Adama
Vinasa Rompak

Lucrurile se complică, nu se simplifică: Actele care “dau foc” cererii pentru subvențiile din agricultură!

Publicat: 27 aprilie 2015 - 14:27
2 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Care sunt actele care stau între fermieri și obținerea subvențiilor pentru suprafețele agricole exploatate? Documentele care dovedesc utilizarea legală a terenurilor sunt cele care stârnesc revolta fermierilor. Să le luăm în ordine:

1. Adeverință eliberată de primăria localității pe raza căreia se află exploatația agricolă, însoțită de o copie conform cu originalul a filelor în care sunt înscrise datele din cap. II.b, cap. III din Registrul agricol.
În cele mai multe primării comunale Registrul agricol nu a mai fost actualizat în ultimii trei sau patru ani. În altele, datele din Registrul agricol au fost transferate în format electronic și s-a renunțat la Registrul agricol fizic. Un extras de pe calculator nu este valabil, spune APIA. Așa că e imperios necesar să fie reconstituit pe hârtie acest document. Adeverințe peste adeverințe fără nicio valoare juridică. Niște chestii care nu au nicio legătură cu realitatea. Un Ordin de ministru de 70, 80 de pagini pe care nu-l pricepe nimeni, acuză Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.
Noile Registre agricole nu au fost încă tipărite. Ordinul de ministru privind normele tehnice se află, deocamdată, în consultare publică pe pagina Ministerului Agriculturii.

2. Titlul de proprietate. 
Una dintre situațiile semnalate de fermieri: proprietarul a decedat și urmașii nu au deschis succesiunea. Titlul de proprietate este pe numele defunctului. Nu există titlul de proprietate. Soluția găsită de APIA pentru absența titlului de proprietate este următoarea: declarație pe propria răspundere a fermierului, din care să reiasă motivul privind lipsa titlului de proprietate. Declarația pe proprie răspundere se dă în fața secretarului unității administrativ teritoriale sau în fața notarului public. Cum să declare fermierul dacă nu e el moștenitor din ce motiv nu are titlul?! Și aici mai intervine o problemă. Pentru suprafața de pământ nu s-a făcut succesiunea. Dar primăria percepe impozit urmașilor defunctului. Păi, dacă ei nu figurează proprietari, de ce le iei impozit?! Așteaptă să fie clarificată situația terenului, să fie cadastrat și abia după aceea poți să vezi cui ceri impozit, spune Cornel Stroescu, fermier din Mehedinți.

3. Copiile contractelor de arendă.
Exploatez o suprafață de peste 1.500 ha și am 617 contracte de arendă. Cât timp îi trebuie unui funcționar APIA să verifice toate copiile? Tabelul centralizator cu contractele de arendă, ștampilat de primărie era suficient, spune Cornel Stroescu.

4. Identificarea fără echivoc a parcelelor agricole utilizate, tabel centralizator care va cuprinde numărul curent, suprafața (ha), actul de identificare a suprafeței, blocul fizic, parcela declarată în cererea unică de plata din blocul fizic și cultura, întocmit și semnat de către fermier.
Am peste 100 de schimburi făcute între proprietarii de la care am luat în arendă teren cu scopul comasării suprafețelor, spune Cornel Stroescu. Toate aceste schimburi fermierul trebuie să le evidențieze într-un tabel, scrie în anexa Ordinului de ministru 619 din 6 aprilie 2015 care stabilește criteriile de eligibilitate pentru toate schemele de plată. 

Identificarea înseamnă că îmi digitizez parcela. La APIA trebuie să mergi cu parcela digitizată, să nu existe la măsurătoare o abatere mai mare de 0,75 cm. Nu avem aparatură pentru așa ceva, nici APIA nu are, spune Daniel Ciobanu, vicepreședinte LAPAR și fermier în Bacău.

Am investit zeci de mii de euro în echiparea tractoarelor cu GPS care-mi permite să știu exact ce suprafață exploatez. Dar alți fermieri? Sau micul fermier? Poate e un bătrân care nu a văzut calculator în viața lui. Cum își digitizează parcela? Aici trebuie să se implice primăriile și să facă acest serviciu pentru micii fermieri sau pentru cei care nu reușesc, contra unei taxe modice. Dealtfel, în loc să verifice din birou care sunt suprafețele, echipele APIA ar fi mai nimerit să verifice în teren cum stă situația, spune Cornel Stroescu.

O dată am un tabel cu contractele de arendă, apoi un tabel cu parcelele. Le confrunt și nu se potrivesc. Dau declarație pe propria răspundere. Până la urmă, intru la necazuri cu totul declarat pe propria răspundere, e nemulțumit Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

Tot circul ăsta ni se trage de la așa-zișii mari fermieri care nu aveau un tractor în curte și nu munceau pământul, dar încasau subvențiile pentru o suprafață “umflată”. APIA ne pedepsește pe noi care muncim. Și noi suntem interesați să-i elimine din joc pentru că o suprafața crescută artificial diminuează subvenția încasată de cei care sunt fermieri pe bune, spune Cornel Stroescu.

Distracția mare va fi când venim în Piața Victoriei cu miile de fermieri și plecăm de acolo cu tot cu Guvern, promite Laurențiu Baciu.

Vizualizat: 4095 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Ești fermier? Spune-ți opinia! Cât de nemulțumiți sunt fermierii de cererea unică pentru subvenții?

Ești fermier? Spune-ți opinia! Cât de nemulțumiți sunt fermierii de cererea unică pentru subvenții?

Câțiva dintre fermieri ne-au spus că sunt foarte nemulțumiți de cererea unică de plată. Cine a gândit-o în această formă, se plâng ei, a făcut-o pentru a-i determina pe fermieri să renunțe la subvenții.

Află de ce nu pot depune crescătorii de animale cererea unică pentru subvenții!

Află de ce nu pot depune crescătorii de animale cererea unică pentru subvenții!

Ordinul de ministru care stabilește criteriile de eligibilitate pentru schemele de plăți îi ține pe loc pe crescătorii de animale. Fermierii nu pot completa cererea unică până nu se modifică Ordinul, spune Claudiu Frânc.

Start cerere unică! Ordinul de ministru cu criteriile de eligibilitate pentru subvenții a fost publicat de Monitorul Oficial

Start cerere unică! Ordinul de ministru cu criteriile de eligibilitate pentru subvenții a fost publicat de Monitorul Oficial

Ministrul Daniel Constantin s-a ținut de cuvânt. Ordinul pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate a schemelor de plăți din agricultură pentru perioada 2015-2020 a fost publicat de Monitorul Oficial.

Exclusiv! Șeful APIA are  o videoconferință pentru cererea unică de plată  cu directorii APIA din toate județele!

Exclusiv! Șeful APIA are o videoconferință pentru cererea unică de plată cu directorii APIA din toate județele!

Șeful APIA București, Mihai Puțintei, va intra, în mai puțin de o oră, în videoconferință cu directorii din toate centrele județene APIA din țară. Subiectul fierbinte, subiectul zilei este campania de depunere a cererii unice de plată.

Nicolae Sitaru, vicepreședinte LAPAR: Sunt 36 de zile de întârziere a campaniei pentru cererea unică de plată

Nicolae Sitaru, vicepreședinte LAPAR: Sunt 36 de zile de întârziere a campaniei pentru cererea unică de plată

Nicolae Sitaru, vicepreședintele LAPAR care exploatează peste 2.000 de hectare de teren în Ialomița, i-a reproșat ministrului Agriculturii că sesiunea de primire a cererilor unice de plată a întârziat cu 36 de zile.

Problemele cererii unice: Registrul Agricol nu există! Fermierul are nevoie de avocat ca să completeze cererea!

Problemele cererii unice: Registrul Agricol nu există! Fermierul are nevoie de avocat ca să completeze cererea!

APIA are dificultăți cu alcătuirea bazei de date cu suprafețele de teren eligibile la plată. Fermierii care vor completa cererea unică pentru plățile directe, SAPS, nu vor avea cum să aducă o copie conformă cu originalul Registrului Agricol. De ce? Registrul Agricol nu există!

Crescătorii de bovine se pregătesc pentru cererea unică de plată

Crescătorii de bovine se pregătesc pentru cererea unică de plată

Marți, 24 martie, se desfășoară, la Târgu Mureș, Adunarea Generală a Federației Crescătorilor de Bovine. Claudiu Frânc, președintele Federației, susține că întâlnirea cu colegii săi va fi și un motiv pentru discutarea cererii unice de plată.

Vocea fermierului: Se va depune cerere doar pentru suprafaţa contractată?!

Vocea fermierului: Se va depune cerere doar pentru suprafaţa contractată?!

Ion Mancă, fermier din judeţul Brăila, ne-a atras atenţia asupra noii cereri unice de plată pe suprafaţă. Iată ce a aflat acesta!

În 2015, fermierii români vor depune o singură cerere de plată pentru subvenții. Vezi când începe campania!

În 2015, fermierii români vor depune o singură cerere de plată pentru subvenții. Vezi când începe campania!

În 2015, fermierii români vor depune o singură cerere de plată pentru obținerea subvențiilor, fie că sunt crescători de animale, fie că sunt fermieri din zona de producție vegetală.

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
paul creitaru
|
04. 28, 2015. Tuesday 10:20

sa vina apia in camp cu aparatura lor,sa masoare parcele,cultivate ,si sa plateasca tot ce e lucrat!Se gasesc metode de identificare a celor ce lucreaza! asa macar vor pieri tepari de apartament carora le -a intrat in cap ca suventia e a celor ce gandesc si nu muncesc....

1.
CIRCIUMARU
|
04. 28, 2015. Tuesday 07:55

...toti sunt niste imbecili...Stau prin birouri si le fata mintea numai reguli de restrictionare si ingradire a activitatii si timpului fermierului...HOTILOR de HOTI le este frica...

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii