Banii în conturile fermierilor, crescătorilor de animale, noi plăți APIA și noile subvenții agricole de anul viitor, toate noutățile în mesajul de final de săptămână al directorului general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea.
"Ne apropiem cu pași repezi de finalul lui 2022, ceas de bilanț al muncii noastre de peste an. Până atunci însă, vin în fața dumneavoastră cu un raport a ceea ce am reușit în debutul lui decembrie, având ca scop implementarea unor proiecte menite să aducă sprijin și bunăstrare fermierilor noștri.
Prin efortul conjugat al colegilor mei, pe 30 noiembrie am finalizat plata avansului și pe 5 decembrie am început plata regulară.
Astfel, plățile pentru cererile depuse în Campania 2022 însumează 1,382 miliarde de euro, sume care se regăsesc în conturile a peste 695.049 de fermieri!
La această sumă se adaugă 71,77 milioane de euro autorizați pentru schemele de măsuri de piață, comerţ exterior, promovarea produselor agricole şi ajutoare de stat.
Până pe 15 decembrie inclusiv, prin centrele județene, primim cererile iniţiale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor, pentru serviciile ce urmează a fi prestate începând cu 01 ianuarie până la 30 iunie 2023 inclusiv, cereri avizate de către ANZ. Informații suplimentare se pot obține accesând www.apia.org.ro sau pagina de Facebook a instituției.
Tot accesând site-ul nostru puteți afla detalii semnificative și despre programul pe care îl derulăm pe parcursul întregii luni decembrie, respectiv primirea cererilor de accord pentru subvenția la motorina utilizată în agricultură pentru anul 2023.
Închei cu una dintre cele mai importante vești ale acestei săptămâni: pe 7 decembrie, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a primit de la Comisia Europeană aprobarea Planului National Strategic (PNS) pentru perioada 2023-2027. Este documentul de referință care setează politicile în domeniul agriculturii și pe baza căruia se stabilesc alocările financiare în agricultură în următorii cinci ani.
Potrivit acestuia, în perioada 2023-2027, România va putea cheltui 15,8 miliarde Euro. Banii vor fi alocați pentru subvențiile pe unitatea de suprafață și pe cap de animal, investiții în irigații, independența energetică, dotarea cu tehnică agricolă și industria alimentară.
Bugetul PNS este de 15, 8 miliarde euro, din care
- 9,78 miliarde euro plăți directe;
- 151,7 milioane euro pentru intervenții sectoriale;
- 5,87 miliarde euro pentru investiții în agricultură și dezvoltare rurală.
PNS prevede 89 tipuri de intervenții, incluzând 51 intervenții prin FEGA și 38 intervenții prin FEADR urmărindu-se mutarea accentului de la conformitate către rezultate și performanță, pentru a atinge obiectivele europene și naționale. Totodată, PNS va introduce un instrument de sprijin al fermierilor afectați de pierderi ale producției agricole prin care se acordă despăgubiri în caz de calamități.
Sunt, iată, create noi premise pentru dezvoltarea agriculturii din țara noastră, iar în acest context suntem și rămânem mereu aproape de fermieri, ca partener loial și de încredere, care va pune întotdeauna pe primul loc profesionalismul și implicarea în rezolvarea tuturor situațiilor cu care aceștia se confruntă!
Mulțumesc întregii echipe APIA care a contribuit la scrierea PNS, pentru seriozitate, implicare și profesionalism, dar mai ales, pentru că toți colegii mei au dovedit din nou că munca de echipă conduce la eficiență și la performanța!" Este mesajul șefului APIA.