Majorarea TVA de la 5 la 9 % pentru produsele tradiționale, bio și montane, ar putea strica planurile micilor fermieri. Aceștia spun că vor fi nevoiți să crească preturile și se tem că vor avea vânzări mai mici și clienți mai puțini. Ministrul Agriculturii este însă optimist. Ba chiar anunță un program de 600 de milioane de euro pentru investiții care să asigure depozitarea și procesarea materiilor prime.
Florin Dragomir, din comuna sibiana Vurpăr, reușește să vândă telemea tradițională chiar și în Germania sau Belgia. Ce spune fermierul despre creșterea TVA, cum îl va afecta?
"Mă gândesc că vor scădea vânzările, deoarece va crește puțin prețul. Dacă s-ar putea să nu crească TVA, ar fi bine, dar dacă asta e măsura, nu avem ce face," a declarat fermierul pentru TVR1.
Aurora Gînscă are o ferma de familie de peste 30 de ani în comuna Mănăstireni din județul Cluj. Produce brânzeturi și mezeluri.
Sabin Oprescu, din Cândești, Dâmbovița, obține anual 15 tone de mere din livada sa. Transformă în gemuri și siropuri 5% din producție. Nu are bani de investiții în echipamente. În schimb, își vinde recolta la marii procesatori pentru o sumă mică, 35 de bani pe kilogram.
Acești mici fermieri, mici crescători de animale spun că-i sperie creșterea TVA.
Georgiana Udrescu, vicepreşedinte Asociaţia Naţională a Crescătorilor de Capre din România: "Afacerile în ferme sunt foarte slabe. Oamenii nu rămân cu mare lucru, pentru că nu-și pun munca lor, nu socotesc cât implică această activitate. E nevoie de un TVA mai mic pentru imputuri și pentru tot ceea ce cumpăran, pentru a supraviețui."
În schimb, ministrul agriculturii susține că TVA majorată nu va fi o povară pentru micii fermieri.
foto arhivă
Întrebat dacă ar fi o lovitură pentru micii fermieri, producători, creșterea TVA, ministrul agriculturii, Florin Barbu, spune: "Nu, nu este o lovitură (..) Nu este o lovitură, doamnă, pentru că tot ceea ce cheltui, vorbim de energie, vorbim de gaz, când intri în procesare, TVA-ul este de 19%. se face o compensare între TVA-ul deductibil și colectat și nu au nimic de plată. E simplă treaba."
Florin Barbu a anunțat că peste două săptămâni va fi lansat programul Investalim, cu un buget de 600 de milioane de euro, pentru centre de colectare legume, fructe, depozite frigorifice și pentru construirea de abatoare, fabrici unde să fie procesate produsele primare din fermele românești. Banii vor putea fi accesați atât de fermieri, cât și de asociațiile fermierilor, crescătorilor de animale.