Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

MÂNDRU CĂ SUNT FERMIER! PROIECTUL DEMETER!

Publicat: 13 martie 2021 - 07:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

VOCEA FERMIERULUI. La începutul acestui an, am trimis un sondaj fermierilor care testează în mod activ hardware și  software în piloții DEMETER, pentru a le înțelege mai bine nevoile, interesele și preocupările cu privire la  proiectul DEMETER și în ceea ce privește categoria mai largă de tehnologii agricole inteligente, precizează Asociația Producătorilor de Porumb din România, APPR, într-un comunicat transmis AGROINFO.

Acest sondaj a fost tradus în limba locală a fermierilor din pilot și le-a fost distribuit prin e-mail.

În total, au fost primite 29 de răspunsuri de la fermierii DEMETER, dintre care 90% erau bărbați și  10% femei. Vârsta medie a respondenților este de 30-39 de ani. Localizarea geografică a răspunsurilor a fost răspândită pe întreg teritoriul UE, inclusiv Belgia, Republica Cehă, Georgia, Germania, Grecia, Italia,  Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovenia și Spania. Aproape 80% dintre fermieri sunt absolvenți de  cursuri universitare. În ceea ce privește proprietatea fermei, 69% dintre respondenți lucreaza într-o fermă  familială, urmată de 14% care lucrează într-o fermă corporativă. Doar 21% dintre respondenți făceau parte  dintr-o cooperativă, dar 55% făceau parte dintr-o organizație de fermieri.

Respondenții provin dintr-un amestec de sectoare agricole: producția de fructe și legume (struguri, mere, nectarină, afine, cartofi, măsline, castraveți), animale (lactate, porci și păsări de curte), culturi arabile  (porumb, orez și cereale) și apicultură.

În ceea ce privește dimensiunea fermei, s-a înregistrat un mix : 31% dintre respondenți provin din ferme mai mici de 5 ha, 28% din ferme de 5 - 19,9 ha, 10% din ferme de la 20 la 49,9 ha, 3% din ferme de  50 - 99,9 ha și, in sfârșit, 28% provin din exploatații de peste 100 ha.

Conectivitatea la internet variază între ferme; aproape 30% dintre respondenți au considerat că este  excelenta, 24% foarte buna, 29% buna, 10% slaba și 7% foarte slaba. În ceea ce privește conectivitatea,  viteza de descărcare sau lățimea de bandă a conexiunii la internet, acestea au variat considerabil între  respondenți.

Primul scop al sondajului a fost să evalueze înțelegerea fermierilor DEMETER cu privire la proiectul propriu-zis. Astfel, 87% dintre respondenți fie au fost de acord, fie au fost puternic de acord cu faptul ca au  înțeles ceea ce DEMETER încearcă să realizeze ; 80% fie au fost de acord, fie au fost foarte de acord că s-ar  simți confortabil explicând altora proiectul DEMETER ; 51% ar dori să vadă mai multe informații de la noi  pentru a înțelege DEMETER și obiectivele sale. Urmând această perspectivă, vom crea și publica informații  mai regulate destinate fermierilor și le vom pune la dispoziție în alte limbi decât engleza.

Apoi, am abordat nevoile fermierilor prin crearea unei serii de declarații, elaborate în consultare cu  Organizația Mondială a Fermierilor (WFO). Multe dintre aceste declarații au fost, de asemenea, descoperite  în cadrul atelierului ‘DEMETER - Analiza părților interesate’, care a avut loc în 2020. Fermierii au fost  rugați să evalueze aceste nevoi pe o scară de la 1 la 10 în ceea ce privește importanța pe care o acorda  fiecarei nevoi pentru ferma lor. Rezultatele au arătat că, pe lângă o creștere a calității randamentului,  fermierii au clasat accesul la informațiile despre vreme și schimbări climatice, accesul la tehnologii fezabile și la prețuri accesibile, precum și accesibilitatea, securitatea și intelegerea corecta a datelor fermei lor printre  primele cinci nevoi.

tabel-1-appr_b


De asemenea, a fost creată o listă de îngrijorări ale fermierilor, în consultare cu WFO și în urma  atelierului DEMETER al părților interesate. Rezultatele au demonstrat că confidențialitatea și suveranitatea  datelor și revenirea investițiilor inovatoare se numără printre cele mai mari preocupări pentru fermierii  DEMETER.

tabel-doi-appr_b


Am analizat apoi utilitatea percepută și ușurința percepută de utilizare a tehnologiei DEMETER. Aceste întrebări au fost structurate utilizând o scală Likert în 5 puncte în care 1 = Nu sunt de acord, 2 = Nu  sunt de acord, 3 = Nici nu sunt de acord, nici nu sunt de acord, 4 = Sunt de acord, 5 = Sunt de acord.

grafic-appr_b


În cele din urmă, respondenților li sa cerut să clasifice cele mai mari nevoi de inovare în agricultură  din țara lor. Educația și aptitudinile au reprezentat cel mai important domeniu, cu o clasare medie de 3,21,  un respondent comentând că „Formarea pentru lucrătorii agricoli este importantă pentru toate tehnologiile  inovatoare. Altfel, nu se vor aplica ”. Aceasta a fost urmată de un cadru de abilitare (sisteme de finanțare și bancare, cadru legal etc.) și infrastructură digitală, ambele cu un clasament mediu de 2,32 și infrastructura  fizică cu un clasament mediu de 2,21.

Pe scurt, sondajul a fost un exercițiu foarte util pentru a înțelege mai bine nevoile, interesele și  preocupările fermierilor cu privire la tehnologiile digitale și proiectul DEMETER. A îmbogățit cunoștințele  calitative generate anterior de consorțiul DEMETER cu date cantitative, îndrumând astfel cercetarea  DEMETER către direcții suplimentare.

În ceea ce privește nevoile și preocupările, subiecte precum accesibilitatea atât a datelor climatice, cât și a tehnologiei, precum și securitatea și suveranitatea datelor vor fi abordate în cadrul unor ateliere  suplimentare.

Rezultatele ne vor ajuta să abordăm aceste probleme și să ne îmbunătățim comunicarea cu comunitatea agricolă. Vom extinde un sondaj similar unei rețele mai largi de fermieri în lunile următoare. În  plus, vom crea un sondaj pentru a interacționa cu furnizorii de servicii IT (hardware și software).

Vizualizat: 1296 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Anunț făcut de șeful ANZ: ajutor de stat pentru creșterea animalelor!

Anunț făcut de șeful ANZ: ajutor de stat pentru creșterea animalelor!

16 aprilie 2021 - 09:24

Directorul Agenției Naționale pentru Zootehnie, ing. Vaida Bela, anunță că a solicitat creșterea sumei alocate pentru ajutorul de stat în sectorul creșterii animalelor.

Lista subvențiilor APIA care intră la plată!

Lista subvențiilor APIA care intră la plată!

16 aprilie 2021 - 07:07

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură poate începe plata subvențiilor agricole așteptate de fermieri și crescători de animale, cuvenite acestora pentru anul de cerere 2020. Guvernul a aprobat joi, 15 aprilie 2021, o serie de hotărâri care stabilesc sumele pentru plata acestor subvenții.

APIA anunț astăzi despre subvențiile fermierilor!

APIA anunț astăzi despre subvențiile fermierilor!

15 aprilie 2021 - 19:57

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) continuă în ritm susținut Campania de primire a Cererilor Unice de Plată pentru anul 2021.
Pentru că siguranţa în contextul pandemiei Covid 19 este extrem de importantă pentru instituţia noastră, fermierii depun cererea prin mijloace electronice, fără a se prezenta la Centrele judeţene/locale APIA şi/sau Centrul Municipiului Bucureşti.

Ajutor de minimis pentru fermieri, aprobat astăzi!

Ajutor de minimis pentru fermieri, aprobat astăzi!

15 aprilie 2021 - 19:29

Guvernul a aprobat astăzi, 15 aprilie 2021, o Hotărâre care modifică și completează Hotărârea nr. 108/2019 pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi„ precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia.

Guvern astăzi: Plata ajutoarelor naționale tranzitorii pe hectar!

Guvern astăzi: Plata ajutoarelor naționale tranzitorii pe hectar!

15 aprilie 2021 - 19:16

Oficial. În ședința Guvernului din data de 15 aprilie 2021 a fost aprobată o Hotărâre pentru aprobarea plafoanelor ajutoarelor naţionale tranzitorii (ANT) în sectorul vegetal, pentru anul de cerere 2020, anunță MADR într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Guvern astăzi: Plata subvenției APIA mici la ovine/caprine!

Guvern astăzi: Plata subvenției APIA mici la ovine/caprine!

15 aprilie 2021 - 19:08

Aprobată. În ședința Guvernului din data de 15 aprilie 2021 a fost aprobată o Hotărâre pentru aprobarea plafoanelor ajutoarelor naţionale tranzitorii (ANT) la speciile ovine și caprine, pentru anul de cerere 2020.

Guvern astăzi: Plata ajutorului național tranzitoriu la bovine!

Guvern astăzi: Plata ajutorului național tranzitoriu la bovine!

15 aprilie 2021 - 18:57

Anunț Guvern. În ședința de astăzi, 15 aprilie 2021, Guvernul a adoptat Hotărârea pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, specia bovine, pentru anul de cerere 2020, anunță MADR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

COMUNICAT DE ASTĂZI AFIR!

COMUNICAT DE ASTĂZI AFIR!

15 aprilie 2021 - 13:37

ANUNȚ. Beneficiarii PNDR 2020 au prioritate la eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistică, anunță Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, AFIR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

UN PRIMAR A PRIMIT ILEGAL 500 HA DE PĂȘUNE PENTRU CARE A PLĂTIT O CHIRIE DE 10 LEI/HA!

UN PRIMAR A PRIMIT ILEGAL 500 HA DE PĂȘUNE PENTRU CARE A PLĂTIT O CHIRIE DE 10 LEI/HA!

15 aprilie 2021 - 09:42

PĂȘUNE ÎNCHIRIATĂ LA PREȚ DE NIMIC. Emil Răgman, fost primar al localității gorjene Prigoria, a beneficiat mai bine de 12 ani de un contract încheiat de Primăria Bengești Ciocadia, din Gorj, prin care i s-a închiriat ilegal suprafaţa de 500 ha de păşune în zona Coasta Bengăi, în munte, suprafaţă ce aparţinea, de fapt, localităţii Mălaia din judeţul Vâlcea și nu putea fi închiriată de primăria comunei din Gorj.

ȘEFA DIRECȚIEI PENTRU AGRICULTURĂ CARAȘ-SEVERIN, REȚINUTĂ DE DNA ÎNTR-UN DOSAR DE CORUPȚIE!

ȘEFA DIRECȚIEI PENTRU AGRICULTURĂ CARAȘ-SEVERIN, REȚINUTĂ DE DNA ÎNTR-UN DOSAR DE CORUPȚIE!

15 aprilie 2021 - 08:40

ANCHETĂ. Directoarea Direcției pentru Agricultură Caraș-Severin, Felicia Gabriela Mehedințu, a fost dusă la audieri miercuri, 14 aprilie 2021, la sediul Direcției Naționale Anticorupție Timișoara, fiind acuzată de abuz în serviciu și delapidare. Șefa DAJ a fost reținută pentru 24 de ore, scrie pressalert.ro

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii