CEREREA UNICĂ PENTRU SUBVENȚII! Ministerul Agriculturii anunță într-un proiect de ordonanță de urgență, publicat pe site-ul oficial, data la care va începe anul acesta campania de depunere a cererilor unice de plată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Fermierii și crescătorii de animale care vor să obțină subvențiile agricole vor trebui să completeze la APIA această cerere.
Potrivit proiectului de act normativ, depunerea de către fermieri a cererii unice de plată începe cu data de 1 martie 2021 și trebuie să decurgă în bune condiții.
Fermierii români vor beneficia anul acesta de aceleași scheme de plată APIA pe care le-au solicitat anul trecut, în 2020, la APIA. Și-n ceea ce privește condițiile de eligibilitate nu sunt, deocamdată, schimbări semnificative pentru schemele de plăți directe și nici pentru plățile compensatorii, acordate fermierilor pe Măsurile 10 agro-mediu și climă, Măsura 11 agricultură ecologică, Măsura 13 zone care se confruntă cu constrângeri naturale. Proiectul de ordonanța de urgență elaborat acum în ianuarie 2021 de Ministerul Agriculturii și publicat pe 18 ianuarie 2021 pe site-ul oficial menține prevederile Ordonanței 3/2015, așa-zisa Ordonanță a subvențiilor care stabilește criteriile de aplicare a tuturor schemelor de plăți din agricultură.
Prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 191 din 23 martie 2015, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 104/2015, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică și în anii 2021 și 2022, precizează proiectul de ordonanță de urgență.
Excepție face sprijinul cuplat a cărui modalitate de acordare va fi revizuită până la data de 19 februarie 2021.
Anul trecut, APIA a demarat sesiunea de depunere a cererilor unice la data de 2 martie 2020 și a încheiat-o la data de 15 iunie 2020. Termenul a fost prelungit din pricina crizei sanitare, iar fermierii au depus cererile online sau prin poștă.
Subvențiile de care au beneficiat fermierii români în 2020 sunt:
- schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal și zootehnic,
- măsurile compensatorii de dezvoltare rurală: Măsura 10 - Agro-mediu şi climă, Măsura 11 - Agricultura ecologică, Măsura 13 - Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (PNDR 2014-2020),
- ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal şi zootehnic.
În Campania 2020, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic, folosind aplicaţia IPA-Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro/. Finalizarea şi închiderea cererii unice de plată în IPA-Online se face în prezenţa funcţionarului APIA responsabil cu primirea cererii unice de plată, după verificarea acesteia şi a mesajelor din controlul parcelelor digitizate şi corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic, a precizat APIA în comunicatul transmis către AGROINFO pe data de 29 februarie 2020, înainte de Campania de cereri unice 2020.
Potrivit proiectului de ordonanță de urgență, care urmează să fie aprobat în regim de urgență de către Guvern, pentru plata subvențiilor agricole în perioada 2021-2022 sunt alocate 3,811 miliarde euro din Fondul European de Garantare Agricolă, la această sumă se vor adăuga bani de la bugetul național pentru ajutoarele din agricultură care se plătesc din acest buget. Banii vor fi împărțiți sub forma subvențiilor la peste 800.000 de fermieri.