțelesul tuturor.
Fermierii depun cererea pentru ajutor la funcționarii care le-au preluat cererile unice, pentru că asta este încă una și cea mai importantă condiție ca să fie eligibil și să poată depune cererea pentru sprijinul excepțional Măsura 21, trebuie să aibă depusă în Campania 2020 cererea unică de plată. Fie că activează în sectorul vegetal, fie că activează în sectorul zootehnic și, dacă nu a fost cumva, a scăpat, că numai cine nu muncește, nu greșește, dar, bineînțeles, încă mai avem două săptămâni, nu se pune problema, dar preventiv, fermierii pot suna funcționarii APIA, pentru că cel care a preluat cererea unică de plată, acel funcționar îi va prelua cererea, dacă este eligibil pe ajutor, să ia legătura cu funcționarul și să spună: domle, vezi că pe mine m-ai uitat sau poate să întrebe, sunt eligibil, poate nu are informația la îndemână, a explicat Ovidiu Săvâșcă.
Șeful APIA Mureș a mai spus că județul Mureș a fost campion la ajutorul de stat acordat pentru fermele de bovine care dețin peste 91 de capete de bovine. Am avut 48 de cereri, cu un efectiv de 8.062 de capete de bovine. Deci, iată că specificul județului Mureș în sector zootehnic, există un istoric, și rămâne mai departe. Suntem pe locul întâi pe țară la număr de solicitanți. Campania (pentru acordarea ajutorului de stat n.r.) s-a finalizat la 25 septembrie, a declarat șeful APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă.