Adama
Agreena
AGRICOVER

Măsuri urgente Ministerul Agriculturii fermieri!

Publicat: 08 martie 2024 - 08:51
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România solicită măsuri urgente Ministerului Agriculturii. Comunicatul transmis de Forumul APPR pentru Agroinfo:

"Pe fondul nemulțumirilor perfect justificate, exprimate public de către Asociaţia Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice Vrancea și de către Asociația Fermierilor din Prahova, Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (Forumul APPR) solicită măsuri urgente din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu privire la sistemul anti-grindină, pentru a întrerupe consecințele sale asupra agriculturii românești.

fermier-ara_b

Sistemul anti-grindină, în ciuda scopului său inițial de a proteja culturile agricole, a generat o serie de efecte dezastruoase asupra activitățiloe agricole din zonele de influență, aspect confirmat și documentat de către membrii noștri, fermieri din județele Vrancea, Prahova, Iași.

Cu toate acestea, constatăm cu indignare că la nivelul MADR s-a instalat o lipsă de reacție de neînțeles față de solicitările repetate ale fermierilor noștri pe acest subiect. În contextul actual, orice element litigios de politică agricolă va conduce la o amplificare a falimentului în agricultură, a pagubelor în rândul volumelor de marfă și, implicit, a diminuării nivelului de taxe și impozite pe care statul român le poate colecta. Nu se poate ca autoritatea competentă să păstreze indiferența față de asemenea consecințe grave.

Aceste probleme au fost aduse în atenția Ministerului Agriculturii în mai multe ocazii, în scris sau în cadrul unor evenimente publice; am solicitat informatii despre practicile similare din alte state membre, care dintre acestea mai folosesc sistemul și dacă este omologat, dat fiind că, din informațiile primite de la omologii noștri europeni, unele state l-au interzis. Ministerul a păstrat, din nou, tăcerea.
La începutul acestui an, în data de 15 ianuarie, angajamentul MADR de a prezenta un studiu de impact privind efectul sistemului anti-grindină a fost cuprins inclusiv procesul-verbal semnat de ministrul de resort și de structurile asociative din agricultură. Soluțiile, însă, nu au fost comunicate și nu am primit nici măcar semne minime că se lucrează la aceste soluții.

Subliniem că lipsa de acțiune din partea MADR în gestionarea consecințelor sistemului anti-grindină a generat frustrare și indignare în rândul comunității noastre, fermierii înțelegând că nu există o dorință de implicare în rezolvarea deciziilor care afectează direct viabilitatea unor afaceri care susțin foarte multe locuri de muncă și contribuie semnificativ la generarea de venituri pentru bugetul de stat.
Astfel de atitudini nu pot decât să reprezinte un precursor al unor proteste ample, o etapă firească și legitimă pe care FAPPR o susține în interesul membrilor săi, pe fondul unui orizont clar al epuizării căilor de dialog constructiv.

În lumina acestei situații alarmante, solicităm ferm suspendarea imediată a sistemului anti-grindină, până când eficiența și impactul său asupra agriculturii vor fi prezentate clar într-un studiu detaliat și obiectiv, prin intermediul căruia să se urmărească evidenţierea cantităţii de precipitaţii, monitorizarea traiectoriei rachetelor şi a locului de deflagraţie, precum și procedura de tragere în ansamblul ei. Forumul APPR, în demersul de rezolvare a acestei situații, a identificat deja o entitate imparţială și de specialitate care ar putea să realizeze o astfel de cercetare, menită să evalueze eficienţa si utilitatea acestui sistem, pe care o putem recomanda oricând autorităților competente.

Este imperativ ca MADR să acționeze prompt și fără sincope pentru a proteja interesele fermierilor și a asigura dezvoltarea sectorului agricol în România. În contextul actual al schimbărilor climatice și al frecvenței tot mai mari a fenomenelor extreme, îndeosebi a secetei, este evident că agricultura românească se confruntă cu multiple provocări și riscuri. În acest sens, este imperativ să evaluăm nu doar eficiența sistemului anti-grindină, ci și modul în care acesta interacționează cu alte procedee legate de gestionarea riscurilor în agricultură, cum ar fi combaterea secetei.
Este de necontestat faptul că agricultura este unul dintre pilonii de bază ai economiei românești, iar protejarea fermierilor ar trebui să fie o prioritate pentru autoritățile guvernamentale.

Până în prezent, am remarcat o lacună în materie de claritate și de coerență în politica agricolă, dar și în abordarea guvernamentală cu privire la gestionarea riscurilor climatice în agricultură. Lipsa unei strategii integrate și a unui cadru coerent pentru combaterea fenomenelor meteorologice extreme și a secetei accentuează vulnerabilitățile sectorului agricol și îngreunează eforturile fermierilor de a-și proteja culturile și veniturile.
În virtutea relațiilor instituțional corecte avute cu toți reprezentanții MADR, facem o ultimă încercare de a vă solicita să luați în considerare preocupările noastre și să acționați în consecință. În caz contrar, având în vedere și acumularea unor restanțe evidente în asumarea unor răspunderi și măsuri în relația cu fermierii români, următorul pas al FAPPR va fi anunțarea calendarului de protest, iar subiectul sistemului anti-grindină va figura cu siguranță pe lista amplă a revendicărilor de profil.

Pentru informații suplimentare: comunicare@forumulappr.ro
Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România este o structură profesională federativă formată din producători agricoli și reprezentanți ai lanțului profesional agricol din România, inființată în anul 2012. Forumul APPR face parte din Confederația Europeană a Producătorilor de porumb (CEPM), care reprezintă cele mai mari țări producătoare de porumb din Europa și furnizează asistență tehnică, economică și legislativă pentru membrii și organizațiile profesionale ale fermierilor din România afiliate."

Vizualizat: 1206 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Dovezi necesare la APIA plata subvențiilor APIA pe hectar!

Dovezi necesare la APIA plata subvențiilor APIA pe hectar!

12 aprilie 2024 - 13:24

Cum demonstrează fermierii că terenul pentru care cer subvenții se află la dispoziția lor? În Ghidul APIA pentru subvențiile aferente acestui an se găsește lista de dovezi obligatoriu de prezentat Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Subvenție de 435 euro/animal pentru crescătorii de porci!

Subvenție de 435 euro/animal pentru crescătorii de porci!

11 aprilie 2024 - 20:26

Crescătorii de porci din Polonia primesc subvenţii de 1,7 ori mai mari pentru bunăstarea porcilor decât cei din România, scrie Ziarul Financiar.

Ungaria introduce noi restricții la importurile de cereale ucrainene

Ungaria introduce noi restricții la importurile de cereale ucrainene

11 aprilie 2024 - 20:03

Guvernul ungar va introduce noi restricţii la importurile de produse agricole ucrainene, o măsură destinată să îi protejeze pe fermieri de fluctuaţiile pieţei provocate de importurile ieftine din Ucraina, a declarat joi ministrul Agriculturii, Istvan Nagy, care acuză UE că-i trădează pe fermierii din țara sa, informează AP, preluat de Agerpres.

APIA ACUM: Banii în conturile crescătorilor de vaci!

APIA ACUM: Banii în conturile crescătorilor de vaci!

11 aprilie 2024 - 15:11

Sprijin financiar în valoare de peste 51 milioane lei pentru crescătorii de bovine! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță acum că face plata ajutorului de 100 euro/bovină.

Familii de albine fictive! Cum au fraudat APIA 21 de apicultori!

Familii de albine fictive! Cum au fraudat APIA 21 de apicultori!

11 aprilie 2024 - 14:11

Procurorii anticorupție au trimis în judecată 21 de apicultori care ar fi încasat bani de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pe baza unor acte false. Concret, apicultorii ar fi achiziționat doar pe hârtie familii de albine.

Condiția obligatorie anul acesta pentru sprijin cuplat legume sere și solarii!

Condiția obligatorie anul acesta pentru sprijin cuplat legume sere și solarii!

11 aprilie 2024 - 07:36

Fermierii care cultivă legume în sere sau solarii beneficiază și anul acesta de sprijinul cuplat pentru venit, subvenție europeană cu un cuantum substanțial pe hectar. O condiție obligatorie este cultivarea legumelor în pământ, serele hidroponice, de exemplu, fiind excluse de la această plată.

Lege contract de arendă!

Lege contract de arendă!

10 aprilie 2024 - 19:28

Propunerea de modificare, în Codul Civil, a prevederilor privind contractul de arendă a fost respinsă de Camera Deputaților cu 164 de deputați au votat „pentru”, 60 au votat „împotrivă”, iar 18 s-au abținut. Nemulțumiți, fermierii ne-au transmis un comunicat.

Fraudă subvenții APIA de peste 400.000 euro!

Fraudă subvenții APIA de peste 400.000 euro!

10 aprilie 2024 - 18:30

A luat subvențiile APIA pe hectar care i s-ar fi cuvenit fermierului care lucrează terenul. Procuorii DNA au trimis-o în judecată pentru încasarea fără drept a sumei de peste 400.000 de euro de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Subvențiile APIA pășune ale crescătorilor luate de președintele asociației!

Subvențiile APIA pășune ale crescătorilor luate de președintele asociației!

10 aprilie 2024 - 17:40

Președintele unei asociații de crescători de animale din Bistrița Năsăud a recunoscut în fața procurorilor anticorupție că a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) tabele și declarații false cu scopul de a încasa subvenția APIA pe hectarul de pășune. Suma încasată circa 390.000 euro care ar fi trebuit să ajungă la crescătorii de animale. 

Noua subvenție APIA din zootehnie: Încărcătura 3 UVM/ha!

Noua subvenție APIA din zootehnie: Încărcătura 3 UVM/ha!

10 aprilie 2024 - 13:26

Din acest an, crescătorii de vaci beneficiază de o nouă subvenție pe hectar, sprijin cuplat pentru venit - porumb pentru siloz (PD-26). Una dintre condiții este asigurarea unei încărcături minime de 3 UVM/ha de cultură/an.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii