Adama
AGRICOVER

Listă subvenții ovine/caprine pentru anul 2023!

Publicat: 26 decembrie 2022 - 19:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de oi și capre din România beneficiază din anul 2023 de plăți directe, plăți compensatorii și ajutoare acordate din fondurile europene destinate dezvoltării rurale, precizează Planul Național Strategic 2023-2027, document programatic aprobat de Comisia Europeană pe 7 decembrie 2022. 

"Ovine și caprine

Interventii sprijinite prin Pilonul I (plăți directe acordate prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură)

Intervenția adresată prin pilonul I sectorului de creștere a ovinelor și caprinelor presupune acordarea unei plăți unice cuplate pe producție pe cap de animal eligibil (ajutor național tranzitoriu, ANT, n.r.). Se urmărește menținerea activității de creștere a ovinelor/caprinelor la un anumit nivel având în vedere dificukltățile cu care se confruntă acest sector, existența riscului de abandon al acestei categorii de animale în zonele cu pășuni și fânețe naturale și necesitatea aprovizionării piețelor locale cu produse din carne, lapte. Prin acordarea acestui sprijin se creează oportunități de creștere, atât a fluxului comercial al input-urilor necesare fermierilor, cât şi a fluxului de capital angajat pentru finanţarea activităţilor agricole.Creșterea veniturilor crescătorilor de ovine/caprine va contribui la stabilizarea şi îmbunătățirea situației economice a acestora iar specializarea exploataţiilor pentru anumite producții generează creşterea competitivităţii şi asigurarea pieţii cu produse alimentare suficiente şi de bună calitate.

Sprijinul cuplat acordat acestui sector va conduce la dezvoltarea sectorului de creştere a ovinelor/caprinelor, conduce la valorificarea integrală, eficientă şi raţională a condiţiilor şi posibilităţilor naturale, precum şi a resurselor furajere urmărindu-se evitarea abandonului activităților agricole, prevenirea migrației din mediul rural și a depopulării satelor, reînnoirea generațiilor în managementul fermelor și îmbunătățirea competitivității, a sustenabilității și a calității produselor furnizate. Menținerea creșterii ovinelor/caprinelor în concordanță cu nivelul efectivelor de femele și berbeci cu vârsta de peste 1 an care perpetuează specia prin obținerea de noi produși, duce la menținerea pajiștilor naturale și a florei spontane pe aceste suprafețe, la respectarea măsurilor de biosecuritate cu impact asupra condițiilor de protecție a mediului. Prin aceasta formă de sprijin se are în vedere contextul actual al deprecierii nivelului de trai pe seama alinierii costurilor inputurilor şi al scăderii veniturilor crescătorilor de animale pe fundalul crizei economice, al volatilităţii preţului la carnea şi laptele de ovine/caprine.

cuplat-oi-capre_b

În mod complementar în cadrul Pilonului II (dezvoltare rurală) au fost programate intervenții destinate sectorului de ovine-caprine care vizează atât plăți compensatorii cât și investiții destinate creșterii competitivității sectorului:
• Intervenția de Agro-mediu și climă - pachetul Creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon (DR-03) vizează creșterea animalelor de rasă pură aparținând raselor locale în pericol de abandon și răspunde astfel nevoilor de conservare a biodiversității și de încurajare a menținerii și aplicării practicilor tradiționale,
• Sprijinul financiar reprezentat de compensarea fermierilor care utilizează terenuri agricole situate în zone unde producția agricolă este mai redusă cantitativ și/sau calitativ din cauza unor condiții naturale nefavorabile (DR-09, DR-10 și DR-11), constituie o altă contribuție la creșterea veniturilor fermierilor și la reducerea abandonului activității în sectorul de creștere a oilor și caprelor,
• Sprijinul acordat în cadrul angajamentelor de agro-mediu și climă aplicabile pe pajiști permanente (DR-01, DR-04 și DR-05) asigură utilizarea extensivă a suprafețelor utilizate pentru pășunat sau producerea de furaje destinate animalelor și susținerii agriculturii organice,
• Investițiile în fermele zootehnice, inclusiv sectorul de ovine caprine, atât pentru investițiile în producție primară cât prin cele aferente procesării (DR-20DR-22) vor duce la creșterea competitivității fermelor de oi și la diversificarea veniturilor fermierilor,
• Interventia adresata fermelor de mici dimensiuni (DR-14) are în vedere prioritizarea fermelor care mețin/dezvoltă efectivele de animale din rase autohtone și vor ajuta la creșterea viabilitații fermelor și la reducerea numărului de animale care sunt în pericol de abandon,
• Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri (DR-30) va contribui la întinerirea fermierilor și la reducerea abandonului în zona rurală, în special în zona montană.
• Încurajarea fermierilor, prin intermediul intervenției DR-33, de a se asocia sub diferite forme cooperative sau grupuri de producători sau parteneriate informale/formale pentru asigurarea lanțurilor scurte agroalimentare) contribuie la creșterea puterii de reprezentare a acestora pe lanțul de producție, fapt care se va reflecta ulterior în stabilizarea și creșterea nivelului veniturilor," subliniază PNS 2023-2027.

 

 

Vizualizat: 11468 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Deputatul Emil Dumitru ASTĂZI: Aprobată subvenția de 100.000 euro/an/fermier!

Deputatul Emil Dumitru ASTĂZI: Aprobată subvenția de 100.000 euro/an/fermier!

28 martie 2023 - 18:41

Deputatul Emil Dumitru anunță astăzi că a fost aprobată în Comisia de agricultură, Camera Deputaților, o nouă schemă de ajutor pentru agricultori. Valoarea anuală a sprijinului este de până la 100.000 euro pentru persoane fizice înregistrate fiscal și societăți comerciale și de până la 300.000 de euro pentru cooperative și grupuri și organizații de producători.

Crescătorii români de vaci ies mâine în stradă: E păcat de la Dumnezeu să aruncăm laptele, munca noastră!

Crescătorii români de vaci ies mâine în stradă: E păcat de la Dumnezeu să aruncăm laptele, munca noastră!

28 martie 2023 - 17:39

Crescătorii români de vaci protestează miercuri, 29 martie 2023! Protestul este organizat de BOVICOOP și participă membrii cooperativelor crescătorilor de vaci din zona Ardealului. Protestul se desfășoară în comuna Surduc, județul Sălaj, la ferma unuia dintre crescătorii de vaci. Crescătorii de vaci sunt disperați pentru că nu mai au unde să vândă laptele produs în ferme. Procesatorii refuză să cumpere de la fermierii români în ciuda prețului mic pe litrul de lapte, care nu acoperă cheltuielile crescătorilor. 

Comunicat APIA ASTĂZI pentru crescătorii de animale!

Comunicat APIA ASTĂZI pentru crescătorii de animale!

28 martie 2023 - 14:05

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând de astăzi, 28 martie 2023, eliberează adeverințe pentru beneficiarii DR 06 - Bunăstarea animalelor, care intenționează să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente, de la instituțiile bancare și nebancare ce au încheiat convenții cu APIA, pentru anul de angajament 2023.

Fermierii români: Suntem la capătul răbdării! Ieșim în stradă cu utilajele pe 7 aprilie!

Fermierii români: Suntem la capătul răbdării! Ieșim în stradă cu utilajele pe 7 aprilie!

28 martie 2023 - 12:40

Fermierii sunt pregătiți să iasă în stradă cu utilajele agricole pe 7 aprilie 2023! Ei spun că nu se mai lasă păcăliți de vorbe frumoase și nu mai au încredere în promisiunile guvernanților și ale Comisiei Europene.

MADR anunță deblocarea plăților agro-mediu, agricultură ecologică! APIA a autorizat la plată 126 milioane euro!

MADR anunță deblocarea plăților agro-mediu, agricultură ecologică! APIA a autorizat la plată 126 milioane euro!

