În urma precipitațiilor abundente și a inundațiilor din ultimele ore, ANSVSA a instituit, la nivel central, o celulă de criză pentru a monitoriza și gestiona situația animalelor din zonele afectate.
În acest sens, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) va transmite instrucțiuni Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Județene (DSVSA) privind implementarea măsurilor de profilaxie generală și specifică, ecarisare și sănătate publică, pentru a preveni și limita efectele inundațiilor asupra sănătății animalelor.
ANSVSA recomandă tuturor proprietarilor de animale să coopereze cu medicii veterinari pentru efectuarea acţiunilor sanitare veterinare de necesitate.
Precipitațiile abundente și inundațiile recente ne determină să avertizăm deținătorii de animale din zonele afectate, dar și din restul țării, asupra riscului apariției și evoluției unor boli grave, care se pot transmite de la animale la oameni. Importanța acțiunilor sanitare veterinare, în special a vaccinărilor, constă în faptul că incidența unor boli, care în mod normal sunt controlate, ar putea crește. Un pericol real este reprezentat de antrax.
DSVSA județene vor primi avertizări pentru toate obiectivele zootehnice și pentru medicii veterinari concesionari din localitățile expuse la inundații, cu privire la riscurile generate de inundații. Medicii veterinari din județele afectate vor intensifica supravegherea sanitară veterinară și acțiunile de profilaxie specifică, prin vaccinarea animalelor.
Activitatea desfăşurată de serviciile sanitare veterinare are un dublu scop: de a menţine starea de sănătate a efectivelor de animale si de a proteja cetăţenii de pericolul bolilor transmisibile de la animale la om.
DSVSA din judeţele afectate vor acţiona prin aplicarea de măsuri pentru prevenirea şi combaterea bolilor la animale, a celor transmisibile la om şi controlul sanitar veterinar al produselor alimentare, măsuri care se referă la:
– mutarea animalelor din gospodăriile afectate în zone sigure;
– acţiuni imunoprofilactice (ex. vaccinarea împotriva antraxului);
– coordonarea activităţii de strângere a cadavrelor şi dirijarea lor la puţul sec sau la incinerare;
– dezinfecţia zonelor de unde s-a retras apa şi au fost colectate cadavre de animale;
– controlul potabilităţii surselor de apă pentru adăparea animalelor.
ANSVSA va trimite notificări către toate prefecturile din județele afectate și, prin intermediul DSVSA județene, către primării și consiliile locale, solicitând respectarea legislației privind colectarea și neutralizarea cadavrelor de animale din zonele inundate.