Moarte cumplită, ironică pentru un producător de brânză italian, mare crescător de vaci de lapte, cu tradiție în familie. A murit strivit sub greutatea a zeci de mii de roți de brânză Grana Padano, fabricate chiar de el. Producătorul avea 74 de ani. Tragedia s-a produs în Romano, provincia Lombardia, Italia, iar căutarea fermierului sub uriașul munte de brânză s-a desfășurat o noapte întreagă cu mai multe echipe de pompieri și echipaje medicale.
Rafturile metalice au cedat, creând în câteva momente un efect de domino mortal care a dus la prăbușirea a peste 15.000 de roți de Grana Padano. Giacomo Chiapparini, 74 de ani, proprietarul fabricii de brânzeturi, lucra la acea vreme în interiorul depozitului. El a fost găsit mort după o noapte de căutări de către pompierii din jumătatea orașului Bergamo, alături de salvatorii din Areu, scrie cotidianul italian Corriere della Sera.
foto 9Gag
Accidentul s-a produs cu puțin înainte de ora 21, duminică, 6 august, în fabrica situată în Romano di Lombardia, în via Graffignana. Unul dintre rafturi s-ar fi prăbușit, din motive care vor trebui stabilite, ducând la prăbușirea tuturor celorlalte. Depozitul de maturare este dedicat în întregime conservării roților, care acoperă pereții pe toată lățimea și înălțimea lor: sunt 10 coridoare și pe fiecare sunt dispuse 1.600 de roți de brânză. Chiapparini intrase singur, se pare ca sa controleze un robot care se întoarce și curață automat formele, pentru a le lăsa să se matureze corect.
Zgomotul prăbușirii l-a alarmat pe fiul fermierului și pe câțiva angajați, care se aflau în afara șopronului și au dat alarma. Echipele de pompieri din Bergamo, Treviglio, Romano și Dalmine, care au intervenit la primele ore cu 21 de unități, au lucrat cot la cot cu cei 118 salvatori pe tot parcursul nopții, fiind trimise la fața locului și echipaje medicale de urgență.
foto Corriere della Sera
Trupul lui Chiapparini, care lasă în urmă doi copii, soția și nepoții, a fost recuperat luni la ora 8.45, după o noapte de căutări intense. Crescătorul de vaci, producător al celebrei mărci italiene de brânză, a sfârșit strivit sub zecile de mii de roți de brânză. Carabinierii companiei Treviglio și tehnicienii Ats se ocupă de reconstituirea dinamicii tragediei.
Povestea crescătorului de vaci Giacomo Chiapparini
Fabrica Chiapparini produce Grano Padano din 2006, procesează laptele vacilor din ferma sa și comercializează brânza într-un punct de vânzare intern. „În fiecare zi, în ferma lui Chiapparini se mulg în medie 27.000 de litri de lapte pentru a produce 50 de roți de Grana Padano pentru un total de peste 15.000 de roți pe an”, spune Mary, fiica crescătorului de vaci Giacomo Chiapparini. "Întotdeauna am fost producători de lapte. Tatăl meu Giacomo, cel mai mic dintre cei 7 frați, a lucrat ani de zile cu tatăl său și cei doi frați înainte de a se instala pe cont propriu, câștigând prima sa fermă și niște pământ datorită muncii sale. În 1977 s-a despărțit de frații săi și cu cota sa de 26 de vite, un tractor, un excavator, o jumătate de șopron și ceva pământ, și-a început aventura. A început să construiască primul grajd și să vândă materia primă marilor companii de procesare, Invernizzi, Kraft, reușind și ele să fie recunoscute pentru premii de calitate". Astăzi în cadrul companiei, care a primit și diverse premii, există mai multe grajduri, depozite lactate, depozit de maturare, magazin, birou, sala de muls și locuințe ale familiei.