28 martie 2023 - 12:03

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că aproape 126 de milioane euro au fost autorizate pentru plata subvenţiilor acordate fermierilor pe măsurile de dezvoltare rurală M10 agro-mediu și climă și M11 agricultura ecologică.

Document subvenții transmis de fermierii români președintelui României!

Document subvenții transmis de fermierii români președintelui României!

28 martie 2023 - 06:15

Alianța pentru Agricultură și Cooperare a transmis președintelui României, prim-ministrului, ministrului agriculturii, europarlamentarilor un document care conține o o perspectivă de bază preliminară privind viitorul PAC post 2027, în contextul demarării la Bruxelles a discuțiilor pentru PAC post 2027.
Documentul a fost transmis și către Agroinfo.

Plățile APIA agromediu și agricultură ecologică, blocate!

Plățile APIA agromediu și agricultură ecologică, blocate!

27 martie 2023 - 14:10

Europarlamentarul Dacian Cioloș: "Plățile subvențiilor din fondurile europene pentru agricultură ecologică și măsurile de agromediu sunt blocate, deși plata acestora ar fi trebuit să înceapă încă de anul trecut".

Echipa care conduce Ministerul Agriculturii: un ministru, șase secretari de stat și un subsecretar!

Echipa care conduce Ministerul Agriculturii: un ministru, șase secretari de stat și un subsecretar!

27 martie 2023 - 09:02

Ministerul Agriculturii este condus în acest moment de o echipă formată din ministrul agriculturii, șase secretari de stat și un subsecretar de stat. Ministrul Petre Daea este la al treilea mandat în fruntea Ministerului Agriculturii. 

Decizie ajutoare fermierii români!

Decizie ajutoare fermierii români!

27 martie 2023 - 08:07

Agricultorii români ar putea primi despăgubiri de până la 50 de milioane de euro pentru cerealele nevândute din cauza importurilor din Ucraina. Comisia Europeană a fost de acord să majoreze suma de 10 milioane de euro, acordată inițial fermierilor români din rezerva agricolă de criză, după presiunile făcute de parlamentarii români. Suma acordată de UE va fi dublată din bugetul Ministerului Agriculturii. 

Atenție! Termen limită subvenție micii fermieri!

Atenție! Termen limită subvenție micii fermieri!

27 martie 2023 - 06:50

Micii fermieri, cultivatori de legume, termen 1 aprilie 2023! Cererile pentru înscrierea în Programul Tomata 2023 se depun până cel târziu la data de 1 aprilie 2023, anunță Direcția Agricolă Caraș Severin.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11

Ionuț s-a născut în Vaideeni, județul Vâlcea, locul din care mulți oieri au plecat, pe drumul transhumanței și s-au stabilit în mai toate zonele țării. Chiar dacă ferma de ovine a familiei Cioranu este acum în județul Arad, poveștile copilăriei și amintirile îi sunt legate de această comună frumoasă din Oltenia de sub munte.

Își amintește de bunicul care era tăbăcar, de iernile cu zăpadă și săniușul de pe uliță, de verile cu arșiță când, cu mic, cu mare, mergeau toți la câmp să adune fânul pentru oi. Are și acum pătura din piei de oaie, făcută de bunul său și spune că nu există ceva care să țină mai bine de cald... așa că o ia cu el peste tot când pleacă la drum lung.

E pasionat de utilaje și, împreună cu fratele și tatăl său, Nicu Cioranu țin bine frâiele fermei de ovine populată cu Țurcane, Cap negru german și metișii dintre acestea, dar și un efectiv din rasa Assaf, specializată pe producția de lapte. Este Ionuț Cioranu, tânărul fermier care ne spune la #agroSTORY care sunt provocările și bucuriile pe care i le aduce viața de crescător de oi. Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 10 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Ionuț Cioranu la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, CIOBĂNIE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari! Cum se pastrează merele peste iarnă!

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii