SYNGENTA
Adama

MADR lămuriri privind verificările făcute la fermieri!

Publicat: 22 iulie 2024 - 06:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Având în vedere apariția în spațiul public a unor informații legate de modul în care se efectuează controalele pentru determinarea reziduurilor de pesticide în legume si fructe, MADR face următoarele precizări:

Conform art. 100 din Regulamentul (UE) 2017/625 privind controalele oficiale și alte activităţi oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislaţiei privind alimentele și furajele, a normelor privind sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor și produsele de protecţie a plantelor, România, în calitate de stat membru al UE , are obligația să desemneze unul sau mai multe laboratoare naţionale de referinţă.

decizie-minister_b

Prin urmare, Autoritatea Națională Fitosanitară a desemnat ca laborator de referință Laboratorul Național Fitosanitar în domeniul sănătăţii plantelor pentru detecţia şi identificarea organismelor dăunătoare plantelor și produselor vegetale și determinarea reziduurilor de pesticide în legume, fructe și cereale.

Laboratoarele ANF sunt responsabile cu efectuarea analizelor oficiale pe cele trei domenii de activitate: diagnoza organismelor dăunătoare plantelor şi produselor vegetale, controlul calităţii produselor de protecţie a plantelor și controlul reziduurilor de pesticide în plante şi produse vegetale.

Laboratorul oficial este acreditat în conformitate cu standardul EN ISO/IEC 17025. Acreditarea metodelor utilizate în laboratoarele oficiale garantează competența și capabilitatea acestora de a genera rezultate valide.

Analizele efectuate de către inspectorii ANF asigură obținerea unor rezultate de încredere prin utilizarea de metode adecvate scopului, cu personal calificat corespunzător și echipamente corespunzătoare, care pot determina parametrii ceruţi de metodele prevăzute în protocoalele știintifice acceptate pe plan internațional (protocoalele de diagnostic ale Organizației Europene și Mediteraneene pentru Protecția Plantelor, Standardele Internaționale pentru Măsuri Fitosanitare și metodele furnizate de Laboratoarele de Referință ale Uniunii Europene).

Precizăm că, în cadrul laboratoarelor pentru controlul reziduurilor de pesticide, o analiză efectuată pentru determinarea reziduurilor de pesticide include identificarea și cuantificarea a sute de substanțe active, analiză care poate fi efectuată doar într-un laborator echipat corespunzător.

Într-un control oficial este obligatorie identificarea clară a substanțelor active din produsele de protecție a plantelor și valoarea exactă a acestora pentru a putea compara rezultatul obținut cu valoarea limitei maxime admise (LMA) mentionată în anexele Regulamentului nr. 396/2005/CE privind conținuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare și hrană de origine vegetală pentru animale, cu modificările și completările ulterioare.

Buletinul de analiză emis de unul dintre laboratoarele Autorității confirmă oficial conformitatea/neconformitatea, după caz, reprezentând astfel documentul oficial în baza căruia sunt aplicate măsurile prevăzute în legislația specifică.

În ceea ce privește utilizarea testelor rapide în vederea determinării reziduurilor de pesticide, acestea nu sunt selective și specifice pe fiecare pesticid și nu permit identificarea cu acuratețe a reziduurilor și a cantităților acestora. Cantitățile de reziduuri de pesticide în legume și fructe sunt la nivel de urme (µg/kg), valori imposibil de determinat prin teste rapide.

Precizăm că până în prezent nicio companie internațională nu a fabricat și omologat vreun test rapid pentru detectarea reziduurilor de pesticide, respectiv nu s-a putut demonstra ca aceste teste rapide asigură selectivitatea și specificitatea în determinarea substanțelor active.

În prezent acest lucru este posibil doar prin tehnicile cromatografice de laborator, tehnici laborioase și sigure, prin care dintr-o probă pot fi separate, identificate și cuantificate substantele active la nivel de urme.

Aceste tehnici sunt recunoscute și folosite în toata lumea, inclusiv în România și în Uniunea Europeană pentru determinarea reziduurilor de pesticide. Doar rezultatele obținute prin aceste tehnici pot fi folosite în luarea/impunerea unor masuri legale.

În concluzie, MADR, prin ANF, informează că nu există niciun fel de teste rapide care să ofere determinări corecte, prezentarea în spațiul public a unor așa zise rezultate obținute cu instrumente neomologate nu face altceva decât să inducă dezinformarea populației.

Vizualizat: 1855 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul Barbu, întâlniri cu fermierii, crescătorii de animale!

Ministrul Barbu, întâlniri cu fermierii, crescătorii de animale!

22 ianuarie 2025 - 17:56

Ministrul Florin-Ionuț Barbu a avut miercuri, 22 ianuarie 2025, la sediul MADR, o serie de întâlniri de lucru cu reprezentanții asociațiilor și federațiilor de fermieri din sectoarele pescăresc, suin și vegetal pentru a stabili împreună măsuri de sprijin și soluții pentru provocările cu care aceștia se confruntă.

Stână prefăcută-n cenușă! Animalele au ars de vii!

Stână prefăcută-n cenușă! Animalele au ars de vii!

22 ianuarie 2025 - 14:15

Un incendiu de proporții a cuprins azi-dimineață o stână din comuna Balta Doamnei, satul Lacul Turcului, județul Prahova. Focul s-a extins rapid, afectând întreaga construcție și lăsând în urmă pierderi semnificative. Sute de animale, inclusiv capre și păsări, se aflau în interior în momentul izbucnirii focului.

APIA: Urmează la plată ajutoarele naționale tranzitorii, ANT cap animal și hectar!

APIA: Urmează la plată ajutoarele naționale tranzitorii, ANT cap animal și hectar!

22 ianuarie 2025 - 11:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a răspuns fermierilor, crescătorilor de animale la întrebările legate de plata subvențiilor APIA, aferente anului de cerere 2024.

Ajutor de 200.000 euro/fermier pentru Prima seră!

Ajutor de 200.000 euro/fermier pentru Prima seră!

22 ianuarie 2025 - 06:01

Fermierii ar putea obține în viitorul apropiat finanțări nerambursabile de până la 200.000 de euro pentru modernizarea agriculturii prin construirea de sere și solarii noi. Proiectul de lege care reglementează programul „Prima Seră” a fost aprobată deja de Senat.

Târg de Ziua Unirii Principatelor Române

Târg de Ziua Unirii Principatelor Române

21 ianuarie 2025 - 17:56

Cu ocazia sărbătoririi ”Zilei Unirii Principatelor Române – 24 ianuarie”, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va găzdui în curtea instituției, între 23 -25 ianuarie 2025, un târg pentru promovarea produselor agroalimentare românești.

Comunicat APIA ACUM! Plăți crescătorii de animale!

Comunicat APIA ACUM! Plăți crescătorii de animale!

21 ianuarie 2025 - 17:40

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna septembrie 2024 și trimestrul III 2024.

Noua subvenție mici fermieri, gospodari de 10.000 de lei! Pentru ce primiți acești bani!

Noua subvenție mici fermieri, gospodari de 10.000 de lei! Pentru ce primiți acești bani!

21 ianuarie 2025 - 05:49

Gospodarii care locuiesc la sat, micii fermieri, țăranii primesc de la stat un ajutor de 10.000 de lei. Banii sunt acordați în cadrul programului "Rabla pentru sobe", lansat de Ministerul Mediului, pentru înlocuirea vechilor sobe cu altele mai eficiente, economice și ecologice.

Cantitățile de motorină pentru 2025 pentru care luați bani de la APIA!

Cantitățile de motorină pentru 2025 pentru care luați bani de la APIA!

21 ianuarie 2025 - 05:31

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial, un proiect de hotărîre Guvern privind acordarea ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură în acest an. Proiectul de act normativ anunță și cantitățile de motorină pentru vegetal, zootehnie, pentru care fermierii, crescătorii de animale primesc banii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Oficial! Cuantum subvenție APIA pentru acest an! Ce sumă iau de la APIA fermierii, crescătorii!

Oficial! Cuantum subvenție APIA pentru acest an! Ce sumă iau de la APIA fermierii, crescătorii!

21 ianuarie 2025 - 05:06

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, un proiect de hotărîre de Guvern care stabilește cuantumul pentru acest an al ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură.

Salamul de Nădlac, recunoaștere europeană!

Salamul de Nădlac, recunoaștere europeană!

20 ianuarie 2025 - 18:52

Ministerul Agriculturii anunță pe pagina sa Facebook despre un nou produs românesc care va obține certificare europeană, Salamul de Nădlac.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La şcoală

La şcoală
Bulă o întreabă într-o zi pe doamna învăţătoare: Detalii