Adama
Vinasa Rompak

MÂNDRU CĂ SUNT FERMIER! PROIECTUL DEMETER!

Publicat: 13 martie 2021 - 07:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

VOCEA FERMIERULUI. La începutul acestui an, am trimis un sondaj fermierilor care testează în mod activ hardware și  software în piloții DEMETER, pentru a le înțelege mai bine nevoile, interesele și preocupările cu privire la  proiectul DEMETER și în ceea ce privește categoria mai largă de tehnologii agricole inteligente, precizează Asociația Producătorilor de Porumb din România, APPR, într-un comunicat transmis AGROINFO.

Acest sondaj a fost tradus în limba locală a fermierilor din pilot și le-a fost distribuit prin e-mail.

În total, au fost primite 29 de răspunsuri de la fermierii DEMETER, dintre care 90% erau bărbați și  10% femei. Vârsta medie a respondenților este de 30-39 de ani. Localizarea geografică a răspunsurilor a fost răspândită pe întreg teritoriul UE, inclusiv Belgia, Republica Cehă, Georgia, Germania, Grecia, Italia,  Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovenia și Spania. Aproape 80% dintre fermieri sunt absolvenți de  cursuri universitare. În ceea ce privește proprietatea fermei, 69% dintre respondenți lucreaza într-o fermă  familială, urmată de 14% care lucrează într-o fermă corporativă. Doar 21% dintre respondenți făceau parte  dintr-o cooperativă, dar 55% făceau parte dintr-o organizație de fermieri.

Respondenții provin dintr-un amestec de sectoare agricole: producția de fructe și legume (struguri, mere, nectarină, afine, cartofi, măsline, castraveți), animale (lactate, porci și păsări de curte), culturi arabile  (porumb, orez și cereale) și apicultură.

În ceea ce privește dimensiunea fermei, s-a înregistrat un mix : 31% dintre respondenți provin din ferme mai mici de 5 ha, 28% din ferme de 5 - 19,9 ha, 10% din ferme de la 20 la 49,9 ha, 3% din ferme de  50 - 99,9 ha și, in sfârșit, 28% provin din exploatații de peste 100 ha.

Conectivitatea la internet variază între ferme; aproape 30% dintre respondenți au considerat că este  excelenta, 24% foarte buna, 29% buna, 10% slaba și 7% foarte slaba. În ceea ce privește conectivitatea,  viteza de descărcare sau lățimea de bandă a conexiunii la internet, acestea au variat considerabil între  respondenți.

Primul scop al sondajului a fost să evalueze înțelegerea fermierilor DEMETER cu privire la proiectul propriu-zis. Astfel, 87% dintre respondenți fie au fost de acord, fie au fost puternic de acord cu faptul ca au  înțeles ceea ce DEMETER încearcă să realizeze ; 80% fie au fost de acord, fie au fost foarte de acord că s-ar  simți confortabil explicând altora proiectul DEMETER ; 51% ar dori să vadă mai multe informații de la noi  pentru a înțelege DEMETER și obiectivele sale. Urmând această perspectivă, vom crea și publica informații  mai regulate destinate fermierilor și le vom pune la dispoziție în alte limbi decât engleza.

Apoi, am abordat nevoile fermierilor prin crearea unei serii de declarații, elaborate în consultare cu  Organizația Mondială a Fermierilor (WFO). Multe dintre aceste declarații au fost, de asemenea, descoperite  în cadrul atelierului ‘DEMETER - Analiza părților interesate’, care a avut loc în 2020. Fermierii au fost  rugați să evalueze aceste nevoi pe o scară de la 1 la 10 în ceea ce privește importanța pe care o acorda  fiecarei nevoi pentru ferma lor. Rezultatele au arătat că, pe lângă o creștere a calității randamentului,  fermierii au clasat accesul la informațiile despre vreme și schimbări climatice, accesul la tehnologii fezabile și la prețuri accesibile, precum și accesibilitatea, securitatea și intelegerea corecta a datelor fermei lor printre  primele cinci nevoi.

tabel-1-appr_b


De asemenea, a fost creată o listă de îngrijorări ale fermierilor, în consultare cu WFO și în urma  atelierului DEMETER al părților interesate. Rezultatele au demonstrat că confidențialitatea și suveranitatea  datelor și revenirea investițiilor inovatoare se numără printre cele mai mari preocupări pentru fermierii  DEMETER.

tabel-doi-appr_b


Am analizat apoi utilitatea percepută și ușurința percepută de utilizare a tehnologiei DEMETER. Aceste întrebări au fost structurate utilizând o scală Likert în 5 puncte în care 1 = Nu sunt de acord, 2 = Nu  sunt de acord, 3 = Nici nu sunt de acord, nici nu sunt de acord, 4 = Sunt de acord, 5 = Sunt de acord.

grafic-appr_b


În cele din urmă, respondenților li sa cerut să clasifice cele mai mari nevoi de inovare în agricultură  din țara lor. Educația și aptitudinile au reprezentat cel mai important domeniu, cu o clasare medie de 3,21,  un respondent comentând că „Formarea pentru lucrătorii agricoli este importantă pentru toate tehnologiile  inovatoare. Altfel, nu se vor aplica ”. Aceasta a fost urmată de un cadru de abilitare (sisteme de finanțare și bancare, cadru legal etc.) și infrastructură digitală, ambele cu un clasament mediu de 2,32 și infrastructura  fizică cu un clasament mediu de 2,21.

Pe scurt, sondajul a fost un exercițiu foarte util pentru a înțelege mai bine nevoile, interesele și  preocupările fermierilor cu privire la tehnologiile digitale și proiectul DEMETER. A îmbogățit cunoștințele  calitative generate anterior de consorțiul DEMETER cu date cantitative, îndrumând astfel cercetarea  DEMETER către direcții suplimentare.

În ceea ce privește nevoile și preocupările, subiecte precum accesibilitatea atât a datelor climatice, cât și a tehnologiei, precum și securitatea și suveranitatea datelor vor fi abordate în cadrul unor ateliere  suplimentare.

Rezultatele ne vor ajuta să abordăm aceste probleme și să ne îmbunătățim comunicarea cu comunitatea agricolă. Vom extinde un sondaj similar unei rețele mai largi de fermieri în lunile următoare. În  plus, vom crea un sondaj pentru a interacționa cu furnizorii de servicii IT (hardware și software).

Vizualizat: 1834 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